Δεκεμβρίου 30, 2020

Επί τροχάδην

 


ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.  «Η κατάσταση της υγείας του Σέρβου Προέδρου της τρισυπόστατης  Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης  Μίλοραντ Ντόντικ είναι σταθερή και έχει βελτιωθεί ελαφρώς»  ανέφερε το ανακοινωθέν του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Μπάνια Λούκα. Τις τελευταίες 24 ώρες, έγιναν 654 τεστ από τα οποία επιβεβαιώθηκαν  149 νέα κρούσματα της λοίμωξης από τον Κορωνοϊό. Η θετικότητα των τεστ  ήταν 22,8% .Το Ινστιτούτο Δημόσιας ανακοίνωσε τον θάνατο 20 ασθενών που έπασχαν από τη λοίμωξη Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Ρεπούμπλικα   Σέρπσκα Μπράνισλαβ Ζελίκοβιτς δήλωσε ότι  οι πρώτες αποστολές των ρωσικών  εμβολίων  αναμένονται στα τέλη Φεβρουαρίου και τις αρχές Μαρτίου . Δεδομένου ότι η 1 και 2 Ιανουαρίου και η Ημέρα της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, στις 9 Ιανουαρίου, είναι αργίες και στις 6 Ιανουαρίου είναι τα Χριστούγεννα  ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Άλεν Σέρανιτς κάλεσε  τους πολίτες να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τους αγαπημένους τους κατά τη διάρκεια των επερχόμενων πρωτοχρονιάτικων και χριστουγεννιάτικων διακοπών, σεβόμενοι τα επιδημιολογικά μέτρα .

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Στην Ομοσπονδία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης 358 άτομα βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό και 23 ασθενείς που έπασχαν από τη λοίμωξη  έχασαν τη ζωή τους.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο σεισμός των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο  το Πετρίνιε και Σίσακ. της Κροατίας προκάλεσε καταστροφές στην Κοσταΐνιτσα, και την Κόζαρσκα Ντούμπιτσα στην Ρεπούμπλικα Σερπσκα Κοσταίνιστσα  . Η κυβέρνηση της Σέρπσκα θα μεταφέρει επειγόντως   κεφάλαια στους λογαριασμούς των δυο  Δήμων , προκειμένου να βοηθήσει τους σεισμόπληκτους. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά από το σεισμό και ένας μεγάλος αριθμός κτιρίων υπέστησαν ζημιές, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Δήμου της  Κοσταΐνιτσα, Αλεξάνταρ Πάσιτς. Ο Δήμαρχος της Κοσταΐνιτσα, Νίκολα Γιαντζέτοβιτς δήλωσε ότι το γυμνάσιο δύο πολυκατοικίες  και ένας μεγάλος αριθμός σπιτιών υπέστησαν ζημιές

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το Συμβούλιο Υπουργών ενέκρινε την δανειακή  συμφωνία μεταξύ της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και της Διεθνούς Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για το Έργο «Ανάκαμψη και Στήριξης Επιχειρήσεων», ύψους 56 εκατομμυρίων ευρώ.  Ο Υπουργός Οικονομικών  Βιέκοσλαβ Μπεβάντα και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων υπέγραψαν δανειακή συμφωνία ύψους 340 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή του τμήματος του αυτοκινητοδρόμου από το Ποπρικούσε στο Μεντάκοβιτς.Κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ελήφθη προκαταρκτική απόφαση για τη μετεγκατάσταση μεταναστών από το στρατόπεδο  «Λίπα» κοντά στο Μπίχατς στις εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Βοσνίας Ερζεγοβίνης  στη Μπραντίνα για τέσσερις μήνες, δήλωσε ο υπουργός Ασφαλείας Σέλμο Τσίκουτιτς.

 ΜΟΣΤΑΡ. Η Κυβέρνηση στο  Καντόνι Ερζεγοβίνης-Νερέτβα υιοθέτησε ομόφωνα δήλωση ότι η μετεγκατάσταση μεταναστών από το καντόνι  Ούνα- Σάνα στο Δήμο Κόνιτς   πραγματοποιείται χωρίς συντονισμό και χωρίς συγκατάθεση με τις αρχές του Κοντονίου HNC. Η μεταφορά  μεταναστών από το στρατόπεδο «Λίπα»  κοντά στο Μπίχατς στο Σερβικό χωριό Μπράντινα του δήμου Κόνιτς, είναι απαράδεκτη, καθώς θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των επαναπατριζόμενων, δήλωσε την Τρίτη η Ένωση Σέρβων Επαναπατριζόμενων Νερέτβα-Κόνιτς.

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το Ανώτατο Δικαστικό και Εισαγγελικό Συμβούλιο της Βοσνίας ρζεγοβίνης διόρισε  τον Ισμέτ Σούσιτς αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα της Εισαγγελίας.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η βουλευτής στη Βουλή των Λαών  Ντουσάνκα Μάϊκιτς, δήλωσε  ότι η πρόταση  ομάδας βουλευτών  από την Ομοσπονδία  στο Συνταγματικό Δικαστήριο της για αναθεώρηση των παραχωρήσεων της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα για υδροηλεκτρικές μονάδες  στον ποταμό Ντρίνα αποτελεί άμεση επίθεση στις αρμοδιότητες της Σέρπσκα για τη διαχείριση των δημόσιων αγαθών και της οικονομικής της ανάπτυξης. Ο υπουργός Ενέργειας και Ορυχείων της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα, Πέταρ Τζόκιτς, δήλωσε  ότι  πρόταση στοχεύει να σταματήσει η οικονομική ανάπτυξη της Σερπσκα.

 ΣΚΟΠΙΑ. Ο ηγέτης του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ Χριστιάν Μίτσκοσκι, σεδιαδθκτική του συνέντευξη είπε ότι  η τελευταία δημοσκόπηση της Τ/Ο  «Telma» είπε ότι δείχνει σαφώς πόση επιρροή είχαν τα 33 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν στον Τύπο  στην τηλεόραση «Telma», καθώς και στην εταιρεία που  διεξήγαγε την έρευνα. «Η δημοσκόπηση φώναζε ευχαριστώ κύριε Ζάεφ»,  πρόσθεσε . Ο Μίτσκοσκι είπε και ότι «ο Μπορίσοφ δεν προσπαθεί καν να κρύψει ότι έχει από καιρό συμφωνήσει με τον Ζόραν Ζάεφ σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών», και τόνισε πως. «δεν πέρασε απαρατήρητη από το κοινό σχετικά η δήλωση του Μπόικο Μπορίσοφ ότι ο Ζόραν Ζάεφ, θα πρέπει τώρα να δώσει αυτό που υποσχέθηκε».

Στη Βουλή διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών η συζήτηση του Νόμου για την απογραφή. Το ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ η Αριστερά και αλβανική αντιπολίτευση έχουν υποβάλλει 37 τροπολογίες   Η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» και η « Αλτερνατίβα»Εναλλακτική θέλουν η απογραφή να γίνει  από ειδική επιτροπή, όχι από την κρατική στατιστική υπηρεσία .

Ο Ζάεφ ανακοίνωσε βοήθεια για την Κροατία 6 εκατομμυρίων Ντέναρ. Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά τη χθεσινή  κυβερνητική συνεδρίαση. « Η αλληλεγγύη είναι απαραίτητη σε αυτές τις στιγμές και θα παράσχουμε βοήθεια όπως απαιτείται. Εκφράζω την πλήρη υποστήριξή μου στον Πρωθυπουργό Αντρέι Πλενκόβιτς   και σε όλους τους πολίτες της Κροατίας που επλήγησαν από τον σεισμό», είπε ο Ζλαεφ.

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι η Σερβία είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια   στην Κροατία.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Υπουργός Γεωργίας, Δασών και Διαχείρισης Υδάτων της Σερβίας Μπράνισλαβ Νεντιμόβιτς δήλωσε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή το επόμενο έτος στην ανάπτυξη της οινοποιίας  και της αμπελουργίας.

 ΣΟΦΙΑ. Η « φαρμακερή τρόικα» που πρωταγωνίστησε στον αγώνα πεζοδρομίου κατά του Μπορίσοφ  και το Κίνημα «Ορθώσου Βουλγαρία» θα συμμετάσχουν μαζί στις εκλογές. Η πλατφόρμα πολιτών «Ορθώσου.BG» με πρόεδρο την πρώην Συνήγορο του Πολίτη Μάγια Μανόλοβα και η άτυπη ένωση « φαρμακερή τρόικα» , η οποία διοργάνωνε τις κινητοποιήσεις τους τελευταίους μήνες, υπέγραψαν επίσημη συμφωνία για κοινή συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές εκλογές το 2021. Οι συντάξεις για την απασχόληση και οι κοινωνικές συντάξεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται βάσει του αποκαλούμενου «ελβετικού κανόνα» από την 1η Ιουλίου 2022 και 2023, κατά 5,5 και 5,6% αντίστοιχα. Η είδηση περιλαμβάνεται σε ανάλυση που έκανε το Εθνικό Ινστιτούτο Κοινωνικής Ασφάλισης για την πανδημία Covid-19 και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

 ΣΟΦΙΑ. Οι  συνταξιούχοι που δεν υα πεθάνουν από τον κορωνοϊό θα πάρουν αύξηση το 2022. Σύμφωνα με το  Ινστιτούτο Κοινωνικής Ασφάλισης, από την 1η Ιουλίου του 2022, η ελάχιστη σύνταξη θα γίνει 162 ευρώ και από την 1η Ιουλίου του 2023, 171 ευρώ. Η κοινωνική σύνταξη γήρατος θα γίνει 81 ευρώ από την 1η Ιουλίου 2022 και 85 ευρώ από την 1η Ιουλίου 2023. Το ανώτατο όριο σύνταξης θα  είναι τα 716 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου