Απριλίου 26, 2024

Επί Τροχάδην


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ για το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας Μίροσλαβ Λάϊτσακ ανακοίνωσε ότι στο τέλος του χθεσινού γύρου διαλόγου στις Βρυξέλλες, παρουσίασε συμβιβαστική λύση για το ζήτημα του δηναρίου και ότι θα ακολουθήσει νέα συνάντηση αφού οι πλευρές υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους. Ο διευθυντής του σερβικού Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Πέταρ Πέτκοβιτς δήλωσε, μετά την έκτη συνάντηση στις Βρυξέλλες σχετικά με την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας του Κοσσυφοπεδίου   να καταργήσει  τις συναλλαγές σε δηνάρια, ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική προσέγγιση της Πρίστινα και ότι όλα όσα κάνουν οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου με το δηνάριο αποσκοπούν στην εκδίωξη σερβικών θεσμών και των Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο.

«Περάσαμε περισσότερες από επτά ώρες στο κτίριο της Υπηρεσίας Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ. Οι συζητήσεις ήταν δύσκολες και τεταμένες. Είχαμε απευθείας συνομιλίες με την πλευρά της Πρίστινα, κάτι που είναι καλό. Είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε όλα όσα σχετίζονται με τις ιδέες της ΕΕ για τον τρόπο επίλυσης του ζητήματος του δηναρίου, δεδομένου ότι η μονομερής απόφαση του Άλμπιν Κούρτι να καταργήσει το δηνάριο έθεσε σε κίνδυνο την επιβίωση του σερβικού λαού στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι», δήλωσε ο Πέτκοβιτς και υπογράμμισε ότι «αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί επειγόντως, διότι οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο κινδυνεύουν». Ο Πέτκοβιτς είπε και ότι «όλη την ώρα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Πρίστινα, Μπέσνικ Μπισλίμι, φώναζε και είπε «ότι δεν ενδιαφέρεται για τους Σέρβους που θέλουν να εγκαταλείψουν το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, αλλά μόνο για εκείνους που θέλουν να ενσωματωθούν».

 NEA ΥΟΡΚΗ.  Η Υπερδύναημη και ο Γερμανικός ποιμενικός της, τα βρήκαν «Σκούρα». Το ψήφισμα για την για τη Σρεμπρένιτσα αναμορφώνεται και θα επανέλθει σις 6 Μαΐου.  Ο πρεσβευτής της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στον ΟΗΕ Ζλάτκο Λαγουμιτζίγια , δήλωσε στο Ντνέβνι Αβάζ του Σεράγεβο, ότι η ψηφοφορία  της 2ας Μαΐου  αναβλήθηκε ώστε «όλοι να έχουν χρόνο να εξοικειωθούν με τα γεγονότα» και ότι όλοι, «συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να είναι εναντίον της τώρα» μπορούν  να καταθέσουν προτάσεις συμπλήρωσης . «Η ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση θα γίνει μετά τις 6 Μαΐου, ανάλογα με το πρόγραμμα των συνεδριάσεων, το οποίο θα το γνωρίζουμε την Τρίτη», δήλωσε ο Λαγουμιτζίγια. Ο Πρόεδρος της Σερβίας αναχώρησε  για το Βελιγράδι και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «είναι υπερήφανος για τη μάχη που έδωσε για την Πατρίδα».

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η αντιπρόεδρος του PDK Βλόρα Τσιτάκου δήλωσε στην Τ/Ο  «RTV 21» ότι οι εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του «Freedom House» που καταγράφουν κυβερνητική διαφθορά στο Κοσσυφοπέδιο, «αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα» στο Κοσσυφοπέδιο και τόνισε ότι «η κοινωνία του Κοσσυφοπεδίου δεν ήταν ποτέ πιο πολωμένη», και «οι σχέσεις δεν ήταν ποτέ τόσο τεταμένες με τους βασικούς συμμάχους» .

«Έχουμε περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου, και παραβιάσεις της ανεξαρτησίας ανεξάρτητων θεσμών. Δεν υπάρχει πρόοδος σχεδόν σε κανέναν τομέα», είπε.

ΒΟΡΕΙΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ. Σε χώρο στάθμευσης πίσω από το κτίριο «Σαν 3» στο βόρειο τμήμα της Κόσοβφσκα Μιτροβίτσα, μια ομάδα 5 Αλβανών επιτέθηκε, χτύπησε και λήστεψε τον 20χρονο Σέρβο Πέταρ Κόστιτς. Το βίντεο  της ασφάλειας δείχνει τους πέντε Αλβανούς να επιτίθενται στον Κόστιτς και να τον χτυπούν με τα χέρια και τα πόδια τους, και στη συνέχεια, αφού τον λήστεψαν, να φεύγουν προς άγνωστη κατεύθυνση.Οι Αλβανοί , πήραν τα χρήματά  που είχε πάνω του και έκοψαν  τη χρυσή αλυσίδα με τον σταυρό από το λαιμό του. Η «Σερβική Λίστα» επεσήμανε ότι «η επίθεση και η ληστεία του Πέταρ Κόστιτς είναι η 500η επίθεση με εθνοτικά κίνητρα από τότε που ο Άλμπιν Κούρτι ήρθε στην εξουσία», και τόνισε ότι «το βίντεο της επίθεσης είναι η καλύτερη εικόνα για τη  στάση  του καθεστώτος  Κούρτι  απέναντι στους σέρβους και οτιδήποτε είναι σερβικό», ενώ υπογράμμισε ότι, «ένα τέτοιο καθεστώς, αυτοανακηρύσσεται σε δημοκρατικό και η δύση με κάθε τρόπο το ωθεί στο Συμβούλιο της ευρώπης».

ΣΚΟΠΙΑ. Ο πρωθυπουργός της Σκιπερίας  (Αλβανίας) Έντι Ράμα μίλησε τηλεφωνικά για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Σεβερνοματσεντόνιγια Μακεδονία με τον Αρτάν Γκρούμπι από τη Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση, (ΝΤΟΥΙ) ο οποίος του είπε ότι ο Μπουγιάρ Οσμάνι θα ήταν στον δεύτερο γύρο εάν ο Άρμπεν Ταραβάρι του «VLEN», ο οποίος υποστηρίχθηκε από τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι, δεν συμμετείχε στις εκλογές.

Ο Γκρούμπι είπε στον Ράμα: «Εάν ο Άρμπεν Ταραβάρι δεν είχε θέσει ξεχωριστή υποψηφιότητα και οι ψήφοι των Αλβανών ήταν ενωμένες, ο Οσμάνι θα ήταν στον δεύτερο γύρο». Ο Αρτάν Γκρούμπι ήταν επικεφαλής των οπαδών του «ΝΤΟΥΙ» που πανηγύρισαν την νίκη επί των αντιπάλων αλβανών μπροστά από την δημαρχεία του Τσαίρ στα Σκόπια όπου ήταν Δήμαρχος από το 2005 έως το 2017 ο «αποστάτης» Ιζέτ Μετζίτι που εφυγε από το Ντούι και δημιούργησε το «Δημοκρατικό Κίνημα». Ο Γκρούμπι κούναγε στον αέρα την «βαλίτσα του Μετζίτι». Σε συνέντευξη Τύπου έξω από την δημαρχία του Τσαίρ ο Γκρούμπι κάλεσε τους ηγέτες του «ΒΛΕΝ» να αποσυρθούν από την πολιτική.«Να Κρατήσουν τον λόγο τους. Δήλωσαν δημοσίως ότι θα παραιτηθούν σε περίπτωση απώλειας με μία μόνο ψήφο (από το DUI) και έχασαν με 40.000 ψήφους, οι οποίες στις 8 Μαΐου θα γίνουν 80.000, επειδή οι πολίτες δεν θέλουν απομόνωση, και δεν θέλουν υπηρέτες του Μίτσκισκι και του Απάσιεφ αλλά να εκπροσωπούνται από ένα ισχυρό κόμμα και ισχυρό, Συνασπισμό με ευρωπαϊκό προσανατολισμό», δήλωσε ο Γκρούμπι.

ΣΚΟΠΙΑ. «Οι άνθρωποι θέλουν αλλαγή και θέλουν αυτή τη διεφθαρμένη αρχή του ΝΤΟΥΙ και της  SDS να πάει την αντιπολίτευση. Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών έστειλαν ένα σαφές μήνυμα : Η Μακεδονία θα είναι και πάλι περήφανη, Η Μακεδονία θα είναι και πάλι δική κυρίαρχη. Οι πολίτες θα ζουν με αξιοπρέπεια και με ψηλά το κεφάλι. Οι πολίτες έδωσαν κίτρινη κάρτα στη διεφθαρμένη εξουσία και η κόκκινη κάρτα για τα πολιτικά κόμματα που έφεραν ταπεινώσεις, εθνική ντροπή και ήττες θα βγει στις 8 Μαΐου»δήλωσε ο αντιπρόεδρος του VMRO-DPMNE Τίμκο Μουτσούνσκι.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο πρόεδρος της  Κρατικής Εφορευτικής Επιτροπής  Αλεξάνταρ Νταστέβσκι ανακοίνωσε ότι  σε συνέντευξη Τύπου ότι τα επίσημα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των Προεδρικών εκλογών προέρχονται από  3.505 τα εκλογικά τμήματα εκ των 3.508 διότι σε τρία εκλογικά τμήματα στο Κουμάνοβο η ψηφοφορία ακυρώθηκε επειδή διακόπηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω τεχνικών προβλημάτων. Η ψηφοφορία σε αυτά  τα τρία δεν θα επαναληφθεί επειδή δεν επηρεάζει τα συνολικά αποτελέσματα των εκλογών. Οπότε τα αποτελέσματα είναι επί των 99,91% των ψηφισάντων, Η τελική συμμετοχή διαμορφώθηκε στο 49,93% του συνόλου των εγγεγραμμένων 1.814.317 ψηφοφόρων.  Η Γκορντάνα  (Σιλιάνοφσκα Ντάκοβα έλαβε τελικά 363.086 ψήφους ή 40,08% και ο Στέβο (Πεντάροφσκι) 180.500 ψήφους ή 19,92%. Ο υποψήφιος Μπουγιάρ Οσμάνι έλαβε 121.088 ψήφους ή 13,37%, ο δήμαρχος του Κουμάνοβο και ηγέτης του «ΖΝΑΜ» Μαξίμ Ντιμιτριέφσκι 83.856 ψήφους (9,26%), δήμαρχος του Γκόστιβαρ  Άρμπεν Ταραβάρι 83.393 ψήφους ή 9,2%. η υποψήφια της «Λέβιτσα» Μπίλιανα Βανκοβσκα έλαβε 41.331 ψήφους (4,56%) και ο δήμαρχος του Δήμου Κάπρος και αρχηγός του κόμματος «Γκρομ» Στέβκο Γιακιμόβσκι έλαβε 8.121 ψήφους (0,9%).

 

ΣΌΦΙΑ. Στην Βουλή σχηματίστηκε νεα ευκαιριακή πλειοψηφία από το ΣτΑ-ΔΒ, το «ΒΣΚ για τη Βουλγαρία» και το κόμμα «Αναγέννηση» που καθαίρεσε τον  Προέδρο του κοινοβουλίου Ρόσεν Ζελιάζκοφ. Από τους παραβρισκόμενους 232 βουλευτές στην αίθουσα οι 129 ψήφισαν «υπέρ» της πρότασης, ενώ οι υπόλοιποι 103 ήταν «κατά».

Η απομάκρυνση του Ζελιάζκοφ από το αξίωμα έγινε δύο ημέρες πριν κλείσει η Βουλή για την επικείμενη προεκλογική εκστρατεία

«Καμιά φορά πρέπει να σιωπήσεις, για να σε ακούσουν», δήλωσε ο Ρόσεν Ζελιάζκοφ στην ομιλία του πριν την ψηφοφορία.Ο πρόεδρος του ΓΚΕΡΜΠ Μπόϊκο Μπορίσοφ  και ο επικεφαλής της ΚΟ των «Τουρκοφιλελέ» (ΚΔΕ)  συναντήθηκαν με τους διαμαρτυρόμενους ανθρακωρύχους και μηχανικούς  στο κτίριο της Εθνοσυνέλευσης. «Εκπληρώσαμε αυτό που υποσχεθήκαμε», δήλωσαν οι δύο πολιτικοί στις συνομιλίες. Νωρίτερα η Εθνοσυνέλευση ψήφισε  για τη χορήγηση 1 δις Λέβων στα ορυχεία «Μαρίτσα Ιστ» πουθα καταβληθούν σε τέσσερεις ισόποσες ετήσιες δόσεις για εγγειοβελτιωτικά έργα.

«Σήμερα στο κοινοβούλιο, με τις ψήφους των βουλευτών του ΓΚΕΡΜΠ  και του ΚΔΕ, εγγυηθήκαμε τη συνεχή εργασία των ανθρακωρύχων και των εργαζομένων στον τομέα της ενέργειας στη λεκάνη του Μαρίτσα», δήλωσαν οι Μπορίσοφ και Πεέβσκι .Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι ανθρακωρύχοι απαίτησαν εγγύηση ότι τα διατιθέμενα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν όπως προβλέπεται. Οι βουλευτές ανέβαλαν κατά ένα χρόνο και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές. Το Κοινοβούλιο ενέκρινε σε δεύτερη ανάγνωση τροπολογίες στον νόμο για την ενέργεια. Η Κορνέλια Νίνοβα από το ΒΣΚ κατέθεσε πρόταση για αναβολή της απελευθέρωσης κατά τρία χρόνια, αλλά απορρίφθηκε. Στις 5 Οκτωβρίου, η Ευρωατλαντική πλειοψηφία   στο κοινοβούλιο ενέκρινε τροποποιήσεις του νόμου για την ενέργεια, οι οποίες περιελάμβαναν την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές. Οι τροποποιήσεις προέβλεπαν ότι από την 1η Ιουλίου 2024, η  Δημόσια «Λαϊκή Εταιρεία Ηλεκτρισμού» θα έπαυε να είναι  «προμηθευτής» και οι ποσοστώσεις παραγωγών για τη ρυθμιζόμενη αγορά θα καταργούνταν. Η Εθνοσυνέλευση θα ψηφίσει σήμερα σε δεύτερη ψηφοφορία τις τροποποιήσεις του νόμου για την άμυνα και τις ένοπλες δυνάμεις.Οι αλλαγές προβλέπουν υψηλότερους μισθούς για τους στρατιώτες από το επόμενο έτος. Οι τροπολογίες που  εγκρίθηκαν στην ολομέλεια σε πρώτη ανάγνωση προβλέπουν  αύξηση των αποδοχών των στρατιωτικών από την 1η Ιανουαρίου 2025.Το δεύτερο σημείο της ημερήσιας διάταξης   προγράμματος εργασίας προβλέπει την επικύρωση των τροποποιήσεων   της σύμβασης  για την υποστήριξη των F-16 μπλοκ 70 που αγόρασε η Βουλγαρία από τις ΗΠΑ.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Σεβντέτ Γιλμάζ φτάνει για επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία. Θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Μαρσέλ Τσολάκου  στο κυβερνητικό κτίριο στην πλατεία «Βικτωρίας» στο Βουκουρέστι. Η επίσκεψη πραγματοποιείται δύο ημέρες αφότου η ρουμανική κυβέρνηση ενέκρινε την έναρξη διμερών διαπραγματεύσεων με τη Δημοκρατία της Τουρκίας για τη σύναψη νέας συμφωνίας με βάση τη νομοθεσία Σένγκεν για τις θεωρήσεις.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου