Ιανουαρίου 31, 2022

Επί τροχάδην ‎

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Νίκολα Σελάκοβιτς δήλωσε ότι πιθανότατα δεν θα υπάρξει διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πριστίνας όσο ο Αλιμπίν Κούρτι βρίσκεται στην εξουσία στην Πριστίνα.‎

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για το διάλογο Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου Μίροσλαβ Λάιτσακ σε συνέντευξη του στην «Γκαζέτα Εξπρες»δήλωσε ότι «πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία για την Κοινότητα Σερβικών Δήμων», αλλά σημείωσε ότι «κανείς λογικός δεν επιθυμεί μια « Ρεπούμπλικα Σέρπσκα» στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Λάιτσακ είπε και ότι « το Κοσσυφοπέδιο και Σερβία πρέπει να εκπληρώσουν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι στιγμής στις Βρυξέλλες» και τόνισε ότι «το Κοσσυφοπέδιο δεν θα εξαναγκαστεί να υπογράψει οτιδήποτε θεωρεί επιβλαβές».   

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης για την Ενσωμάτωση της Σεβερνοματσεντόνιγια, Αλί Αχμέτι συνοδευόμενος από τον Πρώτο Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Αρτάν Γκρούμπι, τους Υπουργούς Μπεσίμι, Οσμάνι, Σακίρι, Μπεκτίσι, Νουρεντίνι και τον Διευθυντή της Δημόσιας Επιχείρησης Οδοποιίας Εγιούπ Ρουστέμι μετέβησαν χθες στην Πρίστινα, όπου τους υποδέχθηκε ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, ο οποίος συνοδευόταν από πλήθος υπουργών. Στη συνάντηση αυτή, ο Αχμέτι και ο Κούρτι συζήτησαν για την κατάσταση της πανδημίας και στις δύο χώρες, και τη διευκόλυνση της μετακίνησης  στα σύνορα. Άλλα σημεία συζήτησης ήταν ο δρόμος Τέτοβο-Πρίζρεν, ο αυτοκινητόδρομος Πρίστινας-Σκοπίων, η κοινή διαχείριση των συνόρων, το κοινό τουριστικό κέντρο στην Πόποβα Κάπκα και τη Μπρέζοβιτσα, η πολιτική κατάσταση στην περιοχή, ο διάλογος μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας, Βελιγραδίου και Πρίστινας κ.ά. Οι δυο συνομιλητές συζήτησαν επίσης τη σύνδεση των δυο αυτοκινητοδρόμων Πρίστινας-Μπλάτσε-Σκοπίων, έργο με πολλές προτεραιότητες και για τις δύο πλευρές και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

ΣΚΟΠΙΑ. «Καμία από τις ενέργειές του, του Προέδρου Πεντάροφσκι  μέχρι στιγμής δεν ήταν,  αντίθετη με τη συμφωνία φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών από το 2017, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης με ενώσεις πολιτών. από τη Δημοκρατία της Βουλγαρίας» ανακοίνωσε η Πρόεδρία σε απάντηση διαβήματος του βουλγαρικού Υπουργείου Εξωτερικών. ‎ Τα πάγωμα των τιμών των βασικών προϊόντων  μπορεί μακροπρόθεσμα να φέρει ελλείψεις προϊόντων στην αγορά, προειδοποίησαν οι έμποροι. Πολλά από τα προϊόντα των οποίων οι τιμές έχουν παγώσει ή οι πρώτες ύλες για την παραγωγή τους εισάγονται. Οι τιμές των βασικών τροφίμων θα παραμένουν παγωμένες μετά τις 31 Ιανουαρίου. Ο πρωθυπουργός Καβάτσεφσκι υποσχέθηκε ότι η ανεργία θα πέσει κάτω από το 10% μέχρι το τέλος της θητείας του και ότι  προϋπολογισμός του 2022 προβλέπει 1,72 δισεκατομμύρια  για τα μέτρα του Επιχειρησιακού Σχεδίου Απασχόλησης της κυβέρνησης συμμετείχαν στη μείωση της ανεργίας στο ιστορικό 15,9% .11.292 άτομα απασχολήθηκαν το 2021 μέσω του επιχειρησιακού σχεδίου απασχόλησης. Για περισσότερο από ένα χρόνο, οι συνταξιούχοι περιμένουν να ικανοποιηθεί το αίτημά τους για αύξηση  των συντάξεων στο επίπεδο του  μέσου μισθού.

ΤΙΡΑΝΑ. Το δημόσιο χρέος της Αλβανίας στα τέλη του 2021 έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ του 80,1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, το οποίο είναι το υψηλότερο στη μεταβατική περίοδο, συνέπεια του εκδοθέντος ευρωομολόγου ύψους 650 εκατ. ευρώ, στο τέλος του περασμένου έτους. Παρά τα δύο σοκ στην οικονομία, τον καταστροφικό σεισμό τον Νοέμβριο του 2019 και την πανδημία του Covid-19, που έφεραν τον κρατικό προϋπολογισμό σε δύσκολη θέση, η διατήρηση του δημόσιου χρέους υπό έλεγχο ήταν πάγιο αίτημα των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν προειδοποιήσει ότι το αυξανόμενο δημόσιο χρέος ενέχει κίνδυνο για την οικονομία και η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να μειώσει το επενδυτικό κόστος.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Νέα διαδήλωση πραγματοποιήθηκε χθές απόψε στην Ποντγκόριτσα κατά της πρότασης μομφής στη σημερινή κυβέρνηση και του πιθανού σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας.  Οι Πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από την Εκκλησία της Αναστάσεως και έκαναν πορεία  μέχρι το κτίριο του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου. Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν στελέχη του «Δημοκρατικού Μαυροβουνίου», του «Ενωμένου Μαυροβουνίου» και του «Πραγματικού Μαυροβουνίου». Η Εκκλησία είναι πάντα με το λαό της, και δεν θα διαιρέσει ποτέ τους ανθρώπους ανά έθνος ή από το ποιος ανήκει σε ποιο κόμμα, δήλωσε  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Ιωαννίκιος.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το  μέλος της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε  ότι δεν είναι καλό για τις συνολικές σχέσεις στη Βοσνία Ερζεγοβίνη που  οι διαπραγματεύσεις των κομμάτων της Ομοσπονδίας  για αλλαγές στον Εκλογικό Νόμο , με τη μεσολάβηση της διεθνούς κοινότητας, έχουν αποτύχει. ‎ Ο Πρόεδρος της HDZ , Ντράγκαν Τσόβιτς, δήλωσε, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Νέουμ σχετικά με τις αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία, ότι εγινε ένα συγκεκριμένο βήμα προς τα εμπρός, αλλά ότι για τις  υπόλοιπες διαφορές πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί.

 ΝΕΟΥΜ. Ο Πρόεδρος του SDA Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των πολιτικών κομμάτων της Ομοσπονδίας  για αλλαγές στον Εκλογικό Νόμο, βρέθηκαν πολύ κοντά σε συμφωνία και ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στο Σεράγεβο.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ρουμανία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, δεν είναι σε θέση να εισέλθει στον πόλεμο αυτή τη στιγμή, ακόμα και στο χειρότερο σενάριο, στο οποίο η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Βασίλε Ντίνκου και εξήγησε ότι η Ρουμανία είναι μέλος ενός ισχυρού αμυντικού συστήματος, το οποίο  προβλέπει πιθανή στρατιωτική επέμβαση σε περιπτώσεις επίθεσης σε χώρα η οποία είναι μέλος της Συμμαχίας. Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, προσπαθεί να γίνει μέλος, οπότε δεν έχει ακόμα αυτό το καθεστώς, πρόσθεσε ο Βασίλε Ντούνκου. Ερωτηθείς εάν οι Ρουμάνοι άνδρες, ειδικά οι νέοι άνδρες, θα πρέπει να φοβούνται ότι θα συνταχθούν, στο πλαίσιο της κατάστασης στην περιοχή, τόνισε ότι ούτε η Ουκρανία δεν κινητοποίησε τους έφεδρους της.‎

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου