Ιουνίου 29, 2022

Επί Τροχάδην

 ΣΟΦΙΑ. Η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε τελικά την ενημέρωση των προϋπολογισμών της Κοινωνικής Ασφάλισης και του Ταμείου Ασφάλισης Υγείας (ΤΑΜΥ). Οι τροπολογίες προβλέπουν τη χορήγηση περίπου 33 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Υγείας, για ιατρικά προγράμματα  και μισθούς ιατρών. Πριν από αυτό, (και πριν από τις κάλπες) οι βουλευτές ψήφισαν  να αυξηθεί  η κατώτατη σύνταξη  στα 238 ευρώ από την 1η Ιουλίου. Οι αποφάσεις θα υπογραφούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  μόλις γυρίσει από την Μαδρίτη, και θα δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Από το Κόμμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» άρχισαν  διαπραγματεύσεις με τους Ανεξάρτητους που έφυγαν από τον Κόμμα του Σλάβε  για νέα κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποί του Κόμματος  θα συναντηθούν και με εκπροσώπους της Δημοκρατικής Βουλγαρίας  και του ΒΣΚ που συμμετείχαν στον μέχρι τώρα κυβερνητικό συνασπισμό. Ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός Κύριλ Πετκόφ ανακοίνωσε ότι η Βουλγαρία απελαύνει 70 διπλωμάτες υπαλλήλους τις ρωσικής πρεσβείας και διευκρίνισε ότι αυτό έγινε μετά από εισήγηση των μυστικών υπηρεσιών. «Όταν ξένες κυβερνήσεις προσπαθήσουν να παρέμβουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Βουλγαρίας, θα απαντούμε ξεκάθαρα», είπε ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός. Η πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βουλγαρία Ελεονώρα Μητροφάνοβα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου της επιδόθηκε νότα για την ανάκληση των 70 από τη ρωσική διπλωματική αποστολή στη Βουλγαρία. Οι 70 πρέπει να φύγουν έως τις 3 Ιουλίου. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, με τη σειρά του, δήλωσε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα απαντήσει σε αυτό το εχθρικό βήμα της Βουλγαρίας.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Μίλο μετά της συζύγου βρίσκεται στην Μαδρίτη, και ο Ιζνογκούτ, (Αμπάζοβιτς) στο Βελιγράδι. Πίσω «στο Σπίτι» δημοσιεύτηκε το «Κονκορδάτο» που προτείνει η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου να υπογραφεί με τη  Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο βασικός κυβερνητικό εταίρος το Δημοκρατικό Κόμμα των (Άθεων) Σοσιαλιστών (DPS), αντέδρασε με συνέντευξη του  εκπρόσωπου Τύπου του DPS Μίλος Νίκολιτς, που είπε ότι  το κόμμα «υποστηρίζει τη ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ του Κράτους και της εκκλησίας με πολιτισμένο τρόπο που συνεπάγεται την υπογραφή Κονκορδάτου  με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία  που θα προστατεύει τα συμφέροντα του Κράτους του Μαυροβουνίου». «Η διαδικασία έγκρισης της Βασικής Συμφωνίας με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία (SPC) πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς και να εμπλέκει το ευρύ κοινό», ανέφερε το Δημοκρατικό Κόμμα των (Άθεων)  Σοσιαλιστών (DPS), τονίζοντας  ότι «η πρωταρχική υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα του κράτους».Σύμφωνα με τον Νίκολιτς, αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι η προφανής σπουδή από την κυβέρνηση να δημοσιεύσει το έγγραφο.

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, παρευρίσκεται στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπου  θα επαναλάβει τη σταθερή υποστήριξη της Ρουμανίας στην πολιτική «ανοικτών θυρών» του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.Τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου της Ρουμανίας ενέκριναν την Τρίτη, σε κοινή συνεδρίαση, δήλωση για την 25η επέτειο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ρουμανίας και ΗΠΑ. «Οι δύο χώρες» αναφέρει το έγγραφο,»μοιράζονται κοινές αξίες και συμφέροντα, και μια βαθιά δέσμευση για δημοκρατία». Ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Νικολάε Τσιούκα, δήλωσε την Τρίτη ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της χώρας βρίσκονται επί του παρόντος σε ποσοστό πλήρωσης 41% και η χωρητικότητα αναμένεται να φτάσει το 80% έως την 1η Νοεμβρίου. «Έχει ληφθεί απόφαση σε επίπεδο ΕΕ και κάθε χώρα μέλος πρέπει να ξεκινήσει το χειμώνα στο 80% της αποθηκευτικής της ικανότητας», εξήγησε.  Η Ρουμανική Βουλή των Αντιπροσώπων ήρε τη βουλευτική ασυλία του πρώην σοσιαλδημοκράτη  υπουργού Γεωργίας, Άντριαν Τσεσνόϊου , ο οποίος κατηγορείται από τους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς για κατάχρηση εξουσίας. Υπήρξαν 251 ψήφοι "υπέρ" και 25 "κατά".

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Ειδικός Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας Μίροσλαβ Λάϊτσακ δήλωσε ότι το ζήτημα των Αλβανών στη Σερβία δεν έχει αποτελέσει ποτέ μέρος του διαλόγου και ότι εάν το Κοσσυφοπέδιο θέλει να αποτελέσει μέρος του διαλόγου, τότε εναπόκειται στο Κοσσυφοπέδιο να το προτείνει και στη συνέχεια να θα δει εάν η Σερβία συμφωνεί, επειδή οι πλευρές αποφασίζουν τι αποτελεί μέρος της ημερήσιας διάταξης. Ο εκπρόσωπος της ΕΕ πρόσθεσε ότι «το θέμα αυτό δεν έχει ποτέ προταθεί επίσημα». Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι, μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Ζελάλ Σβετσλί, συναντήθηκαν με τους πρεσβευτές των χωρών του «Κουϊντέτου» και τον επικεφαλής του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κοσσυφοπέδιο, Τόμαςς Σουνιόγκο, για να συζητήσουν τις ρυθμίσεις για τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων  και την ενεργειακή συμφωνία, με την Σερβία. Σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του πρωθυπουργού, στη συνάντηση, «συζητήθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και η πολιτική κατάσταση στην περιοχή. Συζητήθηκαν διαδικασίες και θέματα που σχετίζονται με το διάλογο μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας».Ο Κούρτι επανέλαβε  «ότι η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου είναι δεσμευμένη σε διάλογο αρχών, από τον οποίο θα πρέπει να ωφεληθούν οι πολίτες και των δύο χωρών, μέσω νομικά δεσμευτικής συμφωνίας που επικεντρώνεται στην αμοιβαία αναγνώριση».

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Στο Παλάτι της Δημοκρατίας εορτάστηκε χθες η ημερα του αγίου Βίτου. (Βίτοβνταν). Ο Πρόεδρος της Σερβίας είπε ότι «Κανείς δεν μπορεί να γκρεμίσει τη σερβική λαϊκή ενότητα» . Ο Βούτσιτς είπε στους Σέρβους , στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, το Μαυροβούνιο, τη Σεβερνοματσεντόνιγια , την Κροατία και παντού στον κόσμο όπου ζουν ότι κανείς δεν μπορεί να ανατρέψει τη σερβική λαϊκή ενότητα και ότι η Σερβία θέλει να διατηρήσει την ανεξαρτησία της και την Κυριαρχία της.Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα συναντηθεί με τον ειδικό εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας  Μίροσλαβ Λάιτσακ στις 7 μ.μ. σήμερα, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του προέδρου. Ο Λάϊτσακ θα βρίσκεται στο Βελιγράδι μέχρι την 1η Μαΐου.

 ΣΚΟΠΙΑ. Ο  πρωθυπουργός Ντίμιταρ Κοβατσέβσκι δήλωσε ότι , όσον αφορά την πρόταση της γαλλικής Προεδρίας για άρση του βουλγαρικού βέτο , οι συνομιλίες συνεχίζονται σε επίπεδο ομάδων εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εξωτερικών της Σεβερνοματσεντόνιγια και της Βουλγαρίας, και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση παραμένει στην πρόταση της Γαλλίας που κατατέθηκε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα και ότι μόλις επιτευχθεί μια αποδεκτή πρόταση και από τις δύο πλευρές, θα εμφανιστεί στα θεσμικά όργανα  του κράτους. Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα πραγματοποιήσει συνεδρίαση σήμερα για να συζητήσει τρεις (ήσσονος σημασίας) υποθέσεις . Μετά τους καυγάδες και τα φλιτζάνια του καφέ που πετάχτηκαν η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ολοκλήρωσε «Ευρωπαϊκά¨, σε ήπιο Ουκρανικό κλίμα   τη συζήτηση σχετικά με τις προτάσεις τροποποίησης της νομοθεσίας για τις εργασιακές σχέσεις‎. Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άρτα Μπιλιάλι Ζαντέλι είπε ότι η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε επειδή οι δύο ημέρες συζήτησης που προβλέπονται στο πλαίσιο της κατεπείγουσας διαδικασίας  έχουν λήξει Ο Πρόεδρος του VMRO-DPMNE Χριστιάν Μίτσκοσκι, χαρακτήρισε « Ντροπή για τη δημοκρατία» τα επεισόδια και τόνισε ότι «η κυβέρνηση  προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τον κόσμο από τη σκληρή ζωή και την προδοσία».

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου