Φεβρουαρίου 21, 2022

Επί Τροχάδην

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το μέλος της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις , του SDA στις αποφάσεις της Κροατικής Εθνοσυνέλευσης που τις χαρακτήρισε  «απαράδεκτες»  , δήλωσε ότι δεν βλέπει τίποτα «απαράδεκτο» στα συμπεράσματα  της Κροατικής Εθνοσυνέλευσης και τόνισε ότι «ότι Κροάτες έχουν το δικαίωμα να απαιτούν ίσα δικαιώματα με τους άλλους δύο συστατικούς λαούς». «Η άρνηση των Μουσουλμάνων να δεχτούν το γεγονός ότι η Βοσνία Ερζεγοβίνη δεν είναι ιδιοκτησία τους έχει φέρει τη Βοσνία Ερζεγοβίνη ,και ειδικά την Ομοσπονδεία, στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Η εύνοια των Αμερικανών και των Βρυξελλών  στις επιθυμίες των Μουσουλμάνων αποσταθεροποιεί τη Βοσνία Ερζεγοβίνη  μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Ντόντικ. Ένα από τα συμπεράσματα της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασης της Κροατικής Εθνοσυνέλευσης είναι οτι, «θα ξεκινήσει όλες τις νομικές διαδικασίες και τα πολιτικά βήματα για μια νέα θεσμική και εδαφική οργάνωση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης  ως Ομοσπονδία α που θα παρέχει πλήρη συνταγματική ισότητα και των τριών συστατικών εθνών.

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ . « Η Σλοβακία παραμένει σταθερά στην άποψη ότι το Κόσοβο και το Μετόχι Xosovo αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Σερβίας, επανέλαβε ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας Δρ  Γιάροσλαβ Νάγκυ, προσθέτοντας ότι η στάση αυτή βασίζεται στο σεβασμό των του διεθνούς δικαίου και απορρέει από την αρχή του καθορισμού των συνόρων στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΜΟΝΑΧΟ. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα έχει πληροφορίες ότι μισθοφόροι από το Κοσσυφοπέδιο, την  Αλβανία και τη Βοσνία έχουν σταλεί στο Ντονμπάς. «Η Ρωσία ελέγχει προσεκτικά τις πληροφορίες που υποδεικνύουν στρατολόγηση μισθοφόρων για αποστολή στην περιοχή του  Ντονμπάς από το  Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία και τη Βοσνία», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου. «Το Κοσσυφοπέδιο και κάποια άλλα μέρη των Δυτικών Βαλκανίων γίνονται κρησφύγετο εγκλήματος. Υπάρχουν τρομοκράτες, και έμποροι ναρκωτικών», ανέφερε.

 ΒΙΣΟΚΙ ΝΤΕΤΣΑΝΙ.  «Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία θα χρησιμοποιήσει όλα τα νομικά μέσα για να προστατεύσει την ταυτότητά της  την ελευθερία και την περιουσία της εν μέσω της  επιθετικής συμπεριφοράς των Αλβανών ηγετών του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι σε ένα χρόνο έχουν καταστρέψει εντελώς όλες τις προσπάθειες μέχρι στιγμής για καθιέρωση τουλάχιστον μιας ελάχιστης κανονικής επαφής με τη Σερβική κοινότητα», σημειώνεται σε ανακοίνωση της Μονής.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Μετώπου  και στέλεχος της Νέας Σερβικής Δημοκρατίας Τζόλε Βουτσούροβιτς δήλωσε ότι το Δημοκρατικό Μέτωπο έχει καταθέσει δυο προτάσεις σχετικά με το σχηματισμό της μελλοντικής κυβέρνησης. Η  μια για  κυβέρνηση από μη κομματικές προσωπικότητες  η οποία θα διοργανώσει εκλογές, και η οποία θα υποστηρίζεται από τους 41 βουλευτές της πλειοψηφίας συν τα μειονοτικά κόμματα ή τεχνική κυβέρνηση από πολιτικούς, επίσης με τη στήριξη όμως της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. «Δεν θα υπάρξει θέση σε αυτή την κυβέρνηση για το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών», δήλωσε ο Βουτσούροβιτς.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Εορτάστηκαν την Κυριακή τα  166 χρόνια από τότε που η Ρουμανία κατήργησε τη δουλεία μεταξύ της μειονότητας Ρομά μετά από περισσότερους από πέντε αιώνες.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου