Σεπτεμβρίου 30, 2022

Επί τροχάδην

ΕΚΛΟΓΈΣ. Την Κυριακή ψηφίζουν στη Βουλγαρία και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ, Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα καλέσει την ΕΕ να διακόψει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία έως ότου το Βελιγράδι ευθυγραμμιστεί με την πολιτική κυρώσεων κατά της Ρωσίας και επιτύχει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις.Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Βελιγράδι Κρίστοφερ Χιλ ζήτησε εξηγήσεις από τη Σερβία λόγω της συνεργασίας με τη Ρωσία και της υπογραφής της συμφωνίας διαβούλευσης των υπουργείων εξωτερικών των δυο χωρών.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και η Γερμανίδα Υφυπουργός στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Δράσης για το Κλίμα, Φραντσίσκα Μπράντνερ, εξέφρασαν την ισχυρή βούλησή τους να συνεχίσουν τη συνεργασία σε τομείς σημαντικούς και για τις δύο χώρες, ειδικά στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος, στους οποίους η Γερμανία επενδύει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων της.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Αλεξάντερ Βούλιν, απάντησε εκ μέρους της Πατριωτικής πτέρυγας της πλειοψηφίας  στη δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που επέκρινε την υπογραφή του σχεδίου διαβουλεύσεων για το 2023-2024 μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Σερβίας και τόνισε ότι «η Σερβία δεν έχει κάνει τίποτα που να έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, και ειδικά τίποτα που να έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των πολιτών της, το οποίο για εμάς στη Σερβία είναι το μέτρο όλων των πραγμάτων». Ο Βούλιν, τόνισε ότι η αμερικανική πλευρά αναμένει ότι η Σερβία θα γίνει μέρος της «αντιρωσικής υστερίας». «Αυτοί που δεν σέβονται την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας απαιτούν το απαραβίαστο των συνόρων της Ουκρανίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν ότι η υποκρισία και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά είναι η μόνη σταθερά της πολιτικής των παγκόσμιων δυνάμεων, και ειδικά εκείνων που βομβάρδισαν τη Σερβία», κατέληξε.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρώην υπουργός εξωτερικών Βλάντισλαβ Γιοβάνοβιτς δήλωσε σήμερα στο Βελιγράδι ότι υπό τις δραματικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται ο κόσμος, οι Σέρβοι πρέπει να διατηρήσουν την ενότητα και να αντιταχθούν ενωμένοι στις πιέσεις στο σερβικό έθνος, το οποίο είναι ένα από τα παλαιότερα στην Ευρώπη. Ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας Πρέντραγκ Τσέρανιτς δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είναι πράκτορας των Βρετανών και προειδοποίησε ότι οι Βρετανοί έχουν από έναν Ζελένσκι σε κάθε μία από τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και τώρα θέλουν να εγκαταστήσουν έναν τέτοιο και στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα.

 ΣΟΦΙΑ Σήμερα αρχίζει η επίσημη διήμερη επίσκεψη στη Βουλγαρία του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ μετά από πρόσκληση του Βούλγαρου Προέδρου του Ρούμεν Ράντεφ. Σε συνάντηση των δύο ηγετών θα συζητηθεί η συνεργασία Βουλγαρίας και Αζερμπαϊτζάν σε θέματα ενέργειας, οικονομίας, και πολιτισμού. Αύριο, ο Πρόεδρος Αλίεφ θα παρευρεθεί  στην τελετή για την έναρξη λειτουργίας της διασύνδεσης των δικτύων φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού στη Σόφια.

 ΣΟΦΙΑ. Η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού κατηγόρησε την «Λουκόϊλ Βουλγαρίας» για εκμετάλλευση  της δεσπόζουσας θέσης της στη χονδρική αγορά καυσίμων. Σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή,  η συμπεριφορά της «Lukoil-Bulgaria» αποτελεί στρατηγική περιορισμού του χονδρικού εμπορίου καυσίμων προκειμένου να ενισχυθεί η δεσπόζουσα θέση της στην αγορά. Εντός δύο μηνών η εταιρεία έχει το δικαίωμα να υποβάλει γραπτές αντιρρήσεις. 

 ΣΟΦΙΑ. Η Βουλγαρία δεν θα προμηθεύσει την Ουκρανία με βαρύ οπλισμό, δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Ντίμιταρ Στογιάνοφ στην  βουλγαρική Δημόσια   Τηλεόραση. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Σόφια είναι έτοιμη να παράσχει στο Κίεβο στρατιωτική-τεχνική βοήθεια σύμφωνα με την απόφαση του κοινοβουλίου.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το Μαυροβούνιο θα απελάσει έξι Ρώσους διπλωμάτες .Το Υπουργείο Εξωτερικών του Μαυροβουνίου κήρυξε  έξι διπλωμάτες της Ρωσικής Πρεσβείας διαπιστευμένους στο Μαυροβούνιο ως «ανεπιθύμητα πρόσωπα». Η ρωσική πρεσβεία στο Μαυροβούνιο δήλωσε χθες το βράδυ ότι ανέστειλε επ' αόριστον το έργο του προξενικού τμήματος λόγω της, όπως σημείωσε, εχθρικής επίθεσης των αρχών του Μαυροβουνίου. Παράλληλα κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι  «αρκετοί πολίτες του Μαυροβουνίου συνελήφθησαν στην Ποντγκόριτσα από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας», χθες το πρωί με την κατηγορία  ότι εργάζονταν για τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

 ΣΚΟΠΙΑ.   Στην Βουλή κατά την διάρκεια του Κοινοβουλευτικού ελέγχου συζητήθηκε η ενεργειακή κρίση χωρίς «επεισόδια». Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι αρνήθηκε να σχολιάσει στους δημοσιογράφους τα εν εξελίξει γεγονότα στο κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης για την Ενσωμάτωση, του  «DUI», και τόνισε ότι ήταν στο πλευρό του κόμματος του οποίου υπήρξε συνιδρυτής.

«Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράσει τις απόψεις του στο κοινοβούλιο», δήλωσε , όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα  ότι ορισμένοι βουλευτές του DUI  να αποσχιστούν και να εγκαταλείψουν την κοινοβουλευτική ομάδα. «Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι σταθερή και αριθμεί 64 βουλευτές», είπε.

ΣΚΟΠΙΑ.   Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου της Σεβερνοματσεντόνιγια Βάσκο Τζουρσινόφσκι δήλωσε στην Τ/Ο «TV21»,  ότι «ο στρατηγικός εταίρος , οι Ηνωμένες Πολιτείες διέθεσαν συνολικά δωρεάν βοήθεια  40 εκατομμυρίων δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό του στρατού και υποστηριξε την επιστροφή της στρατιωτικής θητείας.

 ΝΤΟΜΠΟΪ. Το μέλος της τρισυπόστατης  Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι η απόρριψη ξένων παρεμβάσεων θα μπορούσε να φέρει μια καλύτερη ζωή στη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο υποψήφιος του SDS για την Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Μίρκο Σάροβιτς, δήλωσε στη Μπάνια Λούκα ,στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωσης  του εν λόγω κόμματος,  και του ψηφοδελτίου «Για Δικαιοσύνη και Τάξη» ότι ο ίδιος και η υποψήφια για την Προεδρία της  Σέρπσκα, Γελένα Τρίβιτς, αναμένουν να κερδίσουν τις επερχόμενες γενικές εκλογές.

 ΣΑΡΑΓΕΒΟ. Η προεκλογική σιωπή στη Βοσνία Ερζεγοβίνη θα ξεκινήσει στις 7:00 π.μ. του Σαββάτου. 3.368.666 ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα ψήφου στις γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή 2 Οκτωβρίου.

 ΤΙΡΑΝΑ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε χθες το βράδυ, το 61% των Αλβανών έχει αρνητική γνώμη  για την κυβέρνηση και μόνο το 18% θετική. Πριν από ένα χρόνο, το 43% των πολιτών είχε αρνητική γνώμη για την κυβέρνηση, το 36% θετική.

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ . « Η Ρουμανία δεν θα αντιμετωπίσει ελλείψεις  φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας», υποσχέθηκε την Πέμπτη ο υφυπουργός Ενέργειας Νταν Ντράγκαν. «Η Ρουμανία έχει πληρότητα  80% των εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου και ελπίζουμε ότι το ποσοστό θα είναι κοντά στο 90% στις αρχές Νοεμβρίου», πρόσθεσε.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ.  Ο Πρόεδρος του LDK Λιούμιρ Αμπντζίκου από το Ποντούγιεβο δήλωσε πως η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου έχει δείξει εδώ και 18 μήνες που βρίσκεται στην εξουσία ότι είναι ανίκανη να διαχειριστεί το Κοσσυφοπέδιο, πόσο μάλλον να αντιμετωπίσει  μια σοβαρή κρίση. «Αυτή η κυβέρνηση έχει ήδη αποτύχει. Πρόκειται για μια κυβέρνηση  λόγων που δεν έχει να δείξει πράξεις.Οι πολίτες και οι οικονομία υποφέρουν. Βλέπουμε αλαζονεία, αντιδημοκρατική συμπεριφορά και ασέβεια προς τον δημόσιο διάλογο. Ο Κούρτι τρέχει μακριά από τα προβλήματα επειδή δεν μπορεί να τα λύσει. Τα γεγονότα είναι γεγονότα. Η υγειονομική περίθαλψη από μόνη της είναι μια καταστροφή, η οικονομία βρίσκεται σε παρακμή, η ανεργία παρέμεινε εκεί που ήταν πριν από 18 μήνες και σε 18 μήνες χάσαμε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Επιπλέον, είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα στα σχολεία φέτος. Το Κοσσυφοπέδιο είναι  η μόνη χώρα που έχει ηδη περιορισμούς ρεύματος  επειδή η κυβέρνηση απέτυχε να διατηρήσει την παραγωγική της ικανότητα. Τεράστια αποτυχία», είπε.

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου