Δεκεμβρίου 08, 2022

Επί Τροχάδην

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο Τζέφρι Χοβενιέ δήλωσε  ότι δεν έχουν δημιουργηθεί επί του παρόντος οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή των έκτακτων εκλογών σε τέσσερεις δήμους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο που έχουν προγραμματιστεί για τις 18 Δεκεμβρίου. Ο Βίμπερ Χοβενιέ δήλωσε  ότι η ασφάλεια των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ζητάμε από όλους τους εμπλεκόμενους να εκφράσουν αυτοσυγκράτηση», δήλωσε ο Χοβενιέ. Ο Αμερικανός διπλωμάτης καταδίκασε τα χθεσινά επεισόδια, λέγοντας ότι η χρήση βίας και εκφοβισμού δεν αποτελεί κατάλληλη μέθοδο διαμαρτυρίας.

Η Αποστολή Κράτους Δικαίου της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο EULEX (EULEX) ανέφερε πως οι αστυνομικές περιπολίες της εξακολουθούν να "παρακολουθούν την κατάσταση ασφαλείας" στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, σε συνεργασία με την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου. Ο υπουργός Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού του Κοσσυφοπεδίου Χαϊρουλάχ Τσέκου ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα υποβάλει νέα αίτηση για ένταξη στον «ΟΥΝΕΣΚΟ»

 ΣΚΟΠΙΑ. Η δήμαρχος Ντανέλα Αρσόβσκα δεν θα εμφανιστεί ενώπιον των δημοσιογράφων και κοινού για τρίτη ημέρα, αν και ο Δήμος των Σκοπίων είναι εντελώς αποκλεισμένος από τους ιδιόκτητες των λεωφορείων . Ο Γενικός Γραμματέας  του ΔήμουΖόραν Γκλιγκόροφ εμφανίστηκε αντ’αυτής στη  συνέντευξη Τύπου, καλώντας το υπουργείο Εσωτερικών να αντιδράσει και να απελευθερώσει τους δρόμους. «Για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, καλούμε το Υπουργείο Εσωτερικών να ανταποκριθεί σύμφωνα με τις νομικές εξουσίες, να λάβει μέτρα, επειδή κάποιο ιδιωτικό προσωπικό συμφέρον βλάπτει την Πόλη, τους πολίτες, καθώς και όλους τους παράγοντες και τους κατοίκους», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Γκλιγκόροφ. Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της  Σεβερνοματσεντόνιγια ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να ανακαλέσει την παροχή υπηκοότητας της Σεβερνοματσεντόνιγια στον αμφιλεγόμενο επιχειρηματία Ολεξάντρ Ονισένκο.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.  «Η πολιτική αστάθεια στο Μαυροβούνιο έχει προκαλέσει επιβράδυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου της ΕΕ, το οποίο θα εγκριθεί κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις 13 Δεκεμβρίου.

Το σχέδιο επισημαίνει ότι «το Συμβούλιο ανησυχεί για την απόφαση της Συνέλευσης να τροποποιήσει τις εξουσίες του Προέδρου μέσω της έγκρισης νόμων με επείγουσα διαδικασία και τονίζει ότι όλες οι νομοθετικές πράξεις πρέπει να συμμορφώνονται με το Σύνταγμα.

Η κρατική εταιρεία κοινής ωφέλειας του Μαυροβουνίου «EPCG»  ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει το χαλυβουργείο «Zeljezara Niksic» από την «Toscelik» της Τουρκίας έναντι  αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ .Το τίμημα θα καταβληθεί σε δυο δόσεις . 15 εκ. ευρώ θα πληρωθούν τον Ιανουάριο και μια δεύτερη  δόση 5 εκατομμυρίων θα καταβληθεί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, μετά την οποία η EPCG θα αναλάβει την πλήρη ιδιοκτησία του χαλυβουργείου.

Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου έδωσε έγκριση για έναρξη συνομιλιών εξαγοράς τον Αύγουστο.

Η Toscelik εξαγόρασε τη Zeljezara Niksic το 2012 για 15,1 εκατομμύρια ευρώ.Η Toscelik ανέστειλε τις δραστηριότητες παραγωγής στη Zeljezara Niksic τον Μάρτιο του 2021, λόγω της πτώσης των παραγγελιών που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου