Νοεμβρίου 27, 2023

Επί Τροχάδην

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ .Η Ομάδα των βουλευτών του SNSD και η Σερβική Ομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα απαιτήσουν την αποπομπή του μουσουλμάνου υπουργού  Άμυνας Ζουκάν Χελέζ λόγω ψευδών δηλώσεων του που υπονομεύουν την ασφάλεια .Το  μέλος της τρισυπόστατης Προεδρίας Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, θα ζητήσει σήμερα στη συνεδρίαση της Προεδρίας ενημέρωση σχετικά με τις δηλώσεις του  Χελέζ  για την ύπαρξη υποτιθέμενων παραστρατιωτικών σχηματισμών και στρατοπέδων εκπαίδευσης στο έδαφος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα. Η Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας, η SIPA και το Υπουργείο Εσωτερικών της Σέρπσκα θα πρέπει να διερευνήσουν εάν υπάρχουν  τα στρατόπεδα σύμφωνα με την Τσβιγιάνοβιτς . Η Προεδρία θα πρέπει επίσης να εξετάσει σήμερα την απόφαση για τον διορισμό του στρατηγού Γκόϊκο Κνέζεβιτς  ως αρχηγού του Κοινού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

ΣΟΦΙΑ/ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ/ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Χιόνια και καταιγίδες στη Βουλγαρία, και τη Ρουμανία .Υπάρχουν θύματα. Η  Βουλγαρία έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μεγάλο μέρος της χώρας, ενώ οι έντονες χιονοπτώσεις και οι χιονοθύελλες έχουν οδηγήσει σε διακοπές ρεύματος σε τμήματα της χώρας, κυρίως στη βορειοανατολική Βουλγαρία/ Πολλά μέρη και στη Σερβία έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω της μεγάλης ποσότητας χιονιού.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το Ποντούγιεβο  έγινε η πρώτη πόλη του Κοσσυφοπεδίου που έχει άγαλμα του ακτιβιστή της εθνικής υπόθεσης Άντεμ Ντεμάτσι , ο οποίος έμεινε για χρόνια στις φυλακές του Τίτο σαν Σταλινικός. Τα πανηγυρικά αποκαλυπτήρια του αγάλματος έγιναν χθες στην πλατεία της πόλης, όπου, εκτός από μεγάλο αριθμό πολιτών, ήταν παρόντες και εκπρόσωποι των θεσμών του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας. Ο  Άλμπιν Κούρτι είπε πως ο άνθρωπος του λαού Αντέμ ήταν ένα μοναδικό πρόσωπο και στις πράξεις του και στην αφοσίωσή  του στους άλλους και στην αγαπημένη του αλβανική γλώσσα.Και ήταν «ήρωας της ελεύθερης σκέψης». «Όταν η δικτατορία δεν απειλεί την ελευθερία, τότε πρέπει να αμφιβάλλουμε για την ελευθερία», είπε.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Έκρηξη που πιθανότατα προκλήθηκε από χειροβομβίδα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στο βόρειο τμήμα της πόλης Μιτρόβιτσα, στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Η έκρηξη εγινε στην οδό «Τσάρου Ντούσαν». Προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές. Ο αναπληρωτής αστυνομικός διευθυντής για το βόρειο Κοσσυφοπέδιο, Βέτον Ελσάνι, δήλωσε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί από την έκρηξη. Ο αναπληρωτής αστυνομικός διευθυντής του Κοσσυφοπεδίου για τη βόρεια περιοχή, Βέτον Ελσάνι, ανέφερε πως μετά την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, δεν θα υπάρχουν πλέον αυτοκίνητα στο Κοσσυφοπέδιο με παράνομες πινακίδες κυκλοφορίας που έχουν εκδοθεί από τη Σερβία.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι το μέλλον της Σερβίας  «δεν αποφασίζεται πλέον από τους ξένους, αλλά από τους πολίτες της. «Είμαι περήφανος για την ανεξάρτητη, και κυρίαρχη πολιτική που ακολουθεί η Σερβία. Τίποτα δεν ορίζεται από κανέναν πρεσβευτή».

Ο Βούτσιτς δήλωσε στο TV Pink ότι είναι  «ολόψυχα» υπέρ του ψηφοδελτίου «Η Σερβία δεν πρέπει να σταματήσει» και ανακοίνωσε έκτακτη οικονομική βοήθεια σε μαθητές γυμνασίου ύψους 10.000 δηναρίων που θα καταβληθεί  τις επόμενες 10 ημέρες.

Ο πρόεδρος της Σερβίας  δήλωσε και ότι η Σερβία έχει μπροστά της, δύσκολες εβδομάδες και μήνες επειδή ο στόχος της διεθνούς κοινότητας είναι να αναγκάσει τη Σερβία, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εισάγοντάς την σε ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο, να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Πρίστινα. Ο Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία θα υποστεί μεγάλη πίεση. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέτουν δήθεν κυρώσεις, στους Αλβανούς . Στην πραγματικότητα εκβιάζουν τη Σερβία, επειδή έμείς έχουμε κάτι να χάσουμε». Σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγός  Μίλαν Μωϋσίλοβιτς  θα συζητήσει σήμερα την ασφάλεια στο Κοσσυφοπέδιο με τον διοικητή της KFOR είπε ότι «Η KFOR και το ΝΑΤΟ αναφέρονται στο ψήφισμα 1244 και αντλούν την εντολή τους από αυτό το έγγραφο, αλλά όταν τους ρωτάτε για άλλους κανόνες από το ίδιο ψήφισμα, μας λένε – μην κοιτάτε στο παρελθόν, αλλά στο μέλλον», είπε.

 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE Κρίστιαν Μίτσκοσκι ανακοίνωσε ότι η επόμενη κυβέρνηση του VMRO-DPMNE θα αυξήσει τις όλες τις συντάξεις γραμμικά κατά  5.000 δηνάρια  εντός του πρώτου έτους. «Μέσα από μια συζήτηση που κάναμε  εντός του κόμματος στο παρελθόν και μέσω  των πληροφοριών που έχουμε σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση του προϋπολογισμού, μπορώ να υποσχεθώ ότι η επόμενη κυβέρνηση του VMRO-DPMNE θα αυξήσει γραμμικά τις συντάξεις  για όλους τους συνταξιούχους  μέσα σε ένα χρόνο. Το VMRO-DPMNE δεν παραιτείται από το αίτημα για κατάργηση της τεχνικής κυβέρνησης 100 ημέρες πριν από τις εκλογές

 ΣΚΟΠΙΑ. Ο υπουργός Εσωτερικών Όλιβερ Σπασόφσκι δήλωσε ότι «έχει ξεκινήσει μια σοβαρή μάχη με τις εγκληματικές δομές, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται ήδη πίσω από τα κάγκελα» . «Αυτές οι συμμορίες και οι εγκληματικές ομάδες έχουν δημιουργηθεί εδώ και 30 χρόνια». είπε σε συνέντευξή του την Κυριακή στο Radio Free Europe».

Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα υπογράψουν δήλωση στα Σκόπια την επόμενη εβδομάδα σχετικά με την κοινή καταπολέμηση της διαφθοράς, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των Υπουργών του ΟΑΣΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου. «Αυτό γίνεται με δική μας πρωτοβουλία να θέσουμε την πολιτική κατά της διαφθοράς στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του ΟΑΣΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Σεβερνοματσεντόνιγια Βόρειας  Μπουγιάρ Οσμάνι και είπε ότι θα δοθεί έμφαση στη δήμευση περιουσιακών στοιχείων και τη χρήση της ψηφιοποίησης.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς πιστεύει ότι λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης, το Μαυροβούνιο μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σε πέντε χρόνια. Γιάκοβ Μιλάτοβιτς δήλωσε ότι στο Βερολίνο και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες παρουσίασε ένα σχέδιο ώστε το Μαυροβούνιο να επιτύχει την ένταξη μέχρι το 2028 και ότι συνάντησε πολύ καλοπροαίρετες αντιδράσεις.

-«Η απογραφή θα ξεκινήσει στις 30 Νοεμβρίου , ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου Αντρίγια Μάντιτς.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου