Ιανουαρίου 21, 2022

Επι τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρινάμπιτς  επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση ανακάλεσε χθες το διάταγμα για το χωροταξικό σχέδιο για περιοχή ειδικού σκοπού για την επεξεργασία ορυκτών , καθώς και όλες τις άδειες και τα διατάγματα που σχετίζονται με την Εταιρεία «Ρίο Τίντο» και το ορυχείο Λιθίου. Διευθυντής του Γραφείου της Σερβικής Κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι  Πέταρ Πέτκοβιτς δήλωσε ότι το χιονοδρομικό κέντρο «Μπρεζοβίτσα» δεν έχει παραδοθεί στην Πριστίνα και ότι το Βελιγράδι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για αυτό και να βοηθά τη διοίκηση και τους εργαζόμενους.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Σέρβος αντιπρόεδρος της Βουλής των Λαών  Νίκολα Σπίριτς είπε ότι οι  δηλώσεις των μουσουλμάνων ότι τα εσωτερικά προβλήματα  της Βοσνίας Ερζεγοβίνης πρέπει να επιλυθούν στους εγχώριους θεσμούς αποτελούν καλή ευκαιρία για του Σέρβους και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη να επιστρέψουν σε μια φυσιολογική κατάσταση.‎ «Αρκεί να συμφωνηθεί μορατόριουμ στο λεγόμενο νόμο του Ίνζκο, ο οποίος δεν είναι αποτέλεσμα εσωτερικής συμφωνίας ή θεσμικής εργασίας σε επίπεδο Βοσνάς Ερζεγοβίνης. Εάν τηρήσουμε το Σύνταγμα, τους νόμους και τις δίκαιες διακομματικές και ανθρώπινες σχέσεις, τότε τα προβλήματα επιλύονται. Εμείς, και όχι οι ξένοι, θα εγκρίνουμε αποφάσεις και νόμους στους θεσμούς της Βοσνίας Ερζεγοβίνης», δήλωσε ο Σπίριτς.‎

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ζντράβκο Κριβοκάπιτς απέστειλε επιστολή στον Σέρβο Πατριάρχη Πορφύριο, στην οποία εξέφρασε ετοιμότητα να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν τη διαδικασία εναρμόνισης της διατύπωσης της βασικής συμφωνίας με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, ώστε να μπορέσει να υπογραφεί.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου Γκλάουκ Κονιούφτσα δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει προβλήματα με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό του Κοσσυφοπεδίου Γκόραν Ράκιτς, ωστόσο δεν έχει νόημα να τον αποβάλλουν από την κυβέρνηση.Ολοι στη Σερβική λίστα σκέφτονται όπως ο Γκόραν Ράκιτς, είπε προσθέτοντας ότι ο Ράκιτς «δεν έχει το βάρος στη λήψη κυβερνητικών αποφάσεων». «Το σύνταγμα αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχουν υπουργοί από τη Σερβική κοινότητα. Αν απολύσουμε τον Ράκιτς, η Σερβική λίστα θα προτείνει άλλον   μετά από οκτώ ώρες. Για τις ίδιες πράξεις, πρέπει να αντικαταστήσεις τον άλλο και όλους τους άλλους μετά από αυτόν. Δεν μπορούμε να διώξουμε τη Σερβική λίστα από την κυβέρνηση. Όλοι στη Σερβική λίστα είναι σαν τον Ράκιτς», δήλωσε ο Κονιούφτσα που τόνισε ότι η «Αυτοδιάθεση» κατάφερε για πρώτη φορά να «ελαχιστοποιήσει την επιρροή της Σερβίας, χωρίς να αγγίξει το Σύνταγμα».

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, υπέγραψε το διάταγμα για την διεξαγωγή στις  6η Μαρτίου των Δημοτικών εκλογών στη Σκόδρα, την Δίβρη , το Δυρράχιο, τον Αυλώνα , τη Ρογκοζίνα και  τη Λούσνια.

ΤΙΡΑΝΑ. Το Υπουργείο Γεωργίας, ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων το 2021 αυξήθηκαν κατά 14% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο πρόεδρος Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, χαιρέτισε την Πέμπτη την ανακοίνωση που έκανε  ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχετικά με την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας της Αμερικής στη Ρουμανία στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου