Νοεμβρίου 28, 2023

Επί Τροχάδην

ΣΚΟΠΙΑ. Στις 28 Ιανουαρίου θα αναλάβει η υπηρεσιακή  κυβέρνηση, και στις 28 Φεβρουαρίου θα προκηρυχθούν οι  εκλογές για τις 8 Μαΐου, σήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι τονίζοντας ότι αναμένει  ότι τα κόμματα θα συμφωνήσουν ότι οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές θα είναι μαζί και η ημερομηνία θα είναι η 8η Μαΐου. Ο Τζαφέρι είχε προηγουμένως δώσει στα κόμματα προθεσμία μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για να συμφωνήσουν και να επιλέξουν μια ημερομηνία για τις εκλογές και ανακοίνωσε ότι αν δεν συμφωνήσουν μέχρι τότε, η ημερομηνία για τις προεδρικές εκλογές θα οριστεί από τον ίδιο. Την περασμένη εβδομάδα, τόσο η αντιπολίτευση όσο και η κυβέρνηση ανέφεραν σε ξεχωριστές δηλώσεις ότι ο Μάιος είναι μια κατάλληλη περίοδος για κοινές, προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, αλλά δεν υπάρχει ακόμη επίσημη συμφωνία.

 ΣΚΟΠΙΑ. Ο Πρωθυπουργός της Σεβερνοματσεντόνιγια  Ντίμιταρ Καβάτσεφσκι απάντησε στον Μίτσκοσκι για τις συντάξεις και είπε: «Πριν από τις εκλογές μπορεί να υποσχεθούν στους συνταξιούχους μια εφάπαξ αύξηση, αλλά η πραγματικότητα και όχι η υπόσχεση είναι ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, κάναμε τη μεγαλύτερη αύξηση συντάξεων στην ιστορία του κράτους. 50% αυξήθηκε η κατώτατη σύνταξη και 50% η μέση σύνταξη στη χώρα» και για το επόμενο έτος, ο προϋπολογισμός του 2024 προβλέπει επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα για συντάξεις από ό, τι φέτος, προκειμένου να αυξηθούν περαιτέρω».

 ΣΚΟΠΙΑ. Ο ακαδημαϊκός Ζιβκο Ποπόφ  νέος πρόεδρος της «Μακεδονικής Ακαδημίας Επιστημών»(MANU).Η Συνέλευση της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της Σεβερνοματσεντόνιγια , εξέλεξε χθες το Προεδρείο  της MANU για την περίοδο 2024-2027, με επικεφαλής τον ακαδημαϊκό Ζίβκο Ποπόφ.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο διευθυντής του Γραφείου της Σερβικής Κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια Πέταρ Πέτκοβιτς δήλωσε ότι ο εορτασμός της ημέρας των Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια γιορτή του Μεγάλου Αλβανικού σοβινισμού και την προώθηση της ιδέας ενός μονοεθνικού  Κοσσυφοπεδίου, αλλά και της πιο ανοιχτής απειλής για τις χώρες της περιοχής.

Ο Πέτκοβιτς επεσήμανε  ότι ο  Άλμπιν Κούρτι, χαρακτήρισε αυτές τις δυνάμεις ως διάδοχο του  UCK, και απείλησε  τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι με νέα εγκλήματα και πογκρόμ και τόνισε ότι «η Σερβία λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη αυτή την απειλή».

Ο Πέτκοβιτς επεσήμανε ότι «η στρατιωτική δύναμη που δεν δικαιούται η Πρίστινα σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μαζί με τον χαρακτηρισμό του συνεχιστή  του UCK και τη σημαία της λεγόμενης Μεγάλης Αλβανίας, είναι η πιο ανοιχτή απειλή για όλα τα κράτη  της περιοχής, στην οποία ο Κούρτι και οι σωβινιστές της Μεγάλης Αλβανίας εκφράζουν εδαφικές διεκδικήσεις».

Ο Πέτκοβιτς σημείωσε ότι το Βελιγράδι προειδοποιεί εδώ και χρόνια ότι η διαδικασία στρατιωτικοποίησης των λεγόμενων Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Τετραμελής διεθνής αντιπροσωπεία παρατηρητών από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης , η οποία βρέθηκε στο Βελιγράδι στις 23 και 24 Νοεμβρίου, χαιρέτισε τις προετοιμασίες για τις πρόωρες κοινοβουλευτικές και τοπικές εκλογές στις 17 Δεκεμβρίου και διαπίστωσε κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψης στη Σερβία ότι η εκστρατεία για τις κοινοβουλευτικές και τοπικές εκλογές είναι εξαιρετικά πολωμένη και σε μεγάλο βαθμό αρνητική.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης σημείωσε ότι η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε για «σοβαρές ανησυχίες» που υπάρχουν  σχετικά με «ψηφοφόρους-φαντάσματα», πλαστογραφία υπογραφών, κατάχρηση διοικητικών πηγών, πίεση σε υπαλλήλους δημόσιων επιχειρήσεων και περιορισμό χώρου για την οργάνωση τοπικών προεκλογικών εκστρατειών από την αντιπολίτευση. Η αντιπροσωπεία σημείωσε επίσης ως ανησυχητική την κυρίαρχη παρουσία του Προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στα μέσα ενημέρωσης, και «εκφράστηκαν ανησυχίες στην αντιπροσωπεία ότι οι δραστηριότητες του προέδρου, ο οποίος δεν συμμετείχε στις εκλογές, θα μπορούσαν να προκαλέσουν σύγχυση στους ψηφοφόρους».

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί στη Σερβία σε πέντε δήμους λόγω έντονης

-Αρκετά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Βελιγραδίου έλαβαν αναφορές για  βόμβες χθες το απόγευμα.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ κληθείς να σχολιάσει την απογοήτευση της Δύσης και του ΝΑΤΟ για την αδυναμία της Ουκρανίας να μετακινήσει την πρώτη γραμμή, ακόμη και με την εκτεταμένη βοήθεια που τους δόθηκε είπε ότι η Ρωσία δεν πρέπει να υποτιμηθεί ειδικά μετά την κατάληψη από τον ρωσικό στρατό της στρατηγικής σημασίας βιομηχανικής ζώνης της Αβτνέεβκα  ,και ότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν μπορεί να χάσει, παρά την πίεση.  «Η  Σέρπσκα τόνισε έλαβε τη σωστή θέση από την αρχή Οι αρχές της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα δήλωσαν ότι η θέση τους σε αυτή τη σύγκρουση είναι ουδέτερη, σε αντίθεση με το πολιτικό Σεράγεβο

«Είμαστε ενάντια σε κάθε είδους πόλεμο και η θέση μας είναι ξεκάθαρη από την αρχή και αυτή είναι να είμαστε ουδέτεροι σε αυτή τη σύγκρουση. Δεν θέλαμε να δεχτούμε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από μεγάλο μέρος των χωρών στη Ρωσική Ομοσπονδία, δεν θέλαμε να ακολουθήσουμε τα πολιτικά παιχνίδια της Δύσης και σήμερα είναι προφανές ότι η Δύση έχει εκτιμήσει εντελώς εσφαλμένα την κίνηση των πραγμάτων», είπε ο Ντόντικ και τόνισε:

«Η Δύση παρείχε τεράστια κεφάλαια δήθεν για την υποστήριξη της Ουκρανίας που χρηματοδότησαν για διαφθορά όχι μόνο την Ουκρανία, αλλά και σε πολλές δυτικές χώρες».

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ.  Ο Σέρβος   Ντούσαν Ομπρένοβιτς από την Κόσσοβσκα Μίτροβιτσα αποφυλακίστηκε χθες , έξι μήνες από τη σύλληψή του στο Ζβέτσαν. Το μέτρο της προφυλάκισης αντικαταστάθηκε με χρηματική εγγύηση και, αφού καταβλήθηκε το προτεινόμενο ποσό, ο Ντούσαν Ομπρένοβιτς επέστρεψε στο σπίτι του από τη φυλακή στο Ποντούγεβο. Ο Ομπρένοβιτς συνελήφθη στις 29 Μαΐου, την ημέρα που ξέσπασαν συγκρούσεις στο Ζβέτσαν μεταξύ στρατιωτών της KΦΟΡ και συγκεντρωμένων πολιτών.Κατηγορείται για επίθεση σε μέλη της KFOR και στην αστυνομία.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το Σερβικό Εθνικό Συμβούλιο του Μαυροβουνίου απέστειλε αίτημα στον πρύτανη Βλαντίμιρ Μπόζοβιτς και στην Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου του Μαυροβουνίου ΡάΪτσκα ΓκλούσεΪτσα για την τοποθέτηση πινακίδων στα Κυριλλικά .Στην απάντηση του Πανεπιστημίου του Μαυροβουνίου, υπογεγραμμένη από τον πρύτανη Βλαντίμιρ Μπόζοβιτς, δηλώθηκε ότι θεωρούν το αίτημα αυτό δικαιολογημένο, σύμφωνα με το Σύνταγμα του Μαυροβουνίου.»Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι εντός του Πανεπιστημίου υπάρχουν 24 οργανικές μονάδες και ότι η υλοποίηση της πρωτοβουλίας απαιτεί χρόνο, δέσμευση ανθρώπινων και υλικών πόρων, σας ενημερώνουμε ότι θα προσεγγίσουμε την υλοποίηση των απαιτήσεων το συντομότερο δυνατό», σημείωσε ο Πρύτανης. Το Σερβικό Εθνικό Συμβούλιο δήλωσε ότι θα συνεχίσει αυτή τη δραστηριότητα προς όλους τους άλλους κρατικούς θεσμούς που, από αμέλεια ή πρόθεση, παρέλειψαν το κυριλλικό αλφάβητο, το οποίο τυποποιείται από το Σύνταγμα ως ίσο.

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου