Οκτωβρίου 31, 2022

Επί Τροχάδην

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.  Ο ιδιοκτήτης και διευθυντής, της Τηλεόρασης «Φέϊς», Σενάντ Χατζιφέϊζοβιτς έθεσε το ερώτημα εάν ο Μίλοραντ Ντόντικ θα πρέπει να  «ανατραπεί, να ηρεμήσει ή να σκοτωθεί». Οι δικαστικοί θεσμοί πρέπει να ανταποκριθούν επειγόντως, στην τερατώδη έκκληση από το πρόγραμμα της τηλεόρασης του Σεράγεβο, για τη δολοφονία του νεοεκλεγέντος προέδρου της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε το μέλος της Προεδρίας των SNSD, Στάσα Κόσαρατς. Η εισαγγελία πρέπει να ανταποκριθεί επειγόντως στις επαίσχυντες και σκανδαλώδεις εκκλήσεις για τη δολοφονία του Μίλοραντ Ντόντικ, η οποία συνέβη χθες το βράδυ σε ζωντανό πρόγραμμα τηλεοπτικού σταθμού του Σεράγεβο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του SNSD, Ράντοβαν Κοβάτσεβιτς.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΑΡΑΓΕΒΟ/ Το μέλος της Προεδρίας των SNSD Στάσα Κόσαρατς δήλωσε ότι η ανακοίνωση νέων διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης για την Τετάρτη στη Μπάνια Λούκα είναι μια απεγνωσμένη προσπάθεια των ηττημένων των εκλογών να προκαλέσουν ταραχές, επεισόδια και συγκρούσεις  με στόχο την επιβράδυνση, τη διακοπή και ενδεχομένως την παρεμπόδιση της εφαρμογής της δημόσιας βούλησης που εκφράστηκε στις εκλογές.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.Το μέλος της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, τόνισε ότι όσοι θα ασχοληθούν με την έκθεση του Κρίστιαν Σμιτ, ο οποίος προσπαθεί και πάλι να την υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, υποστηρίζουν  έναν ψευδο-ύπατο εκπρόσωπο, ο οποίος αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. «Αυτός ο άνθρωπος, που δεν παραιτείται από την πλαστοπροσωπία, δεν έχει καμία νομιμότητα επειδή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν του την έδωσε καν», τόνισε ο Ντόντικ.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Οι Βρυξέλλες ζήτησαν από το Κοσσυφοπέδιο να επιτρέψει μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για την κατάργηση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Ρώσος Πρέσβης στη Σερβία, Αλεξάνταρ Μπότσαν-Χαρτσένκο, δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί δυτικών αναλυτών ότι η Μόσχα θα «πουλήσει»το Κοσσυφοπέδιο με αντάλλαγμα το Ντονμπάς και άλλα εδάφη, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο ακαδημαϊκός Kώστα Τσαβόσκι δήλωσε ότι η άρνηση των δικαιωμάτων του πρώτου προέδρου της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, Ράντοβαν Κάρατζιτς στις  αγγλικές φυλακές είναι παραβίαση όχι μόνο του διεθνούς δικαίου, αλλά και του εσωτερικού δικαίου της ίδιας της Μεγάλης Βρετανίας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Έκθεση Βιβλίου του Βελιγραδίου, μετά από διετή παύση λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, εγκαινιάστηκε  για 65η φορά

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως τελέστηκε τι ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλόχιου. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου κ. Ιωαννίκιος δήλωσε ότι ο μακαριστός Μητροπολίτης Αμφιλόχιος υπήρξε απόστολος της εποχής μας και ότι μνημονεύεται σε όλο το Ορθόδοξο σύμπαν ως μεγάλος ιεράρχης του Χριστού.Οι Επαναλητπικές εκλογές στο Σάβνικ δεν έγιναν λόγω της αντίδρασης του Δημοκτρατικού Μετώπου στα πούλμαν με τους ψηφοφόρους του DPS που κατεύνασαν στην πόλη.

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Πρωθυπουργός της Σκιπερίας Έντι Ράμα δήλωσε ότι οι τιμές του ηλεκτρικού δεν θα αυξηθούν από την 1η Νοεμβρίου, όπως αναφέρεται σε ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης. Ο Ράμα έγραψε στο Twitter ότι επρόκειτο για ψευδείς ειδήσεις που διοχετευονται από την αντιπολίτευση. «Λέμε εδώ και 14 μήνες ότι η τιμή θα επιδοτηθεί, όπως ακριβώς επιδοτείται  και τώρα» έγραψε  ο Ράμα στο Twitter. Το 2021, η Σκιπερία ήταν στην κορυφή της λίστας των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τις επιδόσεις εναέριας κυκλοφορίας σε σύγκριση με το 2019.

Σύμφωνα με έκθεση που αναλύει 2.600 αεροδρόμια από 180 χώρες, η Σκιπερία έχει ρυθμό ανάπτυξης 60% και σχεδόν 30% διαφορά σε σύγκριση με τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η οποία κατέχει τη δεύτερη θέση και έχει ανάπτυξη 31%. Ο αριθμός των πτήσεων στο Κοσσυφοπέδιο έχει αυξηθεί κατά 23%.

ΣΟΦΙΑ. Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις του Προέδρου της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών ομάδων για το σχηματισμό κυβέρνησης. Έχοντας ήδη συναντηθεί με την πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη - το συνασπισμό ΓΚΕΡΜΠ-ΕΔΔ, σήμερα, 31 Οκτωβρίου, ο Ράντεφ  θα συναντηθεί με το δεύτερο σε δύναμη κόμμα «Συνεχίζουμε την αλλαγή». (ΣΤΑ). Ο βουλγαροεβραίος βουλευτής του ΣΤΑ Ντάνιελ Λορέρ  δήλωσε ότι το Κόμμα δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση με το ΓΚΕΡΜΠ. «Ωστόσο, εάν το ΓΚΕΡΜΠ σχηματίσει κυβέρνηση με την πρώτη διερευνητική εντολή, θα είμαστε εποικοδομητική αντιπολίτευση. Με άλλα λόγια, θα είμαστε μαζί τους για τις πολιτικές με τις οποίες συμφωνούμε», δήλωσε.

ΣΟΦΙΑ.  Εγκαινιάστηκε στο Μπλαγκόεβγκραντ το «Μακεδονικό Πολιτιστικό Κέντρο»  «Νίκολα Βαπτσάροφ» που κατασκευάστηκε με  ιδιωτική πρωτοβουλία .Συμμετείχαν και οι πρόεδροι των  VMRO-DPMNE , Κριστιάν Μίτσκόσκι και της «Λέβιτσα», (Αριστεράς) Ντίμιταρ Απασίεφ, καθώς και ο Μίλε Μποσνιακόφσκι, επικεφαλής του γραφείου του  Προέδρου της Σεβερνοματσεντόνιγια Στέβο Πεντάροφσκι. Μια ώρα νωρίτερα, το βουλγαρικό εξωκοινοβουλευτικό κόμμα VMRO πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το άνοιγμα του Κέντρου  μπροστά από το τοπικό μνημείο του Γκότσε Ντέλτσεφ. Οι διαδηλωτές συνάντησαν τη ομάδα απ΄τα Σκόπια , και δεν τους άφησαν  να καταθέσουν λουλούδια μπροστά από το μνημείο Γκότσε Ντέλτσεφ. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το κεντρικό τμήμα της πόλης αποκλείστηκε από αστυνομικούς προκειμένου να αποφευχθούν προκλήσεις. Ο υπουργός Εσωτερικών, Ιβάν Ντεμερτζίεφ, ηγήθηκε προσωπικά στην τήρηση της τάξης. Η αστυνομία δεν επέτρεψε να ξεσπάσουν ταραχές.

ΣΚΟΠΙΑ. Παρουσία του πρωθυπουργού της Σεβερνοματσεντόνιγια Ντίμιταρ Κοβάτσεβσκι και του Γκαλάμπ Ντόνεφ της Βουλγαρίας, πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης της  κατασκευής του ανατολικού τμήματος του σιδηροδρομικού διαδρόμου 8, στο τμήμα από το Κουμάνοβο έως την Κρίβα Παλάνκα, κοντά στα βουλγαρικά σύνορα.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου