Ιανουαρίου 29, 2021

Επί τροχάδην

 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. «Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει πλήρως τον διάλογο των Βρυξελλών μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, με στόχο μια συνολική συμφωνία εξομάλυνσης που θα οδηγήσει σε αμοιβαία αναγνώριση», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στο «Radio Free Europe». «Η ολοκληρωμένη λύση, με τη διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των δύο χωρών και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών τους είναι απαραίτητη για την πρόοδο του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας και θα βελτιώσει την ασφάλεια και την ευημερία και των δύο χωρών, και θα ενισχύσει τις φιλοδοξίες τους για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλα πολυμερή θεσμικά όργανα και θα υποστηρίξει έναν διαρκή στόχο για ολόκληρη την Ευρώπη να είναι ελεύθερη και ειρηνική», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ  σε γραπτή δήλωση.

 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. «Δεν χρειαζόμαστε άδεια από τη Σερβία για να ενωθούμε με την Αλβανία», δήλωσε ο ηγέτης της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι,και τόνισε , ότι, «η ενοποίηση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία δεν σχετίζεται με τη συμφωνία που θα επιτευχθεί με το Βελιγράδι, αλλά ,  είναι εσωτερική απόφαση του Κοσσυφοπεδίου» και επανέλαβε ότι εάν το Κοσσυφοπέδιο δεν προχωρήσει προς την Ευρώπη και υπάρχουν εμπόδια από τη Σερβία, θα πραγματοποιήσουν δημοψήφισμα για την ενοποίηση. Στην Πρίστινα συζητείται το νέο έγγραφο για την επίλυση του ζητήματος των σχέσεων Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου που έχει εμφανιστεί στην Ουάσινγκτον.

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι ο Σερβικός Στρατός αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ασφάλειας και αποτρεπτικό παράγοντα για οποιονδήποτε επιθυμεί να επιτεθεί στη χώρα.Στη σημερινή συνάντηση της Σερβικής στρατιωτικής ηγεσίας με τον Πρόεδρο συζητήθηκε η δυνατότητα επιστροφής στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, και η αγορά νέων «Ντρόουν» για  ηλεκτρονικό πόλεμο.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Βούτσιτς δήλωσε: «Έχουμε εντοπίσει τις αδυναμίες μας, και θα αγοράσουμε ακόμη περισσότερα συστήματα ραντάρ, και περισσότερα ντρόουν» και τόνισε ότι το ζήτημα της επιστροφής στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία έχει τεθεί και ότι θα υπάρξει ευρεία δημόσια συζήτηση για αυτό επειδή η υποχρεωτική θητεία έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά».

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η κυβέρνηση της Σερβίας ενέκρινε το νομοσχέδιο για την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ της Σερβίας και της ΕΕ σχετικά με τις δράσεις που εφαρμόζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής στη Σερβία.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. ‎Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης του Μαυροβουνίου Ντριτάν Αμπάζοβιτς δήλωσε ότι ο κατάλογος των ατόμων που συνδέονται με το έγκλημα πρέπει να ενημερωθεί και να απαγορευθεί σε αυτούς η είσοδος στη χώρα.‎ Χθες η Αστυνομία κατέσχεσε   ‎500 κιλά  (αλβανικού) χασίς στην Ποντγκόριτσα‎

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Πρωθυπουργός της Σεβερνοματσεντόνιγια  Ζόραν Ζάεφ, ανακοίνωσε την επιστροφή της Σερβικής γλώσσας ως  μάθημα επιλογής σε σχολεία της Βόρειας υπενθυμίζοντας ότι η Σερβική γλώσσα βγήκε από τα σχολικά προγράμματα το 2007, όταν ήταν στην εξουσία το ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ.  Ο Ζάεφ ανακοίνωσε και  την κατασκευή Σερβικού Πολιτιστικού Κέντρου στα Σκόπια.

 ΣΚΟΠΙΑ.  Ο Πρωθυπουργός της Σεβερνοματσεντόνιγια  Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε ότι περιμένει από τη Βουλγαρία μια καθαρή αναγνώριση της μακεδονικής  ταυτότητας και  γλώσσας. «Η ταυτότητα και η γλώσσα δεν συζητήθηκαν και δεν αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγματεύσεων ούτε θα συζητηθούν και ούτε θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης», είπε.

 ΣΚΟΠΙΑ.  Η Σεβερνοματσεντόνιγια έπεσε κατά 5 θέσεις στο δείκτη διαφθοράς, και η αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτηση ολόκληρης της κυβέρνησης. Ο ηγέτης του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ δήλωσε  ότι «η διαφθορά ανθεί», και ότι «υπάρχουν ανθρώποι στην εξουσία τους οποίους η μαφία μπορεί να ζηλέψει».Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, η Σεβερνοματσεντόνιγια , βρίσκεται  στην111η. Ο Μίτσκοσκι ζήτησε   να παραιτηθούν οι Υπουργοί Δικαιοσύνης, και ο  Υπουργός Καταπολέμησης της Διαφθοράς,

Η κυβέρνηση απάντησε ότι «είναι αποφασισμένη να αλλάξει την εικόνα και την αντίληψη για την καταπολέμηση της διαφθοράς», «εχουμε αποφασιστικότητα, θάρρος και ένα σχέδιο και γνώση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της διαφθοράς και του εγκλήματος», είπε ο υπουργός της Δικαιοδύνης τονίζοντας ότι , «απαιτείται ανεξάρτητη εισαγγελία και ανεξάρτητο δικαστικό σώμα για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της διαφθοράς». «Το 2020, έχουν κινηθεί διαδικασίες για εκατοντάδες δικαστές», ανέφερε η κυβερνητικη δήλωση.

  ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Ζόραν Τεγκελτίγια μίλησε με τον Ειδικό Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες Ντράγκοσλαβ Στεφάνεκ για την τρέχουσα κατάσταση στη Βοσνία Ερζεγοβίνη  στο πλαίσιο της μεταναστευτικής κρίσης και δήλωσαν ότι απαιτείται μεγαλύτερη αλληλεγγύη της ΕΕ σε σχέση με αυτό το πρόβλημα. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών δήλωσε επίσης ότι «δεν υπάρχει λόγος να καθυστερήσουν  οι επαναληπτικές εκλογές στο Ντομπόι και τη Σρεμπρένιτσα», όπως δήλωσε  ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής  Επιτροπής Ζέλικο Μπακάλαρ.

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Σε περίπτωση προκήρυξης δημοψηφίσματος, το 75,6% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε για ένταξη στην ΕΕ, σύμφωνα με την δημοσκόπηση για την  «Στάση των πολιτών για την ένταξη στην ΕΕ και τη διαδικασία ενσωμάτωσης στην ΕΕ», που διενεργήθηκε από τη Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης τον Οκτώβριο του 2020.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.Η Εθνοσυνέλευση της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα έχει και το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να απαιτήσει από τον Ύπατο Εκπρόσωπο  Βαλεντίν Ίνζκο να υποβάλει έκθεση για το έργο του, δήλωσε ο Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SNSD Ιγκόρ Ζούνιτς.

 ΤΙΡΑΝΑ. Δημοσκόπηση υπέρ του Ράμα. Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Ιταλικό Ινστιτούτο «Piepoli» και μεταδόθηκε στο «Report TV», δείχνει ότι το 48-52% των πολιτών θα ψήφιζαν  υπέρ της κυβέρνησης. Το Δημοκρατικό Κόμμα  θα έπαιρνε το 31-35% των ψήφων, το Σοσιαλιστικό Κόμμα για την Ενσωμάτωση  4 έως 8%, το PDIU θα πάρει 2-4% και το Κίνημα Αλλαγής της Ζοζεφίνας Τοπάλι 1 έως 3%. Στα Τίρανα το 49-53% θα ψήφιζε Σοσιαλιστές, το 33-37% το Δημοκρατικό Κόμμα , και το 5-7% το Σοσιαλιστικό Κόμμα για την Ενσωμάτωση.

Το 53% των πολιτών θεωρούν καλό το χειρισμό της πανδημίας από την κυβέρνηση Ράμα . Επιπλέον, το 43% αξιολόγησε θετικά την εκστρατεία εμβολιασμού, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση αντέδρασε καλά και γρήγορα, ενώ το 34% δήλωσε ότι αντέδρασε άσχημα. Όσον αφορά την μετασεισμική  ανοικοδόμηση, το 56% των πολιτών είναι θετικοί για το έργο της κυβέρνησης. 12% διάλεξε το «άριστα», το 33% το « καλό»  και το 11% το «ικανοποιητικό».

 ΤΙΡΑΝΑ. Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος,  παρουσίασε χθες το πρόγραμμα οικονομικών αλλαγών των Δημοκρατικών με σύνθημα «Η Αλβανία κερδίζει την οικονομία».Στόχος μας είναι η εξάλειψη της ακραίας φτώχειας και στην τετραετία θα την μειώσουμε στο μισό. Θα δημιουργήσουμε 110.000 νέες θέσεις εργασίας για τους Αλβανούς», δήλωσε ο κ. Μπάσα.

Ο κ. Μπάσα υποσχέθηκε ότι εάν το Δημοκρατικό Κόμμα κερδίσει τις εκλογές, στις 25 Απριλίου 2021 ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί σε 36.000 λεκ.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου