Δεκεμβρίου 30, 2021

Σκόπια. Η Ρυθμιστική Αρχή αποφάσισε η ηλεκτρική ενέργεια να είναι 9,48% ακριβότερη

Το καθημερινό φθηνό τιμολόγιο καταργείται, 
η διανυκτέρευση διανυκτερεύσει την Κυριακή. 
Η ρυθμιστική αρχή δεν αναγνώρισε μέρος του κόστους των εταιρειών ενέργειας και μείωσε τα κέρδη για να διατηρήσει την τιμή όσο το δυνατόν πιο χαμηλά. 
Οι ενεργειακές εταιρείες δυσαρεστούνται ισχυρίζονται ότι η ρευστότητα τίθεται υπό αμφισβήτηση
ΣΚΟΠΙΑ – «Αυτή ήταν μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που πήραμε». Με αυτά τα λόγια, ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Επιτροπής Μάρκο Μπισλιμόβσκι ξεκίνησε συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας ότι από αύριο, 1η Ιανουαρίου, οι πολίτες θα πληρώνουν περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 9,48% και θα καταργούν το ημερήσιο φθηνό τιμολόγιο για να εξοικονομήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο και να περιορίσουν την πτώση. 
Το φθηνό τιμολόγιο της νύχτας παραμένει το ίδιο με το φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα την Κυριακή. Σε αριθμούς, η αύξηση κατά 9,48% σημαίνει ότι εάν μια οικογένεια πλήρωνε 2.000 ντενάρι το μήνα για ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι στιγμής με τη νέα αύξηση, θα έπρεπε να ξεχωρίσει άλλα 190 ντενάρι. 
 Για να επιτύχουν αυτό το 9,48%, οι ρυθμιστικές αρχές μείωσαν μεγάλο μέρος των κερδών των εταιρειών ενέργειας και δεν αναγνώρισαν μέρος του κόστους που έχουν προσφέρει οι εταιρείες ενέργειας στις απαιτήσεις για αύξηση των τιμών 
 "Συνολικά 25 εκατομμύρια ευρώ για ανανεώσιμες εκλογές έχουν αφαιρεθεί ως κόστος σε αυτή την απόφαση για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι προμηθευτές, αντί να πληρώνουν 250-260 ευρώ, λαμβάνουν περίπου 240 εκατομμύρια κιλοβατώρες ανά 105 ευρώ την μεγαβατώρα το χρόνο. 
Τα κέρδη σε MEPSO και Elelektrodistribution μειώθηκαν κατά 90 τοις εκατό, ή περίπου 21 εκατομμύρια ευρώ ελήφθησαν για να μην επιβαρύνουν τους πολίτες. Επιμείναμε επίσης ότι ο ΕΜΣ παρέχει το 100% των αναγκών των νοικοκυριών. Αυτός ο υπολογισμός δεν περιλαμβάνει κανένα κόστος εισαγωγής. 
Το σύνολο των αναγκών των νοικοκυριών θα παρέχεται από τον ΕΜΣ για 141 ευρώ ανά μεγαβατώρα", δήλωσε ο Μπισλίμοβσκι. Οι εταιρείες ενέργειας που έχουν ζητήσει αύξηση 60% έως 100% είναι δυσαρεστημένοι με την απόφαση και πιστεύουν ότι η ρευστότητά τους απειλείται. 
 "Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να βοηθήσει τις κρατικές επιχειρήσεις να διατηρήσουν τη ρευστότητα. Υπολογίζουμε ότι η τιμή αγοράς για την κάλυψη ζημιών θα είναι 143 ευρώ ανά μεγαβατώρα και αυτό είναι το μέσο επίπεδο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, αν και οι επιχειρήσεις έχουν ζητήσει πολύ περισσότερα - η Elelektrodistribution 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η MEPSO πάνω από 200 ευρώ", δήλωσε ο Μπισλίμοβσκι. Ο Μπισλίμοβσκι εξήγησε ότι εάν παραμείνει ο ημερήσιος δασμός πετρελαίου, η τιμή θα είναι 14,23% και θα αποκλείσει το ενδεχόμενο περιορισμών καθώς επίσης πρόσθετη αύξηση τον Ιούνιο. Από τις δυσαρέσκειες της εταιρείας, ανέφερε ότι εάν η τιμή είναι υψηλότερη θα έχουν πρόβλημα χρέωσης και πάλι δεν θα αποφέρουν κέρδη. Σχετικά με τα αιτήματα της BEG για αύξηση των τιμών κατά 300%, ο Μπισλιμόβσκι ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξει δραματική αύξηση καθώς στην περίπτωση αυτή μεγάλο ποσοστό πολιτών δικαιούχων υπηρεσιών της BEG θα στραφούν σε ηλεκτρική ενέργεια θέρμανσης, γεγονός που αποτελεί κίνδυνο για το υπάρχον δίκτυο το οποίο δεν μπορεί να αντέξει σημαντική εισροή κατανάλωσης. "Η τιμή αγοράς φυσικού αερίου στο τμήμα όπου αγοράζει BEG στην τιμή των χρηματιστηρίων είναι περίπου 1480 δολάρια ανά κυβικό μέτρο. Πρόκειται για μια προμήθεια ιανουαρίου και είναι σχεδόν έξι φορές υψηλότερη από τον μέσο όρο του 2021 όταν ήταν 240 δολάρια ανά κυβικό μέτρο. Αυτό που σκέφτηκα για την ηλεκτρική ενέργεια, σκέφτομαι επίσης τη θερμότητα - ότι μια δραστική αύξηση του ατμού δεν είναι η λύση για την οποία πολλοί καταναλωτές θα απενεργοποιήσουν το σύστημα και θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια για θέρμανση. Είμαστε σε επικοινωνία με την κυβέρνηση και πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία, ωστόσο καλώ επίσης τους υπεύθυνους στα Σκόπια και τους δήμους της πόλης να συνεργαστούν ενεργά και εάν χρειαστεί να παράσχουν επαρκείς επιδοτήσεις στους καταναλωτές, περιμένω από αυτούς να υποκλέψουν", δήλωσε ο Μπισλιμόβσκι. Η ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε αύριο εάν και πόσο θα αυξηθεί η τιμή της θέρμανσης ατμού για τους χρήστες της B

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου