Μαΐου 30, 2023

Επί Τροχάδην

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Οι Σέρβοι Εργαζόμενοι στον δήμο Ζβέτσαν συγκεντρώθηκαν και σήμερα μπροστά από τη Δημαρχεία  κτίριο σήμερα το πρωί για να απαιτήσουν την επιστροφή στις δουλειές τους. Οι ανταποκριτές ανέφεραν περίπου 200.  Μέλη του πολωνικού αποσπάσματος της ΚΦΟΡ  έβαλαν συρματοπλέγματα  περίπου πενήντα μέτρα από την είσοδο του  Δήμου. Όπως και χθες, είναι εξοπλισμένοι με ασπίδες και εξοπλισμό για τη διάλυση διαδηλώσεων.Πίσω από τους στρατιώτες της ΚΦΟΡ είναι οι ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου με τεθωρακισμένα οχήματα .Ισχυρές δυνάμεις της ΚΦΟΡ διέλυσαν χθες τη  συγκέντρωση των Σέρβων πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από τον δήμο Ζβέτσαν. Χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Περισσότεροι από 50 πολίτες ανέφεραν  τραυματισμούς. Συγκρούσεις υπήρξαν και στο Ζούμπιν Πότοκ και το Λεποσάβιτς. 52 Σέρβοι νοσηλεύονται, ένας εκ των οποίων, ο Ντράγκισα Γκάλιακ, δίνει μάχη για τη ζωή του, 41 τραυματίες μέλη της ΚΦΟΡ,κυρίως από τα ουγγρικά και τα ιταλικά αποσπάσματα. Τρείς υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς.  Τέσσερεις Σέρβοι κρατούνται  και διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την ΚΦΟΡ για την απελευθέρωσή τους.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας τον κατηγόρησε Άλμπιν Κούρτι  ότι είναι «αποκλειστικά υπεύθυνος» για τα χθεσινά γεγονότα στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, και κάλεσε τους Σέρβους να μην «μπουν σε σύγκρουση με το ΝΑΤΟ», γιατί, όπως είπε, «αυτό ακριβώς θέλει ο Κούρτι».

Ο Κούρτι συναντήθηκε χθες  με τους πρεσβευτές των «Πέντε» , καθώς και με τον επικεφαλής του γραφείου της ΕΕ,  στην Πρίστινα,

«Συζητήθηκαν τα γεγονότα στο βόρειο τμήμα της χώρας, ιδιαίτερα οι βίαιες και εγκληματικές ενέργειες εξτρεμιστών Διαδηλωτών εναντίον της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, της KFOR και μελών των μέσων ενημέρωσης», ανέφερε το Γραφείο του Πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Κούρτι εκτίμησε ότι «οι ειρηνικοί διαδηλωτές » είναι  «ένα μάτσο εξτρεμιστές που κατευθύνονται από το επίσημο Βελιγράδι»

«Τα Σερβικά εθνικιστικά σοβινιστικά και φιλοκρεμλινικά γκράφιτι με μασκοφόρους εξτρεμιστές που στοχεύουν, βανδαλίζουν και επιτίθενται σε οτιδήποτε μη σερβικό είναι ο κύριος δείκτης της έντονης δράσης, την οποία όλοι πρέπει να καταδικάσουν με τον πιο έντονο τρόπο», είπε ο Κούρτι.

Οι πρέσβεις, τόνισαν τη σημασία και την ανάγκη για αποκλιμάκωση της κατάστασης, και ο Κούρτι εξέφρασε  την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με «τα κράτη του Κουϊντέτου προς αυτόν τον στόχο». «Συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία για τις επόμενες ώρες και ημέρες», ανέφερε η ανακοίνωσή του  γραφείου του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Πρίστινα Τζέφρι Χοβενιέρ  Geoffrey Hovenier περιέγραψε την κατάσταση στο βορρά του Κοσσυφοπεδίου ως «βαθιά ανησυχητική» σε δήλωση προς τα μέσα ενημέρωσης μετά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι και τόνισε τη σημασία της μείωσης των εντάσεων.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, ΚΑΤΑΔΊΚΑΣΕ τους άοπλους Σέρβους και δήλωσε ότι «η ΕΕ καταδικάζει έντονα τη συγκλονιστική βία στο Ζβέτσαν», καλώντας τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου και τους διαδηλωτές να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις.

Ο Μπορέλ είπε ότι «η βία  εναντίον στρατιωτών, πολιτών και αστυνομικών της KFOR» ήταν απολύτως απαράδεκτη.

«Η ΕΕ καταδικάζει απερίφραστα τη  βία στο Ζβέτσαν . Οι βίαιες πράξεις που διαπράττονται εναντίον στρατευμάτων, μέσων ενημέρωσης, πολιτών και αστυνομίας της ΚΦΟΡ είναι απολύτως απαράδεκτες. Η ΕΕ καλεί τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου και τους διαδηλωτές να μειώσουν αμέσως και άνευ όρων τις εντάσεις», τόνισε ο Μπορέλ και πρόσθεσε ότι η ΕΕ αναμένει από τις δυο πλευρές  να ενεργήσουν υπεύθυνα και να βρουν αμέσως πολιτική λύση μέσω διαλόγου.

ΣΟΦΙΑ. Το σκάνδαλο των πραγματικών  απόψεων της ηγεσίας του «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» έχει αλλάξει το πολιτικό σκηνικό. «Δεν είμαι αισιόδοξος για το σχηματισμό κυβέρνησης», δήλωσε στο Μπλαγκόεβγκραντ ο ηγέτης της Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΕΔΔ), Ρούμεν Χρίστοφ. «Η ΕΔΔ πιστεύει ότι υπάρχει ακόμη πιθανότητα για μια κυβέρνηση με τη δεύτερη διερευνητική εντολή, αλλά μόνο εάν είναι πρωθυπουργός η Μαρία Γκάμπριελ, που προτείνεται από το ΓΚΕΡΜΠ-ΕΔΔ. «Μετά την ανάθεση της διερευνητικής εντολής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, νομίζω ότι έγινε σαφές ποιο είναι το στοίχημα, σχολίασε στο Facebook ο συμπρόεδρος του «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» - (ΣτΑ) Ασέν Βασίλεφ. «Δικτατορία ή κοινοβουλευτική δημοκρατία. Για την ώρα η απόφαση βρίσκεται στα χέρια του κοινοβουλίου», έγραψε ο Βασίλεφ.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει το δικαίωμα να επικρίνει ορισμένες από τις συνομιλίες της ηγεσίας του «ΣτΑ» που διέρρευσαν, οι οποίες είναι συγκλονιστικές, αλλά παραλείπει  εκείνο το μέρος τους που τον αφορά άμεσα. Είναι ξεκάθαρο, από τις συνομιλίες, ότι  και ο Ράντεφ, όλη η κρατική μηχανή δούλευε γι' αυτούς στις εκλογές και ότι αν ο κόσμος είχε τη δυνατότητα να ψηφίσει ελεύθερα, θα είχαν μόλις το 7 έως 10%, δήλωσε η ηγέτης του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Κορνέλια Νίνοβα .«Το Σύνταγμα υποχρέωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναθέσει την διερευνητική εντολή στον Νικολάϊ Ντένκοφ. Η αλήθεια είναι ότι το «ΣτΑ» δεν αξίζει αυτή την εντολή. Πιστεύω ότι ο Νικολάι Ντένκοφ θα πρέπει, καλύτερα, να επιστρέψει αυτή την εντολή ανεκπλήρωτη», έγραψε στο Facebook ο ηγέτης του κόμματος «Υπάρχει τέτοιος λαός», Σλάβι Τριφόνοφ.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.  Ο επικεφαλής  του εκλογικού συνασπισμού «Για το μέλλον του Μαυροβουνίου» και ηγέτης του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος Μίλαν Κνέζεβιτς δήλωσε στην προεκλογική συγκέντρωση του συνασπισμού στην Πλιέβλια ότι δεν θα παρίστατο στην χθεσινή συνάντηση των υποψηφίων  με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς και είπε ότι ο Μιλάτοβιτς τους είχε κατηγορήσει  ότι ήθελαν  να ψηφίσουν το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών ότι είχαν συμφωνήσει τα πάντα με τον Μίλο Τζουκάνοβιτς για τοη δεύτερο γύρο..

« Αφού δήλωσε ο Μιλάτοβιτς ότι είναι ο πρόεδρος όλων των πολιτών του Μαυροβουνίου, τον καλώ να παραιτηθεί από την ηγεσία  του Κινήματος «Ευρώπη Τώρα» , και να δεσμευτεί να επηρεάσει τον Μιλόϊκο Σπάϊτς να εγκαταλείψει τη συνεργασία με το DPS, επειδή όλοι βλέπουν αυτή τη στιγμή τι κάνουν οι πρεσβείες, ο διεθνής παράγοντας.Όταν κοιτάζουμε τους υποψήφιους του  «Ευρώπη Τώρα» και του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών τ, δεν ξέρουμε ποιος είναι «PES» και ποιος είναι «DPS».

ΣΕΡAΓΕΒΟ. Στη συνοριακή διάβαση «Καρακάϊ» μέλη της συνοριακής αστυνομίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ενεργώντας βάσει εντάλματος έρευνας που εκδόθηκε από την Εισαγγελία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, συνέλαβαν τον  Μπόρισλαβ Γκλιγκόρεβιτς , γεννημένο το 1971 στο Σνάγκοβο του Ζβόρνικ που

βρίσκεται υπό έρευνα από την Ειδική Μονάδα Εγκλημάτων Πολέμου και είναι ύποπτος ότι ενήργησε κατά παράβαση των διατάξεων των Συμβάσεων της Γενεύης για την Προστασία των Αμάχων σε Ένοπλες Συγκρούσεις ως μέλος του Στρατού της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα . Κατηγορείται για τον βιασμό δύο γυναικών που φυλακίστηκαν μαζί με άλλους πολίτες βοσνιακής υπηκοότητας στο χωριό Λίπλε το 1992.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.  Ο πρωθυπουργός Νικολάε Τσιούκα ανακοίνωσε, τη Δευτέρα, τις τροποποιήσεις που αποφάσισε  ο κυβερνητικός συνασπισμός στο νομοσχέδιο για τις ειδικές συντάξεις, το οποίο συζητείται επί του παρόντος στο Κοινοβούλιο. Η κανονική ηλικία συνταξιοδότησης ορισμένων κατηγοριών (διπλωμάτες, βοηθητικό προσωπικό δικαστηρίων, στρατιωτικό προσωπικό) θα συσχετιστεί με το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα, προκειμένου να εξαλειφθούν οι εξαιρέσεις. Αυτό θα γίνει σταδιακά, μέχρι το 2035. Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας δήλωσε επίσης ότι ο αριθμός των δικαιούχων συντάξεων υπηρεσίας μειώνεται και καμία σύνταξη υπηρεσίας δεν θα υπερβαίνει το εισόδημα που αποκτήθηκε κατά την περίοδο δραστηριότητας. Για τις συντάξεις που καταβάλλονται, εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής φόρου. Οι υπάλληλοι της εθνικής εταιρείας των Ρουμανικών Σιδηροδρόμων (CFR) διαμαρτυρήθηκαν στην έδρα του Υπουργείου Μεταφορών στο Βουκουρέστι.  Η κυβέρνηση καθυστερεί να εγκρίνει τους προϋπολογισμούς των σιδηροδρομικών εταιρειών και οι μισθοί δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων δεν μπορούν να αυξηθούν. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η αύξηση των μισθών των εργαζομένων της εταιρείας, η κυβέρνηση πρέπει να βρει τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο λέϊ. Οι αυξήσεις μισθών, οι οποίες, σύμφωνα με το νόμο, θα πρέπει να ισχύσουν από την 1η Ιουλίου, θα σήμαιναν αύξηση εισοδήματος 40-45%. Διαφορετικά, οι υπάλληλοι του CFR απειλούν με γενική απεργία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου