Δεκεμβρίου 29, 2022

Επί Τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Μετά από παρέμβαση του Βούτσιτς, ικανοποιήθηκε η απαίτηση των αμερικανών και τα  οδοφράγματα των Σέρβων θα απομακρυνθούν. Ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος συναντήθηκε  στη Ράσκα με Σέρβους από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, δήλωσε ότι τα οδοφράγματα θα αρχίσουν να απομακρύνονται. «Αυτό δεν μπορεί να τελειώσει σε δύο ώρες, είτε σε 24 είτε σε 48 ώρες, τα οδοφράγματα θα απομακρυνθούν, αλλά η δυσπιστία δεν έχει αρθεί», είπε. επεσήμανε ο Βούτσιτς.

«Όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να παίξουν με τις ζωές των Σέρβων και την επιβίωσή τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, όπως δεν το έχουμε επιτρέψει όλοι μαζί μέχρι στιγμής, δεν θα το επιτρέψουμε και στο μέλλον.Πρέπει να μιλήσουμε και να προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη. Δεν έχουμε δει ποτέ πιο οργανωμένη αντίσταση του σερβικού λαού», δήλωσε ο Βούτσιτς που ανέγνωσε

 το κείμενο που του επέδωσαν οι Σέρβοι από τα οδοφράγματα, οι οποίοι, είπαν ότι δεν θέλουν να πάνε ενάντια στο κράτος τους, αλλά ότι απαιτούν να μην υπάρξει ποτέ αναγνώριση της  ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

«Η πικρή εμπειρία του σερβικού λαού με το καθεστώς Κούρτι και η εμπιστοσύνη των Σέρβων σε θεσμούς της Πρίστινα που εισάγουν διακρίσεις δεν είναι δυνατή. Οι Σέρβοι από το Κοσσυφοπέδιο γνωρίζουν ότι μπορούν να υπολογίζουν μόνο στη χώρα τους . Ο λόγος σας ως αρχηγός κράτους είναι το μόνο πράγμα στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε. Σας ζητάμε να πείτε ότι θα έχουμε υποστήριξη για όλα όσα ακολουθήσουν. Δεν έχουμε καμία πίστη στον Κούρτι και δεν μπορούμε. Εάν συνεχιστούν οι συλλήψεις και η τρομοκρατία εναντίον μας, θα κλείσουμε για πάντα το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου στους θεσμούς της Πρίστινα που εισάγουν διακρίσεις. Στη συνέχεια θα στήσουμε οδοφράγματα που δεν θα απομακρυνθούν ποτέ και τα οποία θα αποτελέσουν σύνορο για την Πρίστινα που δεν θα περάσουν ποτέ. Σας ζητούμε σαφή επιβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει ποτέ αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχια, σε οποιαδήποτε μορφή, και ότι το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι είναι μέρος της Σερβίας. Δεν είμαστε εγκληματίες, αλλά  οικογενειάρχες που υπερασπίζονται τα κατώφλια των σπιτιών τους. Ο λόγος σας είναι η μόνη εγγύηση για εμάς», ανέφερε το κείμενο.

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Ντέγιαν Πάντιτς αφέθηκε ελεύθερος και βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό, η σύζυγός του ευχαρίστησε τον πρόεδρο Βούτσιτς και όλη τη Σερβία. Ο αστυνομικός Ντέγιαν Πάντιτς, ο οποίος συνελήφθη στις 10 Δεκεμβρίου στη διοικητική διάβαση Γιάρινιε μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου θα παρακολουθείται η γενική του κατάσταση, δεδομένου ότι πέρασε σχεδόν τρεις εβδομάδες στην αστυνομική βάση του Κοσσυφοπεδίου στη Γιάρινιε. Η απελευθέρωση του Ντέγιαν Πάντιτς ήταν το πρώτο αίτημα των Σέρβων από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Η απελευθέρωση του Πάντιτς ανακοινώθηκε  από τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος βρίσκεται σε επαφή με τη σύζυγο του Πάντιτς, Σουζάνα Πάντιτς.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου