Αυγούστου 31, 2022

Ερήμωση της Κορυτσάς και της Δίβρης

 

Ο αριθμός των γεννήσεων μειώνεται ραγδαία σε όλες τις περιοχές της χώρας κάθε χρόνο, αλλά τους πρώτους 6 μήνες του 2022, το φαινόμενο ήταν ισχυρότερο στις περιοχές της Δίβρης  και της Κορυτσάς. 
 Σύμφωνα με τα στοιχεία της INSTAT, τον Ιανουάριο-Ιούνιο του 2022, οι γεννήσεις σε εθνικό επίπεδο παρουσίασαν ετήσια μείωση 9%, αλλά στις περιοχές της Δίβρης  και της Κορυτσάς, η συρρίκνωση ήταν 23,8% και 20%, αντίστοιχα. 
 Τα στοιχεία δείχνουν ότι στην περιοχή της Κορυτσάς, οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά σχεδόν ένα τέταρτο σε διάστημα ενός έτους, καθώς οι παράγοντες σχετίζονται με την απότομη μετανάστευση, τη γήρανση του πληθυσμού και τη μείωση των ποσοστών γονιμότητας για τις γυναίκες που ζουν σε αυτήν την περιοχή. 
 Η μείωση των γεννήσεων σχετίζεται με τους ίδιους λόγους στη Δίβρη, όπου η περιοχή χάνει τον νεαρό πληθυσμό της κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα των υψηλών ποσοστών εσωτερικής μετανάστευσης. 
 Οι μικροί δήμοι και ιδιαίτερα οι αγροτικές περιοχές της χώρας ερημώνουν ταχύτερα. 
Τα νεαρά ζευγάρια δεν χτίζουν τη ζωή τους σε αυτές τις περιοχές, όχι για οικονομικούς λόγους, αλλά όχι για έλλειψη ποιοτικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών. 
Στα περισσότερα αλβανικά χωριά, συλλογικά σχολεία έχουν δημιουργηθεί από τον μικρό αριθμό παιδιών.
 Για το λόγο αυτό, πολλοί γονείς εγκαταλείπουν τα σπίτια τους όταν τα παιδιά τους πλησιάζουν τη σχολική ηλικία. 
 Οι περισσότερες κομητείες είχαν διψήφια μείωση των γεννήσεων σε σύγκριση με τους πρώτους έξι μήνες. Μετά την Δίβρη  και την Κορυτσά, η Σκόδρα είχε μείωση 18%, το Μπεράτι  13,2%, το Φιέρι με 12,4% και το Κουκέσι με 10,5%. 
 Η πτώση του ποσοστού γεννήσεων έχει επηρεάσει επίσης τα Τίρανα. Παρά το γεγονός ότι ο πληθυσμός της πρωτεύουσας αυξάνεται από έτος σε έτος, ο αριθμός των γεννήσεων έχει αρχίσει να μειώνεται. 
Τους πρώτους 6 μήνες του 2021, οι γεννήσεις στην περιοχή των Τιράνων μειώθηκαν κατά -3,5%. 
 Εκτός από τα υψηλά ποσοστά μετανάστευσης που επηρεάζουν αρνητικά τις γεννήσεις, η αναβολή της ηλικίας γάμου, οι στόχοι σταδιοδρομίας και σε πολλές περιπτώσεις η οικονομική αδυναμία αναγκάζουν τις Αλβανίδες που ζουν στην Αλβανία να γεννούν όλο και λιγότερα παιδιά. 
 Η τάση αυτή αντικατοπτρίζεται σαφώς στη ετήσια μείωση του Δείκτη Συνθετικής Γονιμότητας (ISF), ο οποίος δείχνει τον μέσο αριθμό παιδιών που αναμένεται να γεννήσει μια γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας. 
 Η INSTAT ανέφερε ότι ο δείκτης συνθετικής γονιμότητας μειώθηκε σε 1,32 παιδιά ανά γυναίκα το 2021 από 1,34 παιδιά το 2020 και 1,36 το 2019. Το 2001, σύμφωνα με το INSTAT, ο δείκτης αυτός ήταν 2,1, ενώ τη δεκαετία του 1970 ήταν πάνω από 5. Αυτό σημαίνει ότι 100 γυναίκες αναμένεται να γεννήσουν 132 παιδιά, από περίπου 210 παιδιά το 2001 και 500 παιδιά το 1970. 
 Με αυτή την πρόοδο, ο πληθυσμός της Αλβανίας υφίσταται μια μη αναστρέψιμη μείωση, επειδή το ποσοστό γεννήσεων είναι τώρα πολύ χαμηλότερο από το ποσοστό αναπλήρωσης και οι γυναίκες δεν μπορούν να αντικατασταθούν.
 Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον ο πληθυσμός θα μειωθεί, αλλά θα υπάρχουν όλο και λιγότερα θηλυκά, τα οποία αποτελούν τη βάση της αναπαραγωγής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου