Νοεμβρίου 26, 2020

Επί τροχάδην

 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος στη Βοσνία Ερζεγοβίνη Βαλεντίν Ίνζκο δήλωσε στη τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, «ότι είναι καιρός να αντικατασταθούν οι Συμφωνίες  του Ντέιτον με ένα νέο σύνταγμα»,και τόνισε ότι «οι ειρηνευτικές συμφωνίες του  Ντέιτον και το ισχύον Σύνταγμα επέβαλαν διακρίσεις για διάφορους πολιτικούς στόχους». Ο Βαλεντίν Ίνζκο, χαιρέτισε τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στις οποίες «η μετριοπαθής αντιπολίτευση, κέρδισε στα Σεράγεβο  και την Μπάνια Λούκα  σε βάρος των εθνικιστών υποψηφίων» δυο μεγάλες πόλεις νωρίτερα αυτό το μήνα, προκαλώντας απεργία σε μακροχρόνιους κυβερνώντες εθνικιστές. Είπε ακόμα ότι είναι έτοιμος να επιβάλει νόμο που απαγορεύει την άρνηση  της γενοκτονίας που έγινε  στη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Στην ομιλία του, ο Μίλοραντ Ντόντικ επέκρινε τον Ίνζκο, αποκαλώντας τον ξένο που συνεργάζεται μόνο με τους Βοσνίους από το Σεράγεβο ότι μισεί τους Σέρβους είναι φερέφωνο των Μουσουλμάνων.  Ο Ντόντικ είπε ότι η Σερβία, η Κροατία και η Ρεπούμπλικα Σερπσκα καθώς και το 50 % του λαού της Ομοσπονδίας  θέλουν ο Ύπατος Εκπρόσωπος, να εγκαταλείψει  τη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Ο Μίλοραντ Ντόνικ  τόνισε  ότι η ειρήνη πρέπει να διατηρηθεί στη Βοσνία Ερζεγοβίνη που αποτελείται από δυο οντότητες και τρεις ισότιμους συστατικούς λαούς, όπως ορίζεται από τις  Ειρηνευτικές Συμφωνίες  του Ντέιτον.

Στη τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας  που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόταση του Ρώσου πρέσβη στα Ηνωμένα Έθνη, συμμετείχε και ο πρόεδρος της HDZ Ντράγκαν Τσόβιτς που  επέκρινε τον Ύπατο Εκπρόσωπο  και την πολιτική του SDA, και επεσήμανε την ανισότητα του κροατικού λαού στη Βοσνία Ερζεγοβίνη  και την ανάγκη υιοθέτησης τροποποιήσεων  στον Εκλογικό Νόμο. Ο Ιζετμπέκοβιτς αρνήθηκε την πρόσκληση να συμμετάσχει . Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία καταδίκασαν την ομιλία του Ντόντικ και υποστήριξαν τον Ίνζκο . Είπαν  ότι ο θεσμός Ύπατου Εκπροσώπου στη  είναι απαραίτητος και ο Πρέσβης των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Μιλς είπε ότι ο Ίνζκο χρειάζεται  στη Βοσνία Ερζεγοβίνη για τη διατήρηση της ειρήνης και τη λήψη σημαντικών αποφάσεων.

Ο Καθηγητής στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών στην Μπανιά Λουκα Μίλος Σολάγια δήλωσε ότι πίσω από την πρόθεση του Ύπατου Εκπροσώπου να επιβάλει νόμο που απαγορεύει την άρνηση γενοκτονίας είναι  η κήρυξη της Ρεπούμπλικας  Σέρπσκα και της Σερβίας ως υπεύθυνων  για όλα τα γεγονότα στον εμφύλιο πόλεμο.

 ΣΚΟΠΙΑ. Ο  πρωθυπουργός της Σεβερνοματσεντόνιγια   Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξη του είπε οτ δεν θα επιτ΄ρεψει να αναπτυχθεί το μίσος κατά της Βουλγαρίας. «Η Βουλγαρία δεν είναι φασισμός, η Βουλγαρία είναι φίλη μας» είπε, και πρόσθεσε ότι «οι νέες γενιές δεν γνωρίζουν όλη  την πραγματικότητα».  Στη συνέχεια είπε ακόμα ότι «ο Γκότσε Ντέλτσεφ ο οποίος αγωνίστηκε για την ελευθερία της Μακεδονίας και της περιοχής της Αδριανούπολης είναι επαναστάτης τόσο για τους Βούλγαρους όσο και για τους Μακεδόνες». «Έχουμε μια κοινή ιστορία που πρέπει να μας ενώνει,  Η Γιουγκοσλαβία μας χώρισε», είπε. Ο Ζόραν Ζάεφ είπε ότι έστειλε  ένα μνημόνιο στη Βουλγαρία που αναφέρει ότι η Μακεδονία  δεν έχει  εδαφικές αξιώσεις στην Βουλγαρία  και δεν προβάλει αξιώσεις για αναγνώριση  μειονότητας. «Το 85% των Μακεδόνων επιθυμούν ένταξη στην ΕΕ και το  95% θέλει φιλία με τη Βουλγαρία», είπε ο Ζάεφ. Ο αρχηγός του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ Χριστιάν  Μίτσκοσκι  κάλεσε τους οπαδούς του σε προειδοποιητική διαμαρτυρία για την υπεράσπιση των κόκκινων γραμμών της  πΓΔΜ

Ο Μίτσκοσκι κάλεσε σήμερα  στις 6 μ.μ.,  σε υπερκομματική προειδοποιητική διαμαρτυρία για την υπεράσπιση των κόκκινων γραμμών της Σεβερνοματσεντόνιγια,. « διότι οι  διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία, απειλούν και  το τελευταίο προπύργιο της Μακεδονικής  ταυτότητάς μας». «Αν ο Ζάεφ ξεπουλήσει την μακεδονική ταυτότητα, θα αντιμετωπίσει τον λαό», είπε, και τόνισε: «Θα οδηγήσω τον λαό στον αγώνα κατά της καταπάτησης της μακεδονικής ταυτότητας». Τουλάχιστον τρία μέλη της  «μακεδονικής αντιπροσωπείας»   στην  μικτή ιστορική επιτροπή, καταδίκασαν τις απόψεις που εξέφρασε  ο Ζάεφ σε σχεση με τον Ντέλτσεφ και είπαν ότι «αντιτίθενται σε δηλώσεις που περιέχουν στοιχεία ιστορικού ρεβιζιονισμού».

ΣΟΦΙΑ. Το σχέδιο του  ΓΚΕΡΜΠ για  σύγκληση Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης και τροποποίηση  του Συντάγματος δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3  των Βουλευτών. Αντί για 160 ψήφους η πρόταση υποστηρίχτηκε από 111 βουλευτές του ΓΚΕΡΜΠ. των  Ενωμένων Πατριωτών και  το «Βόλια». 93 βουλευτές από το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών ψήφισαν κατά. 8 ψήφισαν απείχαν.. Ο βουλευτής του ΒΣΚ Κρουμ Ζάρκοφ χαρακτήρισε τις ενέργειες της κυβέρνησης ως απόπειρα συγκάλυψης της  διαφθορά και αντιπερισπασμού στην  υγειονομική, την κοινωνική και οικονομική κρίση. Ο ηγέτης του ΚΔΕ Μουσταφά Καρανταγί είπε ότι το σχέδιο είναι πλήγμα για τη δημοκρατία και την κρατική υπόσταση. Οι βουλευτές τη πλειοψηφίας ενέκριναν τροποποιήσεις στον Νόμο για τα δάνεια τις οποίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ρούμεν Ράντεβ, θεωρεί «απαράδεκτες». Με τις τροπολογίες οι Τράπεζες μπορούν να διπλασιάζουν τους τόκους υπερημερίας την δανειοληπτών  αν δεν μπορούν να τηρήσουν τους όρους των ρυθμίσεων των δανείων τους. Ο υπουργός Παιδείας Κρασιμίρ Βάλτσε ανακοίνωσε ότι με  τον Κρατικό Προϋπολογισμό που ψηφίστηκε στην Βουλή ο ελάχιστος  μισθός των βοηθών καθηγητών πλησιάζει πια αυτούς των υπόλοιπων διδασκόντων στα πανεπιστήμια. Μέχρι τώρα ο ελάχιστος μισθός των βοηθών ήταν 700 λέβα  ενώ τώρα γίνεται 1 300 λέβα και πλέον δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τον ελάχιστο μισθό των υφηγητών που είναι  1 500 λέβα και των καθηγητών  που είναι 1 600 λέβα.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Μόνο το 13% του πληθυσμού εμπιστεύεται την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου και μόνο το 16% έχουν εμπιστοσύνη στο τοπικό κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση είναι «διεφθαρμένη» ή «πολύ διεφθαρμένη», σύμφωνα με το 72% των ερωτηθέντων, στο πλαίσιο  της ετήσιας έρευνας του Κέντρου  Ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου (KCSS), που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Οι δυνάμεις ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου είναι ο πιο αξιόπιστος θεσμός  με 81% υποστήριξη .Οι λιγότερο αξιόπιστες είναι οι μυστικές υπηρεσίες, τα τελωνεία και οι φυλακές.Πάνω από το 40% των πολιτών πιστεύουν ότι τα δικαστήρια και οι εισαγγελείς είναι διεφθαρμένοι  ή πολύ διεφθαρμένοι. Ο δημοσιολόγος Βέτον Σουρόι δήλωσε στον Τ/Ο σταθμό «Κλαν Κοσόβα»  ότι δεν υπάρχει πλέον καμιά αμφιβολία  για το αν θα διεξαχθούν οεκλογές στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά ότι η συζήτηση αφορά στο «πότε θα διεξαχθούν» . Ο Σουρόι προέβλεψε εκλογές  στους επόμενους τρεις μήνες, μόλις ξεπεραστεί η  κρίσιμη φάση της επιδημίας .Είπε ακόμα ότι ενώ  ο κόσμος έχει την εντύπωση ότι σε περίπτωση εκλογών, ο νικητής θα είναι η «Αυτοδιάθεση» σε συνασπισμό με ένα άλλο κόμμα, ο ίδιος  «δεν είναι ακόμα σίγουρος για το πώς θα πάνε  οι εκλογές».

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Οι εφημερίδες αποκάλυψαν την πηγή των απειλών κατά της ζωής του  πρόεδρος του  Κινήματος Πολιτών του Μαυροβουνίου URA  Ντριτάν Αμπάζοβιτς, που δεν γνωρίζουν οι υπηρεσίες Ασφαλείας. Πρόκειται  για τον  μεγαλομαφιόζο του Κοσσυφοπεδίου και βασιλιά των ναρκωτικών του Κοσσυφοπεδίου, Νάσερ Κελμέντι.  

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι ζήτησε άδεια για να εισέλθει στο Κοσσυφοπέδιο και το  Μετόχι, αφού η υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Μελίζα Χαραντινάι Στούμπλα, ζήτησε άδεια να επισκεφθεί τη Ράσκα.             Ο διευθυντής του Γραφείου της Σερβικής Κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, Πέταρ Πέτκοβιτς δήλωσε ότι η απάντηση της Πρίστινας στο αίτημα Βούτσιτς με  την δήλωση της υπουργού Εξωτερικών του Ψευδοκράτους Μελίζας Χαραντινάι ότι δεν θα επιτραπεί στον Πρόεδρο της Σερβίας να έρθει στο Κοσσυφοπέδιο  αποτελεί εκδήλωση πολιτικής βίας και παραβίαση της συμφωνίας Βελιγραδίου-Πρίστινας για επίσημες επισκέψεις και ελευθερία μετακίνησης, .                                                                                                                             Ο Πέτκοβιτς τόνισε  ότι είναι αδύνατο «να εργαστούμε αποτελεσματικά για να εξομαλύνουμε τις σχέσεις σε μια ατμόσφαιρα όπου το μίσος και η εχθρότητα προς τους Σέρβους και το Βελιγράδι αποτελούν την κυρίαρχη πολιτική ιδεολογία στην Πρίστινα». « Καλώ για άλλη μια φορά τους εκπροσώπους των Αλβανών στην Πρίστινα να κατανοήσουν ότι δεν ζούμε το 2000. ούτε το 2008», είπε  ο Πέτκοβιτς.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς, επεσήμανε κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Σερβία, Άντονι Γκόντφρεϊ, ότι η βελτίωση όλων των τομέων συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί προτεραιότητα εξωτερικής πολιτικής της Σερβίας.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Ρουμανία θα λάβει τις επόμενες ημέρες μια πρώτη δόση 3 δις ευρώ του δανείου που χορηγήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος «SURE», ανακοίνωσε ο Ρουμάνος υπουργός Οικονομικών Φλορίν Σιζού . Το συνολικό δάνειο που ζήτησε η Ρουμανία ανέρχεται σε 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα θα καλύψουν το έλλειμμα που θα προκύψει από μέτρα όπως η άδεια ή οι ευέλικτες ώρες εργασίας στο πλαίσιο της πανδημίας. Το πρόγραμμα SURE διαθέτει συνολικά 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 46% των ξένων επενδυτών στη Ρουμανία ακύρωσαν, μείωσαν ή ανέστειλαν αυτό το έτος επενδύσεις, ενώ το 51% δεν πραγματοποίησε αλλαγές στα προγραμματισμένα έργα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη. 41 στους 100 επενδυτές πιστεύουν ότι η Ρουμανία θα εξακολουθεί να είναι ελκυστική μετά το τέλος της πανδημίας, σε τομείς όπως η γεωργία, η πληροφορική η αυτοκινητοβιομηχανία και οι βιομηχανίες μεταφορών. Από την άλλη, οι κύριοι τομείς στους οποίους η Ρουμανία πρέπει να επενδύσει για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της περιλαμβάνουν την εκπαίδευση, τις υποδομές και την τεχνολογία. Στο τέλος του περασμένου έτους, οι μεγαλύτεροι επενδυτές στη Ρουμανία ήταν οι Κάτω Χώρες, η Αυστρία και η Γερμανία .

ΤΙΡΑΝΑ. Οι διεθνείς πιέσεις για τη λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου αυξάνονται .     Η Πρεσβευτής των ΗΠΑ Γιούρι Κιμ και ο Πρεσβευτής της ΕΕ Λουίτζι Σορέκα πραγματοποίησαν συνάντηση χθες με την επικεφαλής του Συμβουλίου Διορισμών Δικαιοσύνης, Βιτόρια Τούσα,και της όρισαν την 31η Δεκεμβρίου ως προθεσμία για την λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου