Απριλίου 28, 2023

Επί Τροχάδην

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχια σκοτώθηκαν συστηματικά τη δεκαετία του 1990, ότι 1.300 Σέρβοι εξαφανίστηκαν σε πολυάριθμα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τον τρομοκρατικό ΟΥΤΣΕΚΑ και ότι τα ψεύδη που παρουσιάζονται από τους εκπροσώπους της Πρίστινα αποτελούν «θέατρο Παραλόγου». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την  εξαμηνιαία έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σχετικά με το έργο της UNMIK,

η εκπρόσωπος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η ίδρυση της Κοινότητας Σερβικών Δήμων είναι ζωτικής σημασίας για την εφαρμογή της συμφωνίας της Αχρίδας, την οποία χαιρέτισε ως σημαντικό βήμα  στο διάλογο. «Ενθαρρύνουμε και τις δύο πλευρές να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να δεσμευτούν για διάλογο προκειμένου να αποφευχθούν νέες κρίσεις. Ελπίζουμε να δούμε ένα τέτοιο πνεύμα στην επόμενη συνάντηση στις 2 Μαΐου», είπε.

Είπε ακόμα ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν το ρόλο της UNMIK, αλλά πρόσθεσε ότι η αποστολή «έχει εκπληρώσει εδώ και καιρό την εντολή της» και ότι είναι καιρός να βρεθεί ένας «κατάλληλος ρόλος» για τον ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου Φέργκους Έκερσλι δήλωσε ότι το Λονδίνο χαιρετίζει τη «σημαντική πρόοδο» που σημειώθηκε στο διάλογο των Βρυξελλών, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας Κοσσυφοπεδίου και  Σερβίας στις 27 Φεβρουαρίου και του Παραρτήματος Εφαρμογής της 18ης Μαρτίου. Είπε ότι το Λονδίνο προτρέπει και τις δύο πλευρές να  εργαστούν  «γρήγορα και εποικοδομητικά» ώστε η Κοινότητα των Σερβικών Δήμων να μπορέσει να σχηματιστεί το συντομότερο δυνατό. Ο εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου

δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να «υποστηρίζει πλήρως» το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας .«Χαιρετίζουμε τον ρόλο της KFOR και της EULEX, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι μια μακροπρόθεσμη λύση. Πρέπει να υποστηρίξουμε λειτουργικούς θεσμούς στο βορρά που λειτουργούν στην υπηρεσία εκείνων που τους εξέλεξαν ως αντιπροσώπους», είπε.

Η εκπρόσωπος της Γαλλίας εξέφρασε την ελπίδα ότι η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο θα δεσμευτούν να "εκπληρώσουν αμέσως" όλες τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού της Κοινότητας Σερβικών Δήμων, την οποία χαρακτήρισε "βασικό στοιχείο" και νέφερε πως το Παρίσι λυπάται για τη χαμηλή προσέλευση και τη μη συμμετοχή ορισμένων πολιτικών κομμάτων στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, προσθέτοντας πως "δεν αποτελούν μακροπρόθεσμη πολιτική λύση" και πως προτεραιότητα πρέπει τώρα να είναι ο σχηματισμός της Κοινότηας   και η επιστροφή των Σέρβων στους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπεζία, ο οποίος προήδρευσε της συνόδου, δήλωσε ότι η θέση της Μόσχας στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου παραμένει αμετάβλητη και ότι υποστηρίζει μια συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας βάσει του ψηφίσματος 1244, το οποίο πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όσον αφορά τη δημιουργία της Κοινότητας Σερβικών Δήμων, ο Νεμπέζια είπε ότι η Πρίστινα δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Βρυξελλών, ότι προσπαθεί να την μειώσει  στο επίπεδο μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης και ότι «πρέπει να απορριφθεί». «Η Πρίστινα δεν ενδιαφέρεται για την εξομάλυνση των σχέσεων, γι' αυτό ο Άλμπιν Κούρτι επιμένει ότι η Κοινότητα  πρέπει να σχηματιστεί σύμφωνα με το σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου και χωρίς εκτελεστικές εξουσίες», δήλωσε ο Ρώσος διπλωμάτης. Ο Νεμπένζια είπε επίσης ότι η Πρίστινα, «με τη βοήθεια των δυτικών χωρών, συνεχίζει να προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο των εδαφών στα οποία οι Σέρβοι αποτελούν την πλειοψηφία».

 

Ο Κινέζος αναπληρωτής πρεσβευτής στον ΟΗΕ Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε ότι η Κίνα χαιρετίζει τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και την Αχρίδα που οδήγησαν στη συμφωνία και ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τον διάλογο.Ο Σουάνγκ δήλωσε ότι η Κίνα σέβεται πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και χαιρέτισε το ρόλο της UNMIK, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία της αποστολής στην ενίσχυση της πολυεθνικής συνεργασίας και προειδοποίησε για περιστατικά με εθνοτικά κίνητρα στο Κοσσυφοπέδιο, λέγοντας ότι πρέπει να αποτραπούν στο μέλλον.

Μαζί με τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, ο πρεσβευτής της Ιαπωνίας στον ΟΗΕ, τόνισε την ανάγκη αναθεώρησης του ρόλου της UNMIK, ενώ τη συνέχιση της αποστολής υποστήριξαν εκπρόσωποι της Βραζιλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο πρεσβευτής της Αλβανίας στον ΟΗΕ, Φερίτ Χότζα, πίεσε για τη σταδιακή κατάργηση της UNMIK μειώνοντας τον προϋπολογισμό και το προσωπικό της αποστολής. Εξήρε επίσης τη διοργάνωση τοπικών εκλογών στο Βορρά και εξέφρασε τη λύπη του για τη χαμηλή προσέλευση και τη μη συμμετοχή ορισμένων κομμάτων.

ΣΚΟΠΙΑ. Το Δικαστικό Συμβούλιο δεν ψήφισε για νέο πρόεδρο. Δυο  ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης , το Δικαστικό Συμβούλιο διέκοψε τη συνεδρίαση μέχρι τις 2 Μαΐου. Ο αναπληρωτής πρόεδρος Σελίμ Αντέμι, ο οποίος  ξεκίνησε την αποπομπή της Βέσνα Ντάμεβα από την προεδρία, δήλωσε ότι η συνεδρίαση διακόπηκε για το λόγο ότι όταν εκλέγεται πρόεδρος, είναι επιθυμητό να είναι παρόντα και τα 13 επιλέξιμα μέλη ενώ απουσίαζε η Μίργιανα Ραντέφσκα Στέφκοβα. Η πρόταση του Αντέμι να διακοπεί  η συνεδρίαση πέρασε με συνολικά οκτώ ψήφους .Το VMRO-DPMNE δήλωσε ότι η διαδικασία αποπομπής της Βέσνας Ντάμεβα διεξήχθη χωρίς νομική βάση και έγινε  παράνομα και αντίθετα  από ό, τι προβλέπει ο νόμος.

 

ΣΚΟΠΙΑ. «Η κατασκευή των διαδρόμων 8 και 10δ αποτελεί στρατηγικό εθνικό συμφέρον της χώρας μας. Συνδέουμε τη δική μας με τις γύρω χώρες και τον κόσμο με σύγχρονες οδικές υποδομές και συνδέουμε για πρώτη φορά με τη δύση και την ανατολή κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ πριν, γιατί μέχρι τώρα είχαμε μόνο μια σύνδεση βορρά-νότου, με λίγες μόνο εταιρείες να κατέχουν μονοπώλιο στις μεταφορές και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης», δήλωσε κατά την «Ωρα του πρωθυπουργού» ο Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι  απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του VMRO-DPMNE Μπόγιαν Στογιανόφσκι. Ο πρόεδρος της «Αριστερας» Ντίμιαρ Απάσιεφ ρώτησε τον πρωθυπουργό Κοβάτσεφσκι για τη συμμετοχή του στο Σκάνδαλο της Ουγγρικής «Τέλεκομ» όταν οι τότε κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι δωροδοκήθηκαν, και  αν τότε «άνοιξε λογαριασμό στην Deutsche Bank και πόσα χρήματα είχε σε αυτόν τον λογαριασμό και από ποιες  συναλλαγές;».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNP) για τις 27 Μαΐου. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες  πληροφορίες, θα παραιτηθεί από την προεδρία στη σύνοδο. «Ακόμα δεν ξέρω ποιος θα με αντικαταστήσει στην ηγεσία του κόμματος. Σκέπτομαι  τρία ή τέσσερα άτομα, αλλά ξέρω ότι κάποιοι θα φύγουν από το κόμμα», δήλωσε ο Βούτσιτς που είναι πρόεδρος του SNP από το 2012 . Ο Βούτσιτς εργάζεται ήδη για τη δημιουργία ενός νέου κινήματος. «Σχηματίζω το Λαϊκό Κίνημα για τη Σερβία, το οποίο θα είναι ευρύτερο από το SNP και θα ήθελα να συμπεριλάβω ανθρώπους που δεν είναι μέλη του κόμματος», δήλωσε .

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο  Ύπατος (Γερμανός Τουρίστας) Κρίστιαν Σμιτ επέβαλε χθες απόφαση για το διορισμό της κυβέρνησης της Ομοσπονδίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και διέταξε σήμερα να διεξαχθεί συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων του Κοινοβουλίου της FBiH, στην  ημερήσια διάταξη της οποίας θα πρέπει να περιλαμβάνει μόνο η εκλογής  της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Βοσνία Ερζεγοβίνη , Γιόχαν Σάτλερ, καταδίκασε την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης  της Ρεπούμπλικας  Σέρπσκα να ζητήσει την παραίτηση του μοναδικού δικαστή της Σερβίας στο κρατικό Συνταγματικό Δικαστήριο, και είπε ότι «πρόκειται για ένα ακόμη βήμα που οδηγεί σε κλιμάκωση της κρίσης της χώρας και είναι σίγουρα αντίθετο με τις φιλοδοξίες για ένταξη στην ΕΕ». Σε συνομιλία με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ, το  μέλος της τρισυπόστατης Προεδρίας Ντένις Μπετσίροβιτς είπε ότι είναι απαραίτητο να επιβληθούν κυρώσεις της ΕΕ κατά του Προέδρου της Ρεπούμπλικας  Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ.  

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικας  Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ σχολιάζοντας το αίτημα του Μπετσίροβιτς προς την ΕΕ δήλωσε ότι το βοσνιακό μέλος της Προεδρίας της  «δεν μπορεί να επιβάλει τίποτα» και ότι άτομα πιο ισχυρά από αυτόν πρότειναν κυρώσεις, αλλά απέτυχαν.

Ο Ντόντικ υπενθύμισε ότι κυρώσεις εναντίον πρότειναν ορισμένες κυβερνήσεις, ακόμη η  Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, αλλά «αυτό δεν πέρασε».

Ο Ντόντικ επεσήμανε ότι ο Μπετσίροβις  δεν είναι τίποτα χωρίς τα άλλα δύο μέλη της Προεδρίας και εκπροσωπεί μόνο μουσουλμάνους στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. «Είναι το μουσουλμανικό μέλος της προεδρίας και μπορεί να μιλήσει εξ ονόματός τους», δήλωσε ο Ντόντικ

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. O Αμπάζοβιτς συμπληρώνει σήμερα ένα χρόνο πρωθυπουργός. Ο νέος πρόεδρος του Μαυροβουνίου  Γιακόβ Μιλάτοβιτς μίλησε σε δημοσιογράφους από τα Δυτικά Βαλκάνια για τα τρέχοντα πολιτικά γεγονότα στη χώρα του και τις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές. Σημείωσε ότι το Μαυροβούνιο βρίσκεται στη διαδικασία εκδημοκρατισμού της κοινότητας και η ηθική συμπεριφορά και η ενότητα είναι σημαντικές για αυτόν. Ο Μιλάτοβιτς είπε ότι Απαιτούνται πολλά χρήματα για την τήρηση των περιβαλλοντικών προτύπων και υπό αυτή την έννοια, η θέση του Μαυροβουνίου είναι ότι μαζί  με τις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα απαιτήσουν κατά τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ,  κονδύλια  ώστε  ορισμένες από αυτές τις προκλήσεις να αντιμετωπιστούν. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε το Στατιστικό Ινστιτούτο του Μαυροβουνίου, τον Μάρτιο καταγράφηκαν στο Μαυροβούνιο 65.220 τουρίστες και 156.450 διανυκτερεύσεις.«Από τον συνολικό αριθμό των διανυκτερεύσεων , οι ξένοι τουρίστες είναι το 83,8% και οι εγχώριοι το 16,2%», ανέφερε η Monstat σε ανακοίνωσή της.Τον Μάρτιο, το 79,1% του συνολικού αριθμού των διανυκτερεύσεων ήταν στα παραλιακά Ξενοδοχεία  , το 14,1% στην πρωτεύουσα, το 3,9% σε ορεινές περιοχές και το 2,8% σε άλλα τουριστικά μέρη στο Μαυροβούνιο.

 

ΣΟΦΙΑ. Το Τριμερές Συμβούλιο Συνεργασίας δεν κατέληξε σε συμφωνία για το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023. Τόσο οι εργοδότες όσο και τα συνδικάτα εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για το υπερβολικό έλλειμμα 6,4%. Εάν πραγματοποιηθούν όλες οι προβλεπόμενες  δαπάνες και εισπραχθούν τα έσοδα που υπολογίστηκαν με αυτόν τον τρόπο, θα απαιτηθεί πρόσθετη δανειοληπτική χρηματοδότηση ύψους 13,7 δισ. Λέβων φέτος. Σύμφωνα με τους εργοδότες, το προτεινόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα θα απομακρύνει την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη. Μετά από συνάντηση βουλευτών του «Συνεχίζουμε την αλλαγή - Δημοκρατική Βουλγαρία», και του ΓΚΕΡΜΠ -ΕΔΔ με ειδικούς στο Υπουργείο Οικονομικών, ο Ασέν Βασίλεφ  ανακοίνωσε ότι «βρέθηκαν αποθεματικά, χάρη στα οποία το έλλειμμα που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο προϋπολογισμού μπορεί να μειωθεί από 6,4% σε 3%».«Οι κοινωνικές δαπάνες δεν θα περικοπούν και δεν προβλέπονται φορολογικές αλλαγές, είπε ο Βασίλεφ. Όταν ρωτήθηκε από πού θα προέλθουν τα αποθεματικά, απάντησε: «Νομίζω ότι οι εκπλήξεις δεν είναι μεγάλες .Το ένα είναι το Σχέδιο ανάκαμψης, το άλλο είναι τα μερίσματα των κρατικών εταιρειών και το ΠΔΕ». Ο Πρόεδρος Ράντεφ  προέτρεψε τους βουλευτές να επισπεύσουν την αναζήτηση συναίνεσης. Σε δηλώσεις του  δεν διευκρίνησε πότε θα αναθέσει την πρώτη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης στο συνασπισμό ΓΚΕΡΜΠ-ΕΔΔ, αλλά προειδοποίησε ότι το χρονικό «παράθυρο» για τις εργασίες της 49ης Εθνοσυνέλευσης μπορεί να κλείσει γρήγορα εάν δεν σχηματιστεί υπουργικό συμβούλιο. «Περιμένω ότι θα υπάρξει διάλογος, ότι θα υπάρξει τάση για συμβιβασμούς», τόνισε ο Πρόεδρος και υπενθύμισε , ότι το Σύνταγμα δεν ορίζει μεν προθεσμία για την ανάθεση της πρώτης διερευνητικής εντολής, αλλά αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να παραταθεί επ' αόριστο. «Όλοι περιμένουν από το κοινοβούλιο να παράγει νομοθετικό έργο και όχι σκάνδαλα», είπε ο Πρόεδρος. Ο Μπόϊκο Μπορίσοφ δήλωσε ότι θα συζητηθεί με τους   «Συνεχίζουμε με την αλλαγή – Δημοκρατική Βουλγαρία» το κυβερνητικό πρόγραμμα για να αξιολογηθεί  και « να δούμε, αν χρηματοδοτείται» . Σύμφωνα με τον Μπορίσοφ , «Αν συμφωνήσουμε στο πρόγραμμα, δεν έχει σημασία σε ποια εντολή θα σχηματιστεί η κυβέρνηση».

BΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.  Το Εφετείο του Βουκουρεστίου απέρριψε το αίτημα της ασφαλιστικής  Euroins να αναστείλει την απόφαση ανάκλησης της άδειας, της εταιρείας. «Το δικαστήριο επιβεβαίωσε τη νομιμότητα και το εύλογο των μέτρων που έλαβε η Αρχή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας» .Στις 17 Μαρτίου, η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε ότι ανακαλεί την άδεια της ασφαλιστικής «Euroins Romania» λόγω ενδείξεων αφερεγγυότητας της εταιρείας. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέλεξε σήμερα τον Σεμπάστιαν Ραντουλέτου  ως νέο Ρουμάνο δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων . Ο Ραντουλέτου έλαβε 84 από τις 165 έγκυρες ψήφους στον δεύτερο γύρο.

Εξελέγη δικαστής του ΕΔΔΑ για θητεία εννέα ετών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου