Ιουνίου 28, 2023

Επί Τροχάδην

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.. Η Εθνοσυνέλευση της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα ενέκρινε το νόμο για τη μη εφαρμογή των αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στη Σέρπσκα. Από τους 83 βουλευτές ήσαν παρόντες οι 65, και υπέρ εψήφισαν οι 56. «Κατά» δεν ψήφισε κανείς. 64 βουλευτές , υποστήριξαν , ( η πλειοψηφία των δύο τρίτων) το βέτο του μέλους της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς σχετικά με τα συμπεράσματα της Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για τρεις συμφωνίες της Διαδικασίας του Βερολίνου που εγκρίθηκαν χωρίς τη συναίνεση της εκπροσώπου της Σέρπσκα  στην έκτη τακτική σύνοδο της Προεδρίας.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το Σερβικό Εθνικό Συμβούλιο του Μαυροβουνίου υιοθέτησε Διακήρυξη για τα Βίντοβνταν, με την οποία ζητά  την ακύρωση της απόφασης της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος του Κοσσυφοπεδίου.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Σερβία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

ΓΚΡΑΤΣΑΝΙΤΣΑ. Ο Παναγιώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος έφθασε στη Μονή της Γκρατσάνιτσα την παραμονή του Βίντοβνταν.

Τον υποδέχθηκε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ράσκας και Πρίζρεν Θεοδόσιος μαζί με άλλους τέσσερις επισκόπους, τους μοναχούς και τους κληρικούς της Επισκοπής Ράσκας και Πρίζρεν.Ο Πατριάρχης θα τελέσει την Ιερά Αρχιερατική Λειτουργία με την ευκαιρία του Βίντοβνταν.

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και οι πιστοί γιορτάζουν σήμερα το «Βίντοβνταν», στη μνήμη του πρίγκιπα Λαζάρου και όλων των όσων υπέφεραν για την πίστη και την πατρίδα. Το «Βίντοβνταν», (η εορτή του Αγίου Βίτου) είναι αργία και τιμάται η μνήμη της Μάχης του Κοσσυφοπεδίου, η οποία έλαβε χώρα στις 15/28 Ιουνίου 1389 και ταυτόχρονα τιμάται η μνήμη εκείνων που σκοτώθηκαν σε όλους τους πολέμους.

Μεταξύ του σερβικού λαού, το  Βίντοβνταν είναι ημέρα πένθους, και τελούνται  μνημόσυνα σε εκκλησίες για όλα τα θύματα.

Για τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο, η κραντρική εκδήλωση είναι το μνημόσυνο στο  «Γαζημεστάν» που έγινε η μάχη,  αλλά φέτος, για πρώτη φορά, θα κάνουν το μνημόσυνο, λόγω της σοβαρότητας της τρέχουσας κατάστασης ασφαλείας,  στη Μονή της Γκρατσάνιτσα.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει αυτή την εβδομάδα κατάλογο ΚΥΡΏΣΕΩΝκατά των αρχών στην Πρίστινα για μη συμμόρφωση με το αίτημα για αποκλιμάκωση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι.Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν το πάγωμα του έργου των οργάνων στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, την αναστολή των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι και την αναστολή των πολιτικών επαφών με τις αρχές της Πρίστινα. Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ειδικός Εντεταλμένος  της ΕΕ για το Διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάίτσακ  επεσήμανε ότι μέρος της λύσης είναι οι δίκες των Σέρβων διαδηλωτών που επιτέθηκαν σε στρατεύματα της ΚΦΟΡ και ότι  «Από το Βελιγράδι αναμένεται να επιτρέψει στους Σέρβους να συμμετάσχουν στις εκλογές και να διασφαλίσει ότι δεν θα εκφοβιστούν και να υποστηρίξει τις αρχές της Πρίστινα στις διαδικασίες εναντίον των επιτιθέμενων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε  ότι  αναμένει «από τους δυτικούς»  να «προσφέρουν μια πρόταση» την οποία «δεν θα συζητήσουν» με τη Σερβία.«Έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διατηρήσουμε την ειρήνη, είμαστε πάντα έτοιμοι για συνομιλίες. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι οι Δυτικοί θα καταλήξουν σε μια πρόταση χωρίς να μας ρωτήσουν τίποτα, οπότε νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο και με πολλά προβλήματα.Όλοι στον κόσμο γνωρίζουν ποιος θέλει πόλεμο και ότι η Σερβία δεν τον θέλει.Όλα έχουν τα όριά τους και τα όριά τους. Υπάρχει μεγάλη νευρικότητα για την κατάσταση στην Ουκρανία, και ορισμένοι πιστεύουν ότι πρέπει να πληρώσουμε το τίμημα για τις ανεκπλήρωτες προσδοκίες τους», είπε ο Βούτσιτς.

 ΠΡΊΣΤΙΝΑ. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν μίλησε χθες το πρωί με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη αποκλιμάκωσης της κατάστασης στο βορρά και επιστροφής σε διάλογο με τη μεσολάβηση της ΕΕ για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε επίσης συνομιλίες  με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο οποίος βρισκόταν στις Βρυξέλλες. Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου  δήλωσε στην τηλεφωνική συνομιλία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα ότι είναι έτοιμος να μειώσει την αστυνομική παρουσία στα Δημαρχία στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο «σταδιακά και αναλογικά με την εγκαθίδρυση της τάξης». Ο Κούρτι εκτίμησε ότι ταυτόχρονα «αυτό θα επιτρέψει μια ανοιχτή και δίκαιη εκστρατεία πριν από τις πρόωρες δημοκρατικές εκλογές σε αυτούς τους δήμους».

ΣΚΟΠΙΑ. Ο πρωθυπουργός της Σεβερνοματσεντόνιγια  Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο μετά από πρόσκληση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Ο Κοβάτσεφσκι θα ζητήσει την υποστήριξη της Γερμανίας στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Σεβερνοματσεντόνιγια , τη « μεταρρυθμιστική διαδικασία για την επίτευξη των προτύπων της ΕΕ» και άλλα «περιφερειακά και ευρωπαϊκά θέματα ασφάλειας. Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη Γερμανία, ο Κοβάτσεφσκι  θα συμμετάσχει σε συζήτηση που διοργανώνει το Ίδρυμα «Friedrich Ebert» . Η αντιπροσωπεία περιλαμβάνει τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μπόγιαν Μάρισιτς και τον Υπουργό Εξωτερικών της Σεβερνοματσεντόνιγια Μπουγιάρ Οσμάνι.

ΣΟΦΙΑ. Ο Πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου