Μαΐου 31, 2022

Επί τροχάδην

 

ΣΟΦΙΑ. «Ουκρανοί πρόσφυγες που φιλοξενούνται στα ξενοδοχεία της βουλγαρικής ακτής της Μαύρης Θάλασσας, και που δεν έχουν πού να πάνε μετά τις 31 Μαΐου, θα φιλοξενηθούν προσωρινά στη συνοικία Σαράφοβο του Μπουργκάς, στη βάση του υπουργείου Άμυνας, και στο προσφυγικό κέντρο του Έλχοβο», ανακοίνωσε  η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Καλίνα Κονσταντίνοβα που τόνισε ότι, η Βουλγαρία παρείχεμ «καθημερινή, εντελώς απρόβλεπτη φροντίδα σε πάνω από 110 000 ανθρώπους εδώ και τρεις μήνες», αλλά , «δεν έχει πλέον την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίζει Ουκρανούς πολίτες σε ξενοδοχεία στην παραλία». Η αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης έίπε ότι είχε ανακοινωθεί από την αρχή πως το μέτρο της στεγασης στα ξενοδοχεία ήταν προσωρινό και στόχευε στο να δώσει χρόνο στους πρόσφυγες πολέμου να αισθάνονται άνετα.

 ΣΟΦΙΑ. «Ο σεβασμός των δικαιωμάτων των Βουλγάρων της Σεβερνοματσεντόνιγια αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ένταξη της Βόρειας στην ΕΕ», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας  Ρούμεν Ράντεφ σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Ηνωμένου Βασιλείου για τα Δυτικά Βαλκάνια, Σερ Στιούαρτ Πιτς. «Η Βουλγαρία αναμένει ότι οι Βούλγαροι θα χωρέσουν σε ισότιμη βάση με τα άλλους λαούς  στο Σύνταγμα της Σεβερνοματσεντόνιγια» τόνισε ο Ράντεφ που  συζήτησε με τον Βρετανό  τρόπους για να ξεπεραστεί η αναδυόμενη επισιτιστική κρίση λόγω των μπλοκαρισμένων εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία.

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το μέλος της τρισυπόστατης προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Ζέλικο Κόμσιτς  με μια «σουρεαλιστική πρωτοβουλία» κατέθεσε προσφυγή στο (Υπέρτατο) Συνταγματικό Δικαστήριο, με την οποία ζήτησε να κηρυχθούν αντισυνταγματικά τα Συντάγματα των Οντοτήτων . Ο Κόμσιτς υπέβαλε αίτημα στο Συνταγματικό Δικαστήριο «για αξιολόγηση της συνταγματικότητας  διατάξεων του Συντάγματος της»Ομοσπονδίας» και του Συντάγματος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, και ζητά από το Συνταγματικό Δικαστήριο  να κηρύξει αντισυνταγματικές τις διατάξεις οι οποίες δίνουν αποκλειστικά στους συστατικούς λαούς το δικαίωμα  να επικαλεστούν το ζωτικό τους συμφέρον και να  «εμποδίζουν έτσι όλες τις νομοθετικές διαδικασίες» στην Βοσνία Ερζεγοβίνη» ‎. «Η προσφυγή του Κόμσιτς  παραβιάζει το Σύνταγμά» , δήλωσεη Σνέζανα Νοβάκοβιτς Μπούρσιτς, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SNSD στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.‎

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Ο σύμβουλος του Ντόντικ, Ράντοβαν Κοβάτσεβιτς, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθεί ανοιχτά πολιτική εναντίον της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα και υποστηρίζει όσους επιθυμούν την εξαφάνιση της. Ο Κοβάτσεβιτς τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εναντίον των Σέρβων και επιθυμεί  ο Σερβικός λαός στη Βοσνία Ερζεγοβίνη να μην έχει δικαιώματα.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο υπουργός Εσωτερικών Φιλίπ Άντζιτς κατά την έναρξη της συνάντησης με την  αποστολής Αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι: «Μετά τους τελευταίους μήνες, δεν υπάρχουν πλέον «ανέγγιχτοι» στο Μαυροβούνιο. Αυτό που ήταν αδιανόητο πριν από μισό ή δύο χρόνια συμβαίνει σήμερα. Είχαμε τη σύλληψη του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τη σύλληψη του προέδρου του Εμπορικού Δικαστηρίου, τη σύλληψη αστυνομικών υπαλλήλων, και  ηγετών  και στελεχών ομάδων οργανωμένου εγκλήματος. Είναι σαφές ότι ο αγώνας έχει ξεκινήσει σε όλα τα επίπεδα και τον συνεχίζουμε».

Ο Άντζιτς, αναφέρθηκε επίσης σε κατασχέσεις ναρκωτικών και τσιγάρων, καθώς επίσης και σε «πολυάριθμες ματαιωθείσες εκτελέσεις»,  οι οποίες όπως ανέφερε, «οφείλονται στην επέμβαση της Αστυνομικής Αρχής».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Κόβατς αναφέρθηκε στις συστάσεις της προηγούμενης αποστολής σχετικά με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Μαυροβούνιο Ρικάρντο Σέρι δήλωσε ότι η αποστολή εμπειρογνωμόνων θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι εμπειρογνώμονες   θα συναντηθούν με εκπροσώπους του δικαστικού σώματος, της εισαγγελικής υπηρεσίας και της αστυνομίας, και θα συζητήσουν την ικανότητα του Μαυροβουνίου να χειρίζεται υποθέσεις υψηλής διαφθοράς και οργανωμένου εγκλήματος. Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Ντριτάν Αμπάζοβιτς, διόρισε την Γελένα Μάρας γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς,  δέχθηκε σήμερα τον ειδικό εκπρόσωπο της ΕΕ για τα δυτικά Βαλκάνια και για το Διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας Μίροσλαβ Λάϊτσακ, και τον ευχαρίστησε για τη συνεχή προσοχή του προς το Μαυροβούνιο . «Το Μαυροβούνιο, με τη σημερινή κυβέρνησή του, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και να αποδείξει μέσω συγκεκριμένων βημάτων και αποτελεσμάτων ότι η διαδικασία διεύρυνσης είναι ζωντανή και αξιόπιστη» δήλωσε ο  Μίροσλαβ Λάιτσακ.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα ορκιστεί σήμερα  ενώπιον της Βουλής. Μετά την ορκωμοσία του, ο πρόεδρος θα απευθυνθεί στους νομοθέτες . Η θητεία του Βούτσιτς λήγει στις 31 Μαΐου, καθώς ανέλαβε τα καθήκοντά του την ίδια ημέρα το 2017. Στις προεδρικές εκλογές της 3ης Απριλίου, ο Βούτσιτς κέρδισε την εμπιστοσύνη του 58,59% των ψηφοφόρων. Χθες ο κ. Βούτσιτς δέχθηκε τον Επίτροπο Διεύρυνσης Ολιβερ Βέρελι. Στο Βελιγράδι βρέθηκε και ομάδα ευρωβουλευτών . Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν δήλωσε έκπληκτος που το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Βαϊόλα φον Κράμον αποφάσισε να δώσει μαθήματα στον Σερβικό λαό σχετικά με το πού βρίσκεται η πραγματικα σωστή πλευρά της ιστορίας, και τόνισε  ότι «οι Σέρβοι δεν βρέθηκαν ποτέ στη λάθος πλευρά».

ΤΙΡΑΝΑ. Το κοινοβούλιο της Αλβανίας δεν κατάφερε να εκλέξει νέο πρόεδρο χθες, αφού δεν προτάθηκε και κατά τον τρίτο γύρο των εκλογών κανένας υποψήφιος. Οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές, οι οποίοι έχουν 74 από τις 140 έδρες του Κοινοβουλίου, μπορούν να εκλέξουν τον Πρόεδρο  στους δύο τελευταίους γύρους ψηφοφορίας, όπου κατά το αλβανικό Σύνταγμα απαιτείται απλή πλειοψηφία δηλαδή 71 βουλευτές.

 ΣΚΟΠΙΑ. Ο αντιπρόεδρος του VMRO-DPMNE, (ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ), Βλάντο Μισαϊλόφσκι δήλωσε χθες το βράδυ σε τηλεοπτική του εμφάνιση ότι « Όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα του λαού θέλει αλλαγή» και ότι «περίπου το 70% των πολιτών πιστεύει ότι η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση». «Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, πολλοί νέοι λένε ότι  θέλουν να φύγουν από τη «Μακεδονία». Βλέπουν τα μεγαλύτερα προβλήματα στην οικονομία, σε όσα συμβαίνουν στην πολιτική και την κοινωνία. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να γίνουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές για να αλλάξει αυτή η μαφιόζικη κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη αυτής της χώρας», είπε ο Μισαϊλόφσκι. «Εάν δεν εκλεγούν οι τέσσερεις συνταγματικοί δικαστές μέχρι το τέλος του έτους, υπάρχει κίνδυνος συνταγματικής κρίσης», προειδοποίησε σε συνέντευξη Τα’υπου η πρόεδρος του Συνταγματικού δικαστηρίου Ντομπρίλα Κατσάρσκα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου