Ιουλίου 31, 2023

Επί Τροχάδην


ΣΚΌΠΙΑ. Οι Υπουργοί του «ΝΤΟΥΙ» του κόμματος  της «Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση», στην κυβέρνηση του Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι στην Σεβερνοματσεντόνιγια θυσιάστηκαν για την Ευρώπη. Υπέβαλαν παραιτήσεις από τις θέσεις τους, οι οποίες όμως θα τεθούν σε ισχύ αφού το αντιπολιτευόμενο ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ (VMRO-DPMNE) ψηφίσει τις τροπολογίες του Συντάγματος.

«Οι Υπουργοί και τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης  από τις τάξεις της Δημοκρατικής Ένωσης για την Ενσωμάτωση παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους. Οι παραιτήσεις, κύριε πρωθυπουργέ, τίθενται αυτόματα σε ισχύ τη στιγμή που η αντιπολίτευση θα ψηφίσει υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών», ανέφερε ο ηγέτης του DUI Αλί Αχμέτι, το κόμμα του οποίου είναι ο εταίρος συνασπισμού του SDSM . Ο Υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος του DUI Μπουγιάρ Οσμάνι απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε:.«Δεχτήκαμε όλα τα αιτήματά τους. Απαίτησαν από το DUI να εγκαταλείψει την κυβέρνηση. Η θέση του DUI είναι σαφής, η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ την ημέρα της ψηφοφορίας.Την ημέρα που το VMRO-DPMNE θα ψηφίσει για τις συνταγματικές αλλαγές».

Ένα από τα αιτήματα της αντιπολίτευσης στη συνάντηση των ηγετών μεταξύ των προέδρων του κυβερνώντος SDSM και του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης στην οποία το DUI δεν θα συμμετάσχει. Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τις Συνταγματικές Τροποποιήσεις στη Σεβερνοματσεντόνιγια αποφάσισε στις 25 Ιουλίου να ξεκινήσει τη διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος. Απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων για την έγκρισή των τροπολογιών, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει επίσης να ψηφίσουν υπέρ οι 44 βουλευτές του VMRO-DPMNE στο κοινοβούλιο των 120 εδρών. Οι τροποποιήσεις προβλέπουν ότι οι Βούλγαροι θα συμπεριληφθούν στο σύνταγμα, το οποίο είναι η βασική απαίτηση της Σόφιας για να ξεκινήσει η Δημοκρατία της Σεβερνοματσεντόνιγια ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Από το VMRO-DPMNE απάντησαν βουλευτές ότι «Οι υπουργοί μπορούν  να υπογράψουν ότι θέλουν .Είναι πρόβλημά τους. Το πρόβλημα του λαού είναι το έγκλημά , η ανομία , η απληστία , .... Αυτά τα προβλήματα θα λυθούν, θα υπάρξει ευθύνη! Οι βουλευτές του VMRO-DPMNE και ο συνασπισμός γύρω του  δεν θα ψηφίσουν για συνταγματικές αλλαγές υπό βουλγαρική δικτατορία».

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο αντιπρόεδρος της Σερβικής Λίστας Ιγκόρ Σίμιτς δήλωσε ότι όλοι οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης των ΗΠΑ με τους οποίους μίλησε η αντιπροσωπεία της Σερβικής Λίστας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Ουάσιγκτον έχουν πλήρη επίγνωση της ευθύνης του Άλμπιν Κούρτι, για τη δύσκολη κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι.

Ο Σίμιτς ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι της Σερβικής Λίστας στις συναντήσεις που είχαν με τον Ειδικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια Γκαμπριέλ Εσκομπάρ, και στη συνέχεια στη Γερουσία και το Κογκρέσο, είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν καλύτερα τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι και εκτίμησε ότι η επίσκεψη αυτή ήταν υψίστης σημασίας, διότι έγινε σε μια περίοδο ακραίας έντασης και κλιμάκωσης που προκαλείται από τις μονομερείς κινήσεις του Κούρτι στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Σίμιτς είπε ότι θέλει να πιστεύει ότι όσα άκουσαν στην Ουάσινγκτον θα μεταφραστεί σε δράση. «Αναμένω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω των εκπροσώπων τους στην KFOR, να εγγυηθούν την ειρήνη στους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, αποτρέποντας τη σύλληψη των πολιτών μας και την άμεση εμπλοκή στις διαδικασίες εναντίον των συμπολιτών μας, στις οποίες η Πρίστινα δεν έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής κανένα αποδεικτικό στοιχείο για την ενοχή τους. Πιστεύω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εκπρόσωποί τους δεν θα επιτρέψουν στον Κούρτι να τους αντιταχθεί, στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Όταν μιλάμε για τα δικαιώματα των Σέρβων, βρισκόμαστε στην ίδια θέση με την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο να αποκλιμακωθεί η κατάσταση το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Σίμιτς.

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Πρίστινα, Άλμπιν Κούρτι, είναι ο κύριος παράγοντας της κρίσης και το μεγαλύτερο πρόβλημα στα Δυτικά Βαλκάνια και ότι εάν η διεθνής κοινότητα δεν σταθεί εμπόδιο στο δρόμο του, σίγουρα θα ξεκινήσει μια πολεμική φωτιά. «Αυτό είναι το μόνο που ενδιαφέρει τον Κούρτι. Δεν ενδιαφέρεται για μια ειρηνική ζωή, συμφιλίωση, οικονομική συνεργασία, δρόμους, εμπόριο ή ανάπτυξη υποδομών. Ενδιαφέρεται μόνο για το πώς θα εφαρμόσει την εξτρεμιστική πολιτική του», δήλωσε ο Ντάτσιτς.

Σχολιάζοντας την παράδοση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Πρίστινα, ο Ντάτσιτς σημείωσε ότι όλοι γνωρίζουν γνωρίζει ότι η Τουρκία θεωρεί αυτό το τμήμα της περιοχής  μια περιοχή που ιστορικά την ενδιαφέρει. «Είπαν ότι αν συμβεί κάτι στο Σεράγεβο, πρέπει να αντιδράσουμε στην Κωνσταντινούπολη. Αλλά τότε δεν μπορώ να καταλάβω πώς, αν συμβεί κάτι στη Μπάνια Λούκα, δεν μπορεί κανείς να αναμένει αντίδραση από το Βελιγράδι», δήλωσε ο Ντάτσιτς και πρόσθεσε ότι «θα χρειαστεί  σειρά συνομιλιών για το θέμα, επειδή η Σερβία έχει κάνει πολλά για την εξομάλυνση των σχέσεων της με την Τουρκία, ενώ στο Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και την Αλβανία εξέθρεψαν τους αντιπάλους του Ερντογάν». Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας και πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας (SPS)  δήλωσε ότι οι εκλογές του επόμενου έτους (Απρίλιος, Μάιος) που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα πρέπει να είναι τακτικές και ότι δεν υπάρχει λόγος να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Ο Ντάτσιτς δήλωσε στο Pink TV ότι η ψηφοφορία αυτής της εβδομάδας στη Βουλή έδειξε ότι δεν υπάρχει κρίση στην εξουσία και ότι επομένως δεν υπάρχει ανάγκη για πρόωρες εκλογές.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Ουγκάντας Γιοβέρι Καγκούτου Μουσεβένι που επίσκέφθηκε τη Σερβία, δήλωσε ότι η χώρα  του δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο και  ότι η Ουγκάντα θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο όταν το κάνει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Βοϊβοντίνα ανέφερε ότι έχουν επιβεβαιωθεί δύο κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου που έχουν μολυνθεί στη Σερβία.Οι ασθενείς υποβάλλονται σε νοσοκομειακή περίθαλψη και βρίσκονται σε καλή γενική κατάσταση. Μολυσμένα κουνούπια που μεταδίδουν την ασθένεια έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί σε τρεις τοποθεσίες στη Σερβία – Βελιγράδι, Νις και Πάλιτς,

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ντέρεκ Σολέτ ανέβαλε τις προγραμματισμένες επισκέψεις στο Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και τη Σερβία. «Δεν υπάρχει ακύρωση της επίσκεψης, αλλά έχουμε ενημερωθεί ότι υπάρχει αναβολή για ολόκληρη τη βαλκανική περιοδεία (η οποία περιλαμβάνει το Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και τη Σερβία) για αντικειμενικούς λόγους που σχετίζονται με ένα από τα μέλη της αντιπροσωπείας», εξήγησε το Γραφείο της προέδρου του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι. Ο Σολέτ, μαζί με τον γερουσιαστή των ΗΠΑ Κρις Μέρφι και αρκετά μέλη της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας της Γερουσίας των ΗΠΑ, ήταν να επισκεφθούν το Κοσσυφοπέδιο στις 30 και 31 Ιουλίου.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο υπουργός Οικονομικών, Εργασίας και Μεταφορών Χεκουράν Μουράτι δήλωσε ότι για πρώτη φορά η οικονομία του Κοσσυφοπεδίου ξεπέρασε τον αριθμό των 400.000 ενεργών θέσεων εργασίας.Επικαλούμενος τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η Φορολογική Διοίκηση Κοσσυφοπεδίου (TAK), ο Μουράτι τόνισε ότι στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους, καταγράφηκαν 404.965 ενεργές θέσεις εργασίας.

«Αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη ότι οι πολιτικές μας για την απασχόληση λειτουργούν. Η απασχόληση αποτελεί προτεραιότητα από την πρώτη μέρα, ως ένας από τους κύριους πυλώνες της ατζέντας διακυβέρνησής μας. Απασχόληση και Δικαιοσύνη», δήλωσε ο Μουράτι.

 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Σήμερα ξεκινούν οι διαβουλεύσεις για την ανάθεση  της εντολής σε εντολοδόχο πρωθυπουργό.Ο Πρόεδρος Γιάκοβ Μιλάτοβιτς θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με όλες τις πολιτικές οντότητες. Ο Μιλάτοβιτς θα μιλήσει πρώτα αύριο με τον ηγέτη του Κινήματος «Ευρώπη τώρα», Μιλόϊκο Σπάϊτς, και μετά από αυτόν με τον πρόεδρο του DPS Ντάνιελ Ζίβκοβιτς. Αν και έχει προθεσμία 30 ημερών, ο Μιλάτοβιτς δήλωσε  ότι αναμένει ότι οι διαβουλεύσεις θα ολοκληρωθούν εντός των επόμενων 15 ημερών. «Πρέπει να έχουμε μια σταθερή και ευρωπαϊκή κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό. Θα κάνω αυτό που μου αναλογεί και νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρχει αρκετή υπευθυνότητα και σοβαρότητα από όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος», δήλωσε ο Μιλάτοβιτς. Οι διαβουλεύσεις θα πραγματοποιηθούν στην κατοικία του Προέδρου του Μαυροβουνίου στην Τσέτινιε. Ένας από τους ηγέτες του συνασπισμού «Για το μέλλον του Μαυροβουνίου» Αντρίγια Μάντιτς δήλωσε ότι αναμένει ο συνασπισμός να είναι μέρος της νέας κυβέρνησης του Μαυροβουνίου και επεσήμανε ότι αυτό θα τερματίσει τις διακρίσεις κατά του σερβικού λαού στο Μαυροβούνιο.

Ο Μάντιτς είπε ότι ο συνασπισμός «Για το Μέλλον του Μαυροβουνίου» είναι η δεύτερη ισχυρότερη πολιτική επιλογή ενός πιθανού κυβερνώντος συνασπισμού και αυθεντικός εκπρόσωπος του σερβικού λαού στο Μαυροβούνιο.

 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο επικεφαλής της Ισλαμικής Κοινότητας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, Χουσεΐν Καβάζοβιτς, δήλωσε χθες ότι οι Βόσνιοι «θα πολεμήσουν μέχρι τέλους για κάθε σπιθαμή της χώρας» . Ο Καβάζοβιτς στα εγκαίνια του τζαμιού στη Σάπνα, είπε: «Οι Βόσνιοι δεν θα παραδοθούν, θα πολεμήσουν και θα κερδίσουν αυτό που τους ανήκει, και αυτό είναι κάθε σπιθαμή αυτής της χώρας, η ελευθερία και η αξιοπρέπεια».

«Αυτό που έχουμε στη διάθεσή μας, με ελευθερία σε αυτά τα μέρη, δεν ήρθε από μόνο του, ποτιστήκαμε με αίμα για να γίνουμε λαός και να υπερασπιστούμε την ελευθερία, να διατηρήσουμε τη Βοσνία και να έχουμε το δικό μας μπαϊράκ που θα υψώσουμε ψηλά, στη γη μας για να είμαστε αυτοί που είμαστε, είπε ο Καβάζοβιτς». Φωτογραφία: Tsvetomir Petrov, BTA

 

ΣΌΦΙΑ. «Αυτός είναι ο προϋπολογισμός της επανεκκίνησης του κράτους. Ο προϋπολογισμός επανακκινεί το κράτος με τον τρόπο που πρέπει να λειτουργεί ένα κανονικό κράτος με προϋπολογισμό» δήλωσε ο πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ και είπε ότι ο προϋπολογισμός έχει αυξήσει σημαντικά τις κοινωνικές πληρωμές και τις πολιτικές οικονομικής στήριξης,

.Απαντώντας σε ερώτηση αν τα κυβερνώντα κόμματα είναι συνασπισμός, είπε ότι πρόκειται για συνεργασία για την επίτευξη συγκεκριμένων κοινών στόχων. «Καθώς εργαζόμαστε για την επίτευξη των στόχων μας, θα συνεργαστούμε. Όταν δούμε ότι δεν δουλεύουμε, θα τελειώσουμε», σχολίασε ο Ντένκοφ. Για τη διάρκεια του «ορίζοντα»για τις πέντε προτεραιότητες της κυβέρνησης, ο Ντένκοφ είπε ότι έχουν οριστεί για 18 μήνες, δύο έχουν ήδη περάσει και 16 παραμένουν μέχρι το τέλος του 2024. Ερωτηθείς για τις σχέσεις με τον πρόεδρο, ο Ντένκοφ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δυο τους θα βρουν έναν τρόπο να συζητήσουν ήρεμα και να συνεργαστούν, κάτι που, ωστόσο, σύμφωνα με τα λόγια του πρωθυπουργού, δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή. «Δεν φταίω εγώ», είπε ο Ντένκοφ. Ο  υπουργός Οικονομικών Άσσεν Βασίλεφ δήλωσε στην Assen Vassilev στην «Nova TV» ότι ο προϋπολογισμός για το 2023 είναι εφικτός. «Σίγουρα δεν είναι ένας προϋπολογισμός που σφίγγει το ζωνάρι, αλλά είναι ένας πολύ φυσιολογικός προϋπολογισμός στον οποίο χρηματοδοτείται κάθε τομέας», είπε ο υπουργός και τόνισε   οτι περίπου 250 εκατομμύρια Λέβα διατίθενται επιπλέον για αυξήσεις μισθών σε διάφορους τομείς,

 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου