Νοεμβρίου 30, 2022

Επί Τροχάδην

 

ΣΚΟΠΙΑ. Όλα τα μμε προβάλουν το Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Λερίν.Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, συνεχίζει  τη διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σεβερνοματσεντόνιγια. Μετά την αποχώρηση της εισαγγελέως Φατίμα Φετάϊ και του εταίρου  υποψήφιου, Μπουρίμ Ρουστέμι των Φετάϊ, και Ρουστέμ, ο Μουσταφά Χαϊρουλάχι παρέμεινε ο μόνος υποψήφιος για να ηγηθεί της εισαγγελίας των Σκοπίων.

 ΣΟΦΙΑ. Η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι αρχίζει επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία κατόπιν πρόσκλησης του Βούλγαρου ομολόγου της   Ρούμεν Ράντεφ. Δικαστήριο της Σόφιας διέταξε την προφυλάκιση των τεσσάρων υπόπτων  για συνέργεια στην τρομοκρατική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη.

 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Πρίστινα, Γιορν Ρόντε, ανέφερε πως το επίσημο Βερολίνο στηρίζει πλήρως το Κοσσυφοπέδιο στην πρόθεσή του να ενταχθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .O Αλεξάνταρ Σάπιτς, παραμένει δήμαρχος Βελιγραδίου. Στο χθεσινό  Δημοτικό Συμβούλιο που τέθηκε σε ψηφοφορία η πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης , μόνο 45 από τους 110 συμβούλους συμμετείχαν στη μυστική ψηφοφορία. Οι 44 σύμβουλοι ψήφισαν υπέρ της απόλυσης του Αλεξάνταρ Σάπιτς, ενώ ένας την καταψήφισε

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Σερβία, Αλεξάντερ Μπότσαν Χαρτσένκο δήλωσε οτι ότι η Δύση προσθέτει και πάλι λάδι στη φωτιά , επιμένοντας ότι το Βελιγράδι και η Πρίστινα πρέπει να επικεντρωθούν στη λεγόμενη γερμανο-γαλλική πρόταση λύσης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι.

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Συμφωνήθηκε σε τριμερή συνάντηση αρμόδιων φορέων της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου η κοινή έρευνα για την αναζήτηση των πιθανών τάφων των  αγνοουμένων και η παράδοση των ταυτοποιημένων λειψάνων των θυμάτων.

 
ΣΑΡΑΓΕΒΟ. Η Ιντερπόλ εξέδωσε ερυθρό  ένταλμα σύλληψης για τον εγκληματία πολέμου Σακίμπ Μαχμουλτζίν. Η πρώτη τακτική σύνοδος της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

 ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΑΡΑΓΕΒΟ. Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι όσοι εκπροσωπούν τη Σέρπσκα στους κοινούς θεσμούς της Βοσνίας Ερζεγοβίνης θα πρέπει επιδιώκουν να καταλήξουν σε συμφωνίες με τους αλλους εταίρους εάν είναι δυνατόν, και αν όχι, θα πρέπει να υπερασπιστούν σθεναρά τα συμφέροντα της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα. Ο Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε μετά από την συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Διεύρυνση, Όλιβερ Βάρελι , ότι έλαβε υποσχέσεις ότι τα κονδύλια της ΕΕ θα απεμπλακούν και ότι η κατασκευή του Διαδρόμου 5 από το  Ντόμποϊ στο Βουκοσάβλιε  θα συνεχιστεί.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑΟι διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση των αρχών στην Ποντγκόριτσα θα συνεχιστούν σήμερα. Οικοδεσπότης της συνάντησης θα είναι το Κίνημα «Ευρώπη Τώρα». Ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής της Ποντγκόριτσα Βέσελιν Βούκτσεβιτς δήλωσε ότι τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών δεν θα μπορούσαν να ανακοινωθούν έως ότου το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίσει για τις υποβληθείσες προσφυγές. Το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν λειτουργεί επί του παρόντος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου