Μαΐου 31, 2021

Επί τροχάδην

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε χθες ότι η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα δεν αποδέχεται το διορισμό του Γερμανού διπλωμάτη Κρίστιαν Σμιντ ως Ύπατου Εκπροσώπου στη Βοσνία Ερζεγοβίνης και ότι δεν αναγνωρίζει , καμία από τις αρμοδιότητές του.‎ «Παραβιάζουν συστηματικά το διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε ο Ντόντικ, και δεν μπορούν να επικαλούνται το Κράτος ‎Δικαίου». Ο Ντόντικ, είπε, ότι για τον διορισμό του Σμιντ δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία και το λεγόμενο «Συμβούλιο», είναι μια παρέα και δεν είναι «θεσμός». Το «Συμβούλιο Εφαρμογής Ειρήνης», «μπλοφάρει», είπε, «ακλουθώντας τη λογική άμα περάσει πέρασε». «Δεν υπάρχει απόφαση του Συμβούλιου Ασφαλείας» είπε και τόνισε: «Με έναν αλαζονικό, ανέντιμο, και εγκληματικό τρόπο, προσπαθούν να γελοιοποιήσουν το διεθνές δίκαιο και το παράρτημα 10 της Συμφωνίας Ντέιτον . ‎Όλα αυτά που έγιναν, είναι απλά απόδειξη ότι η Βοσνία Ερζεγοβίνη δεν είναι χώρα». «Μπορούμε να μιλήσουμε για νέο Ύπατο Εκπρόσωπο, υπό την προϋπόθεση ότι θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες για την εκλογή και το διορισμό ‎ ‎του. Εάν δεν συμβεί αυτό, δεν θα δεχτούμε κανένα άλλο ύποπτο διορισμό, ούτε καν αυτόν που προσπάθησαν να κάνουν», δήλωσε ο Ντόντικ. ‎ ‎ 

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας και ο αρχηγός του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου του Κόμματος ότι δεν πρόκειται να υπογράψει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. «Πρέπει να συμμετάσχουμε στον διάλογο με την Πρίστινα, και να πετύχουμε ένα συμβιβασμό», είπε και τόνισε ότι παρά την πίεση που θα ασκηθεί στην Σερβία και τον ίδιο δεν θα υπογράψει την Ανεξαρτησία της Πρίστινας. Αναφόρενός στο ζήτημα του Μαυροβουνίου τόνισε ότι ο Αλβανοί που ζουν στην Σεβερνοματσεντόνιγια είναι το 24% του πληθυσμού και έχουν περισσότερα δικαιώματα από 29% των Σέρβων στο Μαυροβούνιο. 
 ΣΟΦΙΑ. «Κυριακάτικη» Δημοσκόπηση της «Alpha Research», έδειξε ότι ο ένας στους τρεις επιδοκιμάζει την υπηρεσιακή κυβέρνηση, ο ένας στους 5 , είναι εναντίον της και το 72% δεν θα αλλάξει την ψήφο του στις πρόωρες εκλογές. Περίπου το 30% των ερωτηθέντων είναι κατηγορηματικά υποστηρικτές της υπηρεσιακής και γύρω στο 20% είναι οι «κατηγορηματικά επικριτές της». Στην ερώτηση, «Θα επαναλάβετε στις 11 Ιουλίου. την ψήφο σας στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Απρίλιου», το 54% του συνόλου των ερωτηθέντων , που αναλογεί στο 72% όσων προτίθενται να ψηφίσουν απάντησε «ναι». Το 28% είπε ότι «θα αποφασίσει ανάλογα με την κατάσταση». Η δημοσκόπηση κατέγραψε μείωση της υποστήριξης των ψηφοφόρων για το πρώην κυβερνών κόμμα ΓΚΕΡΜΠ και τάση αύξησης του ποσοστού του κόμματος «Υπάρχει τέτοιος λαός», που βγήκε δεύτερο στις τελευταίες εκλογές, και δεν αποκλείεται να βγει πρώτο στις 11 Ιουλίου. Ο αρχηγός του ΓΚΕΡΜΠ Μπόικο Μπορίσοφ κατά τη διάρκεια συνάντησης με την οργάνωση νεολαίας του κόμματος, κάλεσε τους νέους να γίνουν ο «προμαχώνας της δημοκρατίας». «Δεν μπορούν να με νικήσουν σε μια δίκαιη εκλογή. Και τώρα θα δείτε τι θα κάνουν. Θα κατηγορηθώ ακόμη και για κανιβαλισμό», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας που είπε ότι δεν διέταξε την υποκλοπή των επικοινωνιών των πολιτικών της χώρας», και τόνισε ότι «η υπηρεσιακή έγινε για να εκπληρώσει τις «βρώμικες διαταγές» του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος».  Ο υπηρεσιακός υπουργός εσωτερικών Μπόικο Ράσκοφ απάντησε λέγοντας:        «Ο Μπόικο Μπορίσοφ δεν πρέπει να φοβάται, δεν θα τον συλλάβω». 

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο νεοεκλεγείς από την Σύνοδο της Σερβικης ορθοδόξου Εκκλησίας ,Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Ιωαννίκιος δήλωσε ότι προσεύχεται για ειρήνη, ευτυχία, αρμονία και πρόοδο στο Μαυροβούνιο, διότι δίχως αρμονία και ενότητα, δεν υπάρχει μέλλον. ‎Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Ιωαννίκιος είπε και ότι ο πιστός Σερβικός λαός δεν μπορεί να φανταστεί, το μέλλον, χωρίς την Εκκλησία του . ‎Ο πρόεδρος της Νέας Σερβικής Δημοκρατίας και ενας από τους ηγέτες του Δημοκρατικού Μετώπου, Αντρίγια Μάντιτς, δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός Ζντράβκο Κριβοκάπιτς, επειδή δεν υπογράφει το Κονκορδάτο με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, απώλεσε την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη του Δημοκρατικού Μετώπου. Όπως είπε ο Κριβοκάπιτς δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των εκκλησιαστικών κύκλων που τον όρισαν ως επικεφαλής της Λίστας του συνασπισμού «Για το Μέλλον του Μαυροβουνίου» και στην εμπιστοσύνη των πολιτών που ψηφίσαν στις 30 Αυγούστου του περασμένου έτους, ψήφισαν υπέρ αλλαγής κυβέρνησης. Ο Μάντιτς τόνισε ότι η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ολοκληρώθηκε στις αρχές Απριλίου και ότι ο Κριβοκάπιτς, αρνούμενος να την υπογράψει, έχει δημιουργήσει ένα σοβαρό σκάνδαλο, αλλά ότι είχε ακόμα την ευκαιρία να αντιδράσει υπογράφοντάς την. «Ο Κριβοκάπιτς δεν εισήλθε στην πολιτική ως εμπειρογνώμονας στα οικονομικά ή στο νόμο, ούτε ως έμπειρος πολιτικός, αλλά μας τον επέβαλαν για να επιλύσει συγκεκριμένα ζητήματα και ένα από τα βασικά ζητήματα είναι η Συμφωνία με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία», είπε, σημειώνοντας ότι ο Κριβοκάπιτς προσπαθεί με κάθε τρόπο να μετατοπίσει την ευθύνη για τις κακές του ενέργειες. σε άλλους, «κάτι που είναι επαίσχυντο», τόνισε ο Μάντιτς.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το κύμα επιθέσεων σε Ορθόδοξους ναούς και τον Σερβικό λαό στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι συνεχίστηκε με επίθεση βανδάλων στη Μονή Ντράγκανατς κοντά στο Νόβο Μπρντο και με την αναγραφή αντισερβικών συνθημάτων στην Τζάκοβιτσα. Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Ενβέρ Χοτζάι παρουσίασε Τον υποψήφιο Δήμαρχο για την Πρίστινα και κάλεσε τους αλβανούς «να μην εμπιστεύονται τους απατεώνες, τους αρνητές της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας», από την «Αυτοδιάθεση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου