Δεκεμβρίου 29, 2021

Επί τροχάδην

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε ότι η άρνηση της ρουμανικής δικαιοσύνης να νομιμοποιήσει  το Ρουμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCR) ήταν δικαιολογημένη . Η απόφαση είναι τελεσίδικη.  Τα Ρουμανικά δικαστήρια θεώρησαν ότι το πρόγραμμα και το καταστατικό του Κομμουνιστικού Κόμματος περιλάμβαναν αόριστους, γενικούς όρους, αγνοούσαν τις δημοκρατικές αξίες και την κοινωνική και πολιτική εξέλιξη της χώρας μετά την αντικομμουνιστική επανάσταση του 1989, και επέτρεπαν ολοκληρωτικές και εξτρεμιστικές ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εθνική ασφάλεια και αποτελούσαν απειλή για τις δημοκρατικές αξίες.      Ο Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις υπέγραψε  το Νόμο για τον κρατικό προϋπολογισμό και το Νόμο για την κοινωνική πρόνοια για το 2022.‎ Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρέφει στους χαμηλοσυνταξιούχους το 90% της τιμής αναφοράς των φαρμάκων τους. Τα άτομα με εισοδήματα από συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα έως 1.429 λέι το μήνα (που ισοδυναμεί με λιγότερα από 300 ευρώ), ανεξάρτητα από το αν κερδίζουν ή όχι άλλο εισόδημα, θα επωφεληθούν από την επιστροφή του  90% της τιμής αναφοράς των φαρμάκων.

Η Ρουμανική Ομοσπονδία «Υγειονομική Αλληλεγγύη» διοργάνωσε νέες διαδηλώσεις την Τρίτη μπροστά από την κυβέρνηση, την Προεδρία και τα κεντρικά γραφεία του Κοινοβουλίου με αίτημα να λάβουν  τα μπόνους και τις εφημερίες .Ταυτόχρονα οι Υγειονομικοί διαδήλωσαν στις αυλές των νοσοκομείων στο Βουκουρέστι και σε άλλες πόλεις της Ρουμανίας. Η ρουμανική κυβέρνηση υιοθέτησε Νομοθετικά Διατάγματα για το ηλεκτρονικό εμπόριο για την αποφυγή ευρωπαϊκών κυρώσεων.

ΣΟΦΙΑ. Σύμφωνα με Παγκόσμια Έρευνα της Παγκόσμιας Εταιρείας «Γκάλλοπ», που διεξήχθη κατά την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου , οι Βούλγαροι είναι ανάμεσα στους 5 πιο απαισιόδοξους για το μέλλον λαούς. Πάνω από το 50% των Βουλγάρων φοβούνται οικονομικές δυσκολίες για το 2022, και μόλις το 6% αναμένει οικονομική πρόοδο. Το 64% προβλέπει ότι τα οικονομικά του νοικοκυριού τους θα είναι χειρότερα και το 19% δεν ελπίζει για αλλαγή. Οι αισιόδοξοι στη Βουλγαρία, που θεωρούν ότι το 2022 θα είναι καλύτερο από το απερχόμενο, είναι μόλις 15%, ενώ της αντίθετης γνώμης είναι 48%. Αυτή η διαθέσεις κατατάσσει τους Βουλγάρους στη 2η θέση μετά την Τουρκία και πριν από το Αφγανιστάν σε απαισιοδοξία, αλλά δεν είναι και πολύ μακριά από το μέσο όρο για την ΕΕ. Παρά την απαισιοδοξία, η έρευνα της Γκάλλοπ καταγράφει μικρή ενίσχυση του αισθήματος για προσωπική ευτυχία. Ανάμεσα στους ερωτηθέντες Βουλγάρους, το 45% δηλώνει ότι νιώθει ευτυχισμένο ή πολύ ευτυχισμένο, το 10% χαρακτηρίζει τον εαυτό του δυστυχισμένο ή πολύ δυστυχισμένο.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 6μμ την ετήσια συνέντευξη Τύπου στην οποία  θα παρουσιάσει τα αναπτυξιακά σχέδια της Σερβίας για το επόμενο έτος, στο πλαίσιο των οποίων θα ανακοινωθούν νέα επενδυτικά και αναπτυξιακά προγράμματα. Η Πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς δήλωσε ότι το ηλεκτρικό σύστημα της Σερβίας είναι σταθερό και δεν θα υπάρξουν περιορισμοί στην ηλεκτροδότηση, και δεν θα υπάρξει καθώς  αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και του αερίου. Ο Υπουργός Εσωτερικά Αλεξάνταρ Βούλιν ανακοίνωσε ότι η αστυνομία επέδειξε «εξαιρετική αποτελεσματικότητα και εξάρθρωσε  24 οργανωμένες εγκληματικές ομάδες στη Σερβία  το 2021». ‎Αγγλικά‎‎28/12/2021‎

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο αντιπρόεδρος του SNSD Νικόλα Σπίριτς δήλωσε θεωρεί ότι δεν υπάρχει ετοιμότητα για συνομιλίες στη Βοσνία Ερζεγοβίνη διότι οι Βόσνιοι  πολιτικοί παράγοντες κρύβονται πάντα πίσω από τη διεθνή κοινότητα, η οποία έχει συχνά διαπραγματευτεί για ‎λογαριασμό τους. ‎

ΠΡΙΣΤΙΝΑ . Το Ανώτατο Δικαστήριο  ακύρωσε την καταδίκη του Ιβάν Τοντοσίεβιτς σε ποινή φυλάκισης δύο ετών για τη δήλωσή του σχετικά με τον Ράτσακ, και επέστρεψε την υπόθεση  σα δικαστήρια για νέα δίκη.‎ ‎

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Μαυροβούνιος Εντέν Μπέγκζιτς, ο οποίος απειλούσε να πυροδοτήσει εκρηκτικά έξω από υποκατάστημα της  τράπεζας NLB στο Μπαρ, παραδόθηκε στην Αστυνομία έπειτα από συνομιλία με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Συντονιστή Υπηρεσιών Ασφαλείας Ντριτάν Αμπάζοβιτς.

 ΣΚΟΠΙΑ. Ο νέος πρόεδρος  της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Μακεδονίας» Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι που σήμερα θα λάβει την εντολή από τον Πρόεδρο Πεντάροφσκι έδωσε την πρώτη του συνέντευξη   στον Τ/Ο σταθμό «Sitel TV» όπου είπε ότι θα αφοσιωθεί στην οικονομική και εσωτερική πολιτική, σε αντίθεση με τον Ζάεφ, ο οποίος επικεντρώθηκε στις σχέσεις με τους γείτονες το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη. Η νέα κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης  μέχρι τις 17 Ιανουαρίου. Ο Κοβάτσεφσκι ανακοίνωσε ότι η πρώτη του ενέργεια θα είναι να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας   και,  «θα μιλήσει για συνεργασία και οικονομία, και όχι μόνο για ιστορία». Ο Κοβάτσεφσκι διαβεβαίωσε ότι τα κουπόνια των 1.000 ντέναρ  για το ηλεκτρικό ρεύμα θα τα λάβουν 45.000 πολίτες από ευάλωτες κατηγορίες.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου