Ιανουαρίου 28, 2021

Επί τροχάδην

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το μεγαλοπρεπές μνημείο του Σέρβου μεσαιωνικού ηγεμόνα Στέφανου Νεμάνια  ύψους 23 μέτρων, αποκαλύφθηκε χθες το βράδυ  στο Βελιγράδι. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Σέρβος Συμπρόεδρος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ.. Ο Βούτσιτς και ο Ντόντικ μίλησαν στους συγκεντρωμένους. Ο Πρόεδρος της Σερβίας είπε ότι «προσπαθήσαμε να ξαναχτίσουμε τη Σερβία». Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε και ένα νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς όλους  τους πολίτες που υποβάλλουν αίτηση.  Το Μάιο και το Νοέμβριο θα λάβουν από 30 ευρώ ο καθένας, και οι συνταξιούχοι θα λάβουν εφάπαξ  50 ευρώ. Ο Ντόντικ μιλώντας στους δημοσιογράφους διέψευσε τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι «συμμετέχει σε καμία συνομωσία  ανατροπής του Προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς» και τόνισε ότι «κάποιοι προσπαθούν να παρεμβληθούν μεταξύ των ηγεσιών της Ρεπούμπλικας  Σέρπσκα και της Σερβίας».  

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική συνομιλία και με την  Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι μεταξύ των προτεραιοτήτων της εξωτερικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι τα Δυτικά Βαλκάνια.Ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το διάλογο Βελιγραδίου και Πρίστινας  Μίροσλαβ Λάιτσακ δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» ότι «η ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου θα ήταν πολύ επικίνδυνη»,  σημειώνοντας ότι ο διάλογος έχει ανασταλεί λόγω των εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά ότι η ΕΕ είναι ικανοποιημένη από το γεγονός ότι η κρίσιμη σημαντική ενότητα με τις ΗΠΑ στην πολιτική έναντι των Δυτικών Βαλκανίων ανανεώθηκε». Το «ειδικό δικαστήριο» για τα εγκλήματα του ΟΥΤΣΕΚΑ  αρνήθηκε να απελευθερώσει προσωρινά τους Θάτσι, Σελίμι, Βέσελι και Κράσνικι.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.  Το Δικαστήριο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης  απέρριψε τις προσφυγές κατά των αποφάσεων της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής για ακύρωση των εκλογών σε Ντομπόι και Σρεμπρένιτσα, και οι εκλογές θα διεξαχθούν ξανά σε αυτές τις δύο πόλεις. «Το μήνυμα  από την κοινή δήλωση της Αποστολής του ΟΑΣΕ στη Βοσνία Ερζεγοβίνη , και των  πρεσβειών των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Σουηδίας, οι οποίες χαιρέτισαν την απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής για ακύρωση των εκλογών στο Ντομπόι και τη Σρεμπρένιτσα, προδίκασαν  την απόφαση του Δικαστηρίου, δήλωσε η , επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SNSD στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ζέλιανα Ζόβκο αναμένει ότι ο Κρίστιαν Σμιντ, ο οποίος προτάθηκε από τη Γερμανία για  Ύπατος  της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, θα είναι ο τελευταίος και θα κλείσει το Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Κατά τη συνεδρίαση των εκπροσώπων  της κυβέρνησης  του Μαυροβουνίου με τον Μίλο Τζουκάνοβιτς , συμφωνήθηκε «να συνεχιστεί η  θετική πρακτική των διαβουλεύσεων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, που θα εγγυηθούν την επιλογή του καλύτερου προσωπικού για τη συνέχιση της σταθερής πορείας της εξωτερικής Πολιτικής».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου