Μαΐου 31, 2022

Ο Στη Σκιπερία ο Πρόεδρος εκλέγεται στις 4 Ιουνίου!

 

Το βράδυ του Σαββάτου 4 Ιουνίου 2022 αναμένεται να βρεθεί η Αλβανία με νέο πρόεδρο που θα εκλεγεί  μόνο με τις ψήφους του των Σοσιαληστλων. 
 Η σοσιαλιστική πλειοψηφία θα πρέπει να εμφανίσει τον υποψήφιο της  μέχρι τις 12 το μεσημέρι. Στη συνέχεια θα είναι η επιτροπή των νόμων που θα αποστείλει στη συνέλευση τη σχετική έκθεση για να κάνει το δρόμο για την ψηφοφορία στην ειδική κοινοβουλευτική συνεδρίαση, από όπου ο πρόεδρος εκλέγεται με μόλις 71 ψήφους μετά την αήττητη αποβολή των τριών πρώτων γύρων. 
 Ο Φατμίρ Μεντίου για την αδυναμία εκλογής συναινετικού προέδρου με 84 ψήφους δεν δίστασε να δείξει τον ένοχο.  Μπράβο, έχετε εκλεγεί για όσο καιρό ο καθηγητής Artan Fuga λέει ότι βρήκατε την αντιπολίτευση ένα κόκαλο.
 Το συνέδριο των ομιλητών κυριαρχείται από έντονη συζήτηση μεταξύ της Αντιπροέδρου της Συνέλευσης Ερμονέλα Φέλεϊ και του Αρχηγού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του PD Ενκελέιντ Αλιμπέι, οι οποίοι δεν ήθελαν να συζητήσουν την ημερομηνία του τέταρτου γύρου στην αρχή, αλλά να απαιτήσουν τη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής για στρατηγικές επενδύσεις. 
 Σε μια εποχή που ο Enkelejd Alibeaj και οι άλλες δύο κοινοβουλευτικές ομάδες της αντιπολίτευσης δεν κατάφεραν να φέρουν υποψήφιο για τους τρεις πρώτους γύρους, φάνηκε αδιάφορος σε αυτόν τον τέταρτο γύρο. Αξίζει να δούμε αν ο Αλιμπάι και οι βουλευτές που υποστηρίζουν θα βρίσκονται στην αίθουσα στις 4 Ιουνίου ή θα μποϊκοτάρουν όπως έκαναν τη Δευτέρα στον τρίτο γύρο. 
 Για τις θέσεις του Αλιμπέι ο σοσιαλιστής ομόλογός του, ο Μπάλα, εξήγησε για πρώτη φορά αυτή την εξήγηση. 
 Η αντιπολίτευση στην κανονικότητα της πολιτικής της μπορεί να στρατηγική την αποτυχία της εκλογής του προέδρου. Γιατί? Γιατί η αποτυχία της εκλογής του προέδρου οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Αυτό λέει το Σύνταγμα. 
Τους το λέω από την πρώτη μέρα. Αν έχεις αυτή τη στρατηγική, είναι η στρατηγική σου. Μπράβο. Ίσως αν ήμουν στη θέση σου, θα μπορούσα να έχω αυτή τη στρατηγική. 
 Ο Δημοκρατικός βουλευτής Αγκρόν Γκεκμακάι είχε ειλικρινές αίτημα προς τους Σοσιαλιστές. Agron Gekmarkaj: Μην αφήσετε κανέναν να είναι στην κορυφή της πολιτείας. Βρείτε μια προσωπικότητα από το PS, αναλάβετε την ευθύνη για τον εαυτό σας ενώπιον των Αλβανών.
 Μια ημέρα πριν τον τέταρτο γύρο το απόγευμα της Παρασκευής, το SP θα συγκεντρώσει το προβάδισμα από το οποίο θα συζητηθούν οι υποψηφιότητες. 
 Πηγές από το SP ανέφεραν στο  ότι μέχρι στιγμής προτιμάται ο υποψήφιος να προέρχεται από τον τομέα της δικαιοσύνης αφού διευκρινίσει συγκεκριμένα ονόματα. 
 Η συνάντηση της ηγεσίας του SP θα είναι η στιγμή που ο Έντι Ράμα μπορεί να εκπλήξει με το όνομα του υποψηφίου στα όρια μιας πρόκλησης, προς τον Σαλί Μπερίσα και τον απερχόμενο πρόεδρο Ιλίρ Μέτα.
 Τόσο ο Μπερίσα όσο και ο Μέτα μετά τις 25 Ιουλίου θα είναι μαζί στην αντιπολιτευτική τάφρο, και μια μέρα ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσετε τον αρχηγό του κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου