Δεκεμβρίου 31, 2021

Επί Τροχάδην

ΜΟΣΧΑ. «Η Ρωσία αντιλαμβάνεται ότι  ο Ύπατος Εκπροσώπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας  Ζοσέπ Μπορέλ με την δήλωση  του, ότι θέλει να συζητήσει όλες τις παραβιάσεις των κανόνων από την υιοθέτηση της Διακήρυξης του Ελσίνκι το 1975 ως ετοιμότητα να συζητήσει λεπτομερώς το πώς το ΝΑΤΟ βομβάρδισε τη Σερβία και παραβίασε όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.‎

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήώσε πιστεύει ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Βελιγράδι προέβη σε «ανάρμοστες» δηλώσεις σχετικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα  της Σερβίας .Η Σερβία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν, ωστόσο ενισχύοντας το στρατό μας αποτρέπουμε τους κινδύνους που ενδέχεται να μας προκαλέσουν άλλοι, και  πρόσθεσε ότι όλοι οι γείτονες της Σερβίας, με εξαίρεση τη Βοσνία, αλλά και όλες οι χώρες της περιοχής είναι μέλη του ΝΑΤΟ και αγοράζουν όπλα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της φαρμακοποιίας Μίροσλαβ Μπογκίσεβιτς κατέληξε σε συμφωνία με τον ιδιοκτήτη της «Νόβοστι» Μπόμαν Ράτιτς για να πωλήσει το μερίδιό  στην  εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΙΚΑ» έναντι 8 εκατ.‎ευρώ.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Γεωργίας της Σερβίας Μπράνισλαβ Νεντίμοβιτς δήλωσε ότι τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» μεταξύ Σερβίας, Βόρειας Μ. και Σκιπερίας ξεκινούν τη Δευτέρα, αφού έχουν συμφωνηθεί όλες οι κοινές εργαστηριακές αναλύσεις, οπότε δεν  θα υπάρχει φυτοϋγειονομικός έλεγχος στα σύνορα.  

ΣΚΟΠΙΑ. Η Ρυθμιστική Αρχή  αποφάσισε η τιμή του  ηλεκτρικού ρεύματος θα αυξηθεί κατά 9,48% .Η κυβέρνηση ανακοίνωσε : «Αποτρέψαμε το σοκ των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας». Το ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ απάντησε ότι η ανατίμηση κατά 10% θα αυξήσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

ΣΚΟΠΙΑ. Εάν δεν συνεργαζόμαστε με τους γείτονές μας, είναι ψευδαίσθηση να αναμένουμε περισσότερη συνεργασία με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται πιο μακριά γεωγραφικά από εμάς, δήλωσε ο Πρόεδρος Στέβο Πεντάροφσκι και τόνισε ότι: «Η συνεργασία με τους γείτονες αποτελεί λυδία λίθο της ετοιμότητας για ένταξη στην ΕΕ».

ΣΟΦΙΑ. Η Βουλγαρική κυβέρνηση ενέκρινε 860 εκατομμύρια BGN, (430 εκατομμύρια ευρώ), για να στηρίξει τις επιχειρήσεις  λόγω των υψηλών τιμών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κύριλ Πέτκοφ.

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα  δήλωσε ότι εάν η Βουλγαρία συνεχίσει να προβάλει  βέτο για τη Βόρεια Μ, τους επόμενους έξι μήνες τότε θα επιδιώξει διαχωρισμό της υποψηφιότητας της Σκιπερίας από την Σεβερνοματσεντόνιγια.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Περισσότερο από το 96% του ρουμανικού πληθυσμού ζούσε το 2020 σε ιδιόκτητη κατοικία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η «Eurostat». Αυτό είναι το   υψηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 69,7% των κατοίκων ήταν το 2020 ιδιοκτήτες της οικίας που ζούσαν, και καταγράφηκε  μια μικρή μείωση σε σύγκριση με το 69,8% το 2019.Στη Ρουμανία η τάση αντιστρέφεται, το ποσοστό όσων ζουν σε ιδιόκτητη  κατοικία  αυξήθηκε από 95,8% σε 96,1%.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το κόμμα των ανεμβολίαστων το «AUR» μέσα σε ένα μήνα ανέβηκε 2% και έφθασε το 17%. Το Δεκέμβριο του 2020 στις εκλογές είχαν 9% Η τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την «Avangarde», για λογαριασμό του PSD, δείχνει ελαφρά μείωση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα για το PNL, ενώ το AUR αυξάνεται από 15% σε 17%. Η Κοινοπραξία Τσιόλος-Μπάρνα πέφτει στο 10%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην έρευνα που διεξήγαγε η «Avangarde» μεταξύ 15 Δεκεμβρίου και 23 Δεκεμβρίου, τα πολιτικά κόμματα έχουν τα ακόλουθα ποσοστά: Σοσιαλδημοκράτες 39% Φιλελεύθεροι 18% AUR - 17%, Ένωση για τη Σωτηρία της Ρουμανίας 10% Ένωση Ούγγρων - 5%. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, το PSD χάνει 1%, το NLP κερδίζει 1%, το AUR έχει δύο τοις εκατό περισσότερο και η USR μειώνεται από 11% σε 10%.  Άλλη δημοσκόπηση της  «SOCIOPOL» κατέγραψε οτι  το  «AUR» ξεπέρασε το 20% και είναι δεύτερο πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο υπουργός Οικονομικών και Κοινωνικής Πρόνοιας Μιλόϊκο Σπάϊτς δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2022 είναι «πολύ καλός» , και ότι «δεν υπάρχει φόβος για ένα ελληνικό σενάριο»‎. Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι περίπου 5%, και θα μειώσουμε το χρέος όσο ονομαστικά όσο και ως ποσοστό  του ΑΕΠ», δήλωσε.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Από την προηγούμενη εβδομάδα, η επιχείρηση διανομής ενέργειας του Κοσσυφοπεδίου εισήγαγε καθεστώς διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου.Το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 60 ημερών λόγω έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος. Εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να παραταθεί για περαιτέρω 30 ημέρες. Το Κοινοβούλιο υποστηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης να λάβει επείγοντα μέτρα ενεργειακού εφοδιασμού. Η Μητέρα Σκιπερία θα προσφέρει στο Κοσσυφοπέδιο περισσότερες από 7.000 μεγαβατώρες στις 31 Δεκεμβρίου και την 1η Ιανουαρίου για να βοηθήσει τη χώρα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης. Η  κυβέρνηση των Τιράνων θα ζητήσει από το Κοσσυφοπέδιο να επιστρέψει μέρος της ηλεκτρικής του ενέργειας  το καλοκαίρι.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου