Ιανουαρίου 31, 2024

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μιρτσέα Γκεοάνα παραμένει το φαβορί για τις προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία

 

ΒΟΥΚΟΥΡΈΣΤΙ 31.01.2024  Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Mircea Geoana παραμένει το φαβορί για τις προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων INSCOPE (INSCOP) Θα κέρδιζε το 26,5% των ψήφων αν οι προεδρικές εκλογές γίνονταν την επόμενη Κυριακή. Δεύτερος στις προτιμήσεις των Ρουμάνων είναι ο νυν πρωθυπουργός Μαρσέλ Τσιολάκου  με 18,9%, ακολουθούμενος από τη γερουσιαστή και ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος SOS Romania, Diana Shosoaca με 14%. 
Στη συνέχεια, υπάρχει ο ηγέτης της Εθνικιστικής Συμμαχίας για την Ενότητα των Ρουμάνων (AUR),  Γκειργκ Σιμιόν, με 13,3%, και ο σημερινός πρόεδρος της Γερουσίας (η άνω βουλή του ρουμανικού κοινοβουλίου) και πρόεδρος του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος, Νικολάε Τσιούκα με 11,4%. 
 Στην έκτη, έβδομη και όγδοη θέση βρίσκονται ο Catalin Drula της Ενωμένης Δεξιάς Συμμαχίας (5,9%), ο σημερινός ευρωβουλευτής Dacian Cioloş (5,1%) και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης Ούγγρων στη Ρουμανία, Kelemen Hunor (3,6%). 
 Σε περίπτωση στην οποία ο πρώην πρωθυπουργός Victor Ponta από την Pro Romania είναι υποψήφιος, τα στοιχεία αλλάζουν και μειώνουν τα ποσοστά για τον Marcel Colacu και τον George Simion. Σε αυτό το σενάριο, ο Mircea Geoana θα χάσει επίσης, αλλά λίγο», δήλωσε ο διευθυντής του INSCOPE Remus Štefurjak. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι αναμένεται αυξημένη προσέλευση στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία. Πάνω από το 60% (64,4% για την ακρίβεια) λένε ότι «σίγουρα» θα πάνε στις κάλπες. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 16 και 24 Ιανουαρίου μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων. Συμμετείχαν 1100 άτομα από διαφορετικές κοινωνικοδημογραφικές κατηγορίες ηλικίας άνω των 18 ετών. Το μέγιστο επιτρεπόμενο σφάλμα των δεδομένων είναι ± 3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου