Απριλίου 13, 2022

Επί τροχάδην

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Γερμανός Ύπατος, Κρίστιαν Σμιντ, ο οποίος για τους Σέρβους στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα είναι «τουρίστας»  ανακοίνωσε ότι ανέστειλε το Νόμο περί Ακίνητης Περιουσίας της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα.  Ο Σμιντ δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Σεράγεβο ότι ο Νόμος περί Ακίνητης Περιουσίς  «έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου  και τον ανέστειλε εν αναμονή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η Εθνοσυνέλευση της  Σέρπσκα υιοθέτησε  το νέο νόμο στις 10 Απριλίου. Η βουλευτής του SNSD στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Σάνια Βούλιτς δήλωσε  ότι δεν υπάρχουν πιά «οι εξουσίες της Βόννης», « επειδή δεν υπάρχει ύπατος εκπρόσωπος και συνεπώς οι αποφάσεις του δεν έχουν νομική ισχύ».

«Εάν η Βοσνία Ερζεγοβίνη ήταν σοβαρή χώρα, ο Σμιντ θα ανακηρυσσόταν σε persona non grata», είπε  η Βούλιτς ‎.Ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, Σίνισα Κάραν, δήλωσε ότι η Σέρπσκα δεν θα σεβαστεί την απόφαση του Κρίστιαν Σμιντ . «Όλες οι αποφάσεις του αυτοαποκαλούμενου ύπατου εκπροσώπου είναι παράνομες», δήλωσε ο Κάραν σε δημοσιογράφους.

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο υπουργός Οικονομικών της Ρουμανίας, Αντριάν Τσάτσιου, ανακοίνωσε το πακέτο κοινωνικών και οικονομικών μέτρων ύψους 3,5 δις. ευρώ. Τα μέτρα περιλαμβάνουν τη χορήγηση κουπονιών 50 ευρώ κάθε δύο μήνες για την αγορά βασικών τροφίμων για οικογένειες χαμηλού εισοδήματος και κουπόνια 30 ευρώ για τους περισσότερους από τους 150.000 φοιτητές που λαμβάνουν κοινωνικές υποτροφίες. Τα κουπόνια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά τροφίμων, σχολικών ειδών και ενδυμάτων. Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν ελάχιστο ακαθάριστο μισθό 3.000 λέι στη γεωργία και τη βιομηχανία τροφίμων.‎

Η ισορροπημένη, μακροπρόθεσμη εδραίωση της αμυντικής και αποτρεπτικής στάσης του ΝΑΤΟ πρέπει να επιταχυνθεί, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρόο.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα καταρτίσει κατάλογο των κατεστραμμένων φυσικών περιοχών που θα αποκατασταθούν στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο κατάλογος θα εκπονηθεί από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις σχετικές ΜΚΟ, δήλωσε ο υπουργός Τάντζος Μπάρνα μετά τη συνάντηση  με την Επίτροπο Περιβάλλοντος της ΕΕ, Βιρτζίους Σινκεβίσιους.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η πρόταση για κυβέρνηση μειοψηφίας θα είναι έτοιμη αύριο ή μεθαύριο, ανακοίνωσε ο Αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος (SNP) Ντράγκαν Ιβάνοβιτς . Τεσσερα υπουργεία θα πάνε στο SNP και  το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP) θα αποτελέσει τελικά μέρος της κυβέρνησης μειοψηφίας και ότι τα χαρτοφυλάκια άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων ενδέχεται να ανήκουν σε αυτό το κόμμα. Δηλαδή Άμυνα και εξωτερική πολιτική θα ανήκουν σον Συνασπισμό του Τζουκάνοβιτς.Ο Ιβάνοβιτς ανέφερε ότι στο SNP θα ανήκουν τα υπουργεία Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Υγείας, Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. « Κάναμε μια παραχώρηση για να ενώσουμε την κυβέρνηση. Γιατί το SDP; Επειδή δεν ήταν στην εξουσία. Είναι η αντιπολίτευση εδώ και έξι χρόνια και μας φαίνεται ότι ήταν οι πιο αποδεκτοί αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ιβάνοβιτς. Η εξέλιξη ήρθε σχεδόν ταυτόχρονα με την έκθεση του  Στέϊτ Ντιπάρτμεντ για το μαυροβούνιο που ανέφερε ότι , «η δικαιοσυνη, η ελευθερια της εκφρασης, η  διαφθορα και η ατιμωρησια είναι τα κυρια προβληματα στο Μαυροβουνιο όπου καταγράφονται πολυαριθμες προκλησεις για τα ανθρωπινα δικαιώματα. Η είδηση της ημέρας πάντως ήταν «τα λαθραία τσιγάρα».

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η αστυνομία στη Σερβία κατέσχεσε 174,4 κιλά μαριχουάνας στην πόλη Μπελολτζίν, κοντά στο Προκούπλιε, και διέκοψε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών από την Αλβανία στη Σερβία.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το Κράτος Δικαίου έβγαλε κίτρινη κάρτα στο Κοσσυφοπέδιο. Η Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για 2021 διαπίστωσε ότι, υπάρχουν περιορισμοί στην ελευθερία του Τύπου στο Κοσσυφοπέδιο, σοβαρή διαφθορά, κακοποίηση κρατουμένων, βία και απειλές βίας εναντίον εθνικών μειονοτήτων και άλλων μειονοτικών κοινοτήτων, καθώς επίσης ενδοοικογενειακή βία,και κακοποίηση κρατουμένων. «Πολλοί άνθρωποι στην κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, την κοινωνία των πολιτών και τα ΜΜΕ φέρονται να έχουν αναφέρει περιπτώσεις ανώτερων αξιωματούχων που εμπλέκονται σε διαφθορά ή δεν τιμωρούνται. Η κυβέρνηση μερικές φορές τους ανέστειλε, τους απέλυσε ή τους μετέφερε από το αξίωμά τους, και το δικαστικό σώμα μερικές φορές έλαβε μέτρα για να τους διώξει και να τους τιμωρήσει. Ωστόσο, πολλοί διεφθαρμένοι υπάλληλοι συνέχισαν να κατέχουν δημόσια αξιώματα», αναφέρει η έκθεση που περιλαμβάνει επίσης καταγγελίες για κακοποίηση κρατουμένων και χρήση βίας από αστυνομικούς. Επίσης τονίζεται ότι «Οι κεντρικές και τοπικές αρχές στο Ντετσάνι συνέχισαν να αρνούνται να εφαρμόσουν απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου του 2016, για την ιδιοκτησία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε περισσότερα από 24 εκτάρια γης κοντά στο μοναστήρι Βισόκι Ντετσάνι».

 

ΣΟΦΙΑ. Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε  ότι η υπουργός, Τεοντόρα Γκέντσοφσκα, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με την ομόλογό της από την Γερμανία, Αναλένα Μπέρμποκ, στο πλαίσιο του Συμβουλίου «Εξωτερικών Υποθέσεων» της ΕΕ. Η κυρία Μπέρμποκ κάλεσε την Βουλγαρία να ξεκαθαρίσει τα θέματα με τα Σκόπια έτσι ώστε η Βόρεια Μ. και η Αλβανία να μπορέσουν να ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται την ένταξή τους στην ΕΕ πριν τελειώσει το πρώτο εξάμηνο του 2022. «Η Ρωσία όχι μόνο επιτίθεται στην Ουκρανία αλλά και προσπαθεί να διχοτομήσει την Ευρώπη», είπε η Μπέρμποκ. Γι’ αυτό πρέπει να υποστηρίξουμε τις χώρες που εδώ και καιρό θέλουν να μπουν στην ΕΕ». Η κυρία Γκέντσοφσκα για άλλη μια φορά δήλωσε ότι η θέση της Βουλγαρίας για την Βόρεια Μ. δεν μπορεί να αλλάξει μέχρι τα Σκόπια να αρχίσουν να σέβονται και να τηρούν το Σύμφωνο Καλής Γειτονίας.

 

ΣΚΟΠΙΑ. Η Ομοσπονδία των εκπαιδευτικών μετά την 48ωτη απεργία σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα νηπιαγωγεία ανακοίνωσε συμφωνία για αύξηση 18%. Οι ειδήσεις στα Κανάλια ασχολούνται με τον Κροάτη αθλητή του Χάντμπολ που δολοφονήθηκε και τις δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση του επιχειρηματία Κάμτσεφ.  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου