Νοεμβρίου 29, 2023

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας έκρινε αντισυνταγματική την κατάργηση των ειδικών συντάξεων των βουλευτών


Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας έκρινε αντισυνταγματική την κατάργηση των ειδικών συντάξεων των βουλευτών. 
Το 2021, οι βουλευτές στη Ρουμανία ψήφισαν για άλλη μια φορά την κατάργηση των ειδικών συντάξεων γερουσιαστών και βουλευτών. Ένα χρόνο αργότερα, περισσότεροι από 70 πρώην βουλευτές δίκασαν το κοινοβούλιο και το Συνταγματικό Δικαστήριο κήρυξε τον νόμο αντισυνταγματικό. 
Οι δικαστές αιτιολόγησαν την απόφασή τους από το γεγονός ότι οι βουλευτές ενήργησαν «γρήγορα» και «βιαστικά» στην υιοθέτηση του νόμου, αν και δεν ζητήθηκε συζήτηση στο πλαίσιο της διαδικασίας κατεπείγοντος. 
 Στις 22 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, το νομοσχέδιο για την κατάργηση των ειδικών συντάξεων των βουλευτών στη Ρουμανία έλαβε έγκριση στην Επιτροπή Καθεστώτος των Βουλευτών
. Τέσσερις ημέρες αργότερα, η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία της Ρουμανίας την ενέκριναν σε κοινή συνεδρίαση. 
Στις αρχές Αυγούστου, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας το επέστρεψε στο κοινοβούλιο για επανεξέταση, αφού κήρυξε ορισμένα από τα άρθρα του νόμου αντισυνταγματικά. 
 Περισσότεροι από 800 πρώην βουλευτές στη Ρουμανία λαμβάνουν ειδικές συντάξεις που δεν βασίζονται στις συνταξιοδοτικές τους εισφορές. Η αξία των ειδικών συντάξεων βουλευτών και γερουσιαστών ανέρχεται σε πάνω από 53 εκατομμύρια λέι ετησίως (21.200.000 BGN).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου