Μαΐου 31, 2023

Επί Τροχάδην

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Πρίστινα Τζέφρι Χοβενιέ δήλωσε ότι η ματαίωση   της συμμετοχής του Κοσσυφοπεδίου στην Νατοϊκή άσκηση «Defender Europe 2023»  είναι η πρώτη αρνητική συνέπεια για την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, η οποία απέρριψε τις εκκλήσεις της Ουάσινγκτον για αποκλιμάκωση της κατάστασης στο βορρά.

«Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε στις 26 Μαΐου ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου στους βόρειους δήμους θα έχουν συνέπειες στις διμερείς σχέσεις. Η πρώτη αντίδραση ήταν η απόφαση που ελήφθη χθες το βράδυ από τον διοικητή των ΗΠΑ για την Ευρώπη να ακυρώσει τη συμμετοχή του Κοσσυφοπεδίου στην «Defender Europe 2023»», δήλωσε ο Χοβενιέ στους δημοσιογράφους

«Λυπούμαστε πολύ που η κατάσταση έφτασε σε αυτό το σημείο, αλλά πρέπει να είμαι ειλικρινής. Ελπίζουμε ότι ο πρωθυπουργός Κούρτι θα ακούσει τις συμβουλές μας και θα λάβει αμέσως μέτρα για τη μείωση των εντάσεων στο βορρά», είπε ο Χοβενιέ και πρόσθεσε:

«Ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι να λάβει άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στο βορρά. Δεν ανταποκρίθηκε σε αυτά τα αιτήματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εξετάζουμε ποιες θα είναι οι επόμενες ενέργειές μας», δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου δεν είχε ενημερώσει την Ουάσινγκτον για τις ενέργειες της Παρασκευής όταν  οι νέοι Αλβανοί δήμαρχοι των δήμων του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, , μπήκαν στα δημοτικά κτίρια με τη βοήθεια της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου.

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε: «Αποφασίσαμε να αναπτύξουμε άλλους 700 στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο μέσα σε λίγες ημέρες και να θέσουμε πρόσθετες δυνάμεις σε μεγαλύτερη επιφυλακή».Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι θα αναπτυχθούν πρόσθετες δυνάμεις εάν χρειαστεί. « Η KFOR θα έχει τις δυνάμεις και τις δυνατότητες που χρειάζεται για να εκπληρώσει την εντολή που της ανέθεσε  ο ΟΗΕ», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.

 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρόεδρος του δήμου Ζούμπιν Πότοκ εκτέλεσε χθες τα καθήκοντα του στα δημοτικά γραφεία, στο χωριό Τσάμπρα και είπε ότι άκουσε τις συστάσεις του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο.«Σήμερα ήταν λίγο πιο ήρεμα από χθες. Πήγα στο γραφείο της δημοτικής κοινότητας στο χωριό Τσάμπρα .Δουλεύουμε σε αυτά τα γραφεία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα ακούσουμε τις συστάσεις του Πρέσβη των ΗΠΑ. Έχουμε κάποιες υποχρεώσεις, έχω συνταγματικές εξουσίες, αλλά θέλω να είμαι ευθυγραμμισμένος με την κυβέρνηση και τους διεθνείς εκπροσώπους», δήλωσε ο Ζεκίρι.

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. «Η Ρωσία κατανοεί τη λεπτότητα της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι  και παρατηρεί την αύξηση της επιθετικότητας της Πρίστινα, η οποία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες», δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στο Βελιγράδι, Αλεξάνταρ Μπότσαν Χαρτσένκο  μετά την συνάντηση του   με τον Πρόεδρο της Σερβίας. « Για το Πεκίνο, η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι είναι πολύ ανησυχητική, αλλά είναι αξιοσημείωτο ότι η Σερβία έχει κάνει πολλά για να ηρεμήσει τις εντάσεις», επεσήμανε η Κινέζα πρεσβευτής Τσεν Μπο σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε σε συνάντηση με τους Πρεσβευτές του «Κουϊντέτου» ότι «είναι καιρός η πλευρά της διεθνούς κοινότητας να αντιδράσει κατηγορηματικά στην πολιτική της Πρίστινα και να προστατεύσει τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι από την αυξανόμενη πίεση και τη βία».

 

ΜΟΣΧΑ. «Η Ρωσία κάλεσε τη Δύση να μην προκαλέσει το Βελιγράδι, και να επηρεάσει την Πρίστινα και να μην κατηγορήσει τους Σέρβους για τα επεισόδια στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχι», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. «Οι διεθνείς δυνάμεις ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, γνωστές ως KFOR, υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, έχουν γίνει πηγή αδικαιολόγητης βίας και κλιμάκωσης στην περιοχή», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα

 

ΠΕΚΙΝΟ. «Η βία στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι είναι συνέπεια της έλλειψης σεβασμού προς τα πολιτικά δικαιώματα των Σέρβων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ.

 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικας  Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι η Σέρπσκα δεν θα επιτρέψει τη δήμευση της περιουσίας της και κάλεσε όλους στη Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα να ενεργήσουν ως υπερασπιστές του συντάγματός της. Ο Ντόντικ εκτίμησε ότι η συμπεριφορά της ΚΦΟΡ στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι δείχνει ότι η παρουσία της δεν εγγυάται την ασφάλεια των Σέρβων, σημειώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες, η Εθνοσυνέλευση της Σέρπσκα πρόκειται να εγκρίνει δήλωση υποστήριξης του σερβικού λαού στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας.

Ο Ντόντικ τόνισε ότι η Σέρπσκα στέκεται στο πλευρό του σερβικού λαού στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι και του δίκαιου πολιτικού αγώνα του μέχρι τέλους, σε όλα τα θέματα. Ο Πρόεδρος της Σέρπσκα δήλωσε επίσης  ότι καμία Αρχή της  Βοσνίας Ερζεγοβίνης , ούτε η Προεδρία ούτε  το Συμβούλιο Υπουργών, δεν έχει λάβει απόφαση σχετικά με τις υπερπτήσεις αμερικανικών αεροσκαφών στη Βοσνία Ερζεγοβίνη , και τόνισε ότι οι υπερπτήσεις  αποτελούν επίδειξη  δύναμης από τους Αμερικανούς.

 

ΣΟΦΙΑ. Η εντολοδόχος  πρωθυπουργός του συνασπισμού ΓΚΕΡΜΠ-ΕΔΔ Μαρία Γκάμπριελ έθεσε όρους στον συνασπισμό «Συνεχίζουμε την αλλαγή» - «Δημοκρατική Βουλγαρία» (ΣτΑ-ΔΒ) για συνέχιση των διαπραγματεύσεων σχηματισμού κυβέρνησης. «Συνομιλίες μπορεί να γίνουν μόνο σε περίπτωση που αναθεωρηθούν η μορφή, η σύνθεση, οι προσωπικότητες, το μοντέλο, οι αρχές και η εμπιστοσύνη», είπε η Γκάμπριελ. Σε απάντηση ο εντολοδόχοςε  πρωθυπουργός του ΣτΑ-ΔΒ Νικολάϊ Ντένκοφ, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνομιλήσει με τους εκπροσώπους του ΓΚΕΡΜΠ. «Πρέπει να καθίσουμε μαζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δούμε τι κρύβεται πίσω από αυτές τις αλλαγές .Εχουμε πει ότι θα μιλήσουμε και με τους άλλους σχηματισμούς, αλλά είναι σαφές ότι πλειοψηφία με αυτή τη σύνθεση της Βουλής πιο εύκολα και εποικοδομητικά μπορεί να επιτευχθεί με το ΓΚΕΡΜΠ. Γι’ αυτό η πρώτη συνομιλία πρέπει να είναι με το ΓΚΕΡΜΠ και από τη συνομιλία αυτή εξαρτώνται και οι συνομιλίες με τους υπόλοιπους σχηματισμούς», είπε στους δημοσιογράφους. Ο Κύριλ Πέτκωφ επέστρεψε άρον-αρον από το φόρουμ GLOBSEC στην Μπρατισλάβα και δήλωσε: «Δε θα επιτρέψουμε η Βουλγαρία να πάρει πολιτική κατεύθυνση προς την Ευρασία και να χάσει την ελευθερία και τη δημοκρατία της. Χρειαζόμαστε τακτική και φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση όσο το δυνατόν πιο σύντομα». Το υπηρεσιακό Υπουργικό Συμβούλιο πρότεινε στη Βουλή να επεκταθεί η ισχύς του λεγόμενου Νόμου παράτασης για τον Προϋπολογισμό του 2022 μέχρι την ψήφιση εντελώς νέου δημοσιονομικού πλαισίου για το τρέχον έτος.

 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο πρόεδρος της Νέας Σερβικής Δημοκρατίας Αντρίγια Μάντιτς δήλωσε σήμερα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ και η ηγεσία της Σέρπσκα αποτελούν πραγματικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι εθνικοί πολιτικοί καθοδηγούνται από τα συμφέροντα του λαού τους και όχι από τον  ξένο παράγοντα, και πρόσθεσε ότι αυτές επίσης είναι οι αρχές της πολιτικής συμμαχίας «Για το μέλλον του Μαυροβουνίου».

 

ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Το εξωτερικό εμπόριο του Μαυροβουνίου ανήλθε τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2023, σε 1381 δισεκατομμύρια ευρώ και παρουσίασε αύξηση 13,6% σε σχέση με  την ίδια περίοδο πέρυσι, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Στατιστικής του Μαυροβουνίου , «Monstat».

Η αξία των  εξαγωγών ήταν μόνο  271 εκατομμύρια ευρώ και ήταν 2,7% λιγότερο από την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι εισαγωγές ήταν κατά 18,4% υψηλότερες και ανήλθαν σε 1,11 δισ. ευρώ. ευρώ. Η κάλυψη των εισαγωγών με εξαγωγές είναι 24,3% .Στη διάρθρωση των εξαγωγών, η ηλεκτρική ενέργεια, είχε τη μερίδα του λέοντος με 155,3 εκατ. ευρώ. Οι μεγαλύτεροι εταίροι εξωτερικού εμπορίου του Μαυροβουνίου όσον αφορά στις εισαγωγές είναι η Σερβία με 187,3 εκατομμύρια ευρώ και η Γερμανία με  130,8 εκατομμύρια.

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Νικολάε Τσιούκα ανακοίνωσε ότι απέλυσε τον επικεφαλής των τελωνείων και αποδέχθηκε τις παραιτήσεις των επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Φορολογικής Διοίκησης και της Εθνικής Υπηρεσίας Ορυκτών Πόρων.Ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Φορολογίας Λουτσιάν Χέουζ παραιτήθηκε χθες το βράδυ μετά από συνομιλία με τον πρωθυπουργό ο οποίος ανακοίνωσε ότι

θα υπάρξουν κατηγορίες για κακή είσπραξη φόρων στον κρατικό προϋπολογισμό. Σε απάντηση, ο επικεφαλής της φορολογικής διοίκησης δήλωσε ότι δεν έχει ευθύνη για το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών είχε ετοιμάσει έναν προϋπολογισμό με «φουσκωμένα έσοδα». Στο μέτωπο της κοινωνικής αναταραχής μετά τους εργαζόμενους στους τομείς της εκπαίδευσης, των σιδηροδρόμων και της υγείας, προστέθηκαν και οι 5000 σωφρονιστικοί υπάλληλοι με τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας.

 

ΣΚΟΠΙΑ. «Από τη στιγμή που η πρωτοβουλία για συνταγματικές τροποποιήσεις υποβλήθηκε στη Συνέλευση, χρειάζονται τουλάχιστον 4,5 μήνες για την έγκρισή της. Η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει χωρίς πολιτικό διάλογο και χρειάζονται  τριάντα ημέρες μέχρι την πρώτη ψηφοφορία για την επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι στη χθεσινή ενημέρωση των  δημοσιογράφων. Εκφράζοντας μια προσωπική άποψη, είπε  ότι η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει και να τελειώσει. «Το κράτος εργάζεται σκληρά εδώ και 30 χρόνια για να επιτύχει τους δύο στρατηγικούς στόχους που έχει θέσει από την ανεξαρτησία, αυτή είναι μια ευκαιρία», είπε ο Τζαφέρι και εξήγησε ότι εάν δεν υπάρχουν τα δύο τρίτα της πρώτης ψηφοφορίας, η διαδικασία θα ανασταλεί. Σχετικά με το αν θα γίνουν εκλογές σε ένα τέτοιο σενάριο, ο Τζαφέρι είπε ότι χρειάζονται 61 ψήφοι για να διαλυθεί η Βουλή.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου