Μαΐου 29, 2023

Επί Τροχάδην

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Άνδρες της ΚΦΟΡ αναπτύχθηκαν σήμερα το πρωί κοντά στην κύρια γέφυρα στον ποταμό Ίμπαρ , ο οποίος χωρίζει τη Βόρεια από τη Νότια Μιτρόβιτσα,. Η ΚΦΟΡ με το πολωνικό απόσπασμα κατέλαβε και τον χώρο μπροστά στο Δημαρχείο του Ζβέτσαν .Μέλη του ιταλικού τάγματος  της ΚΦΟΡ βρίσκονται στην είσοδο του βοσνιακού Μαχαλά στην Βόρεια Μιτροβίτσα. Υπάρχουν πολλά τζιπ και φορτηγά με περισσότερους από 100 στρατιώτες παρόντες. Πίσω από την ΚΦΟΡ που φέρει εξοπλισμό για τη διάλυση διαδηλώσεων βρίσκονται μέλη της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου.

Οι Σέρβοι συγκεντρώνονται μπροστά από τα Δημαρχεία του Ζβέτσαν του Λεποσάβιτς και του Ζούμπιν Πότοκ. Ο  ειδικός απεσταλμένος για το διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ  Τράμπ, ο Ρίτσαρντ Γκρένελ δήλωσε σήμερα το πρωί, αφού μέλη της KFOR περικύκλωσαν τα κτίρια των δήμων στο βορρά, ότι «έχουμε χάσει το μονοπάτι για την ειρήνη και την πρόοδο και ξαφνικά είμαστε  στο χάος και την κατοχή».

«Τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ έχουν καταλάβει κτίρια στο Κοσσυφοπέδιο. Αμερικανικά στρατεύματα και αμερικανικά χρήματα. Περάσαμε από την ειρήνη και την πρόοδο υπό τον Τραμπ στο χάος και την κατοχή υπό τον Μπάιντεν», είπε ο Γκρένελ.

Οι «νεοεκλεγέντες» Αλβανοί «δήμαρχοι» των σερβικών  βόρειων δήμων του Κοσσυφοπεδίου προσκλήθηκαν σε συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Πρίστινα Τζεφ Χοβενιέρ. Σε όλα τα σχολεία στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και του Μετόχιου, τα μαθήματα ανεστάλησαν  λόγω της παρουσίας της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου με πλήρη στρατιωτικό εξοπλισμό.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε την Πρίστινα να μην λάβει μονομερή, αποσταθεροποιητικά μέτρα  και τόνισε ότι το ΝΑΤΟ και η ΚΦΟΡ  «θα συνεχίσουν να παρέχουν ένα ασφαλές περιβάλλον».

ΒΕΛΙΓΡΆΔΙ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε χθες το βράδυ ότι έρχεται μια δύσκολη κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, λόγω των προκλητικών ενεργειών του Άλμπιν Κούρτι. «Φοβάμαι τη γενική ανασφάλεια, την αστάθεια, αλλά και τις μεγάλες συγκρούσεις, επειδή οι Σέρβοι δεν μπορούν να το αντέξουν αυτό» , δήλωσε στο TV Pink. Ο πρόεδρος της Σερβίας επεσήμανε ότι οι Σέρβοι θα διαμαρτυρηθούν, απαιτώντας να τους επιστραφούν τα δημοτικά κτίριά τους, τα οποία το καθεστώς Κούρτι έχει καταλάβει με τη χρήση αστυνομικής βίας και ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα έχει συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την πρόεδρο της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα στην Μπρατισλάβα. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στο Κισινάου για συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην οποία θα συμμετάσχουν 46 ευρωπαίοι ηγέτες. Ο Βούτσιτς είπε ακόμα ότι συνεργάζονται οι εχθροί των Σέρβων  στην Πρίστινα, το Ζάγκρεμπ και το Σεράγεβο.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Μετά την αποχώρηση του Βούτσιτς από την Προεδρία των «Προοδευτικών» εκλέχτηκε  κάποιος  Βούτσεβιτς. «Το κόμμα συνεχίζει να εργάζεται με τον ίδιο ρυθμό, και σίγουρα με την ίδια πολιτική, αυτές οι αλλαγές προσωπικού αποτελούν μέρος της πολιτικής συνέχειας του κόμματος, δήλωσε ο Βούτσεβιτς στο TV First. Πρόσθεσε ότι θα διατηρήσει το SNS ως το ισχυρότερο κόμμα της Σερβίας.

ΣΟΦΙΑ. Ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ θα αναθέσει σήμερα τη δεύτερη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον εντολοδόχο πρωθυπουργό, Νικολάϊ Ντένκοφ, ο οποίος διορίστηκε από το κόμμα «Συνεχίζοντας την αλλαγή - Δημοκρατική Βουλγαρία» (PP-DB), ανακοίνωσε σήμερα η γραμματεία Τύπου του προέδρου. ο οποίος διορίστηκε από το Συνασπισμό  «Συνεχίζοντας την αλλαγή - Δημοκρατική Βουλγαρία» (PP-DB). «Όλα του συνασπισμού δύσκολα». Η διαρροή στον Τύπο ηχογραφημένων ομιλιών από τη συνεδρίαση της ηγεσίας του «Συνεχίζουμε την Αλλαγή»  προκάλεσε την άμεση αντίδραση του ΓΚΕΡΜΠ.«Παγώνουμε τις διαπραγματεύσεις σχηματισμού κυβέρνησης με το «Συνεχίζουμε την αλλαγή» (ΣτΑ)», είπε η υποψήφια εκ περιτροπής πρωθυπουργός Μαρία Γκάμπριελ. «Παγώνουμε τις διαπραγματεύσεις, όλα έχουν τα όριά τους. Το δικό μου όριο είναι ότι δεν μπορώ να δεχθώ η δημοκρατία να χτίζεται πάνω σε ψέματα.Τα ψέματα σχετικά με την προσωπικότητά μου δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι πρόκειται για όραμα και τρόπο διακυβέρνησης, που είναι σε αντιδιαστολή με όλες τις ευρωπαϊκές αρχές και πρακτικές», είπε.

 Ο βουλευτής του ΓΚΕΡΜΠ, Ντέλιαν Ντόμπρεβ, δήλωσε ότι η καλύτερη λύση για την Βουλγαρία είναι ένας συνασπισμός που να εξασφαλίσει μια σταθερή πλειοψηφία στην Βουλή μεταξύ βουλευτών που να συμφωνούν απολύτως για τις προτεραιότητες της Βουλγαρίας.Η ταύτιση στα γεωπολιτικά ζητήματα και η επιλογή ικανών  και ειδημόνων θα μπορούσε να βγάλουν την χώρα από την κρίση»,είπε σημειώνοντας  ότι «η άλλη επιλογή είναι ξανά εκλογές» .Ο συμπρόεδρος της Δημοκρατικής Βουλγαρίας, Χρίστο Ιβάνοφ, κάλεσε τους υποψήφιους εκ περιτροπής πρωθυπουργούς της χώρας να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις χωρίς να αλλάζουν τον τύπο της προτεινόμενης κυβέρνησης. Κατά την γνώμη του Ιβάνοφ η συνταγματική μεταρρύθμιση είναι το πρώτο και σημαντικότερο τεστ της μελλοντικής κυβέρνησης.

ΣΚΟΠΙΑ.   Ο πρωθυπουργός Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συζητήσει  σήμερα την πρόταση για τις συνταγματικές αλλαγές που θα υποβάλει η ομάδα εργασίας. Ο Κοβάτσεφσκι ανακοίνωσε ότι θα προσκαλέσει τον ηγέτη του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ Κρίστιαν Μίτσκοσκι σε συνάντηση τις επόμενες δέκα ημέρες για να συζητήσει πώς να ενσωματώσει τη  Μακεδονία και να ευθυγραμμίσει τις απόψεις για τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες. «Σκοπεύω να τον καλέσω τις επόμενες 10 ημέρες σε μια συνάντηση για να συζητήσουμε δύο θέματα. Το πρώτο θέμα θα είναι οι αποφάσεις που απαιτούνται για την ένταξη της Μακεδονίας  στην ΕΕ και δεύτερον, οι σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», δήλωσε ο Κοβάτσεφσκι,

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου