Φεβρουαρίου 23, 2022

Επί Τροχάδην

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.  Το μέλος της (τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι η ουδέτερη θέση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία είναι η πιο λογική για τη Βοσνία Ερζεγοβίνης και ότι τα δύο άλλα μέλη της Προεδρίας, ι Ζέλικο Κόμσιτς και Σεφίκ Τζαφέροβιτς που καταδικάζουν  την αναγνώριση από τη Ρωσία των Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ, εκφράζουν μόνο  την προσωπική τους πολιτική θέση.‎ Ο Ντόντικ επεσήμανε ότι  το γεγονός ότι ο Κόμσιτς και ο Τζαφέροβιτς έσπευσαν να ευθυγραμμιστούν δείχνει απόλυτα ότι δεν νοιάζονται για τη Βοσνία Ερζεγοβίνη και δεν την εκπροσωπούν‎. « Οι Δυτικές χώρες που καταδικάζουν τη Ρωσία για παραβίαση του διεθνούς δικαίου είναι τουλάχιστον ανιστόρητες, έχοντας κατά νου ότι κάνουν τα τελευταία 20 χρόνια στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, είπε ο Ντόντικ  τονίζοντας ότι οι Δυτικές χώρες παραβίασαν το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζοντας το αυτοανακηρυγμένο Κοσσυφοπέδιο και παρεκκλίνοντας από το Σύνταγμα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης , το οποίο αποτελεί μέρος της Ειρηνευτικής Συμφωνίας Ντέιτον. ‎

«Μας στέλνουν τώρα ένα μήνυμα ότι πρέπει να αποδεχτούμε την αξιολόγησή τους για το πώς προστατεύουν το διεθνές δίκαιο. Αυτό  δεν είναι καθόλου σοβαρό. Να επικαλούνται το διεθνές δίκαιο, αυτοί που έστειλαν τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ στη Σερβία και τη Δημοκρατία Σέρπσκα χωρίς την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και που στέλνουν  έναν υποτιθέμενο Ύπατο Εκπρόσωπο χωρίς να διοριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ,είναι πραγματικά παράλογο», δήλωσε ο Ντόντικ. ‎

ΜΟΝΑΚΟ. « Η Σερβία θα κάνει τα πάντα για να διατηρήσει την πολιτική στρατιωτικής ουδετερότητας και να διασφαλίσει ότι, παρά τη μεγάλη κρίση στην Ουκρανία, θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή πορεία χωρίς να χαλάσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία και την Κίνα, δήλωσε  ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο Βούτσιτς, μετά από συνάντηση με τον Πρίγκιπα Αλβέρτο Β', εκτίμησε ότι η κρίση στην Ανατολική Ευρώπη καταδεικνύει πόσο σημαντική είναι η πολιτική στρατιωτικής ουδετερότητας, αναφέροντας ότι είναι σαφής  και δημιουργήθηκε για δύσκολους καιρούς.

Σχολιάζοντας το μήνυμα της Ουκρανής Πρέσβειρας στη Σερβία Αλεξάντρα Αλεξάντροβιτς ότι το Κίεβο αναμένει σαφέστερη στάση από τη Σερβία και καταδίκη της Ρωσίας, ο Βούτσιτς απάντησε ότι θα το πράξει όταν ο Αλεξάντροβιτς καλέσει τον Ουκρανό Πρόεδρο Βλαντίμιρ Ζελένσκι να καταδικάσει την επίθεση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και αφού το πράξει ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

Ο Βούτσιτς εκτίμησε ότι θα υπάρξουν μυριάδες προβλήματα, κυρίως στις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου, ειδικά εάν η τιμή, όπως ανακοίνωσαν από τη Μόσχα, θα πάει στα 2.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα αερίου.

«Ωστόσο, σίγουρα η χώρα μας θα τα πάει καλύτερα από άλλες, και ελπίζουμε σε  ευνοϊκότερες τιμές από τη Ρωσία», σημείωσε ο Βούτσιτς.

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ . Ο διευθυντής του Γραφείου της Σερβικής Κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, Πέταρ Πέτκοβιτς, δήλωσε  στις Βρυξέλλες ότι χωρίς το σχηματισμό της Κοινότητας των Σερβικών Δήμων στο Κοσσυφοπέδιο και το  Μετόχι, δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος. Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής Ομάδας του Βελιγραδίου στο διάλογο με την Πρίστινα δήλωσε μετά από συνομιλίες με τον Ειδικό Εκπρόσωπο διαλόγου της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ ότι η Κοινότητα των Σερβικών Δήμων  αποτελεί υποχρέωση της Πρίστινα την οποία πρέπει να εκπληρώσει, καθώς επίσης όλες τις άλλες συμφωνίες που έχουν υπογράψει.

«Έχουν περάσει εννέα χρόνια από τη Συμφωνία των Βρυξελλών και εξακολουθούμε να περιμένουμε» δήλωσε ο Πέτκοβιτς .

Η ενέργεια είναι ένα άλλο σημαντικό ζήτημα για το οποίο, σύμφωνα με τον Πέτκοβιτς, επέμειναν στη  συμφωνία που υπεγράφη το 2013. «Εξακολουθούμε να περιμένουμε άδειες για δυο Σερβικές επιχειρήσεις, και αυτό είναι σημαντικό για εμάς», ανέφερε, προσθέτοντας ότι  είναι σημαντικό για να εξασφαλιστεί τακτική και σταθερή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Είπε ακόμα ότι αναφέρθηκε  δικαστικό σύστημα και στα πολυάριθμα επεισόδια εναντίον του Σερβικού λαού στη , τα οποία τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουν

«Από τις αρχές του έτους, είχαμε 23 επιθέσεις εναντίον Σέρβων, τρεις φορές περισσότερες από την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος» σημείωσε ο Πέτκοβιτς που μίλησε μόνο με τον Λάιτσακ, καθώς ο εκπρόσωπος της Πρίστινα Μπέσνικ Μπισλίμι αρνήθηκε να μιλήσει στη Σερβική πλευρά.

 

ΣΟΦΙΑ. Ο Πρωθυπουργός Κύριλ Πέτκοφ δήλωσε σε συνάντηση με Βουλγαρικές οργανώσεις κ από τη Βόρεια Μ. ότι τα δικαιώματά τους αποτελούν προτεραιότητα για τον ίδιο και ολόκληρη τη Βουλγαρική κυβέρνηση.  Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα των Βουλγάρων της Σεβερνοματσεντόνιγια   και ο Πρωθυπουργός Πέτκοφ παρουσίασε τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μ, οι οποίες επικεντρώνονται στη συμμετοχή των Βουλγάρων στο Σύνταγμα της Βόρειας.Οι Βούλγαροι από την Σεβερνοματσεντόνιγια δήλωσαν πεπεισμένοι ότι «όλα τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με διάλογο». Ο Πρόεδρος Ράντεφ στη συνάντηση με του Βουλγάρους είπε ότι τα Σκόπια πρέπει να δεσμευτούν σε σαφές χρονοδιάγραμμα σε ότι αφορά την αναφορά των Βουλγάρων στο Σύνταγμα της Σεβερνοματσεντόνιγια

 

ΣΟΦΙΑ. Το Κόμμα «Συνεχίζουμε την αλλαγή» υποστηρίζεται από το 19,6% των  Βουλγάρων, και το ακολουθεί  το κόμμα ΓΚΕΡΜΠ με 14,2%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τακτικής μηνιαίας  έρευνας της «ΓΚΑΛΛΟΠ ΜΠΑΛΚΑΝ» που διενεργήθηκε μεταξύ 3 και 11 Φεβρουαρίου 2022. Σύμφωνα με την έρευνα, το 7,9% εξέφρασε υποστήριξη για το (τουρκοφιλελέ) ΚΔΕ, το 6,1% για το «Υπάρχει Τέτοιος Λα(γ)ός , του τηλε-αστερα Σλάβι,  το 5,5% για το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το 3,4% για τη Δημοκρατική Βουλγαρία, το 2,5% για το (αντιεμβολιαστικό) κόμμα «Αναγέννηση» όσοι και για το VMRO . Τα ποσοστά αυτά είναι χωρίς αναγωγή. Το 35,2% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει ή ότι δεν θα υποστηρίξει κανένα από τα κόμματα της έρευνας.

Η προοπτική νέων πρόωρων εκλογών απορρίπτεται κατηγορηματικά από το 55,6% των ερωτηθέντων.

 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι  εξακολουθεί να μην προσδιορίζει τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δικαιοσύνης στην οποία ο κυβερνών Συνασπισμός δεν έχει την πλειοψηφία, και η οποία πρέπει να προτείνει στην Ολομέλεια τα ονόματα των νέων μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου.  Η πρόεδρος του με δηλώσεις της χαρακτήρισε τα όσα συμβαίνουν, ως «υποβάθμιση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και γελιοποίηση των Θεσμών».    

 

 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου