Νοεμβρίου 30, 2023

Επί Τροχάδην |

ΣΚΟΠΙΑ. Μεγαλεία! Το μεγαλύτερο πολιτικό-διπλωματικό γεγονός της Σεβερνοματσεντόνιγια από την ανεξαρτησία της .Ο Κοβάτσεφσκι  συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν χθες το  απόγευμα. Ο Αμερικανός είπε μπράβο στον Καβάτσεφσκι για την επιτυχημένη προεδρία του ΟΑΣΕ για την συμβολή του στο ΝΑΤΟ  και επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για ένταξη στην ΕΕ. Καβάτσεφσκι και Μπλίνκεν τόνισαν για άλλη μια φορά τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ενώ συζήτησαν και  την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στην πορεία προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη συνάντηση μπήκαν μόνο οι φωτογράφοι. Δηλώσεις δεν έγιναν αλλά εκδόθηκε δελτίο Τύπου. Σύμφωνα με αυτό ο Κοβάτσεφσκι και ο Μπλίνκεν, εξέφρασαν αμοιβαία ικανοποίηση για την έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ της Σεβερνοματσεντόνιγια  και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Κονβάτσεφσκι υποδέχτηκε και τον Μπορέλ. Μετά έγινε το ανεπίσημο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών που συμμετέχουν, κατά τη διάρκεια του οποίου «συζητήθηκε» «η στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας».

ΣΚΟΠΙΑ Ο πρωθυπουργός Ντίμιταρ Καβάτσεφσκι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τζόζεφ Μπορέλ ανακοίνωσε ότι σήμερα Πέμπτη θα σταλεί πρόσκληση για συνάντηση ηγεσίας σε όλους τους προέδρους των κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων, καθώς και στον Πρόεδρο της Βουλής . Η συνάντηση, θα προγραμματιστεί για τη Δευτέρα και θα συζητηθεί η διεξαγωγή των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών, καθώς και οι τροποποιήσεις του Εκλογικού Κώδικα σύμφωνα με τις συστάσεις του ΟΑΣΕ.

ΣΚΟΠΙΑ. Το νέο 9ο πακέτο μέτρων κατά της κρίσης ύψους 662 εκατομμυρίων ευρώ, που υιοθέτησε η κυβέρνηση της Σεβερνοματσεντόνιγια , περιλαμβάνει 26 μέτρα που στοχεύουν στη στήριξη ευάλωτων κατηγοριών πολιτών και επιχειρήσεων, καθώς και στη στήριξη σε συνθήκες αυξημένου κόστους διαβίωσης και συνεχιζόμενων επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης. «Τα μέτρα αυτά καλύπτουν 120.000 νέους, πάνω από 74.000 κοινωνικά ευάλωτους πολίτες, πάνω από 187.000 συνταξιούχους, 40.000 αγρότες, σχεδόν 600.000 νοικοκυριά και πάνω από 70.000 επιχειρήσεις. «Το νέο πακέτο μέτρων που προετοιμάστηκε από τον Καβάτσεφσκι και την κυβέρνηση του Αχμέτι είναι ένα πακέτο φθηνών εκλογικών δωροδοκιών που έρχονται λίγους μήνες πριν από τις διπλές κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές», σχολίασε ο Ίβιτσα Τομόφσκι, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του VMRO-DPMNE.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Ρουμανία τιμά σήμερα τον προστάτη της  Άγιο Ανδρέα που ήταν ο πρώτος από τους Αποστόλους που κήρυξε το Ευαγγέλιο στην περιοχή της Δοβρουτσάς. Πολλοί φέρουν το όνομά του στην Ρουμναία. Οι επίσημες στατιστικές δείχνουν ότι  368.523 άνδρες ονομάζονται Αντρέϊ  και 349.079 γυναίκες Αντρέα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Ένωσης Ούγγρων στη Ρουμανία (UDMR), με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος, Κέλεμεν Χούνορ , συναντήθηκε με Ούγγρους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη συνάντηση ο Χούνορ ανακοίνωσε ότι «οι Αμερικανοί υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων και εκείνοι που τους προετοιμάζουν έχουν ενημερωθεί για τις ελλείψεις που έγιναν αισθητές στον τομέα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, εν μέρει όσον αφορά την αποκατάσταση της εκκλησίας και της δημόσιας περιουσίας».

Σε συνέντευξή του στο ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων MTI, ο Κέλεμεν Χούνορ Kellemen Hunor δήλωσε ότι σκοπός της επίσκεψης είναι να μεταφέρει στους πολιτικούς των ΗΠΑ το μήνυμα ότι στη Ρουμανία, η οποία βρίσκεται στην περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, οι σχέσεις μεταξύ της πλειοψηφίας και της μειονότητας είναι κάτι περισσότερο από ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και ένα ζήτημα πολιτικής ασφάλειας.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η καταληκτική ημερομηνία για την έναρξη της απογραφής θα είναι η 3η Δεκεμβρίου. Ο Μιλόϊκο Σπάϊτς ανακοίνωσε  την αναβολή της απογραφής χθες το βράδυ, αφού το DPS ανακοίνωσε νωρίτερα  ότι δεν θα συμμετάσχει στην απογραφή, καθώς «δεν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις».

ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ . Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, τα κεφάλαια που προορίζονται για το Μαυροβούνιο στο Σχέδιο Ανάπτυξης των Δυτικών Βαλκανίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι περίπου 413 εκατομμύρια ευρώ και θα επενδυθούν για την ενίσχυση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης και την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ. Κυβερνητική αντιπροσωπεία του Μαυροβουνίου επισκέφθηκε χθες τις Βρυξέλλες για να συζητήσει το σχέδιο ανάπτυξης και την ατζέντα μεταρρυθμίσεων με αξιωματούχους της ΕΕ.

 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.. Χάος! Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου,  και οι βετεράνοι του ΟΥΤΣΕΚΑ συγκρούστηκαν χθες κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο «Σίριους» όπου κατέλυσε η Προέδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Αικατερίνα Τρενταφίλοβα που δικάζει τα εγκλήματα Πολέμου του ΟΥΤΣΕΚΑ. Οι βετεράνοι του UCK έριξαν καπνογόνα  και χειροβομβίδες Κρότου -Λάμψης ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα . Έγιναν πολλές προσαγωγές. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν ο Νος Νούσιο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD), καθώς και ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος  Νταρτάν Μολιτσάϊ. Βετεράνοι του UCK κρατούσαν πανό με συνθήματα κατά του Ειδικού Δικαστηρίου, αλλά και κατά της Κοινότητας των Σερβικών Δήμων.

 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής του Κοσσυφοπεδίου Γκαζμέντ Χότζα και ο Διοικητής της KFOR Στρατηγός Οζκάν Ουλούτας συμφώνησαν σε κοινές δραστηριότητες και περιπολίες για να διασφαλίσουν την ασφάλεια στο Κοσσυφοπέδιο, συμπεριλαμβανομένου του βορρά.¨Όπως ανακοινώθηκε «επιβεβαιώθηκε η συνέχιση της συνεργασίας και η βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών προκειμένου να διατηρηθεί ένα πιο ήρεμο και ασφαλέστερο περιβάλλον για όλους τους πολίτες χωρίς διάκριση».«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η συνεχιζόμενη συνεργασία, η καλή πίστη και η εφαρμογή κοινών δραστηριοτήτων επηρεάζουν την περαιτέρω αύξηση του επιπέδου γενικής ασφάλειας».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Ειδική Εισαγγελία στην Πρίστινα εξέδωσε κατηγορητήριο  εναντίον του Γκαβρίλο Μιλοσάβλιεβιτς για φερόμενη διάπραξη εγκλήματος πολέμου εναντίον αμάχων.Ο Μιλοσάβλιεβιτς κατηγορήθηκε για τη διάπραξη του εγκλήματος στις 22 Μαΐου 1999, σε φυλακή στη Ντουμπράβα κοντά στο Ιστόκ. Ο Μιλοσάβλιεβιτς που συνελήφθη τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους βρίσκεται υπό κράτηση

 

ΒΡΥΞΈΛΛΕΣ.Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πίτερ Στάνο δήλωσε οτιΕυρωπαϊκή Ένωση πιστεύει ότι «η απόφαση των αρχών του Κοσσυφοπεδίου να μην επιτρέψουν στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να ψηφίσουν στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου  δεν συνάδει με το πνεύμα του διαλόγου, την αρχή της προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας».

ΤΊΡΑΝΑ.Ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεγκάϊ, η πρόεδρος του κοινοβουλίου Λίντιτα Νικόλα και ο  Έντι Ράμα απέτισαν φόρο τιμής χθες στο Κοιμητήριο των Μαρτύρων του Έθνους για την 79η επέτειο της Ανεξαρτησίας της χώρας, και κατέθεσαν λουλούδια και στεφάνια στο μνημείο της «Μητέρας Αλβανίας» και υποκλίθηκαν ως φόρο τιμής στη θυσία των μαρτύρων.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν Μουράτ Νουρτλέ. Ο Βούτσιτς  ευχαρίστησε  την ηγεσία του Καζακστάν για τη μη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. «Οι σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Καζακστάν είναι φιλικές και είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες στον Πρόεδρο Τοκάεφ και το Κρατικό Συμβούλιο του Καζακστάν για τη μη αναγνώριση της μονομερώς ανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου», είπε ο Σέρβος Πρόεδρος.

 ΣOΦΙΑ. Το Υπουργικό Συμβούλιο σε εφαρμογή της απόφασης της Εθνοσυνέλευσης της 31ης Ιανουαρίου 2023, η οποία εξουσιοδότησε την κυβέρνηση να προετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο και οικονομικά δικαιολογημένο πρόγραμμα αμυντικών επενδύσεων έως το 2032. ενέκρινε  το «Πρόγραμμα Αμυντικών Επενδύσεων μέχρι το 2032» σε κλειστή συνεδρίαση.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι είναι καιρός πιά οι Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις στη Βοσνία Ερζεγοβίνης  και «να πατούν το πόδι» κάθε φορά που οι πολιτικοί εκπρόσωποι των τριών συστατικών λαών και των δύο οντοτήτων καταλήγουν σε κάποια συμφωνία.

«Η Βοσνία Ερζεγοβίνη και οι λαοί της αξίζουν, επιτέλους, 28 χρόνια μετά την υπογραφή της Ειρηνευτικής Συμφωνίας του Ντέϊτον, να αποφασίζουν οι ίδιοι για τη χώρα στην οποία ζουν, και να μην το κάνουν οι διάφοροι  Μέρφι και Εσκομπάρ. Αυτοί οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τον τρόπο ζωής μας, και τις αξίες μας. Δεν έχουν ιδέα για τη Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα ή τη Βοσνία Ερζεγοβίνη  πόσο μάλλον για το τι θέλει ο λαός, και εξακολουθούν να θέλουν να κανονίσουν κάτι, να και να επιβάλουν αποφάσεις. Ο μόνος στόχος τους είναι να δημιουργήσουν προβλήματα εξετάζοντας τα πάντα σύμφωνα με τα συμφέροντά τους» - επεσήμανε οΝτόντικ.

Σχολιάζοντας  τη δήλωση του απεσταλμένου των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια Γκάμπριελ Εσκομπαρ ότι «οι ΗΠΑ είναι φιλοβοσνιακές», ο Πρόεδρος Ντόντικ  απάντησε ότι η Αμερική μπορεί να είναι όσο φιλοβοσνιακή θέλει, όπως ο Εσκομπάρ  «ανοιχτά περήφανα» δηλώνει  και να συνεχίσει να υποστηρίζει μόνο μουσουλμάνους. όπως κάνουν όλο αυτό το διάστημα, αλλά αυτή η ιστορία σε αυτόν τον χώρο δεν θα έχει ποτέ προοπτική, αλλά συμβάλλει μόνο στην αποσύνθεση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.

«Στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, δεν ζουν μόνο μουσουλμάνοι, ούτε Βόσνιοι, όπως το θέτει ο Εσκομπάρ, αλλά τρεις λαοί .Σέρβοι, Κροάτες και Μουσουλμάνοι. Και αν οι ΗΠΑ ισχυρίζονται  ότι υποστηρίζουν τη συμφωνία του Ντέϊτον και επιβάλλουν κυρώσεις σε εκείνους που, κατά τη γνώμη τους, την παραβιάζουν, τότε ο Εσκομπάρ θα πρέπει πρώτα να γνωρίζει ότι με τέτοιες δηλώσεις και την παρουσία του εορτασμού μιας ανύπαρκτης αργίας, είναι ακριβώς αυτός που παραβιάζει το Ντέιτον», είπε.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου