Μαρτίου 31, 2021

Επί τροχάδην

 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Σερβική Λίστα και το Κόμμα των Γκοράνι προσέφυγαν στο Συνταγματικό του Κοσσυφοπεδίου ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματική η δομή της νέας κυβέρνησης που έδωσε μόνο ένα υπουργείο στην σέρβικη μειονότητα

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Δημοκρατική Λίγκα του Κοσσυφοπεδίου (LDK) αποφάσισε να συμμετάσχει στην Εκλογή του Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Λίγκας του Κοσσυφοπεδίου Λουμίρ Αμπιτζίκου δήλωσε ότι η ηγεσία του κόμματος αποφάσισε με απόλυτη πλειοψηφία να συμμετάσχει στη  συνεδρίαση της Συνέλευσης κατά την οποία θα εκλεγεί ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου .‎ Για την εκλογή χρειάζονται τα δύο τρίτα ή 80 βουλευτές. Στην κυβέρνηση του Αλμπίν Κούρτι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης 67 βουλευτές. Η LDK έχει 15 βουλευτές οπότε έχουν βρεθεί 82.Ο Λιούμιρ Αμπιντζίκου δήλωσε μετά από τη συνεδρίαση των βουλευτών της Δημοκρατικής Λίγκας Κοινωνίας (LDK) ότι «μετά από ανοικτή συζήτηση, όλοι αποφάσισαν από κοινού ότι η LDK θα συμμετάσχει στην εκλογή ».‎ Υποψήφια Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου είναι η Βιόσα Οσμάνι‎.

ΣΟΦΙΑ. Ανατροπή στο προεκλογικό σκηνικό πέντε ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου «REGO» που κατέγραψε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα Βουλγαρίας προηγείται του ΓΚΕΡΜΠ  με το 2,7%  και ότι η κ. Νίνοβα κρίνεται ωες καλύτερη για πρωθυπουργός από τον κ. Μπορίσοφ .Από όσους δήλωσαν  ότι θα ψηφίσουν το 28,2% θα ψήφιζε το BSP, και το 25,5% για το ΓΚΕΡΜΠ. Τρίτο με 15,7% εμφανίζεται το Κίνημα του τηλε-αστερα Σλάβι Τρίφονοφ, και ακολουθούν το DPS με 9%, ο συνασπισμός «Ξεσηκωθείτε! Κακοποιοί έξω!» με 6,9%, και η Δημοκρατική Βουλγαρία  με 5,2%. Όλοι οι άλλοι παραμένουν κάτω από το φράγμα του 4%. Το  15%  παραμένει αναποφάσιστο .

Η «Ρέγκο» σημειώνει ότι το BSP καταγράφει αυξητικές τάσεις ενώ το ΓΚΕΡΜΠ πτωτικές. Η Κορνήλια Νίνοβα κρίνεται ως καλύτερη πρωθυπουργός από το 19,2% , ενώ ο Μπόικο Μπορίσοφ είναι 2% πίσω της, Λίγες ημέρες πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές, η αρχηγός του BSP Κορνηλία Νίνοβα παρουσίασε λεπτομερώς το κυβερνητικό πρόγραμμα των Σοσιαλιστών και κατέστησε επίσης σαφές πώς θα εφαρμοστούν τα έκτακτα μέτρα που προβλέπει η Αριστερά εάν κερδίσει τις εκλογές. Οι κύριες προτεραιότητες θα είναι το σχέδιο είναι η υγεία, το εισόδημα, οι θέσεις εργασίας, η οικονομία, και η εκπαίδευση.

Σοβαρές επικρίσεις για τη Βουλγαρία, την κατάσταση του δικαστικού συστήματος, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφθορά περιέχονται σε έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ η οποία δημοσιεύθηκε πέντε ημέρες πριν τις εκλογές στη Βουλγαρία.

 

ΣΟΦΙΑ. Η Βουλγαρική κυβέρνηση διαχώρισε τη θέση της από το «εθνικιστικό προεκλογικό βίντεο» του ΕΜΕΟ. Απαντώντας στο διάβημα διαμαρτυρίας των Σκοπίων για το προεκλογικό βίντεο του ευρωβουλευτή Άγγελ Τζαμπάζκι, το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας δήλωσε ότι θεωρεί το βίντεο ακατάλληλο. Τονίζεται ότι τα μηνύματα στο βίντεο δεν εκφράζουν την επίσημη θέση της βουλγαρικής κυβέρνησης και ότι  Βουλγαρία δεν έχει εδαφικές αξιώσεις έναντι άλλων χωρών και αυτό έχει δηλωθεί επανειλημμένα. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας κάλεσε την κυβέρνηση των Σκοπιών να αποστασιοποιηθεί από τις συκοφαντικές  για την   Βουλγαρία ανακοινώσεις    της σλοβενικής ΜΚΟ «Διεθνές Ινστιτούτο Μεσανατολικών και Βαλκανικών Μελετών».

 

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Ζόραν Τεγκελτίγια, δήλωσε ότι αναμένει ότι κάποια από τα ανοικτά ζητήματα μεταξύ Σερβίας και Βοσνίας Ερζεγοβίνης θα επιλυθούν στη συνάντηση στο Βελιγράδι που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. ‎ Ο κ. Τεγκελτίγια είπε ακόμα  ότι ο Υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Προσφύγων Μίλος Λούτσιτς, η απόλυση του οποίου υποστηρίχθηκε  από τη Βουλή των Αντιπροσώπων , βρέθηκε σε αυτή τη θέση χωρίς λόγο και ότι το πολιτικό του κόμμα το DNS είναι  υπεύθυνο για ‎αυτό, ενώ τόνισε   ότι η πιο  πρόδηλη ανισορροπία εις βάρος του Σερβικού λαού βρίσκεται στις ηγετικές θέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, και  ότι  η νυν υπουργός Μπισέρα Τούρκοβιτς δεν σεβάστηκε τη συμφωνία για να διορθώσει την κατάσταση. ‎

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντο Μάγιο  δήλωσε ότι ο μηχανισμός «ΚΟΒΑΞ» για την προμήθεια εμβολίων κατά του κορωνοϊού δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες και ότι είναι απαραίτητο να αντληθούν διδάγματα από την κατάσταση διότι οι πλούσιες χώρες «εγκατέλειψαν» τους φτωχότερους. ‎ Τα μέλη της τρισυπόστατης Προεδρίας της ΒοσνίαςΕρζεγοβίνης και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάγιο συζήτησαν  στο Σεράγεβο την ανάγκη στήριξης της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη στον αγώνα κατά της πανδημίας, όχι μόνο ως απάντηση στην ανθρωπιστική και υγειονομική κρίση, αλλά και για τον μετριασμό των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.Ο βουλευτής Σλάβκο Γκλιγκόριτς αποχώρησε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του  DNS στην Εθνοσυνέλευση της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα, δηλώνοντας ότι θα ενεργεί ως  ανεξάρτητος.

ΠΡΕΣΕΒΟ. Καμία «Λίστα» δεν πήρε την πλειοψηφία στις δημοτικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή. Από τους 38 συμβούλους της Δημοτικής Συνέλευσης, η (αλβανική) Αλτερνατίβα για την Αλλαγή εξέλεξε 14 . το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών έβγαλε 9, το SDA έβγαλε επτά, το Κίνημα Μεταρρύθμισης πέντε, και η Δημοκρατική Ένωση Αλβανών έναν.‎ Ο Συνασπισμός των  Σερβικών Κομμάτων «Για το Μέλλον του Πρέσετεβο» θα έχει δυο συμβούλους .‎ Η προσέλευση ήταν περίπου το 40% των σχεδόν 42.000 εγγεγραμμένων .ψήφισαν 18.252.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας Τόμας Πέτριτσεκ και συζήτησαν για τη βελτίωση της διμερούς, οικονομικής και κοινοβουλευτικής συνεργασίας. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σερβίας και Δημοκρατίας της Τσεχίας, Νίκολα Σελάκοβιτς και Τόμας Πέτριτσεκ, χαιρέτισαν τη διεξαγωγή οικονομικού φόρουμ μεταξύ των δυο χωρών σε συνθήκες πανδημίας , σημειώνοντας ότι το διμερές εμπόριο Σερβίας-Τσεχίας το 2020 ήταν περίπου 1,2 δις ευρώ‎. Ο έλληνας υπουργός Τουρισμού Χάρις Θεοχάρης συναντήθηκε με την Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας με την Ελλάδα. Η σερβική κυβέρνηση κατέθεσε στους εκπροσώπους των ελευθέρων επαγγελματιών νέα πρόταση για διαγραφές των τόκων των οφειλών τους. Στο πλαίσιο της προσφοράς  περίπου το 80% από αυτούς θα απαλλάσσονται από την καταβολή φόρων και εισφορών που δεν ρύθμισαν.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.  Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, οι διαδηλώσεις είναι φυσιολογικές στις λειτουργικές δημοκρατίες. Ο πρόεδρος  τόνισε ότι η βία, ο εξτρεμισμός και η ξενοφοβία είναι εντελώς απαράδεκτες. Ο πρόεδρος δήλωσε ότι κατανοεί πως οι άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι μετά από ένα χρόνο περιορισμών, αλλά επανέλαβε  ότι αυτά τα μέτρα είναι τα μόνα που μπορούν να κρατήσουν την πανδημία και απηύθυνε έκκληση στις αρμόδιες αρχές να εντείνουν το διάλογό τους με τους πολίτες, εξηγώντας τους γιατί πρέπει να εφαρμοστούν τέτοια μέτρα και ποια είναι η αποτελεσματικότητά τους. Η δήλωση του προέδρου έγινε μετά τις συνεχιζόμενες  διαδηλώσεις στο Βουκουρέστι και σε αρκετές άλλες μεγάλες πόλεις της Ρουμανίας. Μερικές από αυτές τις διαμαρτυρίες έγιναν βίαιες. Ο Πρωθυπουργός της χώρας Φλορίν Τσιτού δήλωσε ότι μετά από ένα έτος περιορισμών, οι πολίτες δικαιούνται να διαμαρτυρηθούν, ωστόσο οι διαδηλώσεις αυτές πρέπει να γίνουν σύμφωνα με το νόμο. Σύμφωνα με τον Μαρσέλ Τσιόλακου, πρόεδρο του αντιπολιτευόμενου PSD, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους από απελπισία, έχοντας βαρεθεί τη φτώχια και την τρέχουσα κρίση. Κατά τη γνώμη του, μια λύση θα μπορούσε να είναι η επανεξέταση των περιορισμών που εφαρμόζονται. Ο υπουργός Εσωτερικών Λούσιαν Μπόντε δήλωσε ότι πάνω από 1200  διαδηλωτές συνελήφθηκαν και τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα και οτι 12 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν.

ΣΚΟΠΙΑ. Μετά από μια θυελλώδης  συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο πρόεδρος Πεντάροφσκι και ο Υπουργός  Υγείας Φιλίπσε συνεπλάκησαν σε λεκτικό πόλεμο .Ο Πεντάροφσκι αιφνιάστηκε όταν ο Φιλίπσε τον κατηγόρησε ότι δεν βοήθησε στην προμήθεια εμβολίων και απάντησε ότι ο Φιλίπσε υποκρύπτει συνειδητά ότι οι αρχικές επαφές με τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες, στα τέλη Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, πραγματοποιήθηκαν μέσω του Γραφείου του Προέδρου.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας για τους Αλβανούς Ζιγιάντιν Σέλα στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι η Συμμαχία συμφωνεί με την πρόταση του VMRO-DPMNE για την προμήθεια τερματικών που θα λαμβάνουν τα δακτυλικά αποτυπώματα των ψηφοφόρων  στις προσεχείς τοπικές εκλογές. Η κυβέρνηση υπέβαλε στη Βουλή τις τροποποιήσεις του νόμου περί απογραφής .Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ, δήλωσε ότι η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία αξίζουν τη Διακυβερνητική Διάσκεψη και την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων με την  ΕΕ. «Υπάρχει  επείγουσα ανάγκη για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Σ. Μακεδονίας και της ΕΕ και η Μακεδονία θα αντιμετωπίσει καλύτερα τη διαφθορά», είπε ο Πάλμερ.

TIΡANA. ‎Οι ΗΠΑ θα έχουν παρατηρητές για τις εκλογές της 25ης Απριλίου ‎.Η είδηση ανακοινώθηκε από την Πρεσβευτή των ΗΠΑ Γιούρι Κιμ έπειτα από συνάντηση με την επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ-στην Αλβανία, Ούρσουλα Γκάτσεκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου