Απριλίου 22, 2024

Επί Τροχάδην

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε  δημιουργήθηκε «Επιτελείο» στη Σερβική Αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη για την αντιμετώπιση της  προσπάθειας υιοθέτησης ψηφίσματος για τη Σρεμπρένιτσα και δήλωσε ότι οι πιθανότητες της Σερβίας δεν είναι μεγάλες, αλλά ότι θα πολεμήσει.

«Οι πιθανότητές μας δεν είναι μεγάλες, αλλά θα αγωνιστούμε για τη Σερβία και, πιστέψτε με, ο κόσμος θα δει τα αποτελέσματα» δήλωσε  και ανακοίνωσε ότι «θα υπάρξουν συναντήσεις με περισσότερους από 120 μόνιμους αντιπροσώπους διαφορετικών χωρών στον ΟΗΕ». Ο Βούτσιτς βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, όπου θα εκπροσωπήσει τη Σερβία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σήμερα, κατά την κατάθεση της τακτικής εξάμηνης έκθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το έργο της UNMIK στο Κοσσυφοπέδιο Ο πρεσβευτής της Σερβίας στις ΗΠΑ   Μάρκο Τζούριτς δήλωσε ότι η Σερβία ζητά από τους υποβάλλοντες και τους υποστηρικτές  του ψηφίσματος για τη Σρεμπρένιτσα να το αποσύρουν «με στόχο τη συμφιλίωση στην περιοχή».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η παράσταση «δημοψήφισμα» του Κούρτι με παραγωγό το Κουϊντέτο έκοψε μόνο   253 εισιτήρια χθες και κατέβηκε. Η Κεντρική Εφορευτική  Επιτροπή ανακοίνωσε ότι  τα 23 εκλογικά κέντρα έκλεισαν  στις 7 μ.μ. και ότι συνολικά 253 ψηφοφόροι, ή το  0,54% των εγγεγραμμένων, ψήφισαν σε δημοψήφισμα για την απόλυση των ψευτδημάρχων στους τέσσερεις δήμους στο βορρά.

Στη Βόρεια Μιτρόβιτσα ψήφισαν 111 άτομα (0,59%), στο Ζβέτσανιν κανένα (0%), στο Λεποσάβιτς 124 (0,91%), και στο Ζούμπιν Ποτόκ ψήφισαν 18 (0,26%). Συνολικά 46.556 πολίτες είχαν δικαίωμα ψήφου.

 Ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής  Επιτροπής, Κρέσνικ Ραντονίτσι, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η πρωτοβουλία πολιτών για την απόλυση των τεσσάρων δημάρχων απορρίφθηκε διότι η πλειοψηφία των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων δεν ψήφισε όπως απαιτείται από το άρθρο 72 του Συντάγματος και το  νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση .Στις περσινές δημοτικές εκλογές στο βορρά, όταν εξελέγησαν οι Αλβανοί ψευτοδήμαρχοι, συμμετείχαν 1.532 άτομα. Συνολικά 136 πολίτες ψήφισαν στο δήμο Λεποσάβιτς, 377 στο Ζούμπιν Πότοκ, 193 στο Ζβέτσαν και 826 στη Βόρεια Μιτρόβιτσα.

Η πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι μετά την ανακοίνωση της συμμετοχής από την Κεντρική Εφορευτική  Επιτροπή δήλωσε ότι το δημοψήφισμα απέτυχε λόγω  των πιέσεων από το Βελιγράδι και από τη Σερβική Λίστα και τόνισε  ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται από την ΕΕ και απαίτησε την άρση των κυρώσεων. «Η Σερβία και πάλι παρενέβη παράνομα στην εκλογική διαδικασία άλλης χώρας. Ο Βούτσιτς παραβίασε για άλλη μια φορά τον λόγο που έδωσε στους διεθνείς εταίρους», είπε.

 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Άλμπιν Κούρτι δήλωσε ότι η εκλογική διαδικασία στους τέσσερεις δήμους στο βορρά αποτελεί απόδειξη βελτιωμένου περιβάλλοντος ασφάλειας και κράτους δικαίου και εκτίμησε ότι «η διεξαγωγή δημοψηφίσματος εκλογών για αποπομπή των εν ενεργεία  Δημάρχων ήταν βασικό κριτήριο για την άρση των μέτρων κατά του Κοσσυφοπεδίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση». «Αυτά τα άδικα μέτρα, μετά τη σημερινή ψηφοφορία, πρέπει να αρθούν το συντομότερο δυνατόν», είπε.« Όσοι δεν συμπαθούσαν αυτούς τους τέσσερεις δημάρχους στο βορρά, απόψε με λύπη τους πρέπει να τους συγχαρούν . Οι δήμαρχοι Ζβέτσαν και Ζούμπιν Ποτόκ, Ιλίρ Πέτσι και Σμύρνη Ζεκίρι, επιτέλους πηγαίνουν στα γραφεία τους και θα εκτελούν τα καθήκοντά τους στις επίσημες εγκαταστάσεις των δήμων της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου», είπε ο Κούρτι. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πρίστινα δήλωσε ότι και ο Κούρτι .Εκτιμούμε τις προσπάθειες τωναξιωματούχων του Κοσσυφοπεδίου να επιτρέψουν σε όλους τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου που είναι εγγεγραμμένοι στους τέσσερεις δήμους να συμμετάσχουν σε αυτήν τη δημοκρατική διαδικασία. Από τις διεθνείς ομάδες παρατήρησης, αντιλαμβανόμαστε ότι υπήρξε εξαιρετικά χαμηλή προσέλευση ψηφοφόρων. Επομένως, δεν υπάρχει απόφαση των ψηφοφόρων για την αποπομπή των Δημάρχων. Οι σημερινοί δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί θα παραμένουν στη θέση τους σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο του Κοσσυφοπεδίου», καταλήγει η δήλωση της Πρεσβείας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. «Οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια κατέστησαν για άλλη μια φορά σαφές ότι δεν θέλουν να συμμετάσχουν στο θέατρο του παραλόγου σε σκηνοθεσία  Κούρτι  και είναι απολύτως λογικό ότι η Βιοσα Οσμάνι βρίσκεται σε πανικό και ότι πετάει πέτρες στο Βελιγράδι και τον Πρόεδρο Βούτσιτς», δήλωσε ο διευθυντής του σερβικού Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχια Πέταρ Πέτκοβιτς σε δελτίο τύπου.

"Αν στην Πρίστινα περίμεναν πραγματικά ότι, μετά από όλα όσα είχε κάνει το σοβινιστικό καθεστώς του Κούρτι, ο σερβικός λαός θα συμμετείχε σε ένα ανούσιο παιχνίδι της Μεγάλης Αλβανίας, τότε έδειξαν για άλλη μια φορά ότι δεν καταλαβαίνουν τον σερβικό λαό και την αποφασιστικότητά του να αγωνιστεί αταλάντευτα για τα εθνικά του συμφέροντα", δήλωσε ο Πέτκοβιτς και υπογράμμισε ότι «η συμμετοχή των Σέρβων στη σημερινή φάρσα θα αποτελούσε άρνηση της κοινής λογικής, επειδή η Πρίστινα αρνείται εδώ και καιρό στο λαό μας οποιαδήποτε ευκαιρία να αγωνιστεί για  την επιβίωσή του στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι μέσω δημοκρατικών μεθόδων αγώνα»,. Ο Πέτκοβιτς τόνισε πως «οι Σέρβοι αγαπούν την ελευθερία πολύ περισσότερο από ό, τι μπορούν να φανταστούν ο Κούρτι και η Οσμάνι» και με την ομόφωνη «αγνόηση  και περιφρόνηση», « έστειλαν σαφές και εύγλωττο μήνυμα σε όλους τους αρκετά έξυπνους», για να το καταλάβουν» κατέληξε ο Πέτκοβιτς.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Άνα Μπρνάμπιτς συγκάλεσε τη Δεύτερη Συνεδρίαση της Ολομέλειας  της Εθνοσυνέλευσης για σήμερα  Η ημερήσια διάταξη του Σώματος, περιλαμβάνει τις  τροποποιήσεις του νόμου για τις τοπικές εκλογές, οι οποίες αλλάζουν τις προθεσμίες για την προκήρυξη και την ψηφοφορία στις τοπικές εκλογές. Η Μπρνάμπιτς δήλωσε ότι η πρόταση που κατατέθηκε υπογράφηκε από 184 βουλευτές

ΣΚΟΠΙΑ. Ο συνασπισμός του Ευρωπαϊκού Μετώπου, υπό την ηγεσία της Δημοκρατικής Ένωσης για την Ενσωμάτωση (DUI), γέμισε την κεντρική πλατεία των Σκοπίων για την Κεντρική  προεκλογική συγκέντρωση  το βράδυ της Κυριακής. Από την «πλατεία Μακεδονίας», ο υποψήφιος του συνασπισμού εννέα πολιτικών κομμάτων και τεσσάρων εθνοτικών κοινοτήτων, Μπουγιάρ Οσμάνι, κάλεσε τους πολίτες τον ψηφίσουν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές την Τετάρτη επειδή, «υπάρχει πραγματική πιθανότητα ένας Αλβανός προεδρικός υποψήφιος να φτάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών», και «για να επιτευχθεί ο στόχος της Βόρειας Μακεδονίας να γίνει μέλος της ΕΕ». Η υποψήφια πρόεδρος της « Λέβιτσα» (Αριστεράς) Μπίλιανα Βάνκοφσκα μίλησε στο Μοναστήρι  (Μπίτολα) μαζί με τον Πρόεδρο Ντίμιταρ Απάσιεφ . «Είμαστε ένας κόκκινος στρατός που θα νικήσει την Τετάρτη.  Η Αριστερά είναι αυτή που κλονίζει τα θεμέλια αυτής της κοινωνίας. Οι αντίπαλοί μου λένε ότι θα κάνουν μια ευρωπαϊκή Μακεδονία. Λένε ότι θα γιορτάσουν την 9η Μαΐου την Ημέρα της Ευρώπης.Η 9η Μαΐου είναι η Ημέρα της Νίκης επί του φασισμού. Και σήμερα αντιμετωπίζουμε το νεοφασισμό¨», δήλωσε η Βάνκοφσκα  και τόνισε: «Είμαστε υπέρ της Μακεδονίας . Είμαστε μια φιλομακεδονική δύναμη .Αυτό που μας έκαναν με τη Συνθήκη των Πρεσπών είναι γενοκτονία». Στη συγκέντρωση πολιτών στα Σκόπια, ο προεδρικός υποψήφιος  Στέβο Πεντάροφσκι είπε ότι εκτός από την ευρωατλαντική ολοκλήρωση, η συνύπαρξη των εθνοτήτων  είναι ένας από τους δύο βασικούς παράγοντες για την πρόοδο της χώρας και τόνισε , ότι  η αντιπολίτευση αυτό δεν το λαμβάνει υπόψη. «Πριν από κάθε εκλογή,  απαιτούν 61 βουλευτές που  δεν εξαρτώνται από τους Αλβανούς και τις προάλλες ζήτησαν τη δημιουργία ενός πατριωτικού μετώπου της  Μακεδονίας, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ότι η εθνοτική ομογενοποίηση σε ένα πολυεθνικό κράτος όπως το δικό μας είναι συνταγή αποσταθεροποίησης», είπε,

 

ΣΟΦΙΑ. Ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ δεν εξέδωσε διάταγμα για τον διορισμό του  βουλευτή και αντιπρόεδρου του ΓΚΕΡΜΠ , Ντάνιελ Μίτοφ  ως υπηρεσιακού υπουργού και εκείνος  απέσυρε την υποψηφιότητά του και ευχαρίστησε τον υπηρεσιακό  πρωθυπουργό Ντιμίταρ Γκλάβτσεφ για την εμπιστοσύνη, καθώς και τον ηγέτη του ΓΚΕΡΜΠ Μπόϊκο Μπορίσοφ, που «προσέγγισε με κατανόηση» τον πιθανό ρόλο του στο υπουργείο Εξωτερικών. Η αρχηγός του BSP Κορνέλια Νίνοβα είπε στους δημοσιογράφους ότι είναι πιθανό ο Ντίμιταρ Γκλάσεφ  να είναι τόσο πρωθυπουργός όσο και υπουργός Εξωτερικών  και μίλησε για το χάος που δημιουργήθηκε μετά τις τροποποιήσεις του Συντάγματος που ψήφισε η Ευρωατλαντική πλειοψηφία. Για την πρόταση μομφής καά της υπηρεσιακής κυβέρνησης που κατέθεσαν μαζί με την Αναγέννηση είπε ότι εξαρτάται από τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης πότε θα προγραμματιστεί.

O υπηρεσιακός υπουργός Ιβάιλο Ιβάνοφ ανακοίνωσε ότι το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί σε 534.000 συνταξιούχους  στις 26 Απριλίου, και μετά,

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις θα πραγματοποιήσει από σήμερα επίσημη επίσκεψη στη Νότια Κορέα . Το ποσοστό απασχόλησης στη Ρουμανία στην ηλικιακή ομάδα 15 έως 64 ετών ήταν 63% πέρυσι, ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Το ποσοστό απασχόλησης  μεταξύ των ανδρών ήταν περίπου 72% και των γυναικών 54%.

 ΤΙΡΑΝΑ. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας σε διάφορες αστυνομικές επιχειρήσεις στα Τίρανα, τον Αυλώνα και το Δυρράχιο κατασχέθηκαν πέρσι 410 πυροβόλα όπλα εκ των οποίων τα 199 ήταν Καλασνίκοφ . Φέτος από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο, κατασχέθηκαν, 125 όπλα από τα οποία  τα 75 ήταν Καλασνίκοφ.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η  διευθύντρια της υπηρεσίας γοα την πρόληψη της διαφθοράς  γελένα πέροβιτς αφέθηκε ελεύθερη για να υπερασπιστεί τον εαυτό της με συμφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέως Συνελήφθη από την Ειδική Εισαγγελία και κατηγορείται  για κατάχρηση της επίσημης θέσης της και παράνομη απόκτηση υλικού κέρδους αξίας άνω των 60.000 ευρώ για την ίδια και άλλους κατά την περίοδο από τον Αύγουστο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2024.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Εν αναμονή συμφωνίας για την εκλογική μεταρρύθμιση σε επίπεδο Βοσνίας Ερζεγοβίνης η Εθνοσυνέλευση της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα ενέκρινε τον εκλογικό νόμο της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα , ο οποίος ορίζει ότι η Εφορευτική Επιτροπή της Δημοκρατίας  θα έχει αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή τοπικών και γενικών εκλογών στην οντότητα στο μέλλον, αντί της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου