Μαρτίου 27, 2024

Επί Τροχάδην

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο  «φαλακρός γερμανός τουρίστας» Κρίστιαν Σμιτ, ο οποίος δεν αναγνωρίζεται  ως Ύπατος από   τη Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα, ανακοίνωσε χθες την απόφαση του να επιβάλει αλλαγές στον εκλογικό νόμο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Ο Σμιτ κάλεσε τους δημοσιογράφους στην έδρα της «Υπατης Αρμοστείας» και είπε ότι το έκανε αυτό «για το καλό όλων των πολιτών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης».

«Αυτό έχει συζητηθεί εδώ και πολύ καιρό, πολλοί οργανισμοί έχουν συμβάλει σε αυτό. Θα κάνω σήμερα αυτό που έπρεπε να είχα κάνει πριν από χρόνια. Εγγύηση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών για όλους τους πολίτες της Βοσνίας Ερζργοβίνης», δήλωσε ο Σμιτ, ανακοινώνοντας την απόφαση του περί έκδοσης Αναγκαστικού Διατάγματος περί τροποποίησης του εκλογικού νόμου της Βοσνίας Ερζεγοβίνης».

 Ο Σμιτ είπε πως οι αλλαγές που έγιναν είναι σημαντικές για την ευρωπαϊκή πορεία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης», ότι «στοχεύουν σε πιο διαφανείς και δίκαιες εκλογές», ότι «οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να καταμετρηθούν οι ψήφοι τους με ασφάλεια», οτι «οι ψηφοφόροι ανυπομονούσαν να δουν αν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κομμάτων για 10 ή 15 χρόνια» και ότι « θα ήταν ευτυχής», «αν μπορούσαμε να βρούμε κάποια δυνατότητα τροποποίησης του νόμου απευθείας από τα αρμόδια μέρη, δηλαδή την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο». 

Μια ημέρα πριν συνέντευξη του στην «Dnevni Avaz» ο «φαλακρός γερμανός τουρίστας», υπενθύμισε πως ήδη από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους επεδίωξε μια συμφωνία για τεχνικές αλλαγές στον εκλογικό Νόμο και «τίποτα δεν έχει συμβεί από τότε» και σημείωσε πώς «οι πολιτικοί στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη αθέτησαν την υπόσχεση που έδωσαν στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τον Ιούνιο του 2022 ότι θα παράσχουν στους πολίτες δίκαιες και δίκαιες εκλογές».

 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ . Η ΕΕ  εξέφρασε άμεσα και κατηγορητικά την διαφωνία της για την «επιβολή» αλλαγών στον εκλογικό νόμο από τον Σμίτ.

«Η διεθνής εποπτεία είναι ασυμβίβαστη με το ευρωπαϊκό μέλλον της Βοσνίας Ερζεγοβίνης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πίτερ Στάνο και τόνισε ότι, « η ΕΕ υπενθυμίζει ότι οι «εκτελεστικές εξουσίες» της Βόννης θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο ως έσχατη λύση κατά ανεπανόρθωτων παράνομων πράξεων».

 «Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει από τις αρχές της Βοσνίας Ερζεγοβίνης   να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσουν ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα κατ' εφαρμογή των συστάσεων του ΟΑΣΕ και  της Επιτροπής της Βενετίας, και να διασφαλίσουν τη διαφάνεια της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων», δήλωσε ο Στάνο.

 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το μέλος της «τρισυπόστατης» προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης  Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, δήλωσε ότι ο Κρίστιαν Σμιτ δεν είναι ύπατος εκπρόσωπος, αλλά «ακόμη και αν ήταν», δεν θα είχε το δικαίωμα να επιβάλλει αποφάσεις και να αλλάζει νόμους.

«Κάθε φορά που οι εκπρόσωποι των λαών  στη Βοσνίας Ερζεγοβίνης κάνουν ένα βήμα μπροστά, ο Σμιτ μας πηγαίνει πίσω τρία. Αυτό αποτελεί χαστούκι στο πρόσωπο της δημοκρατικής διαδικασίας και της ευρωπαϊκής πορείας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης , και χαστούκι στην ΕΕ» δήλωσε η Τσβιγιάνοβιτς και τόνισε ότι «είναι προφανές ότι ο Σμιτ, μαζί με τους μέντορες και τους διευθυντές του, υπονομεύει σκόπιμα την αξιοπιστία της ΕΕ στη Βοσνία Ερζεγοβίνη μέσω δικτατορικών αποφάσεων».

Η Τσβιγιάνοβιτς ανέφερε πως είναι εξωφρενικό  ένας μη εκλεγμένος αλλοδαπός να επιβάλλει αποφάσεις σε χωρα μέλος του ΟΗΕ, που βρίσκεται στα πρόθυρα της έναρξης διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

 «Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω περιπλοκή της πολιτικής κατάστασης στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Αυτή προφανώς είναι ιδέα του Σμιτ. Η πρόθεση είναι να προκληθεί χάος», επεσήμανε η Τσβιγιάνοβιτς.

 Ο Πρωθυπουργός της Ρεπούμπλικας  Σέρπσκα Ράντοβαν Βίσκοβιτς δήλωσε  ότι « η επιβολή τροποποιήσεων στον Εκλογικό Νόμο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης πιθανότατα τερμάτισε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας». 

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα Νέναντ Στέβαντιτς δήλωσε  ότι «οι νόμοι στη Βοσνία υιοθετούνται από τις αρμόδιες αρχές, και όχι από απατεώνες όπως ο Κρίστιαν Σμιτ».

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε χθες το βράδυ ότι η Σερβία έχει δύσκολες μέρες μπροστά της. «Δεν είναι εύκολο να σας πούμε τι είδους ειδήσεις έχουμε λάβει τις τελευταίες 48 ώρες. Απειλούν άμεσα τα ζωτικά εθνικά συμφέροντα τόσο της Σερβίας όσο και της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα. Τις επόμενες ημέρες, θα παρουσιάσω στον λαό της Σερβίας όλες τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας. Θα είναι δύσκολο. Το δυσκολότερο μέχρι στιγμής. Θα πολεμήσουμε. Η Σερβία θα πολεμήσει .Η Σερβία θα κερδίσει», έγραψε ο Βούτσιτς  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. «Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας δεν μπορεί να δεχθεί κανένα νομικό ή πολιτικό μοντέλο που αντιτίθεται στην ύπαρξη της επι οκτώ αιώνες στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι», δήλωσε χθες ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος και τόνισε: «Κυκλοφορούν κάποιες εξωφρενικές κατασκευές σε εξέλιξη σχετικά με την προέλευση των σερβικών ιερών τόπων». Ο Πατριάρχης Πορφύριος επεσήμανε ότι η διεθνής κοινότητα, ενσωματωμένη στον ΟΗΕ και την ΕΕ, είναι υποχρεωμένη να διασφαλίζει τον πλήρη σεβασμό όλων των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. ΗΟρθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας δεν αναζητά «ειδικά δικαιώματα», στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Επιπλέον, τα οικουμενικά ανθρώπινα και θρησκευτικά δικαιώματα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως «ειδικά δικαιώματα», για τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι». «Είναι αναμφισβήτητο ότι τα δικαιώματα και οι ελευθερίες του κλήρου, των μοναχών και των πιστών, καθώς και η σερβική ορθόδοξη ταυτότητα, η ιερή και άλλη περιουσία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια απειλούνται», είπε.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Στελέχη του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), εταίροι του συνασπισμού, καθώς και υπουργοί στην κυβέρνηση της Σερβίας καταδίκασαν  έντονα τη δημοσίευση της νεκρολογίας με την εικόνα του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς στα μμε της λεγόμενης αντιπολίτευσης και κάλεσαν τους αρμόδιους θεσμούς να αντιδράσουν. Η Αντιπρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου του SNS Ειρένα Βούγιοβιτς  δήλωσε ότι «με την τερατώδη ανακοίνωση του «πιστοποιητικού θανάτου» του Προέδρου της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς , οι οπαδοί του Τζίλας ξεπέρασαν σίγουρα κάθε μέτρο και κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να αντιδράσουν και να τιμωρήσουν τέτοιες παράνομες προκλήσεις το συντομότερο δυνατό».

 

ΣΟΦΙΑ. Σήμερα , στις 15:00, ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ   σύμφωνα με το Σύνταγμα θα δώσει την δεύτερη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης  στον εντολοδόχο  πρωθυπουργό, που θα του προταθεί  από τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στην 49η Εθνοσυνέλευση . Χθες η Βουλή αποφάσισε ότι η πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με την υποψήφια πρωθυπουργό Μαρίγια Γκαμπριέλ έληξε ανεπιτυχώς. Ο Συνασπισμός «Συνεχίζουμε  την  Αλλαγή - Δημοκρατική Βουλγαρία» αφού δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με το ΓΚΕΡΜΠ θα επιστρέψει  την  εντολή στον  Προέδρο .

Ο Συνασπισμός ΓΚΕΡΜΠ-ΕΔΔ ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης με τη δεύτερη και την τρίτη εντολή, και τόνισε: «αφήστε τους Βούλγαρους πολίτες να αποφασίσουν μέσω εκλογών ποιος και πώς θα κυβερνήσει τη Βουλγαρία». Ο Συνασπισμός ΓΚΕΡΜΠ-ΕΔΔ περιέγραψε λεπτομερώς τις διαπραγματεύσεις και τόνισε ότι έφθασε μέχρι του σημείου να δεχθεί να παραμείνει υπουργός ο Ασεν Βασίλεφ, ο οποίος χαρακτήρισε την Μαρί Γκάμπριελ «το νεότερο και πιο όμορφο πρόσωπο της μαφίας»  Εφ όσον ο  Συνασπισμός «Συνεχίζουμε  την  Αλλαγή - Δημοκρατική Βουλγαρία»  επιστρέψει τη δεύτερη εντολή , ο πρόεδρος Ράντεφ θα πρέπει να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε κοινοβουλευτική ομάδα της επιλογής του. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο αρχηγός του κράτους πρέπει να το πράξει εντός επτά ημερών.

Ο πρόεδρος της Αναγέννησης  «Vazrazhdane» Κωνσταντίν Κωσταντίνοφ μιλόντας χθες στην Δημόσια Τηλεόραση  προσφέρθηκε να αναλάβει

την «τρίτη εντολή» και τόνισε:  «Υπάρχουν αυτοί που λένε  πρέπει να υπάρξει μια ευρωατλαντική κυβέρνηση . Εμείς  δηλώσουμε ξεκάθαρα και κατηγορηματικά ότι η Βουλγαρία μπορεί να έχει βουλγαρική κυβέρνηση που δεν θα την αποτελούν  απαραιτήτως άτομα που έχουν πολιτικό χρώμα»,

Ερωτηθείς αν προτείνει ένα υπουργικό συμβούλιο «εμπειρογνωμόνων», ο Κοσταντίνοφ απάντησε: «Όχι. Κάθε πολιτικός πρέπει να είναι ειδικός. Δεν μπορείς να είσαι πολιτικός και να μην είσαι ειδικός σε κάποιο τομέα».

‘Επιτρέψτε μου να πω ποια θα πρέπει να είναι η αρχή του σχηματισμού  της «βουλγαρικής κυβέρνησης», είπε ο Κοσταντίνοφ. «Όλες οι σφαίρες της βουλγαρικής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων όλων των ανθρώπων που δεν ψηφίζουν, θα πρέπει να αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται σε αυτήν», Ο Κωνσταντίνοφ προέβλεψε ότι «η Κοινοπραξία PP-DB θα έχει πολύ σοβαρά προβλήματα με την είσοδό του στο κοινοβούλιο», «γιατί συγκροτήθηκαν και ψηφίστηκαν για να απομακρύνουν το  ΓΚΕΡΜΟ από την εξουσία. Πριν από δύο χρόνια καυχήθηκαν ότι είχαν συλλάβει τον Μπόϊκο Μπορίσοφ και τώρα, δύο χρόνια αργότερα, προσευχήθηκαν σε αυτόν για άλλη μια φορά. Για τρεις εβδομάδες βλέπουμε ένα επαίσχυντο πολιτικό θέατρο στο οποίο το PP-DB προσεύχεται γονατιστό στο ΓΚΕΡΜΟ να κυβερνήσει μαζί τους».

 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς προκήρυξε πρόωρες εκλογές για συμβούλους της Δημοτικής Συνέλευσης της Μπούντβα, οι οποίες θα διεξαχθούν την Κυριακή 26 Μαΐου. «Προγραμμάτισα τις εκλογές το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να αποφευχθεί ο αρνητικός αντίκτυπος  πολιτικής κατάστασης στην οικονομική δυναμική του Δήμου της Μπούντβα στο πλαίσιο της θερινής τουριστικής περιόδου».Στη χθεσινή τους συνεδρίαση, οι σύμβουλοι της  Δημοτικής Συνέλευσης  της Μπούντβα ενέκριναν απόφαση για τη συντόμευση της  θητείας τους. Υπέρ ψήφισαν  το DPS, το SDP, οι «Δημοκράτες», του κ. Αλέκσα Μπέτσιτς,  η «URA» του κ. Μπέτσιτς  και οι σύμβουλοι του συνδυασμού «Μπούτβα, η πόλη μας, η οικογένειά μας, το σπίτι μας». O Πρόεδρος του Μαυροβουνίου , χαρακτήρισε  θετικό το γεγονός ότι η 44η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες των προκατόχων της για την προστασία του βιοτικού επιπέδου των πολιτών του Μαυροβουνίου.

 

ΣΚΟΠΙΑ. O Βλάντο Μησαηλόφσκι επικεφαλής του ψηφοδελτίου του συνασπισμού του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ , (VMRO-DPMNE)  στην δεύτερη περιφέρεια δήλωσε χθες το βράδυ στην Τ/Ο  «Alpha TELEVISION» ότι αναμένει «ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα στην ιστορία» και τόνισε: «Η SDSM και το DUI έχουν φέρει δυστυχία στην κοινωνία, και έχουν κάνει  τη ζωή μαύρη και ανασφαλή. Ψεύδονται και σε αυτές τις εκλογές, όπως έκαναν και στο παρελθόν». O Ο Βλάντο Μησαηλόφσκι επέλεξε από τα 1198 έργα,   την αύξηση  5.000 δηναρίων για τους συνταξιούχους, τα δωρεάν συγγράμματα την επιδότηση και τα δάνεια  στα νέα ζευγάρια για να αγοράσουν το δικό τους σπίτι  και τον αυτοκινητόδρομο Κίτσεβο-Αχρίδα|. Ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE Κριστιάν Μίτσκοσκι Christian Mitkoski δείπνησε ως καλεσμένος  σε «Ιφτάρ» των μουσουλμάνων για το Ραμαζάνι

Ο προεδρικός Υποψήφιος της αλβανικής αντιπολίτευσης  Αρμπέν Ταραβάρι  συναντήθηκε με διανοούμενους όπως  ο Δρ. Ρούφι Οσμάνι και δεκάδες καθηγητές πανεπιστημίου, Ο προεδρικός υποψήφιος Μαξίμ Ντιμιτρίεφσκι απευθύνθηκε στους Βούλγαρους και τους Σέρβους και είπε: «Είμαστε σαν αδέρφια, αλλά δεν είσαστε οι πατέρες μας. Η αστυνομία ανέφερε ότι ένας ανήλικος από τα Σκόπια μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο χθες στις 5:35 μ.μ. «Άγνωστοι του ζήτησαν χρήματα στην περιοχή του Μπιτ Παζάρ και αφού δεν τους έδωσε ένας από αυτούς του επιτέθηκε με αιχμηρό αντικείμενο και του προκάλεσε τραύμα». Από την Παρασκευή, η Βουλή θα συνεδριάζει μέχρι να διαλυθεί  μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης,Η τελευταία σύνοδος ολομέλειας αυτής της κοινοβουλευτικής συνέλευσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Μαρτίου.

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ρουμανίας αυξήθηκε στα 28,99 δισεκατομμύρια λέι (το ευρώ ανταλλάσσεται με 4,97 λέι) μετά τους πρώτους δύο μήνες του έτους, φθάνοντας το 1,67% του ΑΕΠ. Το πρώτο δίμηνο του 2023 το έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν 17,04 δις. λέι, και αντηχούσε στο 1,07%  του εκτιμώμενου ΑΕΠ σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

«Το έλλειμμα του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο ήταν 7,89 δισεκατομμύρια λέι, δηλαδή 0,45% του ΑΕΠ, πράγμα που σημαίνει ότι ο  Φεβρουάριος ήταν καταστροφικός» σχολίασαν τα κανάλια  . «Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 86,67 δισεκατομμύρια λέι τους πρώτους δύο μήνες του 2024, και ήταν αυξημένα  κατά 17,2% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι» ανέφερε το υπουργείο .Ο φετινός προϋπολογισμός βασίζεται στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 5% του ΑΕΠ από 5,68% του ΑΕΠ το 2023.

 

ΤΙΡΑΝΑ. Η Πρόεδρος της Συνέλευσης, Λιντίτα Νικολάου , απέρριψε την χθες το αίτημα του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος της «Επανίδρυσης», Γκαζμεντ Μπαρντί, σχετικά με την εντολή της βουλευτού του σοσιαλιστικού κόμματος ΌλταΤζασκα, με το σκεπτικό ότι, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Συνέλευσης, το αίτημα που υποβλήθηκε «είναι αντικείμενο άλλων οργάνων της Συνέλευσης και όχι της Διάσκεψης των Προέδρων». Ο Μπάρντι ζήτησε τη Δευτέρα, από την Πρόεδρο να συγκαλέσει τη Διάσκεψη των Προέδρων για να συζητήσει και να αποφασίσει να θύσει στην ημερήσια  διάταξη το θέμα της ανάκλησης εντολής της βουλευτού του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Όλτα Τζάσκα, για την οποία η κοινοβουλευτική ομάδα  της «Επανίδρυσης»  πιστεύει ότι βρίσκεται «σε σύγκρουση συμφερόντων» λόγω της υπόθεσης με τον Γκόρο και τα οικόπεδα στην Χειμμάρα.

 ΤΙΡΑΝΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Στατιστικής,  (INSTAT) κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου η είσοδος αλλοδαπών στη Σκιπερία (Αλβανία)  σημείωσε αύξηση 55,4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2023, Σύμφωνα με την INSTAT, τον Φεβρουάριο του 2024 η περιοχή με τον μεγαλύτερο αριθμό ξένων υπηκόων που εισέρχονται στην Αλβανία είναι η περιοχή της Ευρώπης με 459.700 πολίτες, ακολουθούμενη από την Αμερική και την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, αντίστοιχα με 8.147 και 2.979 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου