Μαΐου 30, 2022

Επί τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε τηλεφωνικά  με τον Σέρβο Πρόεδρο  Αλεξάνταρ Βούτσιτς την κατάσταση στην Ουκρανία και την εξέλιξη των γεγονότων γύρω από το Κοσσυφοπέδιο, Συζήτησαν και την παροχή φυσικού αερίου, και συμφώνησαν να υπογραφεί τριετής συμφωνία με σταθερές τιμές .Πούτιν και Βούτσιτς επιβεβαίωσαν την επιθυμία Ρωσίας και Σερβίας να ενισχύσουν τη στρατηγική εταιρική σχέση τους στη βάση των παραδοσιακά στενών δεσμών μεταξύ των λαών των δυο χωρών. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη συνέχεια επισπεύτηκε τις κρατικές αποθήκες όπου ενημερώθηκε για τα αποθέματα τροφίμων. Ο Βούτσιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους  ότι η Σερβία ζει καθημερινά με πιέσεις που θα συνεχιστούν και θα εφαρμοστούν κυρίως στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Βούτσιτς είπε ότι δεν είναι εύκολο να ακολουθήσει ανεξάρτητη  πολιτική και ότι δεν είναι εύκολο να πει μέχρι το πότε θα αντέξει η Σερβία. «Αυτές οι πιέσεις αποτελούν κατάχρηση των πάντων και θα αφορούν πρωτίστως στο Κόσσοβο και το Μετόχι . Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι η τιμη του φυσικό αερίουγια τη Σερβία θα είναι 10 ή12 φορές λιγότερη  από ό, τι θα πληρώσει η υπόλοιπη Ευρώπη «Είμαι ευγνώμων στους Ρώσους εταίρους μας για την ορθότητά τους», δήλωσε ο Βούτσιτς.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.  Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι δήλωσε σε συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Κινήματος Αυτοδιαθέση , (Vetevendosje), του οποίου είναι πρόεδρος, ότι μετά την υποβολή αίτησης για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης, βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες για την αίτηση ένταξης του Κοσσυφοπεδίου σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε ότι ο πρώτος χρόνος της κυβέρνησής του ήταν αρκετά δύσκολος, αναφέροντας την πανδημία του κορωνοϊού, την ενεργειακή κρίση, και τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία . «Το Κοσσυφοπέδιο έχει γίνει φάρος δημοκρατίας στην περιοχή», δήλωσε ο Κούρτι, ο οποίος μίλησε επίσης για την διάρκειας δυο εβδομάδων επίσκεψή του στις ΗΠΑ.‎ ‎κατά τη διάρκεια της  οποίας. είπε, «συναντήθηκε με επτά γερουσιαστές και 12 βουλευτές και επτά ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους».

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.  Αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα επισκεφθεί το Βουκουρέστι  από τις 31 Μαΐου  ως τις 10 Ιουνίου, για να διενεργήσει ανάλυση της Ρουμανικής οικονομίας. Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ θα συζητήσουν με εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας, του ιδιωτικού τομέα και ΜΚΟ. Η Ρουμανία δεν έχει καμία τρέχουσα συμφωνία με το ΔΝΤ επί του παρόντος.

ΤΙΡΑΝΑ. Ο πρώην πρόεδρος Μπουγιάρ Νισάνι πέθανε χθες  σε νοσοκομείο στη Γερμανία. Ήταν 55 ετών. Ο Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα δήλωσε ότι ο Μπουγιάρ θα μείνει στην ιστορία ως ηγέτης με ακεραιότητα και όραμα. Η Σκιπερία αναλαμβάνει από αύριο την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Μιμή (Κοντέλι) εξελέγη πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο πλαίσιο της  Κοινοβουλευτικής  Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

ΣΟΦΙΑ. Σήμερα και αύριο ο βούλγαρος πρωθυπουργός   Κύριλ Πετκόφ, θα συμμετάσχει στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Η τελευταία τροποποίηση στις κυρώσεις που θα επιβάλλει η ΕΕ στην Ρωσία, λόγω της σύρραξης στην Ουκρανία, προβλέπει ότι  η Βουλγαρία να σταματήσει την εισαγωγή ρώσικου πετρελαίου τον Ιούνιο ή τον Δεκέμβριο του 2024. Οι τιμές ρεύματος, νερού και θέρμανσης για την Βουλγαρία θα σταθεροποιηθούν  όταν η χώρα υπογράψει νέο μακροχρόνιο συμβόλαιο με νέο διανομέα υγραερίου, δήλωσε ο Στάνισλαβ Τοντόροφ, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διαχείρισης Ενέργειας . «Όσο αγοράζουμε μήνα το μήνα και μέρα  τη μέρα η τιμή θα είναι ακριβή», εξήγησε.

ΣΚΟΠΙΑ. Η Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Ντομπρίλα Κατσάρσκα θα πραγματοποιήσει σήμερα συνάντηση εργασίας με τον ΠρόεδροΣτέβο Πεντάρφσκι, τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι και τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης Ντιμίταρ Κοβάτσεβσκι, για να συζητήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δικαστήριο, δεδομένου ότι εργάζεται χωρίς τέσσερις δικαστές και δεν έχει πλειοψηφία για να αποφασίσει επί των εκκρεμών υποθέσεων. Το ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ , (VMRO DPMNE) θα καυαθέσει σήμερα πρόταση μομφής κατά του Προέδρου της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι που αποφάσισε ότι ταν απαρτία την επιβεβαιώνει η γραμματεία της Βουλής. Σύμφωνα με τον Κανονισμό η πρόταση μομφής πρέπει να επιδοθεί στον Πρόεδρο ο οποίος έχει 15 ημέρες να απαντήσει στους βουλευτές οι οποίοι εάν δεν ικανοποιηθούν μπορούνμ να εισάγουν την  πρόφασης του για συζήτηση και ψηφοφορία σε συνέχεια. Ο βραβευμένος με το Νόμπελ Οικονομικών Πολ Κρούγκμαν πραγματοποιεί πολυήμερη επίσκεψη στην Σεβερνοματσεντόνιγια  και θα είναι ομιλητής σήμερα  στο δεύτερο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό φόρουμ των Σκοπίων ενώ ο  Πρόεδρο Στέβο Πεντάροφσκι   θα απονείμει στον Κρούγκμαν  το μετάλλιο του  «Τάγματος  Της Αξίας» τη Δημοκρατίας της Βόρειας. Χθές ο νομπελίστας περιόδευσε σε μερικές από τις σημαντικότερες πολιτιστικές και ιστορικές τοποθεσίες της Αχρίδας σήμερα, μαζί με τον Πρωθυπουργό Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και τον υπουργό Οικονομικών Φατμίρ Μπεσίμι.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου