Νοεμβρίου 29, 2022

Επί Τροχάδην

 

ΚΟΣΣΟΦΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ. Το 93% τοις  των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχια δεν πιστεύουν ότι τα πράγματα στο θα πάνε  «προς τη σωστή κατεύθυνση». Το 89%, δεν πιστεύουν σε ένα καλύτερο μέλλον. ΟΙ αρνητικές γνώμες για το μέλλον  αυξήθηκαν 7% σε σχέση με πέρυσι.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις δήλωσε μετά από τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ότι, στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, η Βορειοατλαντική Συμμαχία πρέπει να είναι ισχυρή και ενωμένη περισσότερο από ποτέ πριν.Με τη σειρά του, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ θα κάνει όλα όσα είναι απαραίτητα για την προστασία και την υπεράσπιση όλων των συμμάχων. Ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας, ο Νικολάε Τσιούκα, είχε συνάντηση στο Βουκουρεστι με τη Σέρβα ομόλογό του, Άνα Μπρνάμπιτς. Ο αρχηγός της ρουμανικής κυβέρνησης τόνισε τη σημασία της υλοποίηση έργων στον τομέα της ενεργειακής συνδεσιμότητας και των μεταφορών, μέσω την ανάπτυξη της γραμμής διασύνδεσης φυσικού αερίου Ρουμανίας-Σερβίας και τη θέση σε λειτουργία της σύνδεσης μεταξύ του αυτοκινητοδρόμου Τιμισοάρα - Μοραβίτα και του Βελιγραδίου – Βατίν.

ΣΟΦΙΑ. «Οι πρόωρες εκλογές δε θα λύσουν τα προβλήματα των πολιτών και της κοινωνίας», δήλωσε  ο ηγέτης του κόμματος «Βουλγαρική ανάταση», Στέφαν Γιάνεφ, μετα τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ράντεφ.  «Από την αρχή των διαβουλεύσεων πέρασε ένας μήνας. Παραχώρησα επαρκή χρόνο στα πολιτικά κόμματα με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση να αφήσουν τις αντιπαραθέσεις μεταξύ τους και να βρουν λογική συναίνεση για σχηματισμό κυβέρνησης. Αλλά αντί να ασχοληθούν με τα προβλήματα, που θίγουν άμεσα τους βουλγάρους πολίτες, η Βουλή αποφάσισε να ασχολείται με τον εκλογικό Κώδικα», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ «πριν αναθέσει την πρώτη εντολή. Το «ΓΚΕΡΜΠ» είναι έτοιμο για  διάλογο με όλους για σχηματισμό κυβέρνησης ανεξάρτητα από την εντολή, δήλωσε  στο Ρούσε η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΓΚΕΡΜΠ-ΕΔΔ Ντεσισλάβα Ατανάσοβα. «Τα σημαντικά θέματα είναι ο πληθωρισμός, τα εισοδήματα, ο προϋπολογισμός και εάν θέλουν να τα λύνουμε, πρέπει να αρχίσουμε να διεξάγουμε εποικοδομητικές συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης», είπε.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. Ο Επίτροπος για τη  Διεύρυνση, Όλιβερ Βάρελι , δήλωσε  ότι πάνω απ' όλα απαιτείται η βούληση των πολιτικών παραγόντων για την ένταξη της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στην ΕΕ, και ότι αναμένει ότι ο μηχανισμός συντονισμού, θα αρχίσει να λειτουργεί σύντομα.

Ο Επίτροπος τόνισε ότι οι πόρτες της ΕΕ είναι ανοιχτές μόνο για τους  νόμιμους μετανάστες και ότι είναι ικανοποιημένος με το έργο των θεσμών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στη διαδικασία διαχείρισης της μετανάστευσης.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. Σε συνάντηση με τον Έλληνα Πρέσβη , Δημήτριο Παπανδρέου, η Πρόεδρος της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης , Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, τόνισε την ανάγκη για απόλυτο σεβασμό του Συντάγματος και της Ειρηνευτικής Συμφωνίας του Ντέϊτον με στόχο την επίτευξη πλήρους λειτουργικότητας των θεσμών σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης.

ΝΤΟΥΜΠΑΪ. Στο πλαίσιο μεγάλης διεθνούς αστυνομικής επιχείρησης με στόχο τους διακινητές κοκαΐνης συνελήφθη ο Βόσνιος Εντίν Γκασάνιν , τον οποίον η  «Europol» και η ολλανδική αστυνομία θεωρούν στέλεχος του «σούπερ καρτέλ».

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Στη Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου συμφωνήθηκε ότι ο δεύτερος γύρος ψηφοφορίας για τους δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα πρέπει να αναβληθεί για τις 12 Δεκεμβρίου και ότι μέχρι τότε θα δοθεί μια ευκαιρία για διάλογο και συμφωνία. Όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής Ντανιέλα Τζούροβιτς, το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης στις 12 Δεκεμβρίου θα είναι η επαναληπτική ψηφοφορία επί των τροποποιήσεων του νόμου για τις αρμοδιότητες του Προέδρου. Ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός και υπηρεσιακός   Υπουργός Εξωτερικών Ντριτάν Αμπάζοβιτς θα ταξιδέψει σήμερα στη Ρουμανία για να συμμετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Ο Συνασπισμός «Ευρώπη Τώρα»  θα αναλάβει την θέση του Δημάρχου και το «Δημοκρατικό Μέτωπο» την Προεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου στο Ντανίλοβγκραντ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου