Ιανουαρίου 31, 2023

Επί Τροχάδην

 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα θα αναγκαστεί να κηρύξει τον Κρίστιαν Σμιτ «persona non grata» αν και δεν τον αναγνωρίζει ως ύπατο εκπρόσωπο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της  Σέρπσκα, Νέναντ Στέβαντιτς. Σχολιάζοντας την κατάθεση του Σμιτ ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου και την υποστήριξή του για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Σέρπσκα  ο Στέβαντιτςείπε ότι ο Κρίστιαν Σμιτ ξεπέρασε τα όρια και τόνισε ότι ο λαός δεν εμπιστεύτηκε ποτέ τον κατακτητή και εκείνους που συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. Ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των εκπροσώπων και των τριών συστατικών εθνών στη Βοσνία Ερζεγοβίνη δεν έχει εναλλακτική λύση και θα οδηγήσει στην επίτευξη συμφωνίας για το νέο εκλογικό νόμο, δήλωσαν  ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Λαών , Ντράγκαν Τσόβιτς, και ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέϊ Πλένκοβιτς.

 

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. Ο νέος Υπουργός Εξωτερικών στο Συμβούλιο Υπουργών, Ελμεντίν Κονάκοβιτς, δήλωσε ότι η πρώην υπουργός Μπίσερα Τούρκοβιτς  «έκανε πολλά μεγάλα λάθη», και ότι  δαπάνησε πολλά χρήματα για το άνοιγμα προξενείων στη Ριέκα και το Νόβι Παζάρ μόνο και μόνο για να ηγηθεί των προεκλογικών εκστρατειών εκεί για το SDA ή για τα δικά της συμφέροντα.

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Σκιπερίας (Αλβανίας) Γκεντ Σέϊκο παρουσίασε την  Έκθεση για την περίοδο 2022-2023, την οποία εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Η οικονομία της Σκιπερίας θα αναπτυχθεί κατά 3%/.Ο πληθωρισμός και η μετανάστευση αποτελούν απειλή. Η μαζική μετανάστευση μειώνει το εργατικό δυναμικό και θα μπορούσε να επηρεάσει τη μακροπρόθεσμη απόδοση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

«Ως χώρα με πλούσια μεταναστευτική ιστορία, η Σκιπερία έχει βιώσει τόσο τις θετικές όσο και τις αρνητικές πλευρές της. Από τη μία πλευρά, αυτό το φαινόμενο αύξησε το μεταναστευτικό συνάλλαγμα  και αύξηση των  γνώσεων και της εμπειρίας , οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της χώρας. Από την άλλη, μειώνει το εργατικό δυναμικό της, ειδικά στα πιο εξειδικευμένα τμήματά της και υπονομεύει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης. Απαιτείται καλύτερος διεθνής συντονισμός για να διασφαλιστεί ότι τα οφέλη της. Οι μετανάστες εισέφεραν πέρσι 1,14 δισεκατομμύρια ευρώ, που αναλογούν στο 10% περίπου του επισήμου ΑΕΠ.  Πρώτοι είναι μετανάστες στην Ιταλία, και ακολουθούν τα εμβάσματα από τη Βρετανία και τη Γερμανία. Το ειδικό βάρος της Ελλάδας φαίνεται να έχει μειωθεί την τελευταία δεκαετία, και βρίσκεται ήδη στην τέταρτη θέση.

ΤΙΡΑΝΑ. Υπεγράφη η τελική συμφωνία ύψους  δύο δισεκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή του λιμανιού του Δυρραχίου από την  κυβέρνηση και την «Eagle Real Estate Development». Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Υποδομών , Μπελίντα Μπαλούκου, είπε πως πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο στην αλβανική οικονομία .Το κράτος είναι συμμέτοχος 35% στο έργο και θα έχει τα ίδια δικαιώματα όσον αφορά τα έσοδα και τα κέρδη. Για τον επενδυτή Μαχάμεντ Αλαμπάρ  του Ντουμπάι». «Πίσω από αυτό το έργο, το οποίο μπορώ να πω χωρίς φόβο ότι είναι το πιο προηγμένο στον κόσμο, ακόμη και από εκείνους στο Ντουμπάι, βρίσκεται μια ομάδα νέων Αλβανών, οι οποίοι θα εξάγουν τις γνώσεις τους σε όλο τον κόσμο αύριο και πιστέψτε με, η μετάβαση στο εξωτερικό δεν θα είναι ελκυστική για αυτούς, είπε ο Αλαμπάρ.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου δεν έχει σύγκρουση με τις ΗΠΑ για Την Ενωση των Σερβικών Δήμων. Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κινήματος Αυτοδιάθεσης, Μιμόζα Κουσάρι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου δεν βρίσκεται σε σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την Κοινότητα των Δήμων  με σερβική πλειοψηφία. «Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου δεν έρχεται σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν ήταν ποτέ. Ενδέχεται να έχουμε διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη διαδικασία διαλόγου και την ημερήσια διάταξη, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση  των Προέδρων  της Συνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου και ανέφερε πως κάποιοι υπουργοί που πιστεύεται ότι είναι σε θέση να συνεισφέρουν στη συζήτηση προσκλήθηκαν από την Πρεσβεία για την αυριανή συνάντηση στην Πρεσβεία των ΗΠΑ , στην οποία δεν προσκλήθηκε ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι. Ο εκπρόσωπος  των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Γκάμπριελ Εσκομπάρ, ανέφερε πως θα βρει εναλλακτικούς εταίρους εάν η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου δεν σχηματίσει την Ένωση των Σερβικών Δήμων.

ΣΟΦΙΑ. Η «Δημοκρατική Βουλγαρία» και το «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» πρέπει να βρουν τον καλύτερο τρόπο για επίτευξη του Στόχου που είναι η 1η θέση στις εκλογές του Απριλίου 2023», δήλωσε και ο συμπρόεδρος της «Δημοκρατικής Βουλγαρίας» Χρίστο Ιβανόφ, που τόνισε ότι «η Βουλγαρία πρέπει να βγει από τη δίνη έλλειψης προοπτικής και δυνατότητας για σχηματισμού κυβέρνησης» και ότι  «χωρίς τους δύο πολιτικούς σχηματισμούς αυτό δεν μπορεί να γίνει».

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Μια ομάδα Σέρβων διανοουμένων δημοσίευσε τη «Διακήρυξη του Αγίου Σάββα για τη σωτηρία του Κοσσυφοπεδίου και του Μετόχιου», με το μήνυμα : «Όχι στο τελεσίγραφο, όχι στη συνθηκολόγηση», με την την οποία κάλεσαν τις κρατικές αρχές της Σερβίας να απορρίψουν εντελώς και χωρίς καθυστέρηση το δυτικό τελεσίγραφο που απαιτούσε την οριστική αποκήρυξη του Κοσσυφοπεδίου και του Μετόχιου. Ένας από τους υπογράφοντες τη «Διακήρυξη του Αγίου Σάββα για τη Σωτηρία του Κοσσυφοπεδίου και του Μετόχιου», ο  ιστορικός Τσάσλαβ Κοπρίβιτσα δήλωσε ότι η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε λόγω της κρίσιμης σημασίας της για την επιβίωση της Σερβίας και του σερβικού λαού, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με το δυτικό τελεσίγραφο για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

ΒΙΕΝΝΗ. Ο Σεβασμιώτατος Επίσκοπος  Ράσκας-Πριζρένης Θεοδόσιος στην ομιλία του Ακαδημία του Αγίου Σάββα στη Βιέννη. δήλωσε ότι για τον σερβικό λαό, το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι δεν είναι απλώς μια  περιοχή και και ένας γεωγραφικός όρος , αλλά πάνω απ 'όλα, είναι ο τόπος του όρκου, όπου οι Σέρβοι επιβεβαίωσαν με αίμα και θυσίες την πίστη τους στον Θεό και την ανανέωσαν σε κάθε γενιά,

ΖΑΓΚΡΕΜΠ. Ο Πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα έκλεψε το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι από τη Σερβία.

 

ΣΚΟΠΙΑ. Κοβάτσέβσκι και Ταραβάρι συναντιούνται για την είσοδο της «Συμμαχίας των Αλβανών» (ΑΑ) στην κυβέρνηση. Η Προεδρία της Συμμαχίας για τους Αλβανούς την Παρασκευή σε συνεδρίαση στο Τέτοβο σχημάτισε ομάδα αποτελούμενη από τον ηγέτη Ταραβάρι και πέντε από τους στενότερους συνεργάτες του, επιφορτισμένους με τη διαπραγμάτευση .

ΣΚΟΠΙΑ. Ο πρέσβης της Βουλγαρίας στη Σεβερνοματσεντόνιγια Άνχελ Ανγκέλοφ επιστρέφει πλήρως στα διπλωματικά του καθήκοντα, Ο πρέσβης Ανγκέλοφ έφτασε χθες στα Σκόπια με τον υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας Ιβάν Ντεμέρτζιεφ, ο οποίος συναντήθηκε με τον ομόλογό του Όλιβερ Σπασόβσκι και στην συνέχεια επέστρεψε στην Πρεσβεία του . Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τον Ανγκέλοφ  για διαβουλεύσεις στη Σόφια λόγω, «της σοβαρής κατάστασης σχετικά με τα δικαιώματα των Βουλγάρων στη Σεβερνοματσεντόνιγια και την κλιμάκωση των πράξεων και των εγκλημάτων μίσους εναντίον τους, κατά τους τελευταίους μήνες.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το χρυσό βραβείο Ηλίανθου για το καλύτερο βιβλίο στη σερβική γλώσσα το 2022 απονεμήθηκε στον συγγραφέα Βλαντίμιρ Κετσμάνοβιτς για το μυθιστόρημα «Όταν πετούν οι διάβολοι».

ΜΟΚΡΑ ΓΚΟΡΑ. Το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Μουσικής «Kustendorf» ολοκληρώθηκε απόψε στη Μόκρα Γκόρα με την απονομή του βραβείου Δέντρο της Ζωής στον θεατρικό συγγραφέα και ακαδημαϊκό Ντούσαν Κοβάτσεβιτς και τις καλύτερες ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου