Απριλίου 19, 2024

Επί Τροχάδην

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.  Ο διευθυντής του σερβικού  Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι , Πέταρ Πέτκοβιτς, δήλωσε ότι δεν υπήρξε τριμερής συνάντηση μεταξύ Σερβίας, Κοσσυφοπεδίου και ΕΕ στις Βρυξέλλες επειδή,  η πλευρά του Κοσσυφοπεδίου δεν ήθελε να συζητήσει τη σερβική πρόταση για επίλυση του ζητήματος της χρήσης του δηναρίου στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Πέτκοβιτς δήλωσε σε Σέρβους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι η ΕΕ θεωρεί την πρόταση της Σερβίας εποικοδομητική και ότι αποτελεί πολύ καλή βάση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Το Βελιγράδι θα συμμετάσχει στον επόμενο γύρο συνομιλιών που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα, πρόσθεσε. Στις Βρυξέλλες συνεχίστηκαν οι συνομιλίες στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, με κύριο θέμα και πάλι την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας του Κοσσυφοπεδίου να απαγορεύσει τη χρήση των δηναρίων στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Ειδικός Εντεταλμένος της ΕΕ για τον διάλογο Μίροσλαβ Λάϊτσακ , συναντήθηκε χωριστά με τις δυο αντιπροσωπείες

 ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ,Το  σχέδιο ψηφίσματος για την «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας που διαπράχθηκε στη Σρεμπρένιτσα το 1995» παρουσιάστηκε στον ΟΗΕ.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι περισσότερων από 20 χωρών που έχουν μέχρι στιγμής υποστηρίξει το έγγραφο, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Ντένις Μπετσίροβιτς και του μέλους της Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Ζέλικο Κόμσιτς. Προηγήθηκαν διαβουλεύσεις στην έδρα του ΟΗΕ σχετικά με το τελικό  σχέδιο ψηφίσματος που ζητεί να ανακηρυχθεί η 11η Ιουλίου  ως Διεθνής ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας που διαπράχθηκε στη Σρεμπρένιτσα το 1995 και καταδικάζει την άρνηση της γενοκτονίας και την εξύμνηση των εγκληματιών πολέμου. Η Γερμανία, η Ρουάντα και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη παρουσίασαν το κείμενο του ψηφίσματος σε άτυπες διαβουλεύσεις στην υπερπλήρη αίθουσα του ΟΗΕ. Εκπρόσωποι της Γερμανίας, της Ρουάντα και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης μίλησαν για την ανάγκη έγκρισης του ψηφίσματος.

Επιχειρήματα κατά της υιοθέτησης ενός τέτοιου εγγράφου παρουσιάστηκαν από διπλωμάτες από τη Σερβία, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα, τη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα.

 Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πρόκειται να ψηφίσει επί του ψηφίσματος στην Ολομέλεια στις 2 Μαΐου. Μέχρι στιγμής έχουν διατυπωθεί πολλές αντιρρήσεις από τις χώρες μέλη που δεν αντιλαμβάνονται  «γιατί το θέμα τέθηκε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών  αυτή τη στιγμή και πώς προέκυψε ξαφνικά το θέμα τώρα». Η σερβική αντιπροσωπεία ότι δεν υπάρχει συναίνεση για το ψήφισμα στην ίδια τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, ότι η προεδρία  της χώρας δεν έχει λάβει απόφαση και ότι πρόκειται για προσωπική ενέργεια του μουσουλμάνου μέλους της προεδρίας, του ψηφιζόμενου από τους Μουσουλμάνους «Κροάτη» Ζέλικο Κόμσιτς , καθώς και του επικεφαλής της αποστολής στον ΟΗΕ Ζλάτκο Λαγκουμντζίγια".

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Εθνοσυνέλευση της Ρεπούμπλικα  της Σέρπσκα υιοθέτησε ομοφώνως την έκθεση της Ανεξάρτητης Διεθνούς Επιτροπής για την έρευνα των δεινών όλων των λαών στην περιοχή της Σρεμπρένιτσα κατά την περίοδο 1992-1995. Η έκθεση  τονίζει ότι ο όρος γενοκτονία  για την Σρεμπρένιτσα είναι και «ανακριβής και απαράδεκτος». Και σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε συνελήφθησαν από τους Σέρβους περί τα 3.000 μέλη των μουσουλμανικών στρατιωτικών δυνάμεων και ότι από αυτούς εκτελέστηκαν  λιγότεροι από 2.000. Οι εκτελέσεις στο Ποτοτσάρι έγιναν στα πλαίσια αυτοδικίας και ήσαν λιγότερες από 30.73 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της έκθεσης και των συμπερασμάτων, χωρίς αποχές ή χωρίς αρνητικές ψήφους.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Πριν από τη συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης , της οποίας η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει και το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα, ο Πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης   Νέναντ Στέβαντιτς ανακοίνωσε  ότι οι πολιτικοί ηγέτες των τριών συστατικών λαών συμφώνησαν σε συνάντηση στο Ανατολικό Σεράγεβο ότι η εκλογική μεταρρύθμιση σε επίπεδο Βοσνίας και Ερζεγοβίνης θα μπορούσε να υιοθετηθεί τις επόμενες επτά ημέρες από το Κρατικό Κοινοβούλιο το οποίο θα απορρίψει το Νόμο του Σμιτ.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ,Tο Υπουργείο Εσωτερικών της  Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα ανακοίνωσε ότι στο Συλλαλητήριο «η Σερπσκα σε Καλεί» που πραγματοποιήθηκε  στην Πλατεία Κράϊνα στη Μπάνια Λούκα, και που διοργανώθηκε από την «Ένωση Οικογενειών Αιχμαλώτων και Σκοτωμένων Μαχητών και Αγνοουμένων Αμάχων της Σρεμπρένιτσα»,  συμμετείχαν περισσότεροι  από 50.000 πολίτες, και ολοκληρώθηκε  ειρηνικά. Στη λήξη του συλλαλητηρίου απελευθερώθηκαν στον ουρανό της Μπάνια Λούκα χιλιάδες «τρίχρωμα μπαλόνια. Το μέλος της τρισυπότατης Προεδρίας Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς απευθυνόμενη στους Αμερικανούς τους Γερμανούς και τους μουσουλμάνους είπε: «Φέρτε εκατό ψηφίσματα, δεν θα σας δώσουμε τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα!  Ο πρόεδρος της  Ρεπούμπλικας Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ είπε συνομιλία του ότι «ο σερβικός λαός δεν μπορεί να ζει στην ίδια χώρα με εκείνους που προσπαθούν να τον κηρύξουν γενοκτονικό». Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Νέναντ Στέβαντιτς δήλωσε ότι το ψήφισμα της Σρεμπρένιτσα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είναι «μέρος του πολιτικού εκβιασμού και των προσπαθειών της Δύσης, η οποία χάνει σιγά-σιγά τη δύναμή της, να διατηρήσει τον έλεγχο των πολιτικών διαδικασιών και με κάποιο τρόπο και  να ανταμείψει εκείνους που είναι πιστοί στις χώρες του ΝΑΤΟ».

Η Πρόεδρος του Σερβικού Κοινοβουλίου Άνα Μπρνάμπιτς τόνισε οτι «η Σερβία και η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα θα παραμείνουν ενωμένες» και ότι «όσοι βρίσκονται στην εξουσία στη Σερβία σήμερα, σε αντίθεση με κάποιους προηγούμενους, θα είναι πάντα με τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα και τον σερβικό λαό».

 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή μετά την άρνηση  των διευθυντών 33 σχολείων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και του Μετοχίου  να διεξαγάγουν την ψηφοφορία της  21ης Απριλίου για την απόλυση των ψευτοδημάρχων τεσσάρων δήμων σε σχολικά κτίρια, ανακοίνωσε  δέκα «εναλλακτικά εκλογικά Κέντρα»

Αυτό σημαίνει ότι θα είναι δυνατή η ψηφοφορία στις 21 Απριλίου σε περίπου 20 σημεία.

 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η υπουργός Εξωτερικών Ντονίκα Γκερβάλα ενημερωσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Πρίστινα Τζέφρυ Χοβενιέρ για τη σύλληψη μελών της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, σε συνοριακή διάβαση με τη Σερβία. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε επίσης η ψήφος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στον οργανισμό, καθώς και η περαιτέρω πορεία προς την πλήρη ένταξη.Συζήτησαν επίσης άλλα τρέχοντα θέματα, τονίζοντας τη δέσμευση των θεσμικών οργάνων για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Κοσσυφοπέδιο και την περιοχή και την ενίσχυση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στο Κοσσυφοπέδιο. Το Υπουργείο Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι «μετά από σημαντικές διεθνείς πιέσεις», ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, Ντέγιαν Γιάνκοβιτς, αφέθηκε ελεύθερος απότη Σερβία.

Ο Γιάνκοβιτς συνελήφθη  από τη σερβική αστυνομία κατά τη διάρκεια ελέγχου σε συνοριακή διάβαση και διατάχθηκε να κρατηθεί για  48 ώρες.

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μίλος Βούτσεβιτς δήλωσε χθες ότι σύντομα θα ανακοινώσει τη σύνθεσή της κυβέρνησης του, που θα εμφανιστεί στην Βουλή «εντός της Συνταγματικής προθεσμίας» και τόνισε ότι «η Σερβία χρειάζεται εσωτερική σταθερότητα».Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν νέοι άνθρωποι στην εξουσία, είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει πάντα να έχει νέους ανθρώπους. «Φυσικά, η νέα κυβέρνηση πρέπει να έχει νέα ενέργεια και μερικούς νέους ανθρώπους, φυσικά όχι όλους  νέους, αλλά και νέους ανθρώπους» δήλωσε ο Βούτσεβιτς και είπε ότι « η νέα κυβέρνηση θα είναι σίγουρα μια κυβέρνηση συνέχειας».

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Πρόεδρος του Σερβικού Κοινοβουλίου Άνα Μπρνάμπιτς ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αποδεχθεί τα αιτήματα της αντιπολίτευσης που συγκεντρώθηκαν γύρω από τους συνασπισμούς «Σερβία κατά της βίας» και «Νάντα» και οι δημοτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα διεξαχθούν στις 2 Ιουνίου, μαζί με αυτές του Βελιγραδίου. Η Μπρνάμπιτς δήλωσε ότι αυτό θα απαιτήσει τροποποίηση του άρθρου 35 του νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση και ότι αναμένει ότι η τροποποίηση  θα εγκριθεί το Σάββατο προκειμένου να προκηρυχθούν εκλογές. Η Μπρνάμπιτς είπε ότι έλαβε αυτή την απόφαση σε συνεννόηση με τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ότι το μήνυμά του ήταν ότι η σταθερότητα ήταν το πιο σημαντικό πράγμα για τη χώρα.

 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Σεβερνοματσεντόν και υποψήφιος για δεύτερη θητεία Στέβο Πεντάροφσκι  θα υποβάλει καταγγελία στην Επιτροπή Πρόληψης και Προστασίας από τις Διακρίσεις για «Ρητορική Μίσους», «Προσβολές και Διακρίσεις» εις βάρος του, από την αντίπαλό του στις εκλογές Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Νταβκοβα και το ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ, (VMRO-DMPNE) η δήλωση, της εκστρατείας του Στέβο η οποία δεν διευκρινίζει τις προσβολές και τη ρητορική μίσους που εκστομίζονται. Ο Πεντάροφσκι θα παραδώσει το υλικό στην Κρατική Εκλογική Επιτροπή,

ΣΚΟΠΙΑ. Από την πρώτη προεκλογική συγκέντρωση του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ (VMRO-DPMNE) στην Αχρίδα, ο Κρίστιαν Μίτσκοσκι ανακοίνωσε «Μορατόριουμ»  στις πολιτικές επιθέσεις κατά της «Λέβιτσα» (Αριστεράς) και του «ΖΝΑΜ» στο πλαίσιο   υλοποίησης της ιδέας της εθνικής(Μακεδονικής) ενότητας.

«Στόχος μας είναι να επιστρέψουμε τη  Μακεδονία στον λαό και να την πάρουμε από τα χέρια του SDSM και του DUI»  δήλωσε Μίτσκοσκι  και τόνισε ότι υπάρχει «σχέδιο» σύμφωνα με το οποί  η SDSM θα έχει 28 βουλευτές και τα ΟΛΑ τα αλβανικά κόμματα μαζί θα έχουν 33 βουλευτές, και θα μπορέσουν να κυβερνήσουν με τους 61.  «Φανταστείτε το μέλλον της Μακεδονίας. Δεν ενδιαφέρονται για το μέλλον της χώρας, αλλά για το μέλλον των καρεκλών τους. Έχουν υποσχεθεί στο DUI ότι αντί για το 50% των Δημοσίων , όπως πριν, η SDSM θα συμβιβαστεί με το 30%  και το DUI και άλλα αλβανικά κόμματα θα πάρουν έως και το 70%», είπε ο Μίτσκοσκι και τόνισε ότι  στην προεδρική προεκλογική  εκστρατεία ο Πεντάροφσκι  δεν μίλησε ποτέ  για το DUI  «επειδή τον κρατούν και δεν τολμά».

Σύμφωνα με τον Μίτσκοσκι , το εκλογικό πρόγραμμα VMRO-DPMNE, η «Πλατφόρμα 1198», είναι ένας «φάρος ελπίδας», που προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ  5% ετησίως, πληθωρισμό όχι περισσότερο από 2,0-2,5% , μείωση της ανεργίας στο 7,5% και δημιουργία 55.000 νέων θέσεων εργασίας.

 ΒΟΥΚΟΥΡΣΤΙ.  Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, η πρόθεση ψήφου στη  Ρουμανία στις φετινές εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αυξηθεί και έφτασε το 74%, ενώ αυξήθηκε κατά 19% σε σύγκριση με τις εκλογές πριν από πέντε χρόνια. Οι Ρουμάνοι εξακολουθούν να έχουν θετική εικόνα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς Ρουμάνους λένε ότι για αυτούς προσωπικά είναι σημαντικό να ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές, Μόνο το 5% λέει ότι οι εκλογές έχουν ελάχιστη σημασία για αυτούς. Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Μαρσέλ Τσιολάκου συνεχίζει να αναζητά επενδυτές  στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα  και σήμερα. Στο πρώτο μέρος της περιοδείας του στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, ο Τσιολάκου είχε συζητήσεις, την Τετάρτη, στο Κατάρ, και δήλωσε ότι ήθελε να γίνει η Ρουμανία η πύλη εισόδου των επενδύσεων αυτού του κράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

ΣΟΦΙΑ. Το ΒΣΚ (Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα) θα προσφύγει , στη Βουλγαρική Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς και στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία,  σχετικά με τη σύμβαση μεταφοράς φυσικού αερίου με την τουρκική κρατική ενεργειακή εταιρεία «Botash» που υπέγραψε η υπηρεσιακή. Προηγουμένως  η

«Αναγέννηση» υπέβαλε μηνυτήρια  αναφορά στην εισαγγελία,  και καταγγελία στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας  σχετικά με την συμφωνία μεταξύ «Bulgargaz» και «Botash».

 Ο διοικητής  της Κεντρικής Τράπεζας Ντιμίταρ Ράντεφ  βρίσκεται στην Ουάσινγκτον όπου διεξάγονται οι εαρινές Σύνοδοι Συναντήσει της Παγκόσμιας Τράπεζας  και του ΔΝΤ.

 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το συνολικό εξωτερικό εμπόριο  του Μαυροβουνίου ανήλθε πέρυσι σε 4,48 δισεκατομμύρια ευρώ, και ο μεγαλύτερος εταίρος στις εισαγωγές και τις εξαγωγές ήταν η Σερβία, σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή «Monstat». Σύμφωνα με την «Monstat», εξήχθησαν αγαθά αξίας 674,3 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές ανήλθαν σε 3,81 δισ. ευρώ.Όσον αφορά τη Σερβία, πραγματοποιήθηκαν εξαγωγές αξίας 190,9 εκατ. ευρώ και εισαγωγές ύψους 661,7 εκατ. ευρώ.

Μετά τη Σερβία, οι μεγαλύτεροι εταίροι εξωτερικού εμπορίου σε εξαγωγές ήταν η Βοσνία Ερζεγοβίνη με 75,5 εκατομμύρια ευρώ και η Σλοβενία 73,5 εκατομμύρια ευρώ, Στις εισαγωγές ακολούθησε την Σερβία  η Κίνα  με 424,7 εκατομμύρια ευρώ και η Γερμανία με 368,2 εκατομμύρια ευρώ. Η κάλυψη των εισαγωγών από τις εξαγωγές ήταν 17,7%  Στη διάρθρωση των εξαγωγών, κυριαρχούν τα ορυκτά καύσιμα και τα λιπαντικά με  244,9 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στη δομή των εισαγωγών τα πιο αντιπροσωπευτικά είναι τα μηχανήματα και τα μεσα  μεταφοράς με 885,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου