Δεκεμβρίου 28, 2022

Επί Τροχάδην

ΒΟΡΕΙΑ ΜΗΤΡΟΒΙΤΣΑ. Δέκατη ένατη ημέρα των οδοφραγμάτων. Από χθες το βράδυ μια ομάδα περίπου 50 ατόμων απέκλεισε τη διάβαση Μερντάρε από την πλευρά  της Κουρσούμλια προς το Ποντούγιεβο. Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου έκλεισε επίσης τη διάβαση από την δική της πλευρά. Δύο ακόμη οδοφράγματα έχουν στηθεί - στο κέντρο του βόρειου τμήματος της Κοσσόφσκα  Μιτροβίτσα, κοντά στο Βοσνιακό Μαχαλά και σε μια νέα γέφυρα, η οποία οδηγεί από το βόρειο τμήμα της Μιτροβίτσα στον κεντρικό δρόμο προς τη Ράσκα.  Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επισκέφθηκε χθες το βράδυ τη φρουρά της Ράσκα μαζί με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων Μίλαν Μοϊσίλοβιτς.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι δήλωσε πως τα οδοφράγματα που έχουν τοποθετήσει οι Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο σε δρόμους που οδηγούν στις συνοριακές διαβάσεις με τη Σερβία θα απομακρυνθούν τις επόμενες ημέρες,

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Σερβία Κρίστοφερ Χιλ σχολιάζοντας την απαγόρευση στον Πατριάρχη Πορφύριο να επισκεφθεί το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχι  δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κανείς στη διεθνή κοινότητα που να αντιτίθεται στο δικαίωμα του Πατριάρχη Σερβίας Πορφύριου να εισέλθει στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι και να συναντηθεί με τους πιστούς», και εξέφρασε την ελπίδα ότι «κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ξανά». «Νομίζω ότι είναι κάτι βασικό για τη θρησκευτική ελευθερία.Αυτή είναι η θέση μας και ελπίζω ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί», δήλωσε ο Χιλ.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η σερβική αστυνομία συνέλαβε Σίπταρους ( aka Αλβανούς), στο Μπουγιάνοβατς,και κατέσχεσε  μεγάλη ποσότητα όπλων και πυρομαχικών. Βρέθηκαν δέκα τουφέκια, έναν τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή με σιγαστήρα, ένα κιλό εκρηκτικά και μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών.

ΝΙΣ. Άνοιξε για το Κοινό  ο  αρχαιολογικός χώρος «Mediana» και είναι επισκέψιμο το συγκρότημα που δημιουργήθηκε την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου ενέκρινε χθες με 41 ψήφους υπέρ  την πρόταση για κίνηση διαδικασίας καθαίρεσης του Τζουκάνοβιτς για παραβίαση του Συντάγματος. Όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής Ντανιέλα Τζούροβιτς, η πρόταση θα υποβληθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο λαμβάνει την τελική απόφαση για το αν ο Πρόεδρος του Κράτους παραβίασε το Σύνταγμα. Το Συνταγματικό Δικαστήριο, βρίσκεται επί του παρόντος σε αδυναμία συνεδρίασης λόγω μη διορισμού νέων μελών  μετά τη λήξη της θητείας των προηγουμένων.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Συνεχίστηκε Η πέμπτη ειδική σύνοδος της Εθνοσυνέλευσης της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα, Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σέρπσκα, Νέναντ Στέβαντιτς τόνισε ότι  η Εθνοσυνέλευση θα προστατεύσει την Δημόσια περιουσία της Σέρπσκα και καμία προσφυγή, η οποία χρησιμεύει μόνο για την αύξηση των εντάσεων, δεν θα την εμποδίσει να ψηφίσει νέους νόμους.

ΜΠΑΝΙΑΛΟΥΚΑ. Το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων  της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης εναντίον 17 ατόμων που κατηξγορούνται ότι από το 2020, ενεργώντας ως ομάδα οργανωμένου εγκλήματος, διακινούν παράνομα κοκαΐνη στο έδαφος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, της Σερβίας, της Κροατίας και του Βελγίου.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. «Η Βοσνία Ερζεγοβίνη και η Τουρκία έχουν εξαιρετικά καλή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, που αποτελεί παράδειγμα καλών σχέσεων μεταξύ αυτών των δύο χωρών», τόνισαν  κατά τη συνάντηση του  ο Υπουργός Ασφαλείας, Selmo Cikotić, με τον   Πρέσβη της Τουρκίας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη , Sadik Babur Girgi

ΔΥΡΡΑΧΙΟ. Δέκα άτομα ηλικίας 21 έως 54 ετών, πολίτες του Κοσσυφοπεδίου, συνελήφθησαν στο λιμάνι του Δυρραχίου σε μια προσπάθεια παράνομης μεταφοράς 16 ανηλίκων στην Ιταλία. Όλοι ήταν ηλικίας 17 ετών. Πρόκειται για πολίτες του Κοσσυφοπεδίου, οι γονείς των οποίων πλήρωσαν τους"μάνατζερ" 3 έως 4.000 ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας. Οι ανήλικοι παρουσιάστηκαν ως ποδοσφαιριστές, ενώ οι συλληφθέντες ως διοίκηση, προπονητές και φυσιοθεραπευτές της αθλητικής ομάδας. Μετά τη μεταφορά τους στην Ιταλία, τα παιδιά έπρεπε αμέσως να υποβάλουν αίτηση ασύλου.Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ιταλικού υπουργείου για την κοινωνική εργασία και θέματα, μόνο τον Οκτώβριο 105 ανήλικοι από την Αλβανία, ασυνόδευτοι, αναζήτησαν άσυλο στην Ιταλία. Οι αλβανοί ανήλικοι κατατάσσονται ως οι πλέον πολυάριθμοι από εκείνους από την Αίγυπτο, την Τυνησία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τη Γουινέα. Ο συνολικός αριθμός των ανήλικων μεταναστών από την Αλβανία χωρίς γονείς στην Ιταλία φέτος είναι 1.353, με 43 από αυτούς να είναι κορίτσια.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου