Αυγούστου 31, 2022

Vucic: Από την 1η Σεπτεμβρίου, θα προσπαθήσουν να αλλάξουν τις Πινακίδες, Το Europride δεν θα γίνει


 

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις κάποιων Ευρωπαίων εκπροσώπων, δεν βλέπει επί του παρόντος λύση στα τραπέζια του Κοσσυφοπεδίου. Επιβεβαίωσε ότι το Europride δεν θα πραγματοποιηθεί και ότι η απόφαση αυτή δεν μπορεί να αλλάξει. 
Ο Βούτσιτς ανέφερε πως η Πρίστινα σίγουρα θα συνεχίσει την "εκστρατεία της από την 1η Σεπτεμβρίου και θα προσπαθήσει να πείσει τους Σέρβους" να αλλάξουν τις πινακίδες των οχημάτων τους.  
 «Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί είναι πολύ πιο έξυπνοι και πιο σοβαροί από εμένα και δεν χρειάζεται να είναι τόσο φρικιαστικοί όσο εγώ και να έχουν ένα αισιόδοξο σενάριο στο μυαλό τους. Δεν εξετάζω καμία λύση σε αυτό το σημείο και την 1η Σεπτεμβρίου θα συνεχίσουν την εκστρατεία τους και θα προσπαθήσουν να πείσουν τους Σέρβους να αλλάξουν τις πινακίδες. Δεν νομίζω ότι θα έχουν μεγάλη επιτυχία σε αυτό", σημείωσε ο Βούτσιτς. 

 Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άσμπιν Κούρτι στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι πιστεύει ότι θα υπάρξει μεγάλη επιτυχία – για τους Σέρβους να αντικαταστήσουν τις πινακίδες KM. 
 «Είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει, σίγουρα αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα από την 1η Σεπτεμβρίου, δεν υπάρχει δυνατότητα πριν από την 1η Σεπτεμβρίου να επιλυθεί. Αλλά πρέπει να περιμένουμε και να δούμε, αναμένω σημαντικές συνομιλίες για τα Ανοιχτά Βαλκάνια και την επίσκεψη του (Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν. 
Θα έχουμε πολλούς μεσάζοντες που θα προέρχονται από την Ευρώπη και τον κόσμο, ωστόσο σε αυτό το σημείο δεν βλέπω καμία ευκαιρία να κινηθούμε καθώς δεν υπάρχει επιθυμία για την Πρίστινα να συζητήσει λογικές και συμβιβαστικές λύσεις", δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος. 
 Στο τέλος, πρόσθεσε ειρωνικά ότι ίσως, ωστόσο, οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν καλύτερα τι θα συμβεί. 
 Ο Βούτσιτς είπε ότι ελήφθη η απόφαση ότι δεν θα υπάρξει Europride και ότι δεν θα αλλάξει. 
 «Μόλις πήραμε την απόφαση να μην κάνουμε την παρέλαση. Μπορεί να λάβω ένα τηλεφώνημα από τον (πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο) Μπάιντεν για μένα ή την (πρωθυπουργό της Σερβίας Άνα) Μπρνάμπιτς, μπορούν να καλέσουν τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ) Πούτιν ή τον Ερντογάν, δεν θα υπάρξει αλλαγή απόφασης", σημείωσε ο Βούτσιτς. 
 Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε πως συζήτησε επίσης την εκδήλωση με τον υπουργό Εσωτερικών καθώς και με την πρωθυπουργό Μπρνάμπιτς, και πως συμφώνησαν ότι η διατήρηση της ειρήνης της χώρας είναι καλύτερο να μην πραγματοποιηθεί παρέλαση ομοφυλοφίλων. 
 Ο Βούτσιτς πρόσθεσε ότι η χώρα δεν είναι ευχαριστημένη με την απαγόρευση της συγκέντρωσης και τόνισε για άλλη μια φορά ότι η Σερβία έχει τώρα πιο σημαντικά προβλήματα, όπως το Κοσσυφοπέδιο και η ενέργεια. 
 «Όταν έχεις όλα αυτά τα προβλήματα και τις πιέσεις γύρω από την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και γνωρίζουμε ότι δεν φέρνουν κανένα καλό στο παράδειγμά μας, επειδή ήμασταν θύματα αυτών των κυρώσεων. Όταν όλα αυτά έρχονται στον εξτρεμισμό της πολιτικής σκηνής, η αντιπολίτευση θέλει να διαμαρτυρηθεί για να απαγορεύσει το Pride και κάποιοι να διαμαρτυρηθούν επειδή δεν απαγορεύονται. Και οι δύο διαμαρτύρονται κατά του κράτους", σημείωσε ο Βούτσιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου