Απριλίου 29, 2024

Σχεδόν το 38% των Ρουμάνων πιστεύει ότι οι πρόσφυγες από την Ουκρανία αποτελούν απειλή.

 

ΒΟΥΚΟΥΡΈΣΤΙ 29.04.2024 
Σχεδόν το 38% των Ρουμάνων πιστεύει ότι οι πρόσφυγες από την Ουκρανία αποτελούν απειλή. Το 41% έχει τέτοια στάση απέναντι στους πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή. Αυτό φαίνεται από τα στοιχεία από την τελευταία έρευνα του κοινωνιολογικού οργανισμού INSCOPE (INSCOP).
Το 23,4% των Ρουμάνων, κυρίως υποστηρικτές της εθνικιστικής Συμμαχίας για την Ενότητα των Ρουμάνων (AUR), κάτοικοι του Βουκουρεστίου, άτομα άνω των 60 ετών και άτομα με βασική εκπαίδευση πιστεύουν ότι οι πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή αποτελούν σημαντική απειλή για τη Ρουμανία.
 Το 17,9% βλέπει μια μικρή απειλή, το 25,9% δεν βλέπει καμία απειλή, το 4% λέει ότι δεν ενδιαφέρεται και το 8% δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.
Το 21,1% των Ρουμάνων, κυρίως υποστηρικτές της εθνικιστικής Συμμαχίας για την Ενότητα των Ρουμάνων (AUR), άτομα ηλικίας μεταξύ 30 και 44 ετών και άτομα με βασική εκπαίδευση πιστεύουν ότι οι άνθρωποι από την Ουκρανία αποτελούν σημαντική απειλή για τη Ρουμανία, σύμφωνα με το 16,4% είναι μια μικρή απειλή, το 35,2% δεν βλέπει καμία απειλή. Το 2,5% δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται και το 6,1% δεν γνωρίζει ή δεν απάντησε. 
 Μετανάστες από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ Το 10,5% των ερωτηθέντων, κυρίως υποστηρικτές της εθνικιστικής Συμμαχίας για την Ενότητα των Ρουμάνων (AUR) και άτομα με πρωτοβάθμια εκπαίδευση, πιστεύουν ότι οι μετανάστες από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ αποτελούν σημαντική απειλή για τη Ρουμανία, το 10,7% μια μικρή απειλή, το 38,5% καμία απειλή, το 3,5% λένε ότι δεν ενδιαφέρονται και το 5,6% δεν γνωρίζουν ή δεν απαντούν. "Το ποσοστό των Ρουμάνων που πιστεύουν ότι οι μετανάστες από διάφορα μέρη του κόσμου αποτελούν σημαντική απειλή για τη Ρουμανία είναι μικρό σε σύγκριση με εκείνους που δεν συμμερίζονται μια τέτοια άποψη. Αυτό αποκαλύπτει μια σχετικά ανεκτική στάση, παρά κάποιες ανατρεπτικές λαϊκιστικές ακρότητες στον λόγο που έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει την εχθρική μεταχείριση, ειδικά προς τους πρόσφυγες από την Ουκρανία. Οι ψηφοφόροι της εθνικιστικής Συμμαχίας για την Ενότητα των Ρουμάνων (AUR) είναι πιο δύσπιστοι απέναντι στους μετανάστες, ανεξάρτητα από το πού προέρχονται», δήλωσε ο Remus Štefurjak, διευθυντής του INSCOPE. Η δημοσκόπηση διεξήχθη μεταξύ 12 και 20 Απριλίου μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων. Συμμετείχαν 1100 άτομα από διαφορετικές κοινωνικοδημογραφικές κατηγορίες ηλικίας 18 ετών και άνω. Το μέγιστο επιτρεπόμενο σφάλμα των δεδομένων είναι ± 2, 95 τοις εκατό. /ΒΗ/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου