Φεβρουαρίου 11, 2022

Επί Τροχάδην

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Πρόεδρος της Σκιπερίας Ιλίρ Μέτα κατηγόρησε την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο ότι επιχείρησαν πραξικόπημα εναντίον του, και είπε  ότι θα υποβάλει μήνυση κατά στη Συνέλευση για πλαστογράφηση των εγγράφων κατά  τη διαδικασία της καθαίρεσης του. Το κοινοβούλιο ψήφισε με 118 ψήφους υπέρ και 4 αποχές τις  συνταγματικές τροπολογίες που επιτρέπουν παράταση της εντολής ορισμένων προσωρινών οργάνων της Δικαστικής Μεταρρύθμισης, Η φράξια του Δημοκρατικού Κόμματος, υπό την ηγεσία του Λουλζίμ Μπάσα, αποφάσισε  να υποστηρίξει την παράταση της θητείας των θεσμών αναθεώρησης μέχρι το τέλος του 2024. Η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο έγινε αμέσως δεκτή με ικανοποίηση από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα, καθώς επίσης από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον ΟΑΣΕ, η οποία είχε επανειλημμένα ζητήσει την υιοθέτηση συνταγματικών τροποποιήσεων.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Μετώπου Πρέντραγκ Μπουλάτοβιτς  είπε χθες το βράδυ στην Δημόσια Τηλεόραση του Μαυροβουνίου (TVCG)  ότι ο αρχηγός του «Κινήματος Πολιτών URA»  Ντριτάν Αμπάζοβιτς ανακοίνωσε στο Μέτωπο ότι ο Μίλο Τζουκάνοβιτς θα παραιτηθεί από πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών , ( DPS) το οποίο  θα στηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας. ‎ Στην ίδια εκπομπή ο τέως πρωθυπουργός ‎ τοθ DPS Ντούσκο Μάρκοβιτς δήλωσε ότι το Μαυροβούνιο χρειάζεται επειγόντως νέα κυβέρνηση, που δεν πρέπει να ασχολείται με ζητήματα όπως η απογραφή, η Συμφωνία των Πρεσπών, και  τα Ανοιχτά Βαλκάνια.Ο Μάρκοβιτς είπε ότι για πρώτη φορά  άκουσε τέτοιες πληροφορίες για τον Τζουκάνοβιτς ‎ και είπε ότι ,«δεν ήταν το DPS που πήγε στην URA ή οποιοδήποτε άλλο κυβερνών κόμμα για να ανατρέψει  την κυβέρνηση, αλλά ωστόσο ζητήθηκε στήριξη από το DPS για να ανατρέψει αυτή την κυβέρνηση και το DPS την προσέφερε». Ο Αμπάζοβιτς είχε χθες διαδοχικές συναντήσεις με το Δημοκρατικό Μέτωπο και τους Σοσιαλδημοκράτες. Ο Γιουγκοσλαβικής καταγωγής Κροατομουσουλμάνος Πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Νταμίρ  Σέχοβιτς είπε ότι σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης,  «οι σχέσεις με τις θρησκευτικές κοινότητες πρέπει να ρυθμίζονται σύμφωνα με το Σύνταγμα και το νόμο και πρέπει να αναλυφθούν νέες περιφερειακές πρωτοβουλίες». Σε συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνάντηση με τον Αμπάζοβιτς, ο Μίλαν Κνέζεβιτς και ο Αντρίγια Μάντιτς δήλωσαν ότι κάλεσαν τους Δημοκρατικούς και την URA να καθίσουν στο τραπέζι και ότι δεν θα δεχθούν κυβέρνηση που δεν θα εκφράζει τη Λαϊκή Βούληση,  και θα υποστηρίζεται από το Κόμμα του Τζουκάνοβιτς. Σε μια τέτοια περίπτωση το Μέτωπο θα ξεκινήσει μαζικές διαδηλώσεις. «Το Δημοκρατικό Μέτωπο , δεν πρόκειται να δεχθεί οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας με το DPS. Δεν μπορεί να αποτελεί μέρος της στήριξης του συνασπισμού στην οποία θα συμμετάσχει το DPS του Μίλο Τζουκάνοβιτς, καθώς πιστεύουμε ότι ο ίδιος, μαζί με τον Αμπάζοβιτς και τον Ζντράβκο Κριβοκάπιτς, είναι συνυπεύθυνοι  για την κρίση στην οποία βρίσκεται το Μαυροβούνιο».

«Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, μια υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία θα προετοιμάσει τις εκλογές θα είναι η πιο δίκαιη λύση».

«Σήμερα λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι η URA επιθυμεί να συζητήσει με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και είναι πρόθυμη, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, να επιτύχει συμφωνία η οποία θα ωφελήσει το λαό», δήλωσε ο Μάντιτς. και σημείωσε ότι η πολιτική συμμαχία κατέθεσε  πρόταση για νέο κυβερνητικό πρόγραμμα για επίλυση της κρίσης. Με σεβασμό  της λαϊκής βούληση όπως εκφράστηκε στις εκλογές. Ερωτηθείς εάν είναι αποδεκτό για το Μέτωπο να έχει πρωθυπουργό τον Αμπάζοβιτς η νέα κυβέρνηση, ο Μάντιτς ανέφερε ότι οποιαδήποτε λύση συμφωνηθεί στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είναι αποδεκτή από αυτόν.

 

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το  μέλος της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντι δήλωσε ότι η κατάσταση στη Βοσνία Ερζεγοβίνης θα συνεχίσει να εκτυλίσσεται στο πλαίσιο της σύγκρουσης μεταξύ της πολιτικής  μιας αποκεντρωμένης χώρας και μιας άλλης που θέλει να δημιουργήσει μια συγκεντρωτική Εξουσία υπό τον έλεγχο των μουσουλμάνων και κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μ. Βρετανία ότι επιθυμούν να καταστήσουν τη Βοσνία Ερζεγοβίνη σε ενιαίο Μουσουλμανικό κράτος. Σε συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Μπενεντέτο Ντέλα Βέντοβα, ο Μίλοραντ Ντόντικ προσδιόρισε τον Ύπατο εκπρόσωπο ως ένοχο για την τρέχουσα κατάσταση στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και τόνισε ότι στη Βοσνία Ερζεγοβίνη το πρόβλημα είναι ο άκαμπτος Μουσουλμανικός εθνικισμός, ο οποίος επιθυμεί να αποτελέσει Μουσουλμανικό κράτος και είπε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει, ενώ προέβλεψε ότι  η Βοσνία Ερζεγοβίνη είναι πιο πιθανό να εξαφανιστεί από τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα.

 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΛΚΑ. Η Εθνοσυνέλευση της Ρεπούμπλικας  Σέρπσκα ψήφισε χθες το  νομοσχέδιο για το Ανώτατο Δικαστικό και Εισαγγελικό Συμβούλιο /της Ρεπούμπλικας  Σέρπσκα και τον νομοσχέδιο για τον προσδιορισμό της προέλευσης της περιουσίας και ενός ειδικού φόρου ακίνητης περιουσίας. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SNSD στην Εθνοσυνέλευση  Σέρτζαν Μαζάλιτσα δήλωσε  ότι ο Νόμος πληροί πλήρως τις συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ότι είναι  αδιαμφισβήτητη ότι η συνταγματικότητα  του Νόμου για το Ανώτατο Δικαστικό και Εισαγγελικό Συμβούλιο  της Σέρπσκα όπως είναι αδιαμφισβήτητο ότι δεν υπάρχει συνταγματική βάση για τη λειτουργία του Ανώτατου Δικαστικού και Εισαγγελικού Συμβούλιου  στο  επίπεδο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ρεπούμπλικας  Σέρπσκα, Άντον Κασίποβιτς , δήλωσε ότι το Ανώτατο Δικαστικό και Εισαγγελικό Συμβούλιο  της  Σέρπσκα διασφαλίζει αυτονομία, ανεξαρτησία, αμεροληψία, εμπειρογνωμοσύνη και αποτελεσματικότητα των δικαστικών και εισαγγελικών καθηκόντων.

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο  Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα επισκεφθούν την Αεροπορική Βάση «Μιχαήλ Κογκαλνιτσάνου» και «θα συζητήσουν επίσης με τα στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στη βάση και στη συνέχεια θα συναντηθούν με δημοσιογράφους κοινή συνέντευξη Τύπου.Οι κυβερνήσεις της Ρουμανίας και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τους κοινή συνεδρίαση  στο Κισινάου σήμερα. Η οικονομία της Ρουμανίας αναπτύχτηκε κατά 6,3% το 2021, χάρη στην υγιή εγχώρια ζήτηση, αλλά ο ρυθμός θα επιβραδυνθεί στο 4,2% φέτος, φθάνοντας το 4,5% το 2023, σύμφωνα με τις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 

ΣΟΦΙΑ. Η Βουλή ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση τον προϋπολογισμό για το 2022 με 129 ψήφους «υπέρ» και 97 «κατά. Σύμφωνα με το προταθέν δημοσιονομικό πλαίσιο προβλέπεται έλλειμμα ύψους 5,9 δισεκατομμυρίων λέβα (3 δισ. ευρώ περίπου) ή 4,1% του ΑΕΠ. Αναμένεται να αναληφθεί νέο δάνειο ύψους 7,3 δισεκατομμυρίων λέβα (3,7 δις. ευρώ περίπου), με μεγάλο μέρος του οποίου θα καλυφθούν παλιά χρέη . Ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη ανάγνωση, μέσα στις επόμενες πέντε μέρες, οι βουλευτές θα μπορούν να κάνουν προτάσεις. Αναμένεται ο προϋπολογισμός να εγκριθεί οριστικά μέχρι τα τέλη του μηνός, να τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου και το καλοκαίρι θα αναθεωρηθεί.

ΣΟΦΙΑ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Άμυνας Στέφαν Γιάνεφ δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές πόσο καιρό θα καθυστερήσει η παράδοση των νέων αμερικανικών μαχητικών F-16 που πληρώθηκαν από τη Βουλγαρία. Χθες, ο υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με εκπροσώπους της Lockheed Martin με αφορμή την καθυστέρηση της συμφωνίας για τα  αεροσκάφη.

Όσον αφορά την δυνατότητα να αναλάβει η Βουλγαρία το έργο της προστασίας του εναέριου χώρου της Σεβερνοματσεντόνιγια, ο Στέφαν Γιάνεφ σχολίασε ότι αυτή τη στιγμή η προστασία γίνεται από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Εάν χρειαστεί, μπορεί να γίνει και να εφαρμοστεί μια πρόσθετη συμφωνία από τη Βουλγαρία, πρόσθεσε .

ΣΟΦΙΑ. Σήμερα  θα πραγματοποιηθεί η πρώτη πτήση της γραμμής Σόφιας - Σκοπίων.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου