Ιουνίου 30, 2023

Επί Τροχάδην


ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ σχολιάζοντας αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ανακοίνωσε ότι  «ο νόμος που εγκρίθηκε από την Εθνοσυνέλευση της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα παραβιάζει το Σύνταγμα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης», και ότι, «η περιφρόνηση του Συνταγματικού Δικαστηρίου απειλεί όχι μόνο το κράτος δικαίου αλλά και τη σταθερότητα την ασφάλεια και ευημερία» δήλωσε ότι η ανακοίνωση αυτή, «αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, την ακεραιότητα και την κυριαρχία της οποίας υποστηρίζουν μόνο φραστικά οι ΗΠΑ». «Το ζήτημα της λειτουργίας του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βοσνίας Ερζεγοβίνης αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, της οποίας το Σύνταγμα, έχει παραβιαστεί κατάφωρα από το δικαστήριο που είναι υπεύθυνο για την προστασία της συνταγματικότητας».

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η εκπαιδευμένη από τους Αμερικανούς και στελεχωμένη από μουσουλμάνους εισαγγελία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης για την απόφαση  της Εθνοσυνέλευσης της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα δήλωσε ανώνυμα ως «Εισαγγελία» . «Η Εισαγγελία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου παρακολουθούν την κατάσταση και θα λάβουν μέτρα εναντίον ατόμων που διαπράττουν  ποινικά αδικήματα σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. «Η  κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου δεν έλαβε την απόφαση να κηρύξει ωε τρομοκρατικές οργανώσεις την «Πολιτική Προστασίας» και την «Βόρειας Ταξιαρχίας» σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους διεθνείς εταίρους, ανέφερε το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ  στο Radio Free Europe. «Η απόφαση αυτή θα έπρεπε να είχε συντονιστεί με τους στενότερους διεθνείς εταίρους του Κοσσυφοπεδίου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν πρωταρχική ευθύνη για τη διασφάλιση της σταθερότητας του Κοσσυφοπεδίου. Καλούμε εκ νέου το Κοσσυφοπέδιο να απόσχει από μονομερή βήματα και να συνεργάζεται με τα μέρη για την επίλυση της τρέχουσας κρίσης», ανέφερε το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ  και πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ καταδικάζουν τη βία κατά των δυνάμεων της KFOR» και ότι «όσοι βρίσκονται πίσω από αυτήν θα πρέπει να λογοδοτήσουν με σεβασμό  στην προβλεπόμενη διαδικασία και με πλήρη διαφάνεια». Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου κήρυξε χθες ως τρομοκρατικές οργανώσεις δυο οργανώσεις των Σέρβων  την «Πολιτική Προστασία» και τη «Βόρεια Ταξιαρχία» με το σκεπτικό ότι τα μέλη τους βρίσκονται πίσω από τις ταραχές στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και ότι «αποτελούν σοβαρή και άμεση απειλή για τη συνταγματική τάξη και ασφάλεια του Κοσσυφοπεδίου».

ΓΚΑΖΙΜΕΣΤΑΝ. Την επομένη του Βίντοβνταν, στις 29 Ιουνίου, χωρίς την παρουσία Σέρβων τρομοκρατών η αστυνομία του Κράτους Δικαίου επέτρεψε στον  Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος να τελέσει μνημόσυνο για τους πεσόντες Ήρωες στη μάχη του Κοσσυφοπεδίου στο Γαζιμεστάν. Οπως ανακοίνωσε η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, ο επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μετέβη  στο μνημείο συνοδευόμενος από τον Επίσκοπο Ράσκας και Πριζρένης Θεοδόσιο. Μαζί τους, ήταν οι επίσκοποι: Σάββας ,  καθώς και ο Αρχιμανδρίτης Ντανίλο, διευθυντής του Πατριαρχικού  Γραφείου.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι σε συνεδρίαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου ανέφερε πως η Πρίστινα «δεν είναι «θυμωμένη ή επικριτική» απέναντι στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι «ο πιο ειλικρινής και σταθερός εταίρος στην περιοχή».«Ανεξάρτητα από τις περιστάσεις, εκτιμούμε την υποστήριξη και τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλα αυτά τα χρόνια και προσβλέπουμε στο ερωτηματολόγιο ένταξης, διότι η Ευρώπη είναι η ήπειρός μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το πεπρωμένο μας», δήλωσε ο Κούρτι.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς παρευρέθηκε σε δεξίωση στην κατοικία του Πρέσβη των ΗΠΑ στη Σερβία Κρίστοφερ Χιλλ  με την ευκαιρία της αμερικανικής εθνικής εορτής της 4ης Ιουλίου και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «οι οικουμενικές αξίες και τα δικαιώματα, που ειναι ενσωματωμένα στη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι ακριβώς αυτά που αρνείται η Πρίστινα στους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι».

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν θα συναντηθούν στα τέλη της επόμενης εβδομάδας στη Βιέννη για την τρίτη τριμερή σύνοδο κορυφής με στόχο την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο «Ιζνογκούτ» Αμπάζοβιτς θα παραμείνει στην Καρέκλα και τον Ιούλιο. Η τύχη του Μιλόϊκο Σπάϊτς  θα εξαρτηθεί από τον Ειδικό Εισαγγελέα. Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς δήλωσε ότι η η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από την εισαγγελική απόφαση στην υπόθεση «Ντο Κουόν». « Δεν ξέρω τίποτα για τον Κουόν. Ξέρω μόνο ότι γράφεται στα μέσα ενημέρωσης. Δεν θέλω να σχολιάσω τις έρευνες που ξεκίνησε η Εΐδική Εισαγγελία. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο Σπάιτς ηγήθηκε της λίστας που κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών και ότι θα είναι η ισχυρότερη στην επόμενη συνέλευση. Θα προσεγγίσω υπεύθυνα τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τη συγκρότηση του κοινοβουλίου. Οι ενστάσεις καταγγελίες εξακολουθούν να έρχονται, οπότε δεν έχουμε ολοκληρώσει την τελική εκλογική διαδικασία, καθώς και τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών.Ολα θα μεταφερθούν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και μόνο τότε ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου θα ξεκινήσει επίσημες διαβουλεύσεις» δήλωσε ο Γιακόβ του οποίου την εκστρατεία χρηματοδότησε ο Κορεάτης Ντε Κουόν σύμφωνα με τις «καταγγελίες».

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. «Δεν υπάρχει σταθερή κυβέρνηση χωρίς τον συνασπισμό  του «Για το μέλλον Μαυροβουνίου» , και αναμένω ότι θα κάνουμε μια συμφωνία γρήγορα» δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Σερβικής Δημοκρατίας και  Αντρίγια Μάντιτς . «Τα κόμματα από τη συμμαχία «Για το μέλλον Μαυροβουνίου» ZBCG είναι, τα μόνα κοινοβουλευτικά  κόμματα που δεν έχουν σχηματίσει ποτέ συνασπισμό με το DPS και δεν είχαν ποτέ μειοψηφική υποστήριξη από το DPS.Είχαμε την πιο αντιπολιτευτική παρουσία , οπότε σήμερα έχουμε το ηθικό δικαίωμα να είμαστε σε θέση λήψης αποφάσεων και να βοηθήσουμε στην εξάλειψη όλων αυτών των κακών πραγμάτων που είναι χαρακτηριστικά της διακυβέρνησης του DPS", δήλωσε ο Μάντιτς. «Πριν από τις εκλογές», είπε, «υπήρξε το μεγάλο σκάνδαλο,  της σύλληψης του Δημάρχου της Μπούντβα, Μίλο Μπόζοβιτς, που είχε μόνο στόχο να προκαλέσει ζημιά στο κόμμα και στον συνασπισμό μας» είπε ο Μάντιτς που δήλωσε ότι η νεα κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα πρέπει να εκλέξει   Γενικό Εισαγγελέα, τον έβδομο δικαστή του Συνταγματικού Δικαστηρίου και τρία μελη του Δικαστικού Συμβουλίου, οπότε, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων». «Η κυβέρνηση θα πρέπει να περιλαμβάνει και αυθεντικούς εκπροσώπους των μειονοτικών εθνών», δήλωσε ο Μάντιτς.

ΤΙΡΑΝΑ. Από την 1η Σεπτεμβρίου 2023, η Κριστιάν Χόμαν δεν θα υπηρετεί πλέον ως πρέσβειρα της ΕΕ στην Αλβανία και θα παραιτηθεί δύο χρόνια πριν από τη λήξη της διετούς θητείας της. Σύμφωνα με την αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Αλβανία, η πρέσβειρα θα επιστρέψει στη γερμανική διπλωματική υπηρεσία . Η Χόμαν διορίστηκε πρεσβευτής στις 8 Ιουνίου 2022, αντικαθιστώντας τον Ιταλό διπλωμάτη Λουίτζι Σορέκα, ο οποίος κατείχε τη θέση από το 2019 έως το 2022 .  

ΤΙΡΑΝΑ.Η αλβανική αστυνομία έχει δημιουργήσει ένα σημείο ελέγχου για να επιθεωρεί όλους όσους εισέρχονται και εξέρχονται από το στρατόπεδο των Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν που βρίσκεται κοντά στο Δυρράχιο.

ΣΚΌΠΙΑ. «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το δικαίωμα της εκκλησίας να διαμαρτυρηθεί, ο καθένας έχει συνταγματικό δικαίωμα σε αυτό, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται σε μένα για αυτά τα θέματα, μου φαίνεται περίεργο ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η εκκλησία έχει καλέσει σε διαμαρτυρία σε μια τέτοια περίσταση. Νομίζω ότι είχαμε πολύ πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισαν η εκκλησία και το κράτος», δήλωσε ο πρόεδρος της Σεβερνοματσεντόνιγια Στέβο Πεντάροφσκι σε συνέντευξή του στην Τ/Ο «TV 24». Σύμφωνα με τον Πεντάροφσκι, η διαμαρτυρία είναι άσκοπη επειδή και οι δύο νόμοι για την ισότητα των φύλων και για το ληξιαρχείο, δεν βρίσκονται σε κοινοβουλευτική διαδικασία και έχουν αποσυρθεί για σοβαρή δημόσια συζήτηση.« Δεν βλέπω κανένα λόγο για τον οποίο οι ιερείς μας θα πρέπει να καταδικάσουν κάποιον εάν ψηφίσει υπέρ ενός τέτοιου νόμου», δήλωσε ο Πεντάροφσκι. Η συγκέντρωση χιλιάδων «πιστών» μπροστά από την εκκλησία του Αγ. Κλήμη Αχρίδας στα Σκόπια.«Η διαμαρτυρία δεν στρέφεται εναντίον των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αλλά κατά του περιεχομένου των δύο νόμων, η υιοθέτηση των οποίων θα απειλούσε σοβαρά τα δικαιώματα του 99% του πληθυσμού της χώρας που κακοποιείται», δήλωσε ο επίσκοπος Γιάκοβ Στομπίισκι, ένας από τους κύριους ομιλητές εκ μέρους της εκκλησίας.

ΣΚΟΠΙΑ. «Οι πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές παραμένουν η μόνη επιλογή για τη SDSM, δήλωσε ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE Χριστιάν Μίτσκοσκι  σε συνέντευξή του στην Τ/Ο «Κσανάλι 5». Ο Μίτσκοσκι είπε ότι η επίσκεψή του στις Βρυξέλλες είχε ως στόχο να ενημερώσει προσωπικά τους εκπροσώπους του ΕΛΚ με τους οποίους συναντήθηκε για τη θέση και τα επιχειρήματά του σχετικά με τις συνταγματικές αλλαγές, τις οποίες το κόμμα του δεν θα υποστηρίξει.

ΣΟΦΙΑ. Μόλις 8% των Βουλγάρων εκτιμά θετικά τη δραστηριότητα της 49ης Βουλής, το 53% έχει αρνητική γνώμη, και 39% απάντησε στην δημοσκοπική εταιρεία «Alpha Research», «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ». Όσον αφορά την κυβέρνηση, η επιδοκιμασία είναι 20% και η αποδοκιμασία – 37%, ενώ το 43% επέλεξε το «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ». . Σύμφωνα με την έρευνα, η εμπιστοσύνη προς τον πρωθυπουργό Νικολάι Ντένκοφ είναι 26%. Παρά την ασθενή υποστήριξη για τη Βουλή και την κυβέρνηση, το 48% είναι της γνώμης ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης μεταξύ των πρώτων δύο πολιτικών δυνάμεων  είναι η καλύτερη λύση για τη χώρα.

ΣΟΦΙΑ Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ατανάς Σλάβοφ σήμερα θα καταθέσει την προσφυγή στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, κατά της εκλογής του Μπόρισλαβ Σαράφοφ ως εκτελώντα χρέη Γενικού Εισαγγελέα της Βουλγαρίας.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου