Οκτωβρίου 27, 2020

Επί τροχάδην

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το Δημοκρατικό Μέτωπο απέστειλε επιστολή στην Πρέσβειρα των ΗΠΑ Τζούντι Ράινκε επειδή, όπως αναφέρουν, ο υποψήφιος πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ζντράβκο Κριβοκάπιτς τους ενημέρωσε ότι ένας ξένος παράγοντας του είπε ότι οι ηγέτες του Δημοκρατικού Μετώπου δεν μπορούν να μπουν στην κυβέρνηση όπου τους έστειλε λαός. «Δεδομένου ότι λάβαμε αυτή την πληροφορία λίγο μετά τη συνάντηση που είχε μαζί σας ο εντολοδόχος πρωθυπουργός στην πρεσβεία σας, θα θέλαμε να ακούσουμε από εσάς, ή από κάποιον υπεύθυνο στο Υπουργείο Εξωτερικών, εάν η κυβέρνησή σας υποστηρίζει μια τέτοια σκανδαλώδη στάση», ανέφερε στην επιστολή το Δημοκρατικό Μέτωπο, στην οποία επισημαίνουν, ότι οι πληροφορίες που έχουν από κύκλους προσκείμενους στον Λευκό Οίκο δείχνουν ότι πρέπει γίνουν πλήρως σεβαστά όλα τα δημοκρατικά πρότυπα στις εκλογές και τη νέα κυβέρνηση στο κυρίαρχο κράτος του Μαυροβουνίου . 
ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Οι ιδιοκτήτες των Ξενοδοχείων και των εστιατορίων του Νίκσιτς και οι υπάλληλοί τους διαμαρτυρήθηκαν απαιτώντας είτε τη μείωση ή την κατάργηση των φόρων, ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται. 

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε με το μέλος της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ. 
 Ο Ντόντικ δήλωσε ότι οι Σέρβοι και οι Κροάτες της Βοσνίας Ερζεγοβίνης θα προβούν σε κοινή δήλωση για το πώς μπορεί να λειτουργήσει η Βοσνία Ερζεγοβίνη και ότι εάν δεν γίνει αποδεκτή αυτή η πρόταση , τότε η διάλυση είναι η μόνη λύση. Ο Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ακόμα ότι η Έκθεση της Επιτροπής που ερευνά τα δεινά των Σέρβων στο Σεράγεβο σε αρκετές εκατοντάδες σελίδες κάνει λόγο για τη καταστροφή της Σερβικής κοινότητας στο Σεράγεβο και την απώλεια τεράστιου πλούτου. Βούτσιτς και Ντόντικ μίλησαν και για την κατασκευή αεροδρομίου στο Τρεμπίνιε. 
 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Σερβική Βουλή ενέκρινε ομόφωνα το Νόμο περί του Υπουργικού Συμβουλίου, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για το σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης της Σερβίας, η οποία θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης αύριο. ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Οι δήμαρχοι του Βελιγραδίου, Ζόραν Ράντοβιτς και της Μπάνια Λούκα, Ιγκόρ Ράντοβιτςτσιτς, υπέγραψαν τη Δευτέρα το Χάρτη για την αδελφοποίηση των δυο πόλεων. 
 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Πέθανε σε ηλικία 70 ετών μετά από μια μακρά και σοβαρή ασθένεια ο πρώτος αρχισυντάκτης και ένας από τ ιδρυτές της εφημερίδας του Βελιγραδίου «Ντάνας» Γκρούιτσσα Σπάσοβιτς.
 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Σερβική αστυνομία κοντά στη διοικητική συνοριακή γραμμή, δέχτηκε πυρά από το έδαφος του Κοσσυφοπεδίου και του Μετόχιου.

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, θα συνοδεύσει πίσω στην Αλβανία τέσσερα παιδιά και μια γυναίκα που ζούσαν στο στρατόπεδο Αλ Χολ στη Συρία, των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους. Πρόκειται για την κυρία Φλόρεσα Ράσα που βρίσκεται στη Συρία από το 2014 και έχει τρία παιδιά, τον Αμάρ, τον Εμάλ και τον Χατίξε, καθώς και τον γιο της οικογένειας Ντουμάνι, Εντρί. Ο Αλβανός πρωθυπουργός, πέταξε στο Λίβανο χθες το απόγευμα, και συνάντησε τα τέσσερα παιδιά και την κυρία Φλόρεσα Ράσα που είναι τραυματισμένη. Ο Έντι Ράμα δήλωσε ότι η κυβέρνηση, δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο και ότι κανείς δεν μπορεί να επιβληθεί στην πλειοψηφία, πόσο μάλλον ο Ίλιρ Μέτα. Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Όλιβερ Βάρελι προέτρεψε το Αλβανικό Κοινοβούλιο να περιμένει τη γνώμη της Επιτροπής της Βενετίας για τον νεο εκλογικό κώδικα και ζήτησε να μην προχωρήσει στην ψήφιση χωρίς να επιτύχει συναίνεση. 
Η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας Μαιλίντα Μπρέγκου δήλωσε τη Δευτέρα στα Τίρανα ότι η Περιφερειακή Συμφωνία για τη Μείωση των Τιμών Περιαγωγής είχε ήδη φέρει αποτελέσματα καθώς η τιμή της σε όλα τα Βαλκάνια ήταν 83 έως 96% χαμηλότερη, ενώ το επόμενο βήμα θα είναι η εξάλειψη του κόστους περιαγωγής για ολόκληρη την περιοχή από τον Ιούλιο του 2021. 

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρωθυπουργός της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα, Ράντοβαν Βίσκοβιτς, θα συναντηθεί σήμερα στην Μπανιά Λουκα με τον Πρεσβευτή της Σεβερνομακεντόνιγια στη Βοσνία Ερζεγοβίνη , Εκρέμ Εμπίμπι. ΕΕ. Το δικηγορικό γραφείο «Bektić» που εκπροσωπεί τον Μαχντίν Γιακούμποβιτς δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση ο πελάτης τους δεν συνδέεται με την επίθεση πριν από πέντε χρόνια εναντίον του τότε Πρωθυπουργού της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Ποτότσαρι. Το εκλογικό Επιτελείο του Δήμου της Μπάνια Λούκα αποφάσισε να σταματήσει όλες τις δημόσιες δραστηριότητες προώθησης και τις εκλογικές συγκεντρώσεις στην Μπάνια Λούκα λόγω της επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης. Η Ryanair ανακοίνωσε την έναρξη των πτήσεων της γραμμής Γκέτεμποργκ- Μπάνια Λούκα-Γκέτεμποργκ. 

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Μέλη του Υπουργείου Εσωτερικών του Καντονίου της Δυτικής Ερζεγοβίνης ερεύνησαν αρκετά κτίρια στο δήμο Γκρούντε και ανακάλυψαν μεγάλη ποσότητα μαριχουάνας, ένα τουφέκι και πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων. ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, Νατάλια Τρίτριτς, ενημέρωσε χθες τους διευθυντές των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ότι οι τάξεις θα πρέπει να διεξάγονται ηλεκτρονικά σύμφωνα με τις οδηγίες για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. 
 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο εκπρόσωπος των SNSD Ράντοβαν Κοβάτσεβιτς δήλωσε ότι οι επιθέσεις του PDP κατά των επιδημιολογικών μέτρων που προβλέπονται δεν είναι παρά μια ακόμα προφανής απόδειξη ότι πρόκειται για ένα πολιτικό κόμμα το οποίο δεν εγκαταλείπει τη λαϊκίστικη προσέγγισή του, πράγμα που σημαίνει ότι το πολιτικό τους συμφέρον είναι πάνω απ' όλα, συμπεριλαμβανομένης της υγείας των πολιτών. 
 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η σύλληψη και φυλάκιση του Μίλοβαν Μαξίμοβιτς, εκτοπισμένου κατοίκου του χωριού Σλοβίνια, στο Δήμο Λίπιαν, ο οποίος κατοικεί τώρα στον οικισμό Μπάντοβατς έξω από τη Γκρατσάνιτσα, αποτελεί σαφή επιβεβαίωση ότι η δίωξη των Σέρβων συνεχίζεται στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι δήλωσε η σερβική Λίστα . 
 ΣΟΦΙΑ. Στο τέλος του επόμενου έτους, οι φόροι θα πρέπει να αυξηθούν στη Βουλγαρία, προβλέπει ο ιδρυτής του Ινστιτούτου Οικονομίας της Αγοράς Κράσεν Στάντσεφ, και τόνισε είπε ότι η αύξηση των φόρων αποτελεί απαίτηση στις των πιστωτών .Σύμφωνα με τον ίδιο, «περίπου 2,5 εκατομμύρια Βούλγαροι τρέφουν τους εαυτούς τους και ακόμα 3,5 εκατομμύρια που δεν παράγουν τίποτα. 
 Ο Στάντσεφ, είπε ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει για τον ιδιωτικό τομέα 2,5 φορές λιγότερα χρήματα από τα κεφάλαια που δίνει για τους συνταξιούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου