Μαρτίου 30, 2021

Επί τροχάδην

 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Ζάεφ μετά το τετ-α-τετ με τον Μίτσκοσκι δήλωσε είναι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα της συνάντησης και ανακοίνωσε : «Δείξαμε αρετή και θάρρος και αντί για μποϊκοτάζ και αποκλεισμούς συμφωνήσαμε να αναβάλουμε την απογραφή». Η απογραφή αντί γι τον Απρίλιο πήγε γα τον Σεπτέμβριο και οι δημοτικές εκλογές αναβλήθηκαν για το δεύτερο μισό του Οκτωβρίου . Η Διασπορά θα συνεχίσει να απαριθμείται καθ 'όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έως τις 30 Σεπτεμβρίου. «Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ , εκτός από την Απογραφή, συζητήσαμε επίσης για την ανοσοποίηση , τον Εκλογικό Κώδικα και την προώθηση δημοκρατικών μοντέλων για τις τοπικές και κοινοβουλευτικές εκλογές και για τον αποκλεισμό του έργου της Συνέλευσης», είπε ο Ζάεφ. Ο Γραμματέας του VMRO-DPMNE  Τίμτσο Μίνκουσκι δήλωσε χθες το βράδυ στην Τ/Ο ΑΛΦΑ ότι «η  αναβολή της απογραφής είναι θρίαμβος για τους πολίτες» και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση «επιτέλους είδε ότι δεν μπορούσε να το κάνει μόνη της» . «Αφού είδαν το χάος στη χώρα, συνειδητοποίησαν ότι χωρίς διάλογο με το μεγαλύτερο κόμμα δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα», δήλωσε ο Μίνκουσκι . Ταυτόχρονα κυβέρνηση και αντιπολίτευση καταδίκασαν «τις αρνητικές και σοβινιστικές δηλώσεις», του ευρωβουλευτή του βουλγαρικού ΕΜΕΟ Άγγελου Ντζαμπάσκι σχετικά με την ύπαρξη της «Μακεδονίας» σε προεκλογικό βίντεο που κυκλοφόρησε χθες.

 ΣΟΦΙΑ. Η ηγέτης του βουλγαρικού ΕΜΕΟ Κράσιμιρ Καρακατσάνοφ κατήγγειλε ότι το  «Διεθνές Ινστιτούτο Μεσανατολικών και Βαλκανικών Σπουδών» της Λουμπλιανα που χαρακτήρισε τη  Βουλγαρία ως το «άσχημο πρόσωπο της ΕΕ"» διευθυνεται από συμβούλους του Ζάεφ και τόνισε ότι η Σεβερνοματσεντόνιγια  « δεν πρόκειται να βρει θέση στην ΕΕ» Σύμφωνα με τον Καρακατσάνοφ, σκοπός αυτών των δημοσιεύσεων είναι να δυσφημίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την εικόνα της Βουλγαρίας, του Βουλγαρικού λαού και της Βουλγαρικής ιστορίας. «Τώρα βλέπουμε άμεσες αποδείξεις ότι δεν υπάρχουν  άλλοι πίσω από αυτή την εκστρατεία των ΜΜΕ. Είναι  η κυβέρνηση των Σκοπίων και ο Ζάεφ , μέσω των συμβούλων του», δήλωσε ο Καρακατσάνοφ σε συνέντευξη Τύπου. «Εδώ και χρόνια λέω ότι τα Σκόπια, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στην εξουσία , είτε ι Γκρουέφσκι ή ο Ζάεφ, διεξάγουν επιθετική αντιβουλγαρική εκστρατεία τόσο στην ίδια την Σεβερνοματσεντόνιγια  εναντίον των Βουλγάρων εκεί, όσο και με πληρωμένες πιέσεις και δημοσιεύσεις σε Δυτικά ΜΜΕ και ΜΚΟ. Σκοπός αυτών των δημοσιεύσεων είναι να δυσφημίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την εικόνα της Βουλγαρίας, του βουλγαρικού λαού και της βουλγαρικής ιστορίας», είπε  ο Καρακατσάνοφ.

ΣΟΦΙΑ. Σύμφωνα με την νέα δημοσκόπηση της «Market Links», το ΓΚΕΡΜΠ, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Κίνημα Ελευθεριών και Δικαιωμάτων , το Κίνημα του Σλάβι Τριφόνοφ και η Δημοκρατική Βουλγαρία θα μπουν σίγουρα στη Νέα Βουλή. Η δημοσκόπηση έγινε από τις 18 έως τις 25 Μαρτίου. Το  ΓΚΕΡΜΠ, υποστηρίζεται από το  22,8% , ενώ το 18,1% θα ψηφίσει  το BSP..Το κόμμα του τηλε-αστερα  και σόουμαν Σλάβι Τριφόνοφ θα κέρδιζε το 12,7%, το MRF 9% και η Δημοκρατική Βουλγαρία 7,5%. Ακολουθούν το Ορθώσου Βουλγαρία με 4,5%, και  VMRO με 3,3%.

Το 38% εκφράζει  επιθυμία  για υπερκομματική κυβέρνηση μετά τις 4 Απριλίου. Μόνο το 20% των ψηφοφόρων θέλουν ένα κομματικό υπουργικό συμβούλιο.

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Διευθυντής του Γραφείου της Κυβέρνησης της Σερβίας για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Πέταρ Πέτκοβιτς δήλωσε ότι η ανακοίνωση  κατασκευής στρατοπέδου  των Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο είναι  μια πρόκληση και ότι η Σερβία δεν θα επέτρεπε σε κανέναν να απειλήσει το σερβικό λαό στη νότια σερβική ‎ επαρχία. ‎

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ .Ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ εκτίμησε ότι ο διεθνής παρεμβατισμός δεν έχει δώσει τίποτα στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, και ότι ο ειρηνικός διαχωρισμός και η νέα συμφωνία, χωρίς ύπατο εκπρόσωπο, είναι αυτό που χρειάζεται  η χώρα. ‎

‎ ‎

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου