Μαρτίου 29, 2024

Επί Τροχάδην

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Εθνοσυνέλευση της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα ενέκρινε τον νέο εκλογικό νόμο που ρυθμίζει τις εκλογές για τις αρχές της Σέρπσκα , οι οποίεςδιεξάγονται από την Εκλογική Επιτροπή της Δημοκρατίας,  και τις δημοτικές εκλογικές επιτροπές και τις εκλογικές επιτροπές που διορίζονται από τις αρμόδιες αρχές της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα. Ο νόμος ορίζει ότι από την  έναρξη ισχύος του «δεν θα εφαρμόζονται  οι διατάξεις του εκλογικού νόμου της Βοσνίας Ερζεγοβίνης για την εκλογή αντιπροσώπων της Εθνοσυνέλευσης, αντιπροσώπων του Συμβουλίου των Λαών , προέδρου και αντιπροέδρου της Σέρπσκα, αντιπροσώπων από τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα στην Βουλή των Λαών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης,  για την εκλογή δημοτικών συμβουλίων, δημάρχων, επικεφαλής δήμων, διορισμών οργάνων για τη διεξαγωγή νομοθετικών εκλογών, αντιπροσωπευτικά και εκτελεστικά όργανα της κυβέρνησης στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα».

Ο νόμος προβλέπει οτι «η προστασία του εκλογικού δικαιώματος, θα παρέχεται, εκτός από τα όργανα για τη διεξαγωγή εκλογών, από το Ανώτατο Δικαστήριο της Δημοκρατίας της Σέρπσκα.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ Ο πρόεδρος της Ρεπούμπλικας  Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ ζήτησε χθες να ακυρωθούν όλες οι αποφάσεις του ψευτο-ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας  Κρίστιαν Σμιτ. «Προτείνω να προσπαθήσουμε να ανακουφίσουμε την κατάσταση στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη με τον ακόλουθο τρόπο . Η «αποικιακή διοίκηση» ακυρώνει τις αποφάσεις του ψεύτικου Σμιτ εντός των επομένων επτά ημερών. Εάν δεν γίνει αυτό, οι εκπρόσωποί μας θα πρέπει να ορίσουν μια σύνοδο του κοινοβουλίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης που θα πρέπει να θέσει εκτός νόμου τις αποφάσεις του Σμίτ, και να απαγορεύσει στις αρχές της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης να τις εφαρμόσουν και να κηρύξει τον ιστότοπο του Γραφείου του Ύπατου Εκπροσώπου απαράδεκτη και παράνομη πηγή για τη δημοσίευση τέτοιων πράξεων.

 Το κοινοβούλιο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης θα πρέπει να απαγορεύσει στην επίσημη εφημερίδα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης να δημοσιεύει πράξεις αλλοδαπών και των οργανώσεών τους», δήλωσε ο Ντόντικ ενώπιων  της Εθνοσυνέλευσης της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι «η Ευρώπη έχει τεθεί σε θέση εξάρτησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και βρίσκεται σε μεγάλη κρίση» .«Η Ευρώπη έχει εγκαταλείψει τις φθηνές πρώτες ύλες και πρέπει να τις προμηθεύεται σε υψηλότερες τιμές. Η ΕΕ επιταχύνει τις ενταξιακές διαδικασίες, προσφέροντας καρότα που θα πρέπει να ωθήσουν άλλους να εγκαταλείψουν την κυριαρχία τους, έτσι ώστε ορισμένα κέντρα εξουσίας να μπορούν να διαχειριστούν αυτούς τους χώρους», δήλωσε ο Ντόντικ και τόνισε ότι «η Ευρώπη προσέφερε στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη  το καθεστώς των ενταξιακών διαπραγματεύσεων  χωρίς σαφή ημερομηνία, αλλά ζητούν «μεταρρυθμίσεις»». Ο Ντόντικ τόνισε ότι είναι πλέον σαφές ότι «υπάρχουν εκείνοι που δεν θέλουν να κινηθούν προς την ΕΕ, καταστρέφοντας όλες τις αρχές στη  Βοσνία και Ερζεγοβίνη»  και επανέλαβε ότι «αυτός ο δρόμος είναι αδύνατος με έναν προστάτη».

«Κάποιος που δεν έχει καμία νομιμότητα επιβάλλει ορισμένες λύσεις. Δεν μας ακούν και νομίζουν ότι είμαστε άσχετοι και γελούν μαζί μας. Η ψήφιση και η επιβολή ορισμένων νόμων είναι κάτι που σχεδιάζεται». Ο Ντόντικ ανακοίνωσε  «μια νέα φάση του αγώνα για τη Δημοκρατία Σέρπσκα», αγνοώντας τις εναντίον του απειλές.

«Αυτή είναι η επιλογή μου. Ήξερα τι να περιμένω. Θα πεθάνω για τη Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα και τον σερβικό λαό. Δεν μου περάνει  ιδέα να τα παρατήσω», είπε και επεσήμανε ότι «δεν φοβάται καμία μάχη για τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα», δηλώνοντας ότι «θα κάνει οποιαδήποτε θυσία αυτό συνεπάγεται».

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Στις εναρκτήριες παρατηρήσεις του στην ειδική συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, όπου  συζητείται η τρέχουσα  πολιτική κατάσταση στον κόσμο και οι επιπτώσεων της στη Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα, ο Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι «θα προτείνει  να τερματιστεί αμέσως ουσιαστικά και επίσημα η συνεργασία στο επίπεδο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης την «τρόϊκα» των  SDP, NiP, και  NS»,  και να προταθεί συνεργασία  «σε άλλες δομές μεταξύ των Βοσνίων, για παράδειγμα το SDA», «για να κάνουμε μια συγκεκριμένη συμφωνία που θα επιτρέψει μια νέα εποχή».

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA) Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς απάντησε αμέσως στην πρόταση Ντόντικ λέγοντας ότι «θα δεχόταν ενδεχομένως κάποια εποικοδομητική αναδόμηση που θα σήμαινε επιτάχυνση της προόδου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης στην ευρωατλαντική πορεία». Ο Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς τόνισε ότι « είναι εναντίον όλων των «καταστροφικών πολιτικών που αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή πορεία της Βοσνίας  Ερζεγοβίνης» .

«Οτιδήποτε σημαίνει καταστροφή, σύγκρουση με τη διεθνή κοινότητα και πλήγμα στη συνταγματική έννομη τάξη, φρενάρισμα, και αποκλεισμό», «το SDA δεν θα το  δεχτεί», δήλωσε ο Ιζετμπέγκοβιτς.

 ΣΟΦΙΑ . Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ αποφάσισε να αναθέσει την Τρίτη εντολή στο «Υπάρχει ένας τέτοιος λαός» (ITN) αλλά, η εντολή επιστράφηκε αμέσως από τον αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ITN Ιβάϊλο Βάλτσεφ. Δεδομένου ότι και οι τρεις εντολές απέβησαν άκαρπες, επίκεινται οι πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές και ο  πρόεδρος θα πρέπει να ορίσει την ημερομηνία . Σύμφωνα με το άρθρο 99 του Συντάγματος, αφού δεν επιτευχθεί συμφωνία για κυβέρνηση, ο Πρόεδρος, μετά από διαβούλευση με τις κοινοβουλευτικές ομάδες και μετά από πρόταση του υποψηφίου υπηρεσιακού πρωθυπουργού, διορίζει υπηρεσιακή κυβέρνηση και προγραμματίζει νέες εκλογές εντός δύο μηνών. Ο Πρόεδρος  Ράντεφ ξεκίνησε από χθες τις διαβουλεύσεις με τους υποψηφίους για την θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τις συνταγματικές αλλαγές από τα τέλη του 2023, ο αρχηγός του κράτους μπορεί να επιλέξει τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό από έναν περιορισμένο κατάλογο 10 υποψηφίων. Πρόκειται για τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Ρόσεν Ζελιάζκοφ, τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Ντίμιταρ Ράντεφ ή τους αναπληρωτές του, τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ ή τους αναπληρωτές του, και τη διαμεσολαβήτρια του Πολίτη Ντιάνα Κοβάτσεβα ή η αναπληρώτριά της Έλενα Τσέρνεβα-Μάρκοβα. Η Κοβάτσεβα όμως πρόκειται να γίνει δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων σε λιγότερο από ένα μήνα και η αναπληρώτριά της, Έλενα Τσέρνεβα-Μάρκοβα, παραιτήθηκε απροσδόκητα αυτή την εβδομάδα.

Μετά  από την  συνάντησή του με τον Πρόεδρο ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Ντίμιταρ Ράντεφ δήλωσε δεν είναι καλό η Τράπεζα να εμπλακεί στην πολιτική διαδικασία. Ούτε ο ίδιος ούτε κάποιος από τους αναπληρωτές του θα πρέπει να συμμετάσχει στη διαδικασία εκλογής υπηρεσιακού πρωθυπουργού, καθώς κάτι τέτοιο «θα έριχνε πολιτική σκιά στον θεσμό «και μια τέτοια απόφαση» « θα ήταν σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Ο Πρόεδρος Ράντεφ είχε επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, Ρόσεν Ζελιάζκοφ, και τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ, οι οποίοι αρνήθηκαν να κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ. Σήμερα συνεχίζονται οι συναντήσεις του Προέδρου με τους άλλους δυνητικούς υπηρεσιακούς πρωθυπουργούς.

Το «εν τω απιέναι» Κοινοβούλιο , θα ξεκινήσει τις εργασίες του σήμερα με ακρόαση της Προέδρου του Συμβουλίου Ηλεκτρονικών Μέσων (CEM)  Σόνιας Μομτσίλοβα  που θα απαντήσει για τα διαφημιστικά μηνύματα που σχετίζονται με τα τυχερά παιχνίδια στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Το θέμα προέκυψε  κατά τη διάρκεια  της συζήτησης της έκθεσης της ρυθμιστικής αρχής για το 2022 την περασμένη εβδομάδα. Τότε, το Κοινοβούλιο δεν ενέκρινε την έκθεση του Συμβουλίου.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα απευθυνθεί στο κοινό στις 6 μ.μ. σήμερα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο ιδρυτής του Σοσιαλιστικού Κινήματος, πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφαλείας, (ΒΙΑ) και νυν Γερουσιαστής της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα  Αλεξάνταρ Βούλιν δήλωσε χθες  ότι η Ευρώπη έδειξε ότι είναι εχθρός της Σερβίας «με την αποδοχή του λεγόμενου Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, και έδειξε ότι δεν ενδιαφέρεται για τη Σερβία. «Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Σερβία είναι μια μικρή Ρωσία και μια μεγάλη ενόχληση και τίποτα από όσα κάνουμε δεν θα το αλλάξει αυτό.Ήρθε πια ο  καιρός δείξουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι ενδιαφερόμαστε περισσότερο για  τους φίλους μας  εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά για τους εχθρούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος και υπουργός Άμυνας Μίλος Βούτσεβιτς δήλωσε χθες ότι τις επόμενες επτά έως 15 ημέρες θα δούμε σαφή περιγράμματα της νέας κυβέρνησης της Σερβίας, και ότι «θα αντιπροσωπεύει τη συνέχεια της τρέχουσας πολιτικής», αλλά, «θα υπάρχουν και νέα πρόσωπα σε αυτήν». Ο Βούτσεβιτς είπε ότι στο σημερινό περιβάλλον, απλά  η ηγεσία του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος δεν μπορούσε να επικεντρωθεί  μόνο σε ζητήματα προσωπικού  στο ποιος θα είναι υπουργός ή το πόσα υπουργεία θα πρέπει να έχει η μελλοντική κυβέρνηση, αλλά έπρεπενα ασχοληθούν με τα θέματα που είναι ζωτικού εθνικού ενδιαφέροντος. Ο Βούτσεβιτς είπε ότι ηένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης είναι αποτέλεσμα των πολιτικών των χωρών που υποστηρίζουν τη  ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και γίνεται κατά παραβίαση όλων των κανόνων του Διεθνούς Δίκαιου.

Όταν ρωτήθηκε πού βλέπει τον εαυτό του στη νέα σερβική κυβέρνηση, ο Βούτσεβιτς απάντησε ότι βλέπει τον εαυτό του ως μέλος της ομάδας.

 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι δήλωσε  ότι το Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται σε καλό δρόμο για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης, και χαρακτήρισε «Καλά νέα για την Ευρώπη και τη δημοκρατία» το γεγονός ότι «η Ρωσία είναι έξω και το Κοσσυφοπέδιο εντάσσεται στο Συμβούλιο της Ευρώπης»

Ο Κούρτι τόνιασε ότι «η κατάσταση επί τόπου είναι ήρεμη» και ότι  ότι το θέμα με την κατάργηση του δηναρίου, αποφασίζεται από την Κεντρική Τράπεζα του Κοσόβου, παρά το γεγονός ότι συζητείται στο πλαίσιο του διαλόγου με τη Σερβία στις Βρυξέλλες. Το ίδρυμα αποφάσισε το νέο διάταγμα, στο πλαίσιο ενός μεταβατικού σχεδίου 10 βημάτων τριών μηνών. Θα υποστηρίξουμε αυτό το σχέδιο στο βαθμό που αφορά την εκτελεστική εξουσία», δήλωσε ο Κούρτι.

-Η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι  συνομίλησε  με τον Νούντσιο του Βατικανού Μονσινιόρ Jean-Marie Spaichaabout για τις σχέσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Βατικανού, καθώς και για τη βελτίωση της συνεργασίας. Η Οσμάνι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για το ενδιαφέρον  που δείχνουν συνεχώς η Αγία Έδρα και ο Άγιος Πατέρας Πάπας Φραγκίσκος προς το Κοσσυφοπέδιο.

-Ο υπουργός Εσωτερικών Τζελάλ Σβέκλια ανακοίνωσε ότι η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου γίνεται μέρος της Κοινής Ομάδας Εργασίας για τη Μετανάστευση με τις αρχές επιβολής του νόμου της Σκιπερίας (Αλβανίας) και του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το υπουργείο Άμυνας του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε ότι υπογράφηκε το μνημόνιο περί της «διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας των υπουργείων Άμυνας του Μαυροβουνίου και της Σερβίας για το 2024». Προγραμματίζονται διάφορες δραστηριότητες, με επίκεντρο τη συνεργασία στους  τομέίς της στρατιωτικής ιατρικής και της εκπαίδευσης. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «οι δύο γειτονικές χώρες, λαμβάνοντας υπόψη τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής τους, έχουν περιθώρια συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, τόσο σε διμερή βάση όσο και στο πλαίσιο μιας σειράς περιφερειακών πρωτοβουλιών.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Τα τελευταία τρία χρόνια, η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου έχει παράσχει τουλάχιστον 3,74 εκατομμύρια ευρώ σε θρησκευτικές κοινότητες, συχνά χωρίς ενημέρωση του κοινού, ανακοίνωσε το Κέντρο Αγωγής του Πολίτη .Το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό, συνολικά 2,2 εκατομμύρια ευρώ, έχουν δοθεί από το Υπουργείο στις  θρησκευτικές κοινότητες μέσω της χρηματοδότησης δύο θρησκευτικών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  του ¨Μεχμέτ Φατίχ Μαντρασά  και του Γυμνασίου του Αγίου Σάββα.Το Υπουργείο Δικαιοσύνης  έχει παράσχει 1,05 εκατομμύρια ευρώ, και το Υπουργείο Πολιτισμού ,495.000  ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια.

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία έλαβε  2.088.330 ευρώ ή 55,72% και η ισλαμική κοινότητα έλαβε συνολικά 1,46 εκατομμύρια ευρώ ή 39,11% των κεφαλαίων.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η διατήρηση των ελαιώνων στο Μαυροβούνιο θεωρείται θέμα εθνικού συμφέροντος

Το συνέδριο για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά του Μαυροβουνίου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προστασία των ελαιόδεντρων και των ελαιώνων είναι θέμα εθνικού ενδιαφέροντος, γι 'αυτό και τα παλιά ελαιόδεντρα, καθώς και η γη στην οποία βρίσκονται, πρέπει να θεωρούνται προστατευόμενη πολιτιστική κληρονομιά.

ΣΚΟΠΙΑ. Η πτέρυγα της Συμμαχίας για τους Αλβανούς, με επικεφαλής τον Ζιαγιαντίν Σέλα, θα είναι μέρος του «Ευρωπαϊκού Μετώπου», του συνασπισμού υπό την ηγεσία του DUI στις επερχόμενες εκλογές στη Σεβερνοματσεντόνιγια. Η απόφαση ελήφθη σε συνεδρίαση της Κεντρικής Συνέλευσης των «φίλων του Σέλα»  χθες.

 ΣΚΟΠΙΑ. Η Σεβερνοματσεντόνιγια πρέπει να επιστρέψει 2,3 εκατομμύρια ευρώ, που έλαβε κατά την περίοδο 2016-2018 μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος  «Εράσμους+» της ΕΕ   λόγω του ότι διαπράχθηκαν «απάτες» κατά την κατανομή των κονδυλίων. Τα ευρήματα «παρατυπιών» σχετίζονται με 22  φακέλους δικαιούχων της επιχορήγησης.  Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Κινητικότητας,  της Σεβερνοματσεντόνιγια, Μάρκο Γκεοργιέφσκι σε συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε  ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) διαπίστωσε καταχρήσεις  ύψους 2,3 εκ. ευρώ και ζήτησε από τον περασμένο  Νοέμβριο, να επιστραφούν τα χρήματα που «εκλάπησαν».

Η Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την έκθεση της OLAF, απέστειλε κοινοποίηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην Υπηρεσία Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Κινητικότητας στις 30 Νοεμβρίου 2023 με αίτημα επιστροφής χρημάτων και αφού απερρίφθησαν οι ενστάσεις της Σεβερνοματσεντόνιγια , τώρα,  «έφτασε η ειδοποίηση ότι η απόφαση είναι πλέον οριστική σχετικά με την οριστικότητα αυτής της απόφασης.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Σεβερνοματσεντόνιγια δήλωσε ότι διαβίβασε όλα τα στοιχεία για τους 22 φακέλους  στην Εισαγγελία για τη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς και ότι διεξάγεται προανάκριση.

 ΣΚΟΠΙΑ. Οι τέως Κομμουνιστές και νυν Σοσιαλιστές συνδικαλιστές της  «Ένωση Συνδικάτων» της Σεβερνοματσεντόνιγια προετοιμάζουν σειρά διαμαρτυριών για να τους ακούσουν οι πολιτικοί. Την Τρίτη 2 Απριλίου, θα πραγματοποιήσουν πορεία από τα κεντρικά γραφεία του συνδικάτου προς το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση κατάσχεσης του κτιρίου τους. «Θα τους ενθαρρύνουμε (το Ανώτατο Δικαστήριο) να αλλάξουν την επαίσχυντη απόφαση να πάρουν το Σπίτι των εργαζομένων μακριά από τους εργαζόμενους και να το δώσουν στο κράτος. Το κράτος δεν χρειάζεται άλλο κτίριο, αλλά εργαζόμενους και συνδικάτα», δήλωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου Σλόμπονταν Τρανταφίλοφ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι έχει επίσης σταλεί αίτημα στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, το οποίο είχε απόφαση του 1992 ότι το κράτος δεν είχε δικαίωμα να κατάσχει την περιουσία των συνδικάτων.Μια εβδομάδα αργότερα, στις 8 Απριλίου, η διαμαρτυρία θα είναι μπροστά από το Υπουργείο Υγείας λόγω του ανυπόγραφου παραρτήματος της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με αποτέλεσμα «χιλιάδες εργαζόμενοι να μείνουν χωρίς αύξηση μισθών 2.400 δηναρίων» (περίπου 38 ευρώ). Ο Tρανταφίλοφ  εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι την παραμονή της επίσημης έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας στη Σεβερνοματσεντόνιγια, τα πολιτικά κόμματα συναντώνται με εκπροσώπους των εμπορικών επιμελητηρίων και κανείς δεν ζήτησε συνάντηση με συνδικαλιστικές οργανώσεις.«Θα ήταν καλό αν άκουγαν τα αιτήματα των εργαζομένων. Οι πολιτικοί εκλέγονται όχι από περίπου 7.000 εργοδότες και αφεντικά, αλλά από περισσότερους από 750.000 υπαλλήλους . Ας μην το ξεχνούν αυτό. Στο τέλος, οι εργαζόμενοι αποφασίζουν ποιος θα ηγηθεί του κράτους στο μέλλον», δήλωσε ο Πρόεδρος. Στην Κινητοποίηση της 1ης Μαΐου το αίτημα από τη μελλοντική κυβέρνηση των «Σοσιαλδημοκρατών» θα είναι τις πρώτες 100 ημέρες να αποφασιστεί ένας κατώτατος μισθός «τουλάχιστον 450 ευρώ».

 ΤΊΡΑΝΑ. Το Υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών της Αλβανίας υπέβαλε γνωμοδότηση στο Διεθνές Δικαστήριο σχετικά με τις νομικές υποχρεώσεις των κρατών σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της αλβανικής κυβέρνησης στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών υπέβαλε γραπτή δήλωση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο άνοιξε διαδικασίες για την παροχή συμβουλευτικής γνώμης στα κράτη μέλη του ΟΗΕ σχετικά με τις νομικές υποχρεώσεις τους σχετικά με την κλιματική αλλαγή.Η γνωμοδότηση ακολουθεί τις παρατηρήσεις του ¨Εντι Ράμα  Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου τόνισε ότι αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Αλβανία προσπαθούν ακούραστα να αντιμετωπίσουν τις αναπτυξιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, εστιάζοντας την προσοχή στις δυσανάλογες επιβαρύνσεις των αναπτυσσόμενων χωρών για την αντιμετώπιση κλιματικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. παρά τον ελάχιστο αντίκτυπό τους σε αυτές τις καταστάσεις.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου