Νοεμβρίου 28, 2022

Επί Τροχάδην

ΣΟΦΙΑ. Ο Μπορίσοφ πρότεινε  κυβέρνηση εμπειρογνωμόνων με χρονικό ορίζοντα  8 μηνών, έως το φθινόπωρο του 2023, με συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα , Ο Πέτκοφ απέρριψε την ιδέα.«Τα κοινοβουλευτικά κόμματα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης. Δεν πρέπει να απορρίπτουμε τη δυνατότητα σχηματισμού της με την πρώτη και την δεύτερη διερευνητική εντολή», δήλωσε  ο ηγέτης του κόμματος Βουλγαρική Ανάταση και πρώην υπουργός Άμυνας Στέφαν Γιάνεφ, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ. Ο Γιάνεφ  τόνισε ότι το κόμμα είναι έτοιμο να συνομιλήσει με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Το ΓΚΕΡΜΠ δήλωσε ότι ο «λαός εκδήλωσε με την αποχή του την δυσπιστία του στην  μηχανική ψηφοφορία» και ότι η επαναφορά των χάρτινων ψηφοδελτίων θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Διαδηλώσεις κατά της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία πραγματοποιήθηκαν χθες σε αρκετές βουλγαρικές πόλεις.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση , Όλιβερ Βάρελι, αρχίζει σήμερα διήμερη επίσκεψη στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.  Λόγω της υψηλής ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Σεράγεβο κηρύχτηκε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης»

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Όπως ανακοινώθηκε στους δέκα πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, καταγράφηκαν 2.364 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας και 80 περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης καταγράφηκαν  στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο πρόεδρος  Κλάους Γιοχάνις θα υποδεχθεί σήμερα το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο Στόλτενμπεργκ αύριο θα προεδρεύσει της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που φιλοξενείται στη ρουμανική πρωτεύουσα. Το πρόσωπο της ημέρας θα είναι  ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν που θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο Γιοχάνις, τον πρωθυπουργό Νικολάε Τσιουκά και τον ομόλογό του  Μπογκντάν Αουρέσκου.

 ΠΟΝΙΓΚΟΡΙΤΣΑ. Οι εκλογές στο Δήμο του Σάβνικ και πάλι διακόπηκαν, επειδή το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών  προσπαθεί να βάλει να ψηφίσουν τηλεμεταφερόμενοι ψηφοφόροι.   «Το σύστημα δεν λειτουργεί, το κράτος δεν μπορεί να οργανώσει εκλογές σε δύο εκλογικά τμήματα, δήλωσε το DPS, που ζήτησε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές για  «ολική επαναφορά». Το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα (SNP). απάντησε  ότι στο Σάβνικ, «απειλείται το δικαίωμα των πολιτών να επιλέγουν την τοπική τους αυτοδιοίκηση», λόγω της  εγκληματική διασύνδεσης του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών (DPS) με ορισμένα στελέχη της αστυνομίας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης. Η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου προγραμμάτισε για σήμερα το μεσημέρι συνεδρίαση της Βουλής για την εκλογή των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Το Δημοκρατικό Μέτωπο δήλωσε ότι αν δεν ψηφιστεί ο Νόμος για τις αρμοδιότητες του  Πρόεδρου η μόνη λύση είναι οι πρόωρες εκλογές

ΤΙΡΑΝΑ. Η Σκιπερία γιόρτασε τα 110 χρόνια της με συναυλία της δίδος Ντούα Λίπα η οποία ελαβε τι τιμητικά την Υπηκοόητα της Σκιπερίας, και με την κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων  Τιράνων και Πρίστινας. Ο  Έντι Ράμα δήλωσε  «η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου θα έρθει νωρίτερα παρά αργότερα»,  και ότι «θα υπάρξει πλήρης διεθνής αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου» .Τα κανάλια ασχολήθηκαν για τον ξυλοδαρμό στην Ελλάδα από συμμαθητές του ενός μαθητή ο οποίος έχει καταγωγή από την Σκιπερία. Στο Φιέρι έγιναν συλλήψεις λαθρεμπόρων Κοκαΐνης. Η σπείρα έκανε εξαγωγές  παντού.

 

ΣΚΟΠΙΑ. Οι ιδιόκτητες τουριστικών λεωφορείων έχουν αποκλείσει σήμερα το Κέντρο της ευρωγκυπτομακεδονκής πρωτεύουσας. Στην Αχρίδα καταγράφηκε νέα,  τρίτη, επίθεση κατά των Γραφείων του βουλγαρικού Συλλόγου «Τσλαρος Μπόρις ο 3ος».Ο Κοβάτσεφσκι θα επισκεφτεί την Πρίλαπο. Το ΕμΕΟ-ΔΚΜΕΕ προέβλεψε πρόωρες εκλογές την Άνοιξη..

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου